fbpx

Medžugorje in potovanja ilegalnih migrantov

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Ko ste prebrali naslov mojega današnjega prispevka, ste morda pomislili, da sem se zmotil ali pa se mi je zmešalo. Nič od tega ne drži. Naslov mojega današnjega prispevka simbolizira poročanje naših dominantnih medijev in nevladnih organizacij pa tudi njihovih lakajev tipa Anuška Delić in njen portal “Oštro” s skupino FDV-jevskih medijskih policajev.

Medžugorje je znan romarski kraj v občini Čitluk v Bosni in Hercegovini. Posebej je znan po domnevnih Marijinih prikazovanjih vse od leta 1981. Uradni Vatikan stvari že desetletja preučuje, a jih še ni priznal. Toda to niti ni pomembno, pomembna so verovanje ljudi v Marijina prikazovanja in množična romanja v ta kraj z vsega sveta. Še pred tem pa razčistimo nekaj pojmov.

V času množičnih “nezakonitih migracij” na prelomu leta 2014/2015 smo bili deležni levičarskega bombardiranja, da gre za “begunce”. Pred nekaj meseci pa so levičarji zaradi prikrivanja resnice o tem pojavu izumili nov izraz, in sicer “prebežniki”. Vse bodo naredili, le da se ne bi govorilo in pisalo o tem, kaj ti ljudje dejansko sploh so. Seveda gre večinsko za “nezakonite ali ilegalne migrante”. Da bi svoje trditve resno utemeljil in vas prepričal, da vam preprosto lažejo, bom uporabil Slovar slovenskega knjižnega jezika.

“Migrant” je tisti, ki “spreminja stalno ali začasno bivališče, zlasti iz gospodarskih razlogov”. “Begunec” je tisti, ki “beži pred nevarnostjo ali neprijetnostjo”. “Azil” je “zaščita, zatočišče, ki ga da država političnemu emigrantu”. “Emigrant” je tisti, “ki se izseli v tujino, zlasti iz političnih razlogov”. “Azilant” je tisti, “ki prosi za azil”. “Prebežnik” pa je tisti, “ki prebeži”, beseda je vezana na vojno, vojne ujetnike ali dezerterje.

No, pa smo tam. Preidimo k levičarski lingvistiki (jezikoslovje), ki vse te izraze od leta 2014 naprej spretno izrablja za to, da prikriva resnico. V drugi polovici leta 2014 in prvi polovici leta 2015 smo bili priča množičnim “nezakonitim migracijam” čez ozemlje Slovenije. Takrat so bili dominantni levi mediji polni zlorab, o katerih govorim. Seveda so govorili in pisali o “beguncih”.  Ta izraz je v državnem zboru pogosto in nekritično uporabljal tudi takratni predsednik vlade Miro Cerar. Šele nastop predsednika države Boruta Pahorja v državnem zboru v tistem času je stvari postavil na svoje mesto. Borut Pahor je govoril o “migrantih”, kar je točno, politično previdno pa je izpustil izraz nezakoniti. Višek zlorab pa se je zgodil pred časom, ko so izumili izraz “prebežniki”. Kot da bi bila Slovenija v vojni.

Zakaj za omenjen pojav in stanje na tem področju ne pride v poštev noben drug izraz kot “nezakoniti ali ilegalni migranti”? Polovičen odgovor na to vprašanje je zapisan zgoraj. Druga polovica odgovora pa je v evropski in naši zakonodaji. Pravico do “azila” (uporablja se tudi izraz mednarodna zaščita) imajo posamezniki, ki prihajajo z vojnih območij ali so v svojih državah preganjani iz verskih razlogov, zaradi spolnih nagnjenj ali političnih prepričanj in drugih razlogov.

Toda pazite, do “azila” so upravičeni v tako imenovani prvi varni državi in si ne morejo in ne smejo izbirati države, kjer želijo zaprositi za “azil” oziroma kjer bi želeli živeti. Mi poveste, kako je v skladu s temi mednarodnimi pravili mogoče v Sloveniji zakonito zaprositi za “azil”? Samo tako, da v Slovenijo pridejo iz zraka, s padalom in nič drugače. Ker pa tovrstnih “azilantov” še nisem nikoli videl, trdim, da gre za “nezakonite ali ilegalne migrante”.

Vrnimo se k naslovu tega prispevka. Pred nekaj tedni je novinar Nova24TV Luka Svetina obiskal Bosno in Hercegovino. Tam se ni pogovarjal s politiki takega ali drugačnega prepričanja. Pogovarjal se je z uradnimi predstavniki oblastnih organov te države in z zdravstvenimi delavci te države, ki so ga peljali v kamp Vučjak pri Bihaću (Nermina Ćemalović in Alija Šiljdedić). Razložili so mu, da nekateri “ilegalni migranti” (ta izraz uporabljajo tam vsi in je z vidika mednarodnega prava in naše zakonodaje povsem točen) s seboj prinašajo tudi take ali drugačne nalezljive bolezni, med njimi AIDS.

Luka Svetina je obiskal zloglasni migrantski kamp Vučjak in se na lastne oči in ušesa prepričal, kaj je res in kaj ne. (Foto: L. S.)

Za slovenske dominantne medije in Anuško Delić pa se “ilegalni migranti” na meji s Slovenijo čudežno spreobrnejo v “prosilce za mednarodno zaščito” (azil), “prebežnike” in še kaj ter hkrati tudi čudežno povsem ozdravijo. Kot da bi jih njihova pot pred nezakonitim vstopom v Slovenijo obvezno vodila v Medžugorje, kjer čudežno ozdravijo in se iz “ilegalnih migrantov” spreobrnejo v “prosilce za mednarodno zaščito” (azil). Nič od tega seveda ni res, opozarjam samo na zlorabe dominantnih medijev in poročanja medijskih policajev tipa Anuška Delić in drugih.

Dr. Vinko Gorenak