Medžugorje in potovanja ilegalnih migrantov

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Ko ste prebrali naslov mojega današnjega prispevka, ste morda pomislili, da sem se zmotil ali pa se mi je zmešalo. Nič od tega ne drži. Naslov mojega današnjega prispevka simbolizira poročanje naših dominantnih medijev in nevladnih organizacij pa tudi njihovih lakajev tipa Anuška Delić in njen portal “Oštro” s skupino FDV-jevskih medijskih policajev.

Medžugorje je znan romarski kraj v občini Čitluk v Bosni in Hercegovini. Posebej je znan po domnevnih Marijinih prikazovanjih vse od leta 1981. Uradni Vatikan stvari že desetletja preučuje, a jih še ni priznal. Toda to niti ni pomembno, pomembna so verovanje ljudi v Marijina prikazovanja in množična romanja v ta kraj z vsega sveta. Še pred tem pa razčistimo nekaj pojmov.

V času množičnih “nezakonitih migracij” na prelomu leta 2014/2015 smo bili deležni levičarskega bombardiranja, da gre za “begunce”. Pred nekaj meseci pa so levičarji zaradi prikrivanja resnice o tem pojavu izumili nov izraz, in sicer “prebežniki”. Vse bodo naredili, le da se ne bi govorilo in pisalo o tem, kaj ti ljudje dejansko sploh so. Seveda gre večinsko za “nezakonite ali ilegalne migrante”. Da bi svoje trditve resno utemeljil in vas prepričal, da vam preprosto lažejo, bom uporabil Slovar slovenskega knjižnega jezika.

“Migrant” je tisti, ki “spreminja stalno ali začasno bivališče, zlasti iz gospodarskih razlogov”. “Begunec” je tisti, ki “beži pred nevarnostjo ali neprijetnostjo”. “Azil” je “zaščita, zatočišče, ki ga da država političnemu emigrantu”. “Emigrant” je tisti, “ki se izseli v tujino, zlasti iz političnih razlogov”. “Azilant” je tisti, “ki prosi za azil”. “Prebežnik” pa je tisti, “ki prebeži”, beseda je vezana na vojno, vojne ujetnike ali dezerterje.

No, pa smo tam. Preidimo k levičarski lingvistiki (jezikoslovje), ki vse te izraze od leta 2014 naprej spretno izrablja za to, da prikriva resnico. V drugi polovici leta 2014 in prvi polovici leta 2015 smo bili priča množičnim “nezakonitim migracijam” čez ozemlje Slovenije. Takrat so bili dominantni levi mediji polni zlorab, o katerih govorim. Seveda so govorili in pisali o “beguncih”.  Ta izraz je v državnem zboru pogosto in nekritično uporabljal tudi takratni predsednik vlade Miro Cerar. Šele nastop predsednika države Boruta Pahorja v državnem zboru v tistem času je stvari postavil na svoje mesto. Borut Pahor je govoril o “migrantih”, kar je točno, politično previdno pa je izpustil izraz nezakoniti. Višek zlorab pa se je zgodil pred časom, ko so izumili izraz “prebežniki”. Kot da bi bila Slovenija v vojni.

Zakaj za omenjen pojav in stanje na tem področju ne pride v poštev noben drug izraz kot “nezakoniti ali ilegalni migranti”? Polovičen odgovor na to vprašanje je zapisan zgoraj. Druga polovica odgovora pa je v evropski in naši zakonodaji. Pravico do “azila” (uporablja se tudi izraz mednarodna zaščita) imajo posamezniki, ki prihajajo z vojnih območij ali so v svojih državah preganjani iz verskih razlogov, zaradi spolnih nagnjenj ali političnih prepričanj in drugih razlogov.

Toda pazite, do “azila” so upravičeni v tako imenovani prvi varni državi in si ne morejo in ne smejo izbirati države, kjer želijo zaprositi za “azil” oziroma kjer bi želeli živeti. Mi poveste, kako je v skladu s temi mednarodnimi pravili mogoče v Sloveniji zakonito zaprositi za “azil”? Samo tako, da v Slovenijo pridejo iz zraka, s padalom in nič drugače. Ker pa tovrstnih “azilantov” še nisem nikoli videl, trdim, da gre za “nezakonite ali ilegalne migrante”.

Vrnimo se k naslovu tega prispevka. Pred nekaj tedni je novinar Nova24TV Luka Svetina obiskal Bosno in Hercegovino. Tam se ni pogovarjal s politiki takega ali drugačnega prepričanja. Pogovarjal se je z uradnimi predstavniki oblastnih organov te države in z zdravstvenimi delavci te države, ki so ga peljali v kamp Vučjak pri Bihaću (Nermina Ćemalović in Alija Šiljdedić). Razložili so mu, da nekateri “ilegalni migranti” (ta izraz uporabljajo tam vsi in je z vidika mednarodnega prava in naše zakonodaje povsem točen) s seboj prinašajo tudi take ali drugačne nalezljive bolezni, med njimi AIDS.

Luka Svetina je obiskal zloglasni migrantski kamp Vučjak in se na lastne oči in ušesa prepričal, kaj je res in kaj ne. (Foto: L. S.)

Za slovenske dominantne medije in Anuško Delić pa se “ilegalni migranti” na meji s Slovenijo čudežno spreobrnejo v “prosilce za mednarodno zaščito” (azil), “prebežnike” in še kaj ter hkrati tudi čudežno povsem ozdravijo. Kot da bi jih njihova pot pred nezakonitim vstopom v Slovenijo obvezno vodila v Medžugorje, kjer čudežno ozdravijo in se iz “ilegalnih migrantov” spreobrnejo v “prosilce za mednarodno zaščito” (azil). Nič od tega seveda ni res, opozarjam samo na zlorabe dominantnih medijev in poročanja medijskih policajev tipa Anuška Delić in drugih.

Dr. Vinko Gorenak

 • Dada

  Vinko, Vinko. Bolj star, bolj nor. Ed navadnega miličnika, do upokojenega ministra, ali popotovanje poštenega človeka, do včlanitve v SDS, ko človek izgubi in poštenje in moralni kompas. Tudi, …Ko človek obrne plašč izgubi verodostojnost. Grims je povedal direktno, “To so teroristi, morilci, posiljevalci”.
  Vinko nalij si čistega, ne brozgo, podobno vinu.

  • janko

   Daj no, vzemi tableto, tisto obvezno vsakdanjo in še malo podremaj.

   • von Rhein

    Po moje tabletko vzame preden se loti pisanja.

  • Jan Kovalski
  • Jožefa Benko

   kakšna veličina,kakšna brihtna glavca,obvezno na FDV,ki
   je potreben evolucije

 • janko

  To rdeče pohabljence je nujno potrebno LUSTRIRATI! Samo delajo lahko, NE smejo pa nikjer več ODPRETI GOFJE!!

 • Jan Kovalski

  SSKJ:
  prebéžnik -a m (ẹ̑)
  knjiž. kdor prebeži: pridružili so se jim vojni ujetniki in prebežniki; prihajali so vedno novi prebežniki / prebežnik iz boja dezerter

 • Franc Šink

  Čudeži se dogajajo.Aleluja.

  • janko

   Res je, imel sem priliko jih neposredno videti na seminarjih!

   • Nata

    Srečnež !!

 • mali49

  Kot vedno, odlična kolumna, gospod Gorenak.

 • Nata

  + + + + + sijajna razlaga pojmov.
  “Migrant” je tisti, ki “spreminja stalno ali začasno bivališče, zlasti iz gospodarskih razlogov”. ”
  Morali so imeti tudi dokazila o urejeni službi in stanovanju !!!

  “Begunec” je tisti, ki “beži pred nevarnostjo ali neprijetnostjo”.
  Seveda v prvo varno državo, čim bližje svojemu domu, da se lahko vrne !!

  “Azil” je “zaščita, zatočišče, ki ga da država političnemu emigrantu”.
  Vendar pa ne vsakemu, ki uporablja to čarobno besedo po navodilu nevladnikov
  in jo prej sploh ni poznal!!“

  “Prebežnik” pa je tisti, “ki prebeži”, beseda je vezana na vojno, vojne ujetnike ali dezerterje ”
  Mene bi bilo pa sram izjaviti, da sem – dezerter ??

  • neuralink

   Pogrešam še vsaj dva pojma, recimo klošar ali cigan.

   • Nata

    Dobro no ! Ampak le ti so iz domačih logov !

  • samotoje

   Saj invazivci ne rečejo, da so prebežniki. Oni lepo povejo:” Azil, azil. Zlovenija veri gud for azil.” Vse jasno.

 • ZatonMesecnikov

  Po analogiji levičarskih pisunov, bi morali začeti imenovati vse gastarbajterje iz nekdanje Juge v ZRN Nemčiji, Begunci. Oziroma Prebežniki. Morda bi bil ustrezen izraz : Begunci pred komunizmom?

 • von Rhein

  Že par let,od časa ,ko so posvinjali celo Slovenijo (ceste,vlake,avtobuse,začasna zbirališča) uporabljam izraz ” ilegalni vsiljivci na tuje ozemlje”. Skrajšano :ilegalci ali vsiljivci.

 • Lisjak

  Vinko daj ne nabijaj!Dobro veš,da so vsi ti zakoni nehali veljat za Afro-Arabce in to takoj po podpisu Marakeša.Še edina sreča je ta,da smo skoraj imeli tisti famozni referendum,ki ga je napovedal Janša.

 • Garbage man

  Delići so iz Loznice ( center četništva).Lozničani (Srbija)so popucal cel Zvornik od muslimanov (Bih) z okolico.Če je njen foter tisti ,ki mislim da je…….

 • Janez Kepic-Kern

  BOG – nam daj en res dober dan – vsem skupaj.

  ŠALA

  Za
  “žal nasega” verjetno ex KP, ZK PROVOKATORČKA – F. TUNEKA
  – PREDLAGAM
  – NOV – STALEN – vzdevek=nickname: “STANČI DOLANČI BALERINA”
  Če
  ima F.TUNEK
  ALI KDO DRUG – BOLJŠI PREDLOG – NAJ KAR POVE.

  HUGO ITD.

  ŠALA

  Eh, eh – F. TUNEK
  TI
  IN TEH TVOJIH – TISOČ – VZDEVKOV !
  VALTER B. ITD, HUGO, PAULUS ITD. ITD.
  A
  NJIH – UČINEK JE TAK –
  KOT BI SE
  EX KP, ZK – STANE DOLANC – namaskiral – V BALETNO BALERINO !
  Kljub
  belim krilcem baletke
  – bi vsi takoj – prepoznali , PREPOZNALI,
  DA GRE ZA EX KP, ZK STANETA DOLANCA ! V baletni oblekci. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • RATATA

  Moški, ki bežijo pred vojno vzamejo svojo družino s seboj,
  tisti moški, ki gredo v vojno pa pustijo svojo družino doma(!!)……
  …. in tem slednjim, ki so šli v vojno in so svoje družine pod pretvezo pustili doma podeljujemo azil ter jim s tem omogočamo razporejanje po položajih za končni vojaški obračun!
  Res smo bedaki!

  • neuralink

   2 milijona čobanov proti pol milijarde evropskih vikingov, zmagajo lahko isto kot, če bi Slovenija okupirala Evropo.
   Zakaj so se sploh raztepli po svetu, aja, en bogat šejk naj bi zaletaval potniška letala v največji globalni poslovni center in v generalštab zahodne civilizacije. Tisti bankirji so bili tako jezni, da do vrgli v luft cel bližnji vzhod in razgnali na desetine milijonov revežev ter postavili verske fanstike in vojne hujskače na oblast. Tudi slovenci smo držali vrečo, seveda smo v vojni z nekaterimi migranti, ne z vsemi, z večino zagotovo. Dobra volja je najbolja!

   • RATATA

    Veš kaj večni srbski tretjerazredni neandartalec, smej se, vriskaj, pesmi piskaj in tako boš srečo ujel.

   • šrauf


    Tudi slovenci smo držali vrečo,….” Večina vojaških spopadov na BV in podobnih “usranih luknjah”,je med etnične narave ali pa spopadi med frakcijami iste vere. Islam je skozi vso zgodovino prosperiral izključno na podlagi “ravbanja”drugih kultur in vojaške ozemeljske ekspanzije.
    Sicer pa Večni Srb ,lahko vidiš razliko doma med Vojvodino(zgodovinsko pod Hasburžani) in južno od Beograda ,kjer ste se kulturno bogatili z Otmani. Mi je pa prijatelj vojvodinec rekel ,da tudi oni trpijo zaradi ,”kulturne obogatitve” po 45-tem, potem pa še izdatna doza po 90-tem letu, iz smeri južno od Novega Sada.

    Slovenci smo odgovorni,ker nas islam 200let ropal in zasužnjeval(janičarji)??? Ne me hebat! Krščanstvo je odgovorno za mizerijo islama? Krščanstvo je nastalo 700let pred islamom, pa poglej kdo danes obvladuje izvorne ,da ne rečem svete kraje krščanstva? Ali so se cerkve spreminjale v mošeje ali obratno?

    Ne morem se upreti primerjave med komunizmo in islamom- oba imata težave, ko je treba živeti od dela svojih rok, oziroma ,ko zmanjka tujega denarja ali plena. Primerjava tudi zato ,ker komunizem JE religija ,kar že tukaj vse skozi dokazuje g. DOB in se znim strinjam.

 • Janez Kepic-Kern
 • xtc

  Oni ,dan je nekdo zapisal zanimivo vizijo in trditev ob kateri bi se splačalo razmisliti o napol blaznem stanju sedaj-“Vse poti vodijo k adi industriji”
  Čeprav na nek način zadeva zveni hujskašha in še kako drugačna-pa vsaj malo treznemu človeku,ki se spozna na zgodovino in takele prelomne trenutke jasno ,da takih stanj ni možno vzdrževati ,niti kratkoročno,kaj šele dalnoročno saj uidejo iz kontrole in ekslodirajo,kjub željam in ambicijam oblastnikov,da bi z represijo stvari umirili

 • Janez Kepic-Kern

  VSE DOBRO
  CENJENEMU GOSPODU DR. VINKU GORENAKU !

  NI ŠALA

  RAZVESELJIVA NOVICA !

  Nekateri
  s FDV – ŽE ODHAJAJO.
  V ČETRTEK,

  sem na vrtu znanega lokala V CENTRU LJ. ogovoril enega – od obeh FDV “DR.DR.”
  IZ
  ŽAL” NAŠE EX KP, ZK “FAKE” STRANKE=”FAKE T.I. NEDELAVSKE T.I. LEVICE”.
  Tisti
  “LEVICA” FDV “DR.” – je tam v družbi nekoga “odhajajočega s EX KP, ZK – FDV”
  srkal
  kaj drugega kot – P I V O !
  Na moj pozdrav
  s
  ” KDAJ BOSTE – PA UKINILI – TA VAŠ SPORNI – FDV”
  JE
  TISTI “LEVICA – FDV “DR.” rekel: ” ja, saj nas že zapuščajo – tale kolega odhaja – s FDV”
  JE
  ŠE DODAL,
  DA “EX KP, ZK STALIN, TITO, KARDELJ — FDV-JA”
  NE
  BODO UKINILI
  “DOKLER BO V R. SLOVENIJI – D E S N I C A – TAKA – KOT JE”

  Skratka
  “hecna debata” je bila.
  Np.r. o

  STALINOVEM “ROPU” KAR 500 TON – ŠPANSKEGA ZLATA leta 1936
  tisti
  “FDV DR. – NI NIČ VEDEL:

  čeprav gre za po vsem svetu znano dejstvo,
  da je NKVD oficir A. ORLOV
  LETA 1936, 1937
  V MOSKVO PRIPELJAL — KAR 5OO TON ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA

  No,
  debata se je končala tako, da sem jaz J K K predlagal,

  naj FDV vsaj TEMELJITO – POSODOBIJO

  IN
  O NPR. J.V. STALINU POVEDO – ŠTUDENTOM – DA JE J.V. STALIN
  BIL
  V PREDREVOLUCIJSKIH LETIH – NAVADEN “OBCESTNI ROPAR”
  TAK,
  KI TI NASTAVI – NOŽ NA VRAT” IN HOČE – DENAR. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  SREČANJE
  SEM
  KONČAL Z “NETOVARIŠKM POZDRAVOM”
  Tole
  o tistem STALINOVEM “ROPU”
  500 TON ZLATA

  “STALINOVO ŠPANSKO DRŽ. ZLATO”
  T.I. MOSCOW GOLD

 • antimur

  Levofašistčne medije in pisunke ter pisune kot je čefurska Delićka, je potrebno uničiti, ko bomo to opravili, bomo skoraj v svobodi, zločinec in izdajalec Kučan ter njegova banda bodo izginili kot megla v poletnem jutru.

  • neuralink

   O kadrih v psihopolitiki odločajo nekdanji politični direktorji in visoki udbaši, kot so recimo Vinkovi šefi, tudi režimski novinarji zgolj opravljajo svoje delo.

   • antimur

    Seveda pa baraba Kučan ni nič kriv, po tvoje. Teslo!!!!!

    • neuralink

     Kaj bo Kučan moja brača, saj nisem madžarski bosanec, nehajte si izmišljevat svinjarije, ker imaš že polno glavo dreka.
     Povem samo kako to deluje, za mene so vsi lahko samo krivi ali nedolžni, vsekakor imajo aktualne avtoritete prednost pred penzionisti, razen če kdo raje verjame udbaškim tračem kot lastnemu strokovnemu aparatu. Odgovoren je tisti, ki ima danes iste pristojnosti kot jih je imel Kučan, lahko pa pove, da ga Kučan pompa naj počne hudobije, če je to slučajno res in ga bodo miličniki branili.

 • neuralink

  Zakaj se afriški klošarji selijo k nam, naši pa ne v njihove domovine, potem imamo svoje in njihove klošarje. Slovenija je proizvedla ogromno klošarjev, ki zdaj živijo isto kot migranti, le da ne skačejo čez mejo, ker je to naporno in je na obeh straneh bodeče žice itak isto sranje, če si revež, te pač nikjer ne marajo in te povsod goljufajo. Naši klošarji do posebni, niso vsi zapita goveda in zmešani, sadistični sodelavci režima, ki se zdravijo na svobodi, veliko večino je ustvaril totalitarni državni aparat, oropala jih je ljudska milica, ne pa neka kmečka mafija, če je sploh kakšna razlika. Ampak to je pa tudi vse, klošarji so dejansko postali državljani katoliške sekte, lahko bi zaprosili za Vatikanski pasoš in ostali lepo v domačem kraju, tujcem režim ne upa delati takih svinjarij, ker papež vse sliši in vse zve. Res ne razumem zakaj se tega ni nihče prej spomnil, državljani Vatikana so v Italiji tako rekoč doma in imajo diplomatsko mrežo razpredeno po celem planetu, medtem ko lahko kot tretjerazredni slovenci pri nas edino počasi zgnijejo in med tem čim bolj trpijo. Vendar iz nekih razlogov, slovenci raje prenašajo sistemsko mučenje in poniževanje, raje umirajo kot, da bi šli med cigane. Ker se samo še nabira in vsi vemo kaj bo, na vse ali nič se gremo.

  Migranti so bežali že prej in bodo bežali tudi jutri, očitno so se že rodili kot večni klošarji. Od kod njihovim udbašem sploh ideja, da je svet lep, svoboden in lahko preprosto greš, za vse ostalo pa bo poskrbel alah? Ker tako tudi v resnici je, svet ni bil nikoli drugačen, vsaj do pojava totalne svetovne vojne ne, odksr neprestano živimo pred pragom neslutene globalne kataklizme, s katero bi se lahko primerjal edino Wagnerjev Somrak bogov. Še nikoli človeška rasa ni padla tako nizko kot prav v današnjem času, ko vojna zgleda kot mir in je kljub revščini, vsega v izobilju.
  Migracije se da ustaviti na isti način kot so se začele, vojska mora nehat pošiljat ljudi na obrobje Evrope, ampak vprašanje kaj bi pomenilo vrniti par milijonov ljudi v njihove domovine, verjetno bi jih marsilje pobili že na letališčih, pristaniščih in železniških postajah, če prej niso bili izdajalci, teroristi in migranti, brez človekovih pravic, domovine in osebne lastnine, zdaj zagotovo so.

  • Nata

   No, tole pa res zveni kot Somrak bogov !

   Krasna glasba. Pa tudi tvoje ugotovitve niso slabe.

 • tohuvabohu

  Al Jazeera Balkan za selivce uporablja izraz obupanci (očajnici). Prav čudi me, kako da ga rdečkarji še niso posvojili.

  • macon

   Pritepenci. Nihče jih ne rabi, nihče jih ne vabi, razen glasne manjšine levih fanatikov ter političnih barab, ki delajo vse, da bi iz Evropejcev naredili reveže.

  • Nata

   Zdi se mi, da bi ta izraz bolj ” pasal ” nam – domorodcem !

 • Milojka Mohor

  Hvala, spoštovani dr. Gorenak, za odlično pojasnilo – kdo je kdo! Me pa strašansko moti naša zakonodaja, ki tudi legalnim migrantom omogoča izkoriščanje nas – državljanov (seveda preko davkoplačevalskega denarja – socialne pomoči, dokladi). Nas, staroselcev nikakor ne zapusti zaskrbljenost, da plačujemo nekaj, kar ni namenjeno našim revnim – temveč “uvoženim” – na legalni ali ilegalni način. Kaj mislite, se bo naša zakonodaja kdaj spremenila tako, da bo NAŠA država ščitila NAŠE državljane? In kdaj se bo to zgodilo – bom doživela?…

 • samotoje

  Invazivci- to so.

 • Nata
 • Drago

  “Toda pazite, do “azila” so upravičeni v tako imenovani prvi varni državi
  in si ne morejo in ne smejo izbirati države, kjer želijo zaprositi za
  “azil” oziroma kjer bi želeli živeti.”

  Veliki “strokovnjak” Gorenakdolbedak spet ponavlja tisočkrat ponovljeno laž. Vinko, Vinko….