Nesamozavestna zunanja politika

Zala Tomašič (Foto: Demokracija)

Theodore Roosevelt velja za enega najboljših in najbolj priljubljenih ameriških predsednikov. V šolah se učijo o njegovih dosežkih in Američani ga kujejo v zvezde. Zgradil je Panamski prekop, uredil mejo med Aljasko in Kanado v prid Američanom, reformiral ameriško mornarico in pravzaprav postavil ZDA na prvo mesto na svetu. Vse to pa je dosegel s precej agresivno zunanjo politiko. Ni ga zanimalo, kaj si bodo druge države mislile, kako bo to sprejeto v mednarodni skupnosti itd. Prizadeval si je za interese svoje države in jo postavil pred interese drugih držav, nekaj, kar slovenski politiki ne znajo narediti. Podobno vse druge države ponavadi najprej poskrbijo za svoje interese, ne da bi se obremenjevale, ali bo to izzvalo grde poglede v mednarodni skupnosti. Grčija se je na primer desetletja pregovarjala s sedaj Severno Makedonijo glede imena, Italija je zahtevala spremembo naše ustave, preden so nas spustili v Evropsko unijo, in malo ekstremno – Rusija si je priključila Krim.

Mi, Slovenci, pa se na žalost ne znamo postaviti zase in svoje interese. Politiki v Sloveniji, posebno še na levi strani, so glasni in pametni glede vsega v Sloveniji, potem pa ves njihov pogum splahni, ko je treba zapustiti meje naše države in nastopiti v zunanji politiki. Nekdanji predsednik vlade Borut Pahor bi z lahkoto vztrajal, da Hrvaške ne spustimo v Evropsko unijo, dokler Hrvaška in Slovenija ne rešita vprašanja meje.

Prepričana sem, da bi takrat malo odločnosti slovenske strani Slovenijo pripeljalo daleč. Hrvaški je bilo članstvo v Evropski uniji veliko pomembnejše kot pa nesoglasje z nami in če bi bila razrešitev tega spora pogoj za vstop v EU, bi Hrvati sprejeli našo rešitev mejskega vprašanja. Namesto tega pa imamo zdaj situacijo, kot jo imamo. Preteklo je šest let, pa kljub končani arbitraži vprašanje še vedno ni razrešeno. Če pa bi bila situacija obrnjena, sem prepričana, da bi nam Hrvati postavili ultimat za vstop v EU brez oklevanja.

Zmešnjava
Podobno pomanjkanje slovenske samozavesti pri zunanji politiki, ki so jo pokazali Borut Pahor, Alenka Bratušek, Miro Cerar, Karl Erjavec, sedaj kaže tudi Marjan Šarec, ki, kot kaže, ne razume že slovenskega političnega prostora in ukrepov, ki bi Slovenijo izboljšali in zavarovali, kaj šele evropsko ali svetovno politiko. Evropske volitve so bile odličen pokazatelj (ne)znanja in (ne)razumevanja našega predsednika vlade glede Evropske unije. Namesto da bi izpadel kot premišljen politik, ki razume postopke imenovanja na najvišje položaje v EU in ki bi se boril za interese Slovenije, je bil na pogajanjih in pogovorih po besedah drugih navzočih brez kakršnekoli strategije in precej nepomemben. Skoraj edina izjava, ki jo je Marjan Šarec dal, je bila, da predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković ne bo na vodilnem evropskem položaju, čeprav Plenković niti ni bil tako resen kandidat, kot je bila premišljena strategija. Da sploh ne omenjam dejstva, da je Šarec zavrnil govor v Evropskem parlamentu, kjer bi lahko predstavil svojo vizijo in tudi sebe kot močnega voditelja, kar pač Šarec očitno ni.

Foto: STA

V slovenski javnosti pa na žalost Marjana Šarca opevajo, kako se zoperstavlja Evropski uniji ter njenim nekdanjim in prihodnjim voditeljem. Namesto da bi se naš predsednik vlade dogovarjal, pogajal, sklepal zavezništva in prijateljstva z drugimi voditelji evropskih držav in institucij ter z njimi sodeloval, trmasto vztraja pri svojem (kaj to svoje je, še vedno ni jasno). Slovenija potrebuje odločno in predvsem jasno zunanjo politiko in ne zmešnjave, ki smo jo imeli zadnje desetletje. Seveda ne podpiram popolne agresivnosti in nespoštovanja mednarodnega prava ter sporazumov, vendar to ne pomeni, da se moramo klanjati vsem in se popolnoma strinjati z mednarodno skupnostjo ves čas. Kadar je treba, mora Slovenija nastopiti samozavestno, braniti svoje interese in se ne pustiti drugim, da z nami dobesedno pometajo. Prav je, da pokažemo spoštovanje do drugih držav, vendar moramo zahtevati, da tudi one do nas pokažejo enako mero spoštovanja. To pa je nekaj, o čemer na žalost zdajšnja vlada govori, vendar ne zna uresničiti.

Zala Tomašič

 • Luiggi

  Ena mlada punca vam je nalila cistega vina,dobesedno je slovenska zunanja politika v qurcu.Sram vas je lahko,ker vam mora ena mlada zenska povedt kar vem gre.Sramota ste svetu,nihce vas ne jebe ni za sta!…In na koncu pa nobenih komentarjev.S tem tudi ljudje,ki komentirajo na tem portalu pokazejo,kako bedni ste Butalci!

  • John Kovacs

   Rabimo novega Tita.

 • John Kovacs

  Zala prav imas
  SLIVENIJA POTREBUJE NOVEGA JOSIPA BROZA!!!

 • John Kovacs

  Mi rabimo novega Tita.

  • IZBIRA

   Kaj pa novega Kardelja, Mačka, KIdriča, Dolanca in Ribičiča?

 • Nata

  Hja ?? Pustimo Ameriko pri miru. Za nas je še vedno ” amerika ” ! V mnogih pogledih.
  Zato, v tole pisanje nisem povsem prepričana.
  Ko vidimo , kako EU Parlament deluje ( samo strankarstvo je važno ), se nič ne čudim več ! Interesi strank nad interesi EU držav ?
  Tole je bilo že večkrat pripeto. Pa dajmo še enkrat

  https://drive.google.com/file/d/1EQEQ31U2VUg8mpmdIzY7_s8eqHKngiDp/view

 • IZBIRA

  To emu se ne reče pomanjkanje slovenske samozavesti pri zunanji politiki, ki so jo pokazali Borut Pahor, Alenka Bratušek, Miro Cerar, Karl Erjavec, sedaj kaže tudi Marjan Šarec.
  To je preprosto partijska kadrovsak selekcija, od pobojev opozicije med in po WW” do vzgoje, šolanja in karierne poti, ki je pripeljala na plano njihove najboljše kadre, ki pa so seveda enostavno nesposobni.

 • Hugo

  Saj to je grozno, kaj se tukaj dogaja. Povsem sprejemljiv komentar je označen kot spam in posledično izbrisan, brez pojasnila, zakaj?

  @kokobily – 3 hours ago

  Punčka, daje te novinarska puberteta. Raje beri, se uči, kot da pišeš.
  1. Ko je Pahor blokiral 14 od 35 poglavij pristopnih pogajanj Hrvaške, ni blokiral samo Hrvaške, ampak EU v pogajanjih s Hrvaško. Vstop CRO v EU je bil (tudi) evropski interes, ne samo hrvaški, enako kot meja s Hrvaško ni samo slovenska jugo-vzhodna meja Slovenije, ampak istočasno severno-zahodna meja Hrvaške.
  2. Odločnost SLO v zunanji politiki mešeš z aroganco, zaradi katere je SLO že dobila po kapisli. Pozabljaš, da je EU (Oto Rhen) vložila veliko napora, da SLO in CRO rešita vprašanje meje. SLO je bila tista, ki je tudi najbolj (z SLO) ugodne rešitve – zavrnila. EU je dvignila roke (prvenstveno od nekooperativne SLO) in zavzela stališče – vaš problem, rešite ga sami, nas več to ne briga . SLO politika pa ima samo to vprašanje na tapeti, ne pa razvojnih vprašanj EU v npr.socialnem, izobraževalnem, ekološkem,znanstvenem področju. SLO v zunanji politiki preprosto nima imena. Ena švedaka deklica je v nekaj mesecev zavzemanja za ekološka vprašanje naredila večji imiž, kot cela naša država v 30 letih obstoja. Smo kamenček v čevlju EU in smo preprosto – tečni. Vsi se nas poskušajo – otresti !!
  3. Vsi v tekstu našteti primeri “odločne” zunanje politike slonijo na razmerju sil. Amerika, kot skoraj nedotaknjena v 2. svetovni vojni (industrijsko, infrastrukturno..) se je zunanjemu, popolnoma porušenemu svetu lahko nastavila kot “gospodar”. SLO se ne Hrvaški, ne EU ne more tako nastaviti, ne da bi (povratno) utrpela veliko škode.
  4. Rezultate slabo tempirane SLO “pomembnosti”, namesto (vsaj prikrite) kooperativnosti in pripravljenosti na dialog in kompromise, vidimo v naši nezmožnosti črpanja EU sredstev (ki niso samo denar) in zaostajanju v razvoju za drugimi srednjeevropskimi državami. Celotna SLO zunaja politika je – biti proti eni drugi članici EU. OK, zamislimo si, da prisilimo CRO v sprejetje arbitražne rešitve. ZMAAAGAAA !! In pol ure potem ?? Nas ni na mednarodnem parketu…Domaše pravljice o “imeti prav”, pa “mednarodno pravo”…Ma ne me basat, saj smo v skoraj vsaki pogodbi “mi” bili s figo v žepu.
  5. EU se kolca, da so SLO, ne pa CRO sprejeli v svoj krog. Imeli so nas za svetilnik drugim postkomunističkim državam, kot dokaz perspektivnosti EU, naši Kekeci so pa pokazali, da za drugo, kot zaplankano planšarstvo nismo sposobni..Nobenega prispevka EU nismo bili sposobni udejanjiti, razen, da smo geografsko neka tampon cona proti Balkanu , na katerem je tedaj divjala vojna.
  6. Na koncu je pa SLO tista, ki celotni EU drži predavanja o mednarodnem pravu in ji riba nos. Eskime bi še učili, kakšne barve je sneg ! Napačno tempirana “odločnost” zazveni kot aroganca, nesodelovanje, “kurčenje”, če še komu ni jasno. Odločnost smo pokazali, ko smo kontra EU objemali Ruse, pa kontra EU in ostalemu prali iranski denar, pa še in še….

 • abc

  Zala preberi si vsaj malo zgodovine Krima, da ti nebo ta ponovna priključitev polotoka nazaj k Rusiji ( seveda po predhodnem referendumu ) izgledala tako krivična do Ukrajine. Malo znanja zgodovine ne škodi.
  https://ba.voanews.com/a/crimea-history-02-27-2014/1860735.html

 • Garbage man

  Cmerar nas je zadolžil do smrti…………………………………………………?! smrt cmerarju