Nismo žrtve

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

Ugibanje o razlogih za “poraz” desnice v koalicijskih pogajanjih je postal že nacionalni šport med desnimi komentatorji. Nekateri skupaj z zborom levih instigatorjev tulijo, da bi bilo vse drugače, če bi se umaknil Janez Janša. Drugi so prepričani, da bi SDS dobila več glasov, če bi omilila “sovražno” retoriko (fantomsko seveda – nikoli ni podan kakšen konkretni primer, kako največja stranka v državi širi “sovraštvo”). Tretji mislijo, da SDS jemlje zagon vsem drugim strankam na desni (kar se mi je od nekdaj zdela bizarna trditev – tradicionalno smo skozi devetdeseta pluli s tremi enakovrednimi pomladnimi strankami in nihče v SDS-u ni SLS-u ukazal, da gre na volitve z mlačnim Zidanškom, kot tudi SDS ni kriv, da se NSi ni znal diferencirati v svoji libertarni konservativnosti). Ne. Pustimo ob strani, da sta le dve stranki (SMC in SD) problematizirali vodstvo SDS-a – pa še to seveda z neznosno mero hinavskega sprenevedanja, in da se druge niso niti pretvarjale, da (inkognito skupaj z Levico) tvorijo skupno fronto “centralnega komiteja”. Vzemimo za dejstvo, da je levica pač enotna entiteta, katere skupna izhodišča so država kot veliki brat, ki se vmešava v prav vsako sfero vašega življenja, idealizacija državne lastnine, kulturni marksizem, zavit v celofan ALDE liberalizma in reševanje vseh fiskalnih težav s pumpanjem prihodkovne strani proračuna (višanjem davkov). Zakaj se desnica ne more izvleči iz te pat pozicije, kjer več kot polovica državljanov voli prav za tako politiko?

No, čas je, da se sprijaznimo z resničnostjo. Stanje na desni je takšno, kot je, ker je bilo ljudstvo po 46 letih socializma in 10 letih premora v pol-kapitalističnem Drnovškovem gradualizmu zopet izpostavljeno desetletju in pol nenehnega medijskega inženiringa, ki je načrtno demoniziral tržni kapitalizem, idealiziral kolektivizem in najbolj primitivne oblike (nacional-interesnega, da ne rečem nacionalnega) socializma. Iskreno – kdo od vas se spomni, da bi sredi devetdesetih ljudje govorili o izkoriščanju proletariata, pohlepnih multikorporacijah in ameriškem imperializmu? Tako dolgo smo že podvrženi temu trendu, da je postal naša nova normalnost. A naj vas spomnim, da smo bili že 20 let nazaj povsem običajna država. Antikapitalistični ekscesi so sodoben izum, kot posledica zadnjega dela prvega in začetka drugega kroga privatizacije, ko so strukture, zbrane okrog kontinuitete jugoslovanskega samoupravljanja uvidele, da bi kaj hitro izgubile nadzor nad državnim premoženjem, če se politično ne angažirajo na način, ki bo LDS konkretno oddaljil od sredine. V devetdesetih so espeji in deooji rasli kot gobe po dežju – vsak je hotel biti podjetnik in vsak drugi je bil “finančni svetovalec”. Ko sem še hodil v gimnazijo, se mi je zdelo, kot da hlastamo po vseh radostih tržne ekonomije, za katero smo bili prej skoraj 5 desetletij prikrajšani. Tudi ko so se pojavljale zgodbe o globalnih uspehih – recimo, ko je Sony, preden je razpočil dotcom mehurček, marca leta 2000 dosegel rekordno tržno kapitalizacijo 180 milijard ameriških dolarjev. Takrat tudi časopisov niso polnile naslovnice kot “Sony zaslužil milijarde, delavci v njegovi tovarni v Indoneziji pa zaslužijo 5 dolarjev na dan”. Morda tudi zato takšno razmišljanje ni bilo tako razširjeno med populacijo. Stranke tipa Levica pa tudi sodobna postlukšičevska inkarnacija SD bi bile pred 20 leti povsem bizarne entitete. Zato je lahko desnica še leta 1996 s tremi močnimi strankami sama zbrala 45 poslanskih sedežev in bi brez kameleonskega oportunista Pucka suvereno vladala v prvi zares desno-sredinski vladi pri nas. Takrat je bilo to nekaj naravnega, za državo, ki se je ravnokar prebila iz komunizma.

Ja, gotovo ima pri trenutnem pat položaju svojo vlogo tudi izigravanje volje volivcev, ko sta leta 2000 danes že klinično mrtvi SLS in LDS povozili referendum o spremembi volilnega sistema in očitno za vse večne čase zacementirali sorazmerni sistem s štiriodstotnim deležem. A osebno sem prepričan, da bi bila levica v klimi, ki trenutno vlada v Sloveniji, še zmeraj izredno konkurenčna, ne glede na sistem volitev. Živimo v času, ko večina državljanov še ni popolnoma digitaliziranih in aktivnih na socialnih omrežjih (ki imajo tudi svoje pasti, a o tem kdaj drugič).

Resničnost večjega dela volilnega telesa še zmeraj slikajo RTV Slovenija, Dnevnik, Delo in Večer. RTV povsem kontrolira parlamentarna stranka reformiranih komunistov, časopise pa različni, z globoko državo levice povezani tajkuni, pa tudi če jih ne bi – dovolj sem spoznal slovensko medijsko sceno, da vem, kako radi slovenski novinarji zapadejo v politični aktivizem najbolj cenene vrste, tudi če jih v to nihče ne sili. Le da so se v devetdesetih po šoku osamosvojitve in pogumnega novega kapitalističnega sveta, ki so ga državljani na začetku z odprtimi rokami sprejeli, nekako brzdali in ohranjali nek nivo objektivnega poročanja. Ko so jim ljudje, ki so jih obvladovali, dali zeleno luč, da začnejo pisati po nacional-socialistično, smo slovensko novinarstvo komaj zares videli v svojem “naravnem okolju”.

Kako to poteka v resničnem svetu? Ni vse v demonizaciji Janeza Janše, podtikanju škandalov SDS in maziljenju lika vsakič nove lutke tranzicijske levice (čeprav so tudi ti manevri pomembni). A predpriprava je kondicioniranje volivcev v neko fantazmo socialističnega pravičništva, ki očitno v slovenstvu aktivira stare, nikoli razčiščene nevroze vsiljenega, a kljub temu domorodnega samoupravnega socializma. Kako?

Poglejmo.

Katastrofalne razmere v Amazonu: najbogatejši Zemljan še naprej izkorišča delavce (Dnevnik)

Zakaj se nekateri sramujejo besede socializem? (Dnevnik)

Svetlana Makarovič: Nočem biti kapitalistična krastača na zlatnikih (Večer)

Socializem: nostalgija ali alternativa? (Dnevnik)

Apple z izkoriščanjem delavcev podira rekorde (Delo)

Napoveduje prekarnost konec kapitalizma? (Delo)

Kapitalizem ni prinesel nič dobrega (Dnevnik)

Kako neki lahko imajo vsi nadpovprečne dobičke? Seveda morajo goljufati (Večer)

Globalni kapitalizem srednjega sloja ne potrebuje. (Večer)

Itd.

Skupni imenovalec tega premika, ki se je počasi stopnjeval tam nekje od finančne krize naprej (začel pa s pivovarskimi vojnami Union-Laško-Interbrew leta 2001), so poskus demonizacije tujih nosilcev kapitala, kapitalističnega sistema nasploh in poveličevanje nekakšne “druge poti”, ki jo je nekaj časa predstavljal Hugo Chavez, po razpadu latinskoameriškega socialističnega raja pa skandinavske države in njihov model “socializma” (ki v resnici nima nič skupnega s socializmom, saj je 90 odstotkov industrije v državi v zasebni lasti, a pustimo to). Oče takega svetovnega nazora na globalni ravni je Noam Chomsky. Naši proizvajalci javnega mnenja so mu dali tipičen jugoslovanski spin. Medtem ko Chomsky svet slika kot boj med dobrim in zlom, kjer ameriški kapitalizem, ki poganja vojaški imperializem po svetu, predstavlja nevarnost za svetovni mir, zato se proti njemu mora boriti preostanek človeštva, naši spindoktorji ta vidik prevzamejo in dodajo še svojega – Slovenija pozna drugo pot. In druga pot vodi skozi državno lastništvo pomembnih delov gospodarstva (dodatni element spina je ekonomski zgodovinski revizionizem, kjer se življenje v SFRJ opisuje tako idealistično, da se nam tistim, ki smo ga vsaj za nekaj let doživeli, zdi, kot da opisuje neko drugo resničnost).

Priznajmo si, da stvar deluje. Kako dobro deluje, smo videli zadnjih nekaj tednov, ko so se v naključnem sosledju zgodili trije dogodki. Apple je pred nekaj dnevi postal prva družba, ki je presegla (evropski) bilijon, (ameriški) trilijon dolarjev. 1.000.000.000.000 dolarjev. Težko predstavljiva številka, ki presega letni BDP srednje velike države. Pripravniki, ki polomljeno prevajajo tuje članke za portal 24ur, so našli enega zanimivega o tem, kako Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona zasluži 3.000 dolarjev na sekundo, oziroma – prilagojeno razrednobojni retoriki – v 26 sekundah zasluži toliko kot njegovi zaposleni v enem letu. In še en bolj črn dogodek, ki je spremenil moje počitniške načrte – v Genovi se je porušil dotrajani most in tragično prekinil življenje 42 ljudi.

Na videz nepovezani dogodki, na katere so Slovenci reagirali tako tipično, da lahko iz njih odnesemo kar nekaj lekcij.

Jeff Bezos (Foto: epa)

Ob Applu in Amazonu so znali povedati o bogatih, ki bogatijo na žuljih revežev. O azijskih delavcih, ki od utrujenosti skačejo s streh. O mitskem 1 odstotku. O tem, da je pogoltnež Bezos prikaz, kaj se zgodi, ko vse prepustimo trgu in zraven nižamo davke. Sprašujejo se, zakaj Apple svojega premoženja raje ne razdeli revežem – saj bilijon dolarjev nikoli ne bodo mogli porabiti! V zvezi z Genevo pa o pohlepnosti zasebnih družb in zgrešenosti privatizacije upravljanja javne infrastrukture. Branje komentarjev pod članki je moj sociološki hobi, ki mi ob temeljitem pregledu vseh portalov da nek pogled v psiho naroda in zeitgeist družbe. Prebral sem skoraj 500 komentarjev – in prišel do zaključka, da so ljudje osupljivo skladni le pri dveh temah – kar se tiče obsodb pedofilije in kapitalizma.

Kaj lahko izluščimo iz prereza takšnih izjav?

 • Slovenci demoniziramo uspešne ljudi in akumulacijo kapitala, ki jih neizbežno spremlja.
 • Na intimni ravni ljubimo veliko državo, kjer veliki brat pobira mastne davke in poskrbi, da bi bilo vsem lepo, tudi če je cena odvzem osebne avtonomije.
 • V zasebni lastnini vidimo nevarnost za socialni ustroj družbe.
 • Zahodni tržno-potrošniško naravnani svet vidimo kot izvirno pokvarjen sistem, ki ga je nujno treba birokratsko omejevati in z vladnimi dekreti “popravljati”, da bo pravičnejši.

Ravno ta zadnja predpostavka je kronski dosežek slovenskega medijskega ustvarjanja javnega mnenja. Pravičnost. Prišli smo do točke, kjer se na levici nervozno pogovarjajo le še o “večji pravičnosti” – od davčnih bremen do vplačil v zdravstveno blagajno in razdelitve dobička zasebnih družb. Vsaka dajatev se da na neko tehtnico ad hoc pravičnosti, kjer se subtilno namigne, da je vsak nadpovprečno dober poslovnež svoje premoženje pridobil nepravično in ga mora iz tega razloga deliti z manj sposobnimi od sebe. Čeprav živimo v evropsko primerljivo eni najbolj egalitarnih družb na svetu – v takšnem bizarnem socialističnem laboratoriju, kjer dvočlanska družina z dvema otrokoma in dvema plačama okrog 1.200 evrov, ob upoštevanju vseh vzvodov socialne države zasluži le simbolično več, od enake družine, kjer starša zaslužita minimalno plačo. Bi naš narod sprejel takšno retoriko lažne pravičnosti, če jim ne bi bila že dobro desetletje vsak dan servirana na pladnju režimskih medijev? Ameriški levičarski mediji so odigrali pomembno vlogo pri netenju rasnega sovraštva med Američani. Washington Post, The New York Times in podobne publikacije temnopoltim prebivalcem vsak dan postrežejo z novo zgodbo o tem, kako so sistemsko zatirani, kako jih belci ekonomsko onemogočajo in kako si za svoje tegobe niso krivi sami. Tako jih vzdržujejo v stanju večne odvisnosti od velike države – takšni ljudje bodo za zmeraj odvisni od socialne podpore, bonov za hrano, državno vodenih akademskih programov rasnega profiliranja (affirmative action). Vedno bodo volili za tiste, ki bodo obljubljali, da socialni balonček privilegijev ne bo nikoli usahnil. Na tak način bodo sužnji socialne države za zmeraj. V tem trenutku imajo slovenski mediji podobno vlogo pri kondicioniranju slovenskega volilnega telesa – predvsem tistih volivcev, ki vsake volitve premišljujejo, koga bodo volili (podjetniki in libertarno usmerjeni bodo zmeraj volili desnico, politični aktivisti bivšega režima in določeni poklici, tesno povezani z državo – predvsem javni uslužbenci -, pa vedno levico).

Zaenkrat jim to izvrstno uspeva. Povprečen slovenski volivec v devetdesetih me je zelo spominjal na sodobne Kitajce. Optimističen, podjeten, trdno usidran v zahodno kapitalistično vsakdanjost. Povprečen volivec leta 2018 je zagrenjen, jezen, depresiven, zavisten in trdno prepričan, da se mu godi krivica – prepričan je tudi, da dobro ve, kdo je kriv za vse njegove tegobe. Slovenci smo se v desetih letih spremenili v temnopolte Američane. Spremenili smo se v žrtve. Globoka države pa ima žrtve najraje – s socialistično demagogijo se jih da izvrstno manipulirati. V zameno za nekaj drobtinic.

Zato smo danes tukaj, kjer smo. Ni kriv Janez Janša, niti SDS – boljše kampanje, kot jo je letos imela SDS, v slovenskem prostoru ni mogoče izvesti. Niti niso krive preostale desne stranke, ki niso nabrale dovolj glasov za prvo zares desno vlado v zgodovini države. Kriv je globoko zakoreninjen virus socializma, ki so ga uspeli s smelo uporabo režimskih medijev ponovno aktivirati igralci z levico povezanih kapitalskih omrežij. Če ne bi bilo desetletja pranja možganov in redefiniranja položaja slovenskega naroda kot žrtve kapitalistične zarote, se enostavno ne bi moglo zgoditi to, da bi vlada, ki je bila najmanj priljubljena v zgodovini države in je že 2 leti disfunkcionalno delovala v rezervnem programu, dobila še en mandat ob manjših lepotnih popravkih in ob podpori neomarksističnih populistov. Slovenci v devetdesetih bi takšno vlado pospremili iz parlamenta. Slovenci leta 2018 mislijo, da so žrtve, in vsa levica je usklajeno delovala kot razbijalka krivic, ki bo poskrbela, da bomo živeli “bolj pravično”.

Janez Janša (Foto: STA)

Na srečo se je pokazalo, da obstaja tudi zdrav podstat družbe – 31 desno-sredinskih sedežev v trenutni klimi je čudež, čeprav ga nekateri vidijo kot poraz. Po svoje prikaz, kako učinkovito je delovala kampanja SDS, po drugi strani tudi znamenje, da slovenstvo še premore nekaj pomladnega zagona, ki se ne bo nikoli pokoril levičarski demagogiji. Teh 31 glasov je vzpodbuda za naprej. Vzpodbuda za nek boljši, bolj racionalen jutri. Za prihodnost, ki jo bo bolj odločilno oblikovala informacijska tehnologija – predvsem uporaba socialnih omrežij. Kot v ZDA bi ta preskok utegnil biti odločilen za menjavo miselnih konceptov družbe. Zdaj zveni kot znanstvena fantastika, a ne pozabite – Twitter in Facebook sta zrušila arabske despote (čeprav so izvirno revolucijo nato ugrabili verski despoti, a to je že druga zgodba, specifična za muslimanske države). Pred 10 leti si nihče ne bi mislil, da bodo Gadafi, Ben Ali in Mubarak padli zato, ker so tiranije naveličani mladi Arabci prek socialnih omrežij delili svoje nezadovoljstvo in upe na prihodnost. Ni naključje, da kitajska komunistična partija povsem blokira tuja socialna omrežja, dovoljuje pa le svoja strogo nadzirana in cenzurirana (Weibo, WeChat). Centri moči se nagonsko bojijo svobodnega deljenja informacij. Tudi naši – trdno sem prepričan, da sistemski napadi na domače desne komentatorje na Twitterju niso nobeno naključje. Ravno takšni napadi so prikaz, da se ljudje, ki zaenkrat prek tiskanih in televizijskih medijev obvladujejo javno mnenje, zelo dobro zavedajo, kaj jih čaka v prihodnosti, če ničesar ne storijo. Zato smo ravno zdaj v prelomnem trenutku naše zgodovine. Nič manj pomembnem kot tistem leta 1848, ko je nastal program Zedinjena Slovenija. Nič manj pomembnem kot je bila razglasitev rezultatov plebiscita o odcepitvi od komunistične diktature leta 1990. Nekdo se zaveda, da se vsaj na socialnih omrežjih in s pomočjo digitalnih medijev narod prebuja in da mu je dovolj igranja žrtve. V tem trenutku je to prva bojna fronta, ki nas nekoč – morda v bližnji prihodnosti – utegne osvoboditi socialistične demagogije. Če nam ta preboj ne uspe na medmrežju, je prav vseeno, koga globoka država pripelje v naslednji krog oddaje “Torej bi rad bil predsednik vlade?”. Zmagal bo Danilo Tuerk. Zmagala bo Tanja Fajon. Zmagal bo Tone Fornezzi Tof. Borba, ki poteka zdaj, je odločilna borba za nadaljnjo suverenost in prosperiteto našega naroda – dobili pa jo bomo le tako, da z obvodom režimskih medijev dosežemo ljudi in jim povemo, da niso žrtve kapitalizma, ampak njegovi zmagovalci. Da bodo razumeli: odličnost in vzor slovenstva sta Peter Kozina in Janez Puh, ne Edvard Kardelj in Boris Kidrič.

Mitja Iršič

 • xtc

  Zelo dobro,arealnos in stanje vzpostavijo ekonomski parametri ne Yugo blodnje-hvala bogu.

 • Jovo Jamnica

  Nič manj pomembnem kot je bila razglasitev rezultatov plebiscita o odcepitvi od komunistične diktature leta 1990…
  —————
  My ass… Naši komiji so folk spretno okužili s protisrbskim razpoloženjem na nacionalnem temelju. Socjalizem s človeškim obrazom, ki je navdihnil sredi šestdesetih let 20. stoletja tudi Češkoslovaškega prvega komija Aleksandra Dubčka, je bil pri nas takrat pač v fazi kozmetičnih sprememb. Ljudje so lagodno sprejemali idejo o vešstrankarskem samoupravlanju in hkrati bentili čez Srbe, ki so v Belgradu na kongresu ZKJ izzvižgali demonstrativno odhajajoč defile naših hrabrih komijev in kradli tudi naš denar. Pojavil se je prvi bankovec Lipa… ki je imel kritje v zlatu. Ja, komu to takrat ni bilo všeč??? To se je dogajalo v komunistični diktaturi… tovariš Iršič! Kako je mogoče, da na bankovcu ni bilo pričakovanega napisa… v Boga zaupajmo, po vzoru ameriškega dolara???

  • Darth Vader

   lipa ni imela nobenega kritja v zlatu bebec :D

   • Jovo Jamnica

    Lipa – zametek lastnega denarja – sanje večine Slovencev (razen iliristov – prosrbov).
    ———
    Vir:/~gljsentvid10/slo_denar.html

    Bankovec za eno lipo imam v zbirki in na njem razločno piše:
    29.3.1990
    ZA IZPLAČILO JAMČI LIPA HOLDING
    Guverner:Bogdan Oblak
    Bankovec je krit v zlatu in drugih vrednostih

    V zbirki imam tudi bankovec za 500,000.000.000 (pet stotina milijardi dinara, izdan v Belgradu 1993

    • lokec

     Res je kar praviš. Vendar Lipa nikoli ni bila masovno uradno plačilno sredstvo. Kasneje so prišli ven Boni, ki so imeli isto vrednost kot Dinar, še kasneje pa Tolar.

    • Darth Vader

     no no….eni imamo še kakšen original lipo doma…..pa to ne piše gor…..

  • Franjo Trojner

   Čuj Slobo in njegovi so hoteli veliko Srbijo! Slovenci, ki smo hoteli samo svojo Slovenijo nismo krivi, da je od Slobodanove velike Srbije zaradi prevelikh in nerealnih apetitov ostal samo SRBSKI PAŠALUK! Čuj zdaj pa je že res čas, da Srbi prenehajo sanjati veliko Srbijo, mar ne? Morda bi jim bilo bolje, da se pričnejo ukvarjati sami z seboj in prenehajo z miselnistjo ” mitingov resnice”, ki so prinesli na Balkan toliko gorja.
   Kar je za Slovenijo bitno je, da smo se leta 1991 za vedno iztrgali iz krempljev Balkana in da je med Slovenijo in Srbijo tampon cona Hrvaška, ki na svojsten način blagodejno zmanjšuje vpluv

   • Jovo Jamnica

    Na žalost, sploh ne dojemaš, kaj in zakaj sem napisal to, kar sem napisal…

    • Franjo Trojner

     Repliciram samo v delu :
     “My ass… Naši komiji so folk spretno okužili s protisrbskim razpoloženjem na nacionalnem temelju”.
     Že nad nastankom kraljevine SHS in SRBSKIM KRALJEM med SLOVENSKIM DOMOLJUBNIM RODOM ni bilo navdušenosti, tudi sam Cankar se ni navduševal nad bratenjem z BALKANCI, mar ne? Srbi nam Slovencem niso bili nikoli bratje, ravno velikosrbski nacionalizem je Slovenijo pognal iz za Slovenijo pogubne skupnosti. Tisti žvižgi v Beogradu na kongresu ZKJ, ko so komunisti izzvižgali Slovenskde komuniste in so ti demonstrativno odhajali je nazorno dokazal, da ne med nekdanjimi republikami, ne med različnimi narodi stare Juge in niti med samimi zblojenimi komunisti nikoli ni bilo bratstva in enotnosti, kar se je kasneje pokazalo v krvavi vojni.
     Tvoja trditev, da so naši komiji folk spretno okužili z protisrbskim razpoloženjem na nacionalnem naboju ne drži!

   • RATATA

    Vojno je želela in jo morala imeti hrvatska, če je hotela postati samostojna država, saj je po ww2 njihova marionetna, nacifašistična eNDeHa zvodenela v flrj nato v sfrj….. pred tem je bila le okupirano ozemlje s strani Kraljevine Srbije z dnem 01.12.1918, nakar so izsiljevali banovine …..itd.).
    Kar se Srbije tiče, nas – Slovenije – Slovenskih Dežel ni napadla!
    Z vojaško silo jna – preostanka sfrj, katere sestavni del je bila še vedno – do 08.10.1991 tudi SRH (hrvat S.Mesić je bil v tem času predsednik predsedstva, ki ga je izsilila evropska skupnost!!!, A.Marković tudi hrvat je bil predsednik vlade sfrj npr.. celo hrvat Mustać je bil šef udbe…).
    Srbi so se zavedali teženj hrvatske in tega, kaj pomenijo hrvatske težnje po svoji državi v obsegu SRH + del BiH (predobro so se spomnili na dogodke po leta 1941 in naslednjih štirih let)!
    V tem, da so nas namenoma naši komiji okužili s protisrbskim razpoloženjem ima Jovo prav.
    Za Srbe je meja Virovitica-Karlovec-Ogulin-Karlobag in so želeli ohraniti sfrj zaradi svojih ljudi v njej in jih nikakor ne prepustiti hrvatski brez nadzora.
    Kar se je zgodilo pa avgusta 1995 z olujo pa vemo in vse to potrjuje – izgon 250.000 civilistov iz hrvatske, Slavonije, Dalmacije.
    …. še mnogo tega je, kar se da enostavno presoditi …. in nam odpre oči o nastajanju hrvatske države brez internacionalnega prava – brez dogovora – z vojno!!!

    • Warrior princess

     Brez veze se truditi. Na tem portalu se brani Garbate in pogosto povzemajo jutranji list. Nekaj mesecev pred osamosvojitvijo, 20. januarja 1991, sta slovenski obrambni in notranji minister JJ in Igor Bavcar s hrvaškima kolegoma Martinom Špegljem in Josipom Boljkovcem podpisala obrambni sporazum o medsebojni pomoči. Ta obrambni sporazum je določal, da bo Hrvaška pomagala Sloveniji oziroma Slovenija Hrvaški, če bi katero od njiju napadla JLA.

     Hrvaška junija 1991 pusti Slovenijo na cedilu

     Toda Hrvaška se tega dogovora ni držala, saj v času slovenske osamosvojitvene vojne ni zaustavila jugoslovanskih tankovskih kolon, ki so s hrvaškega ozemlja prodirale v Slovenijo.

     Hrvaški predsednik Franjo Tuđmman leta 1991 ni preprečil napada na Slovenijo z ozemlja Hrvaške, ko se je Slovenija ubranila, pa je smešil desetdnevno vojno kot operetno vojno. Špegelj, ki je bil eden od podpisnikov sporazuma, je na hrvaški strani najbolj odločno zagovarjal hrvaško izpolnjevanje obveznosti iz obrambnega sporazuma. Toda hrvaški predsednik Franjo Tuuđman je temu nasprotoval in ni hotel pomagati Sloveniji.

     Hrvaška oblast je bila prepričana, da bo JLA hitro opravila s Slovenijo, toda slovenske sile (teritorialci in policisti) so zaustavile jugoslovanske tankovske kolone, v nekaj dneh znova prevzele nadzor nad mejnimi prehodi in jugoslovansko vojsko v vojašnicah stisnile v kot.

     Zeleno luč za napad JLA na Slovenijo je 26. junija 1991 dal tedanji predsednik zvezne vlade, Hrvat Ante Marković.

     • RATATA

      Socialistična Republika Hrvatska / upravna enota znotraj sfrj, ki je zajemala tudi Slavonijo in Dalmacijo je (tako kor SRSlovenija) izvajala na tem območju le državna pooblastila sfrj.
      !!država nastane z razglasitvijo!!
      Hrvatska svoje nove države ni razglasila 26.06.1991 tako kot Slovenija (pa je obljubljala – verjetno taktično zavajala kot že tolikokrat….) ampak je “raskinula veze sa sfrj dne 08.10.1991 po trimesečnem moratoriju z Brionov 07.07.19991!
      V trenutku napada vojske jna je bila hrvatska del preostanka sfrj (brez Slovenije, ki je samostojnost že razglasila).
      Tudjman je prepovedal zoperstavljanje tankovskim kolonam(!) je pa proti njim reagiralo goloroko ljudstvo na hrvatskem!!
      Tudjmanu je o “izpolnjeni” nalogi poročal Stipe Mesić, ki je bil v trenutku napada vojske preostanka sfrj imenovane jna na poziciji poveljnika (predsednik predsedstva sfrj)! Mesić ni bil takoj potrjen s strani preostalih republik, zato je posredovala evropska skupnost!!!
      Tudjman sam je povedal, da vojne ne bi bilo, če je oni (hrvati) ne bi potrebovali!
      Hrvatska, kot del nedeljive Kraljevine Ogrske, se je hotela že 01.12.1918 prišlepati na državnosti Slovenskih Dežel preko od nikogar priznane Države Slovencev Hrvatov in Srbov (živečih v razpadli AO), pa je Regent Aleksander to prepoznal in izrecno popravil podtaknjeno mu listino o “ujedinjenju” tako, da je zapisal, da se s Kraljevino Srbijo ujedinjujejo “Zemlje” (države) Države SHS in ne država SHS, kar nesporno pomeni, da je Kr.Srbija hrvatsko ozemlje okupirala pod svoje okrilje.
      Hrvatska ni imela državnosti in ni bila subjekt mednarodnega prava. Lahko bo to postala kasneje, z dogovorom … no postala je z genocidno vojno ob pomoči usa in eu…
      Konstitutivna naroda na hrvatskem so bili hrvati in Srbi!!!
      SRH je napram SRS bila popolnoma v drugi poziciji in tisto nabijanje o samoodločbi naroda je bull in čikinšit!!!
      !!!!Edina za Slovence relevantna “osvoboditev” po prvi znani slovenski državi Karantaniji, je osvoboditev v zadnji, “desetdnevni” vojni proti jugoslovanski armadi!!!!
      Zdaj se moramo osvoboditi samo še od tistih, ki reči narobe vedo ali pa zaradi ne vem kakšnih razlogov potvarjajo in zavajajo!!

     • Warrior princess

      Predsednik Jugoslavije ob napadu na Slovenijo je bil v glavnem Hrvat! Zato je slepomišenje, ki ga izvajajo hrvatoljubci popolnoma odveč! Hrvati nas niso nikdar marali in nas nikoli ne bodo.

     • RATATA

      seveda nas niso in nas ne marajo, tudi nikdar nas ne bodo marali!!
      Celo okupirali so že naše dežele in okupacija še vedno traja. Kako niti ne bi, če pa govorijo Angelski jezik.
      So jim pa naši v 15. stoletju, ko so prebegli pred “turki” odstopili območja v naši Deželi, da so se naselili med Slovene… del njih je pa odšlo proti Gradiščanskem (danes ZR Avstrija).
      V 15. stoletju je bila Hrvaška dokaj majhna dežela, ki jo je na severu omejevala veliko gozdnato območje, imenovano Gozd, hrvaško Gvozd. Severno in vzhodno od tega Gozda se je nahajalo Kraljestvo Slovenijeh/regnum Sclavoniae, v katerem so prebivali bezjaški Slovenci, medtem ko je Hrvaška na zahodu mejila na pas ob jadranski obali – ozemlje, ki je spadalo pod Benetke. Dejansko so pod takratno Hrvaško spadale predvsem Lika, Gacka in Krbava. Hercegovina na njenem jugovzhodu je bila v tistem obdobju že v večji meri zasedena od Turkov.

      Selitve Hrvatov po bitki na Krbavskem polju : 09.09. 1493 je prišlo do prelomne bitke na Krbavskem polju, v kateri so bili Hrvati hudo poraženi. Bošnjaški Turki, dejansko pa v veliki meri srbski in hrvaški poturčenci, so pripravili zasedo, kamor so z navideznim begom zvabili Hrvate. Na skrbno izbranem mestu je bila hrvaška vojska najprej obkoljena, nato pa strahovito in krvavo poražena. V bitki so padli ban Derenčin, večina hrvaškega plemstva in več kot deset tisoč hrvaških vojakov.
      http://www.hervardi.com/selitve_v_istro_z_juga_in_hrvaske_ponaredbe_zgodovinskih_virov.php

 • O’Brien

  Odličen prispevek o stanju v Sloveniji. http://www.iusinfo.si/DnevneVsebine/Kolumna.aspx?id=226196

 • Mara

  Jajo je klopotec desnice. On je garant za vladavino levice.

  • Franc Šink

   Kako bi še le klopotalo če bi tudi babe imele jajca.

   • lojze

    Saj imajo, na jeziku!

  • lokec

   Janša je star 60 let. Ne boj se, ne bo večen. Ko ga ne bo več, boste pa srečni in živeli kot v nebesih?

  • tiovv

   Imaš še kakšno bolj trapasto ugotovitev ?

  • Mojca pokraculja

   Ja Mara, seveda, cisto prav imaš. Si zdaj zadovoljna? Vse imas prav. Adijo pa “zdrava” ostani!

  • dob

   Mi radi izgubljamo, zato Janša ostane kjer je.
   Ti pa zgini.

 • tiovv
 • lojze

  Odličen prikaz, edino s tem se ne strinjam:
  “Na intimni ravni ljubimo veliko državo, kjer veliki brat pobira mastne davke in poskrbi, da bi bilo vsem lepo, tudi če je cena odvzem osebne avtonomije.”
  Ne gre le za odvzem osebne avtonomije, že kratkoročno “veliki brat” doseže, da ni vsem lepo. Žrtev “velikega brata” so tudi volivci velikega brata, tudi oni živijo slabše, kot bi živeli brez močne “socialne države” in “velikega brata” . Globoka država ali “veliki brat” lahko funkcionira le, če ima slabo vlado. Zdaj jo ima.

  • rrrrr

   Se strinjam s tabo. A globoka država, torej veliki brat ne more funkcionirati, če ima le slabo vlado. Potrebuje tudi slabe in brezbrižne državljane. Predvsem slednje !

 • althar

  Naravno mentalno stanje odraslega človeka je konzervativizem. Za vsa morebitna druga stanja, na primer za socializem, mu je treba nenehno prati možgane. Tako preprosto je to.

 • rebeka zmajevska

  IZPOSOJENO:”Slovenci so postali svetovni lenuhi. Leni so kot fuksi.
  Aktualni čas kaže pravo zrcalo, zakaj smom bili že od nekdaj hlapci in dekle.
  Zato, ker po eni strani jamramo in za hrbtom stiskamo pesti, po drugi strani pa lezemo v rit za drobtinice.
  Slovenci NISMO vzgojeni, smo ZDRESIRANI. Večina razmišlja, kot njim ukažejo.
  Je še kje v vesolju idiot, ki bi volil politika, kateri mu obljublja VEČJE davke?!
  NI.
  Evo, Slovenci pa SMO takšni, da verjamemo, da se bo cedilo med in mleko, če nam bodo davki pobrali 3/4 plače, nameasto 10%.
  Slovenci vedo, da se zdravstvo sesuva, ampak oni so ponovno dali glas strankam, ki so naše zdravstvo uničili. Zakaj?!
  Zato, ker jim je njihov Mafiozo dejal, da vidijo narobe, da je itak Janša kriv.
  Celo na desnici so mnogi trdno prepričani, da je to, da je Janša kriv- res.

  Slovenec zelo dobro vidi, kaj počnejo migranti po Evropi. Vidi tudi, da
  z njimi prihajajo bolezni, še več kriminala in še več življenja na
  račun države.
  VSE TO VIDIJO. Toda ko je treba kaj reči, zinejo, da so migranti dar božji. Da je še papež to rekel.

  Slovenci so nekoč sloveli po zdravi kmečki pameti. Danes verjamejo
  reklami nekega PIVOVARJA, ki pravi, da so levičarji pametni in lepi,
  desničarji pa idioti.
  V Sloveniji NE_levičarjev sploh ni.
  So le
  prazni čvekači, ki v anonimnosti sanjarijo o belem kruhu, ko bi pa
  moralo iti zares, se pa potuhnejo, češ, kaj bo pa Kučan (ITito) rekel.

  Skratka, NE-evičarji so ljudje brez jajc, ki se globoko v sebi
  zavedajo, da če bodo kašno zinili, bodo še ob drobtninice, ki padejo z
  bogatunove levičarske mize.”

  Bistvo totalne vojne nove vlade proti gospodarstvu, ki se te dni manifestira skozi medijski pogrom Batagelja, je v utišanju kritik. Sporočilo je: “Če boste kritizirali oblast, vam bomo delali težave povsod tam, kjer ima vaš posel stik z državo.” V socializmu pa je to — povsod.

 • južnificirana_si

  dokler desnica ne ustanovi svojo stranko upokojencev ( kot jo ima levica) ne pride več na oblast. upokojenci,največje interesno združenje, 600000 članov

  • Mojca pokraculja

   Zraven pa še zvezo borcev, ali kako?

   • dob

    Baje sta se zadnjič v Kopru dve skupini zborovalcev spopsadli v neki gostilni in povsem razbili lokal. Snažilkje so po koncu pretepa med pometanjem našle 12 zobnih protez in dva slušna aparata!
    Spoadli sta se dve skupini, Zveza Borcev in Zveza Španskih borcev.
    Začelo se je pa tako, da je eden od Španskih borcev kriknil: NO PASARAN!
    Na to je odgovoril nekdo iz Zveze Borcev, ki je zakričal nazaj: Kva? Kdo je posran? Ti bom jest pokazu…!
    In se je začel pretep. Kar je trajalo en lep čas, saj so porabili nekaj cajta za zamahnit, pol pa še več časa za zadet. In ker so bili že zadeti, saj so bili v gostilni, je trajalo še dlje kot je bilo pričakovati. Na koncu so zmagali.
    Oziroma, tako so sami interpretirali stvar.

    • Mojca pokraculja

     Ki češ rečt, porko dindijo, de jh je suosed Nando, pri hiši se rječe pr Bandellnjevih dobil po ghuobci inu jma žnabl ku en krčul ! Altro ke da gha je pes ujou !!

     • dob

      Prebližno neki tacga sem tou rečt.
      Soja žena je rekla da ne bo vidu jote dokir ne najde neuroth slušnega aparata!
      Ženske so bolj praktične in manj ideološko vodene. Je namreč ona plačala neuroth.

     • Mojca pokraculja

      Ma že un brt je bil kažin ki je pruotezu zgibu, inu je ghuodrnjala ma poli pej si je misnla kej čemo, jotu in menštru bu lahku jou.

     • Mojca pokraculja

      Alora, nej še kuonc te štorije, samu sm šla čebulu pomejšat, uoprosti.

     • Mojca pokraculja

      ki smo uostali…aha, pr soji ženi.Je uni dan lamentala soji suosedi, Pjepi Plunčetuovi, de je tou, ma kej se ne zmisli, nuovi Rolex ? je že dva zgibu….oštja taku ne ghre vječ.

 • Mojca pokraculja

  Mitja odlično !
  Paradoks, ki izhaja iz povedanega je v tem, da več kot imamo socialzma, manj smo zadovoljni in si zato prizadevamo(jo) ustvariti še več socializma. Zadnji branik socializma NLB torej ne sme pasti. Ce že, mora v “nase” narocje.
  Najsposobnejsi socialisti so si medtem na Cipru ustanovili svojo banko. Bank of Tom cat!

  • Soave

   Tudi zelo dobro log in + + + + ++ +
   Kar potihnilo je vse okoli njiju ?

   • Mojca pokraculja

    ja itak….bogve kakšen priimek in ime sta si nadela cipro in cipressa :))

 • rrrrr

  Spet vrhunska analiza vrhunsko nadarjenega mladega avtorja. Iz obsežnega prispevka osvetljujem dve njegovi najpomembneji ugotovitvi:
  1 Povprečni slovenski volilec v devetdestih in takrat šele napol izpranimi možgani ,ne bi nikoli še enkrat izvolil strank, ki so v prejšnjem mandatu klavrno propadle in odstopile. Danes tega istega volilca , sedaj z docela in bleščeče opranimi možgani , prepričajo, da so prava rešitev zanj ti isti luzerji, začinjeni še s klovni, bolivarji,lastniki betonarn in odpikanimi metresami zapitega Junkerja…Čista regresija!

  2 Najmočnejše orožje desnice proti močnejši, a izrojeni levici v prihodnosti so znanje, stanovitnost, zlasti pa množična uporaba družbenih omrežij ( komentarji, Twitter in Facebook) .

  • Soave

   + + ++ + + +

 • Soave

  Bravissimo, g. Iršič !!

 • augustin hadelich

  Jalovo razpredanje.
  Človek, ki ni za politiko, pa kljub temu meni, da je prav njemu namenjeno, da jo pooseblja, se je znebil vseh, ki mu niso pripravljeni slepo prikimavati.
  Nujno je, da brez refleksije živi zunaj stvarnosti, tako slovenske kot evropske. Katastrofa za katastrofo je potem nujna.
  Okoli sebe zbira samo še ljudi, ki mu pritrjujejo in prikimavajo, ki so zmožni do neskončnosti in celo s celimi elaborati dokazovati, kako je edini, ki ima vse prav in ni za nič kriv. Te ljudi potem promovira v svojih medijih, jih spodbuja na twitterju, FB … Mednje spada tudi avtor gornjega razpredanja. Tiste, ki napišejo kaj, kar mu ne ustreza, tam blokira in onemogoča.
  Začaran krog. Na vsakih volitvah nas vnovič žejne pripelje čez vodo, sebe pa razglasi za zmagovalca in za žrtev.
  Tako seveda ne gre in ne more iti! Če kaj, je na protirežimski strani, ki ima absolutni moralni kapital nad izrojeno režimsko drhaljo, potrebno dopustiti in spodbujati svobodo in enakopravnost izražanja, podajanja mnenj, svobodnega izražanja ogorčenosti; če kaj, je potrebna spontanost skozi katero se edino lahko sprosti frustracija ljudstva, ki se iz njega norčujejo in ga zatirajo.
  Tisto, česar ljudje zagotovo ne potrebujemo, je hermetičnost samorazglašenih arbitrov demokratičnosti, ki bi nam odrejali, kaj je primerno in kaj ne, da dosežemo osvoboditev.
  En drek jih gleda, nesposobneže, kot so SDS in njihov čudaški vodja – samorazglašeni alfa-demokrat. En drek glede vse tiste pokveke, ki se bratijo z režimom, sebe pa razglašajo za “pomladne”. En drek gleda tudi njihovo hinavsko in škodljivo RKC, katere se vsi tako hudičevo oklepajo!

  Ljudtvo ve, da mu kradejo, ve, da ga pregnjajo po režimskih sodiščih. Ve in občuti, da ga ignorirajo na režimskih trobilih. Tisti, ki to vidi in irazume, se ne bo ukvarjal s svojo etabliranim položajem, pač pa bo protestno razglasil, da demokracije v Sloveniji ni, odstopil od nedemokratičnih tvorb, kot je nelegitimni DZ in vse, kar iz njega izhaja, ljudi pa pozval na ceste, da uzurpacijski režim vržejo dol. Zadošča, da jih tja pride 100, morda 200 tisoč, to je le 10%. Toliko nas zagotovo je, ki smo siti moralne greznice, kamor nas potapljajo. Povsem dovolj, da pade režim. Še vsak je in tudi ta bo!
  Če zmorejo Romuni, zmoremo tudi mi. Nobenih vodij ne potrebujemo za to. Samo zdravo pamet in pokončno hrbtenico.

 • rabbit

  Vse je res,vsakič ste boljši. Imate prav v Slovencu je komunizem tako zakoreninjen, da še s smrtjo ne mine.

  • tiovv

   Ko bo dovolj lačnih, se bomo spet spomnili na Boga. Ko si sit pa misliš, da ga ne rabiš.
   Še ga bomo rabili, še…… ampak zakaj nam je tega treba, da nas mora naš ljubi Bog, ki je Ljubezen sama, učiti s palico.???

   • Lustrator

    Zato, ker smo se SAMI obrnili od njega, tudi več ne čutimo njegove prisotnosti. Evropski narodi, ki se v 21. stoletju niso obrnili stran od Njega, so vsi po vrsti uspešni – dekadenca se dogaja izključno tam, kjer so Boga nagnali iz svojih src, zakonov, narodnih vrednot. Tu ni nobenih naključij.

 • samotoje

  Slovenija se je plebiscitarno odločila za samostojnost. Vse jasno. Zdaj, generacijo kasneje, je jasno še nekaj drugega, bolj odločilnega. Slovenci so si želeli samostojnost, obenem pa so pričakovali, da bo vse ostalo tako, kot je bilo. Službica od diplome do penzije, počitniški dom na Jadranu, cenejša ozimnica in svinjske polovice, sindikalni izleti in zabave, yugo v garaži, šiht do dveh, naprej pa fuš, nič skrbi s politiko, ker partija že ve, kaj dela itd., itd. Kapitalizem je za slovenskega človeka, odtujenega od zemlje, pokornega sistemu, nekaj pokvarjenega in obenem težko sprejemljivega, ker odpade vse zgoraj našteto ugodje socialistične amebe. Pravi raj za pokvarjence in nesposobneže vseh vrst.

 • Get Smart

  Zadeve so dokaj preproste.

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje
   kurtzu = prodajanje magle=
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   Vsi -izmi so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo svobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Get Smart

  Btw, Iršič še ni spregledal.

  MURGL JUGOKOMUNISTIČNI mediji v Sloveniji NISO slovenski
  in tam tudi ni kakih reakcij Slovencev,
  ampoak je samo in le MURGL JUGOKOMUNISTIČNA propaganda.

  Amazon in Apple sta oba v lasti kaviarŽIDO KOMINTERNE.

  Razumeš, Iršič?

  KaviarŽIDO KOMINTERNA, torej kao SOCIALISTI; KOMUNISTI; LIBERALISTI; FAŠISTI, drkalisti, pasjejebisti, transićisti, pedristi … you name it
  so LASTNIKI tako Amazona kot Appleja, pa Microsofta itd.

  Slediš? Razumeš? Zmoreš?

  Pa aste otroci res tako prbiti, da ne morete odpreti učk in SLEDITI DENARJU =
  “follow the money”.

  Jebali vas izmi izmi izmi izmi, pa a ne vidite, da vas imajo za norce?

  Zaradi doseženega statusa (Amazon, micro$oft itd. imajo takorekoč MONOPOL na trgu),
  je “watchdogom” (plačanim kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNIM oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNIM pisunom v MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH medijih) dovoljeno in celo NAROČENO,
  da malce kao pojamrajo nad Amazonom itd.

  PAMET v glavo.

  • Get Smart

   Razumeš, Iršič?

   EDWARD KARDALY je kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI bastard
   in je kot tak seveda lahko zgled za lokalne MURGL SRBSKO RVACKE KAVIARŽIDO skratka JUGOKOMUNISTIČNE kaviarŽIDO KOMUNJARE.

 • Jožef

  Ob iršičevem pisanju bralec pač ne more biti pasiven ali pa zamaniti z roko in reči: mlatenje prazne slame.
  Avtor je nanizal tolko dejstev, da se ob vsem tem moramo malo zamisliti.
  Omejil se bom samo na en primer. Denimo Amazon in njegov silni kapital, ki bi ga po mesčevo in kordiševskem moral lastnik družbe razdeliti med vse ljudi v njegovi deželi.
  Primer take dobrodelnosti je Venezuela. Chavez je vso bogastvo in imetje tujim firmam zaplenil in razdelil vsem državlanov. Vse kar je bilo v venezuelski zakladnici, je bilo razdeljeno.
  Veselice je pa bilo hitro konec. Dnarja je zmankalo in zavladalo je splošno pomanjkane in beda je zajela vse prejemnike držanega premoženja. Le peščica mondurove elite še živi v blagostanju.
  Torej zaključek: kako zblojene so trditve in zagovarjanje modirovega režina v Venezueli s strani naših kordiševcev.
  G. Iršič še pišite, morda se nam bo vendar le posvetilo.