Nova Slovenija ima priložnost, da slovenske levičarje sooči z lastnim radikalizmom

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

Bliža se ključno obdobje v pomladi življenja naše države. Vse je odvisno od tega, ali bo Nova Slovenija odločno rekla NE neomarksistom, ki se pretvarjajo, da so leva sredina, ali pa bo postala tista prava žlahtna desnica Spomenke Hribar in Janeza Škrabca, kakor si jo je zamislila globoka država – kozmetični popravek na političnem horizontu, ki bi vsaj na videz lokalno in mednarodno legitimiral perpetualizacijo levičarske nadvlade v Sloveniji.

Sanjači govorijo, da bo imela Nova Slovenija v sredinski vladi ključno vlogo pri sestavljanju koalicijske pogodbe, kar je zelo vprašljivo. Če bi jo imela, bi to pomenilo politični konec t. i. leve sredine, saj si Slovenci levo sredino predstavljamo precej bolj levo, kot je evropsko povprečje. Program Nove Slovenije je logična kontinuiteta SDS-ovega, skupaj pa sta diametralno nasprotje tega, za kar se zavzemajo v združeni levici, pardon, levi sredini. Koalicijska pogodba, ki bi jo diktirala Nova Slovenija, bi za volivce slovenske sredina pomenila neoliberalno izdajo in zmago kapitala nad delovnim ljudstvom, kljub temu, da njihov program za evropske razmere niti ni tako zelo radikalno liberalen.

Zanimiva teza, ki so jo v javnost preko podložnih nekritičnih medijev lansirale leve stranke, je, da bi bila zanje veliko lažja koalicija z Novo Slovenijo kot z Levico. Z vidika piara in kozmetičnega izgleda sredinskosti, morda. Z vidika programa pa niti ne. In tega jim noben dominanten medij ni vrgel v obraz. Sploh SD, ki se je od Igorja Lukšiča naprej tako zelo radikalizirala, da jo je ideološko, vedno bolj pa tudi programsko vsako leto težje ločiti od Levice. Socialni demokrati skupaj z Levico sanjajo o udeležbi delavcev pri dobičku. Doktor Jernej Štromajer je po enem od predvolilnih soočenj, kjer je Luka Mesec čelo praskajočim gospodarstvenikom razlagal o vseh radostih udeležbe delavcev pri dobičku, nato na Twitterju užaljeno dodal, da Mesec ni prvi, ki se je spomnil te bistroumnosti – on je pisal o tem, kako bi podjetnikom legalno plenili dobičke, že veliko prej.

Edina skrb politike je spopad z globalno konkurenco
Pozabimo na hecne enovrstičnice o zelenih digitalnih prestolnicah, skrbi za pravno državo, pravično družbo, umestitev Slovenije med 10 najboljših držav tega sveta in podobne domislice levih spindoktorjev, ki pišejo piar-pamflete za SMC, LMŠ, SAB in SD.  Ključna vloga države v postkomunistični družbi, ki se še ni znebila večine državno in paradržavno vodenega gospodarstva, je privatizacija, liberalizacija in priprava notranjega trga na samostojni spopad z globalno konkurenco. To je edina pomembna odgovornost trenutne politike, ki bo zares krojila prihodnost nas in naših potomcev. Zdravstvo, pokojnine, kvaliteta šolstva, pretirana obdavčitev dela … vse druge težave upravljanja države so subsidiarne primarni gospodarski iniciativi. Ko bomo s privatizacijo stabilizirali in normalizirali gospodarstvo, bodo ostale stvari po inerciji same padle na svoje mesto.

Katere stranke bi uvedle socialno kapico? Le dve. SDS in NSI. Ta tako nujni ukrep, ki bi v Sloveniji obdržal sposobne in ambiciozne nadpovprečneže, vse stranke na levici brez izjeme vidijo kot “odpustke za bogate”. Razredni boj je pač raison d’être levice.

Kako naj stranka, ki želi implementirati klasično liberalni program, sklepa koalicijske pogodbe s tako drugačnimi strankami od sebe?
Kako bi privatizirali? Levica in DeSUS sploh ne bi. SD v omejenem obsegu in zmeraj tako, da bi država ohranila kontrolni delež, SMC govori o nadzorovani privatizaciji, LMŠ še nima kaj konkretnega za povedati. Kakšno politiko se da voditi s tako dvoumnimi koncepti, smo videli v štirih letih Cerarjevega mandata. Lahko bi rekli, da smo bili priča mandatu po okusu stricev. Tam, kjer se je le dalo, se je prodajo državnih družb načrtno sabotiralo s podajanjem odgovornosti med SDH in vlado, dokler tuji lastnik ni izgubil potrpljenja in volje (Telekom). Vlada je do konca mandata uspela pripeljati manever zadrževanja prodaje stričevskega osebnega prašička NLB, s smešnimi izgovori o nujnosti predhodne rešitve vprašanja hrvaških varčevalcev (čeprav so za to okoliščino vedeli že dolgo, preden so jo začeli problematizirati). Na koncu smo prodali nekaj družb, ki so bila že dovolj izsesane skozi leta državno-upravnih pustošenj, da se jih ni več splačalo obdržati (Adria Airways, Letališče Jožeta Pučnika, Žito, Helios, Pivovarna Laško …). S temi so potem tuji zasebni lastniki praviloma le v nekaj kvartalih dosegli to, kar državnim upravljalcem ni uspelo desetletja: sanacijo, optimizacijo in ustvarjanje čistega profita. Zanimivo za nadaljnja koalicijska pogajanja je to, da tako SD kot LMŠ ne podpirata prodaje Telekoma in se zavzemata za reklasifikacijo družbe kot naložbe strateškega pomena. Kako naj stranka, ki želi implementirati klasično liberalni program, sklepa koalicijske pogodbe s tako drugačnimi strankami od sebe?

Na NSi je velika odgovornost za prihodnost države. (Foto: Nova24TV)

SDS jih načeloma lahko, ker je relativna zmagovalka, ki ji je četrtina Slovencev podelila legitimen mandat za sestavo vlade. NSI pa jih s svojimi 7 odstotki ne more. Ne glede na to, kako visoko ceni svojo pogajalsko težo. Znotraj LMŠ in SMC gotovo obstaja liberalna struja, s katero bi se najmočnejša stranka na desni lahko pogovarjala. Najšibkejša pa ne – saj jo bodo radikalni elementi znotraj peterčka živo požrli. Analitiki močno precenjujejo željo arhitektov novega LDS-a po žlahtno desnem okrasku. Ne potrebujejo ga. Pot do socialističnega raja je veliko lažja in vodi skozi očitno izbiro manjšinske vlade petih levo-sredincev in izven-koalicijskega partnerstva z Levico. Takšna koalicija bo veliko bolj prijazna politiki, ki jo bo od zadaj – kot je to počela že do zdaj – narekovala SD. Zato bo Nova Slovenija uspela implementirati bore malo svojega programa, če na silo vstopi vanjo.

Za ogromno denarja gre. Zdaj ni čas za napake. Po hitrem postopku je treba do konca izpeljati 2. tir za + 1,4 milijarde evrov (in ignorirati strokovno oceno OECD, da tak projekt za več kot milijardo evrov nima ekonomske računice). Treba je na vsak način obdržati državno banko in telekomunikacijsko podjetje. Treba je ustaviti privatizacijo tistih podjetij iz strategije 2013, kjer je to še možno. Za kaj takega pa bi bil NSI v vladi moteč element. SDS lahko koalicijo sestavi s posameznimi sestavnimi deli LMŠ-ja in SMC-ja, ki so nekako na robu ekonomske normalnosti (nekje na ravni ALDE). NSi bi bila prisiljena iti v koalicijo s celotno levo pahljačo nerazbitih strank, ki bi vsaka na svoj način ohranila elemente radikalizma – ne le v SD, tudi v LMŠ in SMC ždijo ideologi (Raz)družene Levice, ki se hočejo parazitsko, preko kvazi-sredinskih instant-strank prilepiti na politični mainstream. Milan Brglez v SMC, Golobičev operativec Kralj in Pozitivni Slovenec Golubović v LMŠ. Če bo NSI hotela vstopiti v koalicijo, bo morala podati roko prav tem radikalnim elementom znotraj virtualne sredine. Če bo vlado sestavljala SDS, pa lahko po inerciji filtrira radikalne dele sredinskih strank in sklene koalicijsko pogodbo le z liberalnejšo sredico.

Odločitev Nove Slovenije lahko predstavlja tisti jeziček na tehtnici, ki bo državo prvič po desetih letih znova pripeljal na pot desno-sredinske evropske normalnosti
25. junija smo obeležili spomin na dan, ko smo uradno postali država. Še danes se pozna, da nas je tam na Trgu republike prvič kot samostojne Slovence pozdravil nekdo, ki si prostotržno naravnane, neodvisne Slovenije sploh ni želel. Morda je tudi zato, ker je glavni slovenski vernik v internacionalni socializem soustvarjal to državo, ta postala tipična zmedena 27-letnica. Ne ve, za koga se odločiti – za postavnega, delavnega zahodnjaka, ki od nje pričakuje, da je finančno odgovorna in si ustvari svojo kariero, preden bo iz nje naredil pošteno žensko, ali nevarnega frajerja, pijanega od nostalgije o slavi Sovjetske zveze in oktobrske revolucije, ki se bo z njo zabaval, jo vozil zraven na strelske vaje, nato pa – odvisno od njegovega počutja in potreb – pustil z dvema nezakonskima otrokoma ali pa jo zaprl v klet kot spolno sužnjo. Odločitev je težka le zato, ker je naše dekle še tako mlado. Demokracija potrebuje čas, da dozori. Volitve 2018 so bile morda ključne na tej poti. Odločitev Nove Slovenije pa lahko predstavlja tisti jeziček na tehtnici, ki bo državo bodisi prvič po desetih letih znova pripeljal na pot desno-sredinske evropske normalnosti bodisi jo pahnil v nadaljnjo socialistično stagnacijo in obuditev sanj  o Golobičevi levi superstranki.

Zdaj je že jasno, da je nerazbiti peterček LDS petglava hidra iste tiho-radikalne levičarske pošasti, ki jo že leta preoblečeno v sredinski plašč kot nov model vladanja promovira globoka država. Poleg antijanševske retorike jih druži še volja po nadaljevanju socialistične zgodbe, zaradi katere so nas prehiteli Čehi in nas dohitevajo Poljaki, Madžari ter Slovaki. Želijo še več prisilne uravnilovke, za še več enakosti v državi, ki je že danes ena najbolj enakih na svetu. Želijo obdržati vzvode oblasti nad gospodarskimi sistemi in kažejo prekleto kreativnost, ko opravičujejo njihovo nadaljnje državno lastništvo. Dobršen del programskih spisov posvečajo prepričevanju ljudi, kako nizki so v resnici davki v Sloveniji (tudi tu uporabijo dobro mero kreativnosti), in zakaj ne bi bilo nič hudega, če bi bili še višji.

V sredici našega naroda še zmeraj ždi tista želja po liberalizmu, evropski normalnosti
Če Nova Slovenija sklene pogodbo s hudičem, bo tako legitimirala propadlo levičarsko politiko in ji nezasluženo podelila pečat nove sredinske normalnosti. Če pa odločno reče ne, se bo leva sredina morala zazreti v ogledalo in se srečati sama s sabo. Koalicijsko ali izvenkoalicijsko sodelovanje z Levico bi za sredinske stranke pomenilo sklenjen krog – končno bi bili soočeni z manifestacijo politike, ki so jo skozi stranska vrata sami korak za korakom potiskali v ospredje slovenske resničnosti. Morali bi si priznati, da tudi v njihovih vrstah vlada kar precejšnje navdušenje do skrajnega levičarstva, ki bi ga bolj radikalni elementi znotraj strank sredine z veseljem vzeli za svojega. A potem bi tudi slovenski volivci videli, da leva “sredina”, kakršno so volili, niti približno ni več sodobna verzija Drnovškovega gradualizma, h kateremu se tako radi vračajo. Videli bi, da so nevede volili skupino skrajnih aktivistov, ki bi radi spremenili ustroj družbe na tak način, da bi bil bolj podoben tistemu pred letom 1991. Potem bi volivci najbrž na naslednjih volitvah dvakrat premislili, če je to res pot naprej, ki si jo želijo. Prepričan sem namreč, da v sredici našega naroda še zmeraj ždi tista želja po liberalizmu, evropski normalnosti, uspehu na podlagi meritokracije in vseh drugih stvari, zaradi katerih smo se tako pomembno razlikovali od preostalih, manj uspešnih socialističnih republik bivše Jugoslavije. Le zaspala je malce, ta sredica. Pozabila je na lekcije, ki se jih je generacija pred njo naučila v socializmu. Zdaj je čas, da se zbudi. Koalicija levo-sredinskih strank z Levico le zato, ker bizarno kontraproduktivno vztrajajo na izolaciji Janeza Janše, je morda tisti ključen trenutek, ko bi se iz sanj prebudil tudi najbolj pravičniški, egalitarizmu prijazni slovenski socialni demokrat in si rekel: “To pa ne – Venezuele si pa ne želim!” Zato je za prihodnost slovenske pomladi kot tudi za normalen razvoj države ključno, da Nova Slovenija z zavrnitvijo petokrakega LDS-a tega prisili, da se sooči sam s sabo v anarholevičarskem brlogu propadlih idej, ki jih je sam ustvaril.

Mitja Iršič

 

 • večni srb

  Ampak NSi je bankrot.
  Zvonovi so jo slekli do gat, je pa res tudi, da so s tistimi milijoni kupili številne nove prijatelje. Kaj je denar za cerkev drugo kot zgolj gorivo za revne in potrebne, ki so njeno največje bogastvo, cerkev je vendar skupnost vernikov, nihče ni bolj veren od srečnih prejemnikov izdatne pomoči oziroma nasedlih investicij. Denar je na eni strani poniknil in se pojavil drugje, nekje je nastala nova jara gospoda, ki lahko sedaj podpira svojo skupnost in jim vrača podarjeno srečo nazaj.
  Pojma nimam kakšen program se gre NSi, verjetno bi nas radi naredili bolj podobne hrvaškim katolikom, skupaj bodo bolje zastopali krščansko demokracijo pred novo EU, ki bo nastala po brexitu. Novih članov ne bo zlepa, te stranke so na višku svojih zmogljivosti, sami ne zmorejo financirati ničesar, zato rabijo svoje mesto v vladi, kjer se bodo leve stranke borile za naklonjenost nemcev.

 • bednick

  Za boljše razumevanje NSi-ja:

  Kučan ima Tonina v mezincu.

  • Open mind

   Pa saj to ni res! Kučan ima res ves parlament pod nadzorom, razen SDS.

   • bednick

    Kučan je sinonim za……
    Zate bi ga moral dati v narekovaj, ker nisi ravno opened mind.

    • Open mind

     #Vsipodistostreho

     • bednick

      Better.

   • Mojca pokraculja

    Motis se. V kucanov zep vsi ti kar sami skacejo. Kva cmo igra se igra po kucanovih pravilih, ni vazno ali je igralec prisoten ali ne.

 • Novakec1

  “Gospodarstveniki” v slolandiji niso nič drugega kot upravljalci sužnjev z nekaj malo izjemami. JS in JU so pa paraziti ki kradejo z slabim delom gospodarstvu.

 • david23

  A se je Nsi iz zgodovine prisotnosti političnih strank v Državnem zboru RS kaj naučila ali ne?

  • Mojca pokraculja

   Ne, ker ni osel. Pogorela bo s pogorelcem vred.

 • tasilo

  Iršič, ampak tale članek si pa fpičkumater orto zakompliciral … kdo bo pa to bral …

  • Mojca pokraculja

   Haha. Ima da nema, ampak je dober. Zadnji stavek je the best.

  • Aron

   Skupek visokoletečih naučenih besed, zmerljivk ter polno balasta. Evo, kolumna napisana.

  • samotoje

   Če bi bral “strokovne” prispevke FDV in FF izgubljencev, bi ugotovil, da je Iršičeva kolumna sila berljiva. Stvar perspektive.

   • tasilo

    Khmm … est modus in rebus.

    • samotoje

     Horacij je imel prav. Zdi se mi pač, da Iršičev slog pisanja ne odstopa preveč od siceršnje slovenske gostobesednosti.

 • hehet

  “Potem bi volivci najbrž na naslednjih volitvah dvakrat premislili, če je to res pot naprej, ki si jo želijo.”

  Ne, ne bi. Slovencu je vseeno, kako slabo mu gre, važno da mu vlada komunist. Zato pa ni druge kakor beg v tujino. To mi pri vas SDS-ovcih ne bo nikoli jasno, pa vi ne razumete, da nima smisla se sploh pretvarjat, da je ta država na kakršenkoli način država Slovencev, uresničitev nekih sanj, ali pa da si zasluži našo zvestobo?
  Po celotnem zahodnem svetu vlade ljudem svobodo kratijo in spuščajo čez meje nepregledne množice nasilnih elementov, vi pa mislite da pri nas bo pa slejkoprej prišlo do normalizacije? Zahod ni več normalen, “naši” imajo vse vzvode oblasti in opravičilo za vsakršno tiranijo, ki jo bodo pogruntali.

 • Krtača 20

  Delavci plenijo dobičke….tale bimbo je padu na glavo….pol pa predlagam da direktorčki primejo za lopato, da vidmo kam bomo prišli.

  Še mal v razmislek: https://youtu.be/KW5FRuMkQ6g

 • Olga2345

  Bravo Iršič! Bo NSI, prestreljena z raznimi Pogorevci, Škrabci,… Ljudmilo, v ozadju, zmogla obrat v demokracijo? Časa ni veliko….

  • Aron

   Obrat v demokracijo? Pa ne me hecat no, popolnoma se vam je odpeljalo. Demokracije ne bi spoznali, če bi jo imeli pred nosom.

   • garfi
   • Hun

    oni bi demokracijo po njihovo..poslusat samo sekto in nc drugega..to je prava demokracija…jahahahajuhuhu

   • Soave

    Sneli bodo plašnice, ven vrgli Škrabca in Pogorevca, pa morda še koga. . . .. . in bo šlo.

 • Hun

  V Sloveniji imamo same teoretike in piflarje kot je tale kolumnist…vse jim je jasno v teoriji…v praksi oz realnem zivlenju pa noben nebi naredil nekaj na dodani vrednosti, izvirnosti in zacel z obrtjo na prostem trgu…vsi faksercki bi delal na ministrstvih ali drzavnih agencijah in pametoval drugim o trznem kapitalizmu, privatizaciji…

 • garfi

  napredovali so v sredino preko sredincev

 • Franc Šink

  Izgleda da g.Iršič še vedno visi na ograji ameriškega nebotičnika.Naj končno prebere 17 brumarij Frederika Engelsa.Duhamorno ni kaj.

 • AlojzZ

  Kako naj stranka, ki želi implementirati klasično liberalni program, sklepa koalicijske pogodbe s tako drugačnimi strankami od sebe? Samo SDS jih lahko …

 • Franjo Trojner

  Morda se je Tonin iz svojih, Ljudmilinih in nenazadnje Puckotove napake, ki je drago stala stranko SKD kaj naučil?? Morda pa tudi ne, vse bomo videli v kratkem.
  Sicer pa dva tako zelo ekstremno različna gospodarska, politična programa, ki drug drugega v samem bistvu negirata, izključujeta, kot se programa stranke SD in Nsi, realno sobivati v koaliciji ne moreta. To ni možno, ni realno! Če samo pogledamo že tako previsoke in preštevilčne davke, jih v stranki SD v svojem programu zagovarjajo in bi jih celo še povečali in uzakonili še nove, kar pa je pravo nasprotje programu stranke Nsi, ki bi davke nižala in nekatere celo ukinila. Pol je tu še očitna razlika med strankama glede privatizacije, zadolževanja, zunanje politike, družinske politike itd., kar realno onemogoča vstop stranke Nsi v levo Šarčevo koalicijo. Tašna leva koalicija z desno stranko Nsi ne bi bila naravna in še manj načelna, iz teh navedenih razlogov je tudi takšna koalicija malo verjetna, da ne zapišem nemogoča!

  • Aron

   ‘Preteklost se očitno znova vrača, ponovno se med seboj bojujeta, dva programa, dve ideoligiji, stari totalitarni komunistični z novim naprednim demokratičnim, upam, da tokrat v dobro demokracije, samistojne države vpete v EU in zvezo NATO, v dobro vsega SLOVENSKEGA RODA končno za zmeraj zmagajo demikratične sile, demokracija!’

   Ah kje, ta delitev vglavnem obstaja v glavah agitatorjev in aparatčikov, ki hočejo narod med sabo deliti in vladati- skupaj. Imenovati program, ki temelji na izključevanju, ksenofobiji, razdiralnosti, militantnosti in zaničevanju demokratičnih institutov, ki se spogleduje z avtokracijami- kot demokratičen- je pa skregano z vsako logiko in je žalitev za Slovence.

   • Franjo Trojner

    Že pred letom1945 in vse do leta 1991 ste komunajzeri na oblasti lastnemu in tujim narodom množično kršili vse tudi najbolj osnovne človekove pravice in svoboščine , kar počnete tudi še danes, ker drugače ne znate. Res pa je tudi , da vi vsi nelustriranci komunajzeri=levičarji=danes baje demokratični socialisti demokracije in pravne civilizirane družbe že v osnovi ne priznavate, ker vam na to temo v Marksovem manifestu ne piše čisto nič dobega, vi ste samo za enopartijski totalitarni sistem, režim.
    Ja, ja že leta 1990 ste Aron levičarji množično bojkotirali željo večine SLOVENSKEGA RODU po samostojni demokratični državi Sloveniji! leta 1991 ste levičarji bili celo proti lastnemu narodu in prvi zares SLOVENSKI ljudski vojski TO, ki je porazila in izgonila vašo agresorsko partijsko vojsko JLA iz naše dežele. Tudi danes vaši levi politiki in njihovi pudlji gradijo svojo politiko striktno na izključuvanju drugače mislečih in celo tudi isklučevanju večinske volje volilcev izražene na parlamentarnih volitvah, torej vseh tistih volilcev, ki so volili za relativno zmagovalko volitev stranko SDS.
    Čuj ti komunajzerski malar tvoj zapis: ” Ah kje, ta delitev vglavnem obstaja v glavah agitatorjev in aparatčikov, ki hočejo narod med sabo deliti in vladati- skupaj. Imenovati program, ki temelji na izključevanju, ksenofobiji, razdiralnosti, militantnosti in zaničevanju demokratičnih institutov, ki se spogleduje z avtokracijami- kot demokratičen- je pa skregano z vsako logiko in je žalitev za Slovence”, velja predvsem zate in za tvoje komunajzere, pardon, po novem preimenovane, poimenovane kvazi demokratične socialiste, ki ste res žalitev za demokracijo in vse demokraciji pripadne Slovenke in Slovence.
    Vi levičarji ste glavni propagandisti politike sovraštva, izključevanja, delitve naroda in nosilci sovražnega govora in fake novic! Še dobro, da vas tako doma, kot v naši bližnji okolici in širše v EU, v Evropi in svetu vrag jemlje.

    • Aron

     Lahko bi si prihranil deset minut svojega časa, ker tale izbljuvek ni vreden monitorja. Ampak moram priznati, da so ti dobro oprali možgane. Kot sem rekel, normalni ljudje se s temi mentalnimi akrobacijami več ne ukvarjamo, verjetno pa se kakšni profesionalci v zavodih.

     • Franjo Trojner

      Tudi ta tvoj RE nazorno pokaže vso vašo levičarsko zlobo in nezmožnost argumentirane debate.
      Ti imaš sam sebe očitno za normalnega, kar je dokaj pogost pojav med zblojenimi levičarji, ki se ne zavedajo svoje norosti. Čuj , če bi se svoje norosti levičarji zavedali bi bili v bistvu pametni, mar ne? Sicer pa so ti to očitno tudi v kakšnem zavodu povedali, pa očitno nisi razumel.

     • KP

      Aja,ti si en normalen nehvaležni pritepenec,kot vsi vi komunajzeljni tukaj gor. Lahko greš nazaj domov…

 • ajevsenak

  Bravo, Mitja! »Na vse strani odprta« NSi si očitno želi »biti zraven«, končno brez osovraženega Janše. Ampak hudič se skriva v dejstvu, da bodo s tem dokončno pokazali »svojo barvo«. Žlahtno, kocbekovsko.

  Računati na to, da bodo na naslednjih volitvah levičarski volivci volili klon (NSi), če imajo na voljo original, je pač čista utopija.

  Desnih pa gotovo ne bodo več nasankali.

  • KP

   Sploh veš,kaj lapaš,fante?

   • ajevsenak

    Verjamem, da je pretežko. Zate. Cepec

 • Amerikanc

  Tonin je šel v vrh politike samo zato, da Milanu vzame nazaj penzijo, za katero ni plačeval pokojninskih prispevkov ! Da končno popravi napako ! Če mu to uspe je veliki zmagovalec !

  • Janko Gedlička

   Pa ne da v to verjameš?

   • Amerikanc

    Parodija.

    • Janko Gedlička

     Oprosti.

   • KP

    Jaz tudi verjamem.

 • janko

  Levičarje soočiti…. lahko jih s čimerkoli, pa ne bo nič. Še živali so dovzetne, levuhar pa je kot štor v goši. Oni hočejo večno vladati, si že talajo ministrstva? Ni jim mar za ljudi, za naš volilni izbor, oni kot vedno – samo mi in tako bo kot bomo rekli mi.

 • Janko Gedlička

  Odličen kolumnist. Poln znanja in analitičnega duha. Dobro za Novo 24 TV da ga ìima.

 • xtc

  Levake v SLO je treba getoizirati so bolčezen naroda.

 • pajac debeli

  Ce bodo sli v koalicijo z levico, to za njih pomeni politicni samomor.

 • rozenkranc

  SMRT—-janšizmu..klero-domobranstvu

 • rozenkranc

  SMRT—janšizmu..klero-domobranstvu

 • rozenkranc

  kulminacija–desničarske–religiozne horde je ABSOLUTNO BREZ DODATNE VREDNOSTI…!???..saj najprej– prisegajo– imaginarNEMU–šele nato SLOVENIJI..!…pretkana bitka za -ablast-OGABNO..!!..

 • Get Smart

  Tovariš MILAN KUćAN ni slovenski vernik v KOMINTERNO, ampak je

  MURGL SRBO kaviarŽIDO MADŽARSKOkaviaržido JUGOKOMUNISTIČNI
  vernik v KOMINTERNO oz. socialistično internacionalo, kot ji praviš.
  Slediš, Iršiču bre?
  Ni VSE, kar je Sloveniji, zato že kar slovensko. Ni.
  Ali je Messi ŠPANSKI nogometaš?
  Ali je Ronaldo ŠPANSKI nogometaš?
  Ne.
  Oba sta nogometaša V ŠPANIJI, nista pa ŠPANSKA.

  kućani, jankovići, golubići, lukšići, semulići, masleše, šoltesi …
  diklićke, vuk godine, makarovićke, murgeljićke, jelušićke, katićke i tako dalje do tokija NISO nekakšni slo socialisti,
  ampak SO
  MURGL SRBO RVACKO kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE oz.
  JUGOKOMUNISTIČNE kreature v Sloveniji =
  so zbastardirani ritardi = za SERBUSE rojeni SERBUSI tekovina revolucije
  V Sloveniji, v OKUPIRANI Sloveniji, v “TEPIHOVANI” Sloveniji,
  v “SFUKOVANI” Sloveniji, razumemo, v!

  Ampak, jebeš DEJSTVA, kajne Iršiču, lepše je drkati na levičije, desničije, sredinčije, anarholevićije …

  Jebo te AN-archos. Kolikrat ti bomo ritardu še povedali, da
  MURGL JUGOKOMUNJARE niso za kako stanje “BREZ GLAVARJA” =
  = an–arkhos, an–arkhi, ampak so za KOMINTERNISTIČNO TOTALNO
  nadvlado nad človekom.

  Razumeš? Drkancije tipa anarhija, socializem, drkalizem, liberalizem, pedrizem, lezbizem, kretinizem … so vse nastale na KOMINTERNISTIČNIH šnelkurskih
  in jih uporabljajo za poneumljanje opranih glavičev,
  ki ti tu zmorejo celo nadrkati nekaj o DRTY-dernovškić srbo-šipcu, ki da je fural kao nek gradualizem – jebo te gradulaizem.

  Gradualizem pomeni samo in le (grado = stopnja) “stopnjizem” nje,
  kar pomeni v danem primeru, da je nekdo neklaj delal po stopnjah.
  Kaj?
  Kaj je delal DRTY_drnovšek = PREDSEDNIK PREDSEDSTVA

  CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE?
  Kaj je delal (postopoma)?
  Postopoma je iz 0 % zadolžil Slovenijo za 8 MILIJARD.
  In kaj si ti dobil za tistih gradualističnih 8 milijard?
  DRTY je pripravil VSE potrebno, da je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA
  prenesla postopoma (gradualno nje) VSA NEKOČ NAŠA podjetja
  v LASTNIŠTVO MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.
  Slediš?
  VSA PODJETJA so pri-HVATI-zirali = prepisali so si jih nase,
  nma svoje račune FORUMA 21 v Sloveniji, na svoje JUGOKOMUNISTIČKE račune v Rvackoj (Mercator, dROGA, kOLINSKA), na svoje JUGOKMUNISTIČKE RAČUNE v Srbiji, v Evropi in oazah do tokija nje (Laško, Merkur, Gorenje, Fructal …)

  Če otročički ne boste odprli učk, se tudi osvobodili ne boste.

 • Get Smart

  Samo še ta kretenizem Iršiča:
  “Prepričan sem namreč, da v sredici našega naroda še zmeraj ždi tista želja po liberalizmu, …” (Iršič, nje).

  Najprej moraš povedati, kdo je ta “vaš”, ko napišeš “našega naroda”.
  Sicer vemo, da se temu svetu predstavljaš kot pobebavljeni “JUŽNI SLOVAN”,
  kar NI neka obstoječa NARODNOST in tudi kdajkoli ni bila.

  Torej, da v sredici dupeta zbastardiranih jugoslovančkov (vidiš, ne južnih slovanov, ker česa takega ni, pač pa JUGOSLOVANOV, tako pa je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA imenovala kao svoje državljane svojo JUGOSLAVIJE nje)
  ždi kao želja po liberalizmu, je povsem možno, čeprav je pojem liberalizem samo in le KOMINTERNISTIČNA drkancija, ki pa izvorno pomeni “svobodizem” nje.

  Če pa si slučajno z besedno zvezo želel označiti SLOVENSKI NAROD,
  potem si pač brcnil v MURGL JUGOKOMUNISTIČNO meglo, saj
  SLOVENCI ne ždimo za nek drkađijski liberalizem,
  ampak si želimo samo in le živeti po načelih, ki smo jih izoblikovali že pred tisočletji in jih je kot OBČEČLOVEŠKE VREDNOTE sprejel ves civiliziran svet,
  seveda razen KOMINTERNE
  in tu zanjo MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE, za katero
  taka,
  torej PRAVNA PRAVIČNA RESNICOLJUBNA ČLOVEKOLJUBNA in SVOBODNA Slovenija ni bila in ni opcija.

  • Get Smart

   Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   — poštenost,
   — pravičnost,
   — resnicoljubnost,
   — prijateljstvo do ljudi,
   — domoljubnost,
   — rodoljubnost,
   — svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI podarili
   svetu..
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

    Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

    KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
    detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
    sviranje kurtzu, prodajanje magle
    skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

    feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
    globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,

    SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    plemenitiSRBO-UDBA-jelinčić UDBAŠI sa TITOM na vrtu nje …
    i tako dalje do tokija …

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

 • Jožef

  Ljudje, a se zavedate, kaj pomeni : smrt janšizmu in klerofašizmu.
  Izprijenec žuga s smtjo čez polovici Slovencev, ki smo verni kristjani in 30% Slovencev, ko podpiramo program in ideje SDS-a.
  A bo policija in tožilstvo kaj ukrepalo. Pri RTV novinarkah so bili zelo aktivni in kazen ni izostala.
  Kako dolgo bomo še pustili, da nas takšni mednamci žalijo in nam grozijo?