Nova Slovenija se je vdala in predala globoki državi

Mitja Iršič

Nova Slovenija gre na sredino. Razložil bom, zakaj je to slabo tako zanje kot za slovensko pomladno opcijo. Del politične umetnosti je tudi oportunizem in prilagajanje mentalnim zablodam volivcev, zato razumem, da danes NSi s svojim obratom na sredino oportunistično razmišlja na podlagi treh postulatov:

1) V Sloveniji obstajajo sredinski volivci brez trdo-levih kolektivističnih vzgibov.
2) Ti sredinski volivci niso zadovoljni s kvaziliberalnim četverčkom SMC+LMŠ+SAB+DeSUS.
3) Zato si želijo alternative, ki je v slovenskem političnem prostoru ne najdejo.

Česar se skupaj z veliko večino analitikov, družbenih filozofov in političnih igralcev ne zavedajo, pa je to, kar pisci scenarijev za politike tipa Erjavec, Bratušek, Cerar, Židan in Šarec vedo že zelo dolgo časa: sredinski volivci so mit – vsaj v Sloveniji. Sredinski volivci, ki so volili vladni četverček, so zelo veseli tega, kar so dobili: vlado, ki skrbi za status quo, da se nikoli nič ne bo spremenilo (vsaj do naslednje velike recesije), da se bo občasno iz pojedine velikih prikotalila kakšna drobtinica za navadne smrtnike in da se bodo še naprej lahko imeli za liberalce s specifično slovenskim koktajlom državnega intervencionizma, kulturnega marksizma in socialistične uravnilovke.

Slovenska sredina v resnici ni nobena sredina – je skupina ljudi, ki niso jugonostalgiki, NOB-jevci, promigrantski aktivisti (SD), niti niso mladi uporniki. So pa še vedno globoko ujeti v miselni vzorec velike države, ki jemlje iz eteričnih nebes in “pravično” deli med državljane. In ti vzorci presegajo vsakokratne nove obraze, vsakokratno opozicijo in vsakokratne operativno nesposobne oportuniste, ki se po naključju znajdejo v centru izvršilne oblasti. Globoka država le streže povpraševanju, ki je na trgu, ter zaskrbljenemu, po veliki državi hlepečemu ljudstvu daje, kar si želi:

“Dragi kmet, izvoli subvencijo za izgubljeni pridelek.”
“Dragi delavec, prisilili smo tvojega delodajalca, da ti izplača vsoto denarja, ki jo je naš centralni komite določil kot pravično.”
“Dragi kadilec, skupaj s tabo nam bo uspelo, da boš opustil kajenje s pomočjo mehko-represivnih metod, poleg tega bomo odvajanje pospeševali z višjimi trošarinami.”
“Dragi alkoholik, s pozivom bivšega ministra, zdravljenega alkoholika, na steklenicah te bomo ozdravili zasvojenosti, tudi tukaj bomo zdravljenje stopnjevali z višjimi trošarinami.”
“Dragi najemojemalec, v tvojem imenu se bomo potrudili, da močno omejimo prodajo in najem profitnih stanovanj ter najem prek platforme Airbnb, da bo ostalo več ponudbe zate, ki si ga drugače ne bi mogel privoščiti.”
“Dragi prejemnik denarne pomoči, odvisno od tega, kako ploden si, ti bomo za nič dela nakazali od 400 pa vse tja do 2.000 evrov, zraven pa bomo preprečili delodajalcem, da bi te zaposlili za le 200 evrov več od minimalne denarne pomoči, ker je to izkoriščanje.”
“Dragi pacient, poskrbeli bomo, da bo zate zmeraj skrbel centralni planski organ ZZZS, ki se ne bo neoliberalno prilagajal izkoriščevalskemu trgu in povzpetniškim posameznikom, ampak tebi kot enoti delovnega ljudstva.”
“Dragi kupec kmetijskih izdelkov, ker vemo, da si v poplavi kapitalistične tuje ponudbe zmeden, smo slovenskim predelovalcem hrane dali 3 milijone tvojega denarja, da te lahko na televiziji vsak dan opozarjajo, da moraš kupovati slovensko.”
“Dragi starš številka 1, javno šolstvo bomo zaščitili tako, da ne bomo upoštevali odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol, s tem pa bomo zaščititi tudi tvoje otroke – pred elitizmom, nekonformnostjo in kvarnimi vplivi od zunaj.”
“Dragi ljubitelj umetnosti, zate smo naredili izbor umetniških del, za katere menimo, da ti bodo ustrezala. Za majhen vsakomesečni pavšal bomo poskrbeli, da boš lahko v njih užival vse mesece v letu.”
“Dragi davkoplačevalec, naš centralni komite je ugotovil, da nujno potrebuješ 27 kilometrov železnice, prav tako pa je ugotovil, da je najbolje, če jo gradi skupina domačih gradbincev, čeprav so tuji cenejši. Zakaj? Zdaj še ne razumeš – razumeli bodo komaj tvoji otroci.”

Tako centralnoplanski organ pravi našim volivcem in kaj na to porečejo oni? Po politbarometrih sodeč, rečejo hvala! In verjamem, da je zraven večina tistih, ki se nazorsko definirajo kot sredina. Za te je poskrbljeno. Dobili so, kar so si želeli – hiberniranje v posebni slovenski alternativni resničnosti, ki je ne more zmotiti nič drugega kot razmere na globalnih trgih.

Dobrovoljna naivnost
Če se NSi tega ne zaveda, potem so se pač v dobrovoljni naivnosti odločili, da bodo skušali svoj – za slovenske razmere že prav neoliberalni – program predstaviti sredini, ki je tak program ne zanima. Če pa se zavedajo slovenske resničnosti, potem pa je takšna poteza očitno mahanje z belo zastavo in priznanje: “Sodoben evropski ekonomsko-liberalni programom s krščansko-tradicionalnimi elementi v Sloveniji ne more prebiti platoja relevantnosti, zato smo se odločili program povsem prilagoditi slovenski mentaliteti.” Kaj bo takšna “vključevalnost” pomenila, ne vem, vem pa, da če bodo hoteli biti “vključevalni” s 5 (minus 1) bolivarji, bodo morali povsem spremeniti svoj program, kar so sicer tudi že napovedali. Če storijo to, pa se očitno niti sami ne zavedajo, da tistih 5 do 7 odstotkov, ki jim v Sloveniji zaupa, ne predstavlja sredine, ampak del skupine slabe četrtine Slovencev, ki še ohranja neko kapitalistično, zahodno usmerjeno normalnost, ki se je v devetdesetih zdela tako samoumevna. Ti pa bodo ideološki in programski premik dojeli kot dejanski premik na levo.

Pozor, tukaj govorim o deklariranem “premiku na sredino”, ne napovedi sodelovanja s Šarčevo vlado po sistemu “od zakona do zakona”. Slednjemu ne moremo privzeto nasprotovati, dokler ne vidimo, kaj so sploh pripravljeni sprejeti in za kakšno ceno. Tudi partnerstvo za razvoj je temeljilo na podobnem principu – res pa takrat SD še ni doživela LukšičŽidan ‘eviva il comunismo’ pospeška. A za takšno sodelovanje pohod na sredino ni potreben. Aktivna promocija preskoka na sredino ima močan ideološki naboj, ki v sebi nosi nekaj več od podajanja rok in sklepanja kompromisov. Slovenska sredina ne more biti sredina – polariziranost javnega mnenja NSi sili, da postane socialistična sredina ali neoliberalna sredina. Stranka modernega centra je že ob spočetju sprejela dejstvo, da bo socialistična, saj je bila s takšnim namenom tudi ustvarjena, in je nato naloge levih tranzicijskih baronov tudi vestno izpolnjevala – od borbe za 2. tir, krvavega boja proti privatizaciji bank in Telekoma Slovenije do sramotnih pravnih mimostrelov tipa Voda-v-Ustavo, Politkomisarja-v-Mercator, Šamija-v-DZ.

Izdaja njihovih dosedanjih volivcev
NSi je za razliko od SMC imel izbiro. Prevladujoče stanje sredinske psihe pa jih sili levo, ne desno od sredine. Kako bodo takšen nastop inkorporirali v svoje konzervativno jedro, si je težko predstavljati. No, odreči se nekaterim temeljem krščanske demokracije (poudarek na tradicionalni družini, specifična stališča okrog splava, umetne oploditve itd.) v sodobni sekularni družbi niti ni tako težko, odreči se liberalnemu ekonomskemu programu pa bo težje. No, glede na to, da je Tonin napovedal, da bi morale “prihodnje državne investicije služiti ljudem in varovanju okolja, ne pa gradbenim baronom”, je načeloma že jasno, v katero zeleno-levo stran pes po CDU-jevsko taco moli. A v Nemčiji je CDU z mehko socialno demokracijo vsaj uničil socialiste, pri nas jim bo NSi držal ‘štango’ v vladi. Tudi sredinske inovacije tipa “socialno-tržno gospodarstvo” – s tem terminom je opletal Matej Tonin na sredinski novinarski konferenci – bo velika večina njihovih volivcev videla kot izdajo.

Foto: STA

Socialno? Tisti, ki so jih volili zaradi njihovega ekonomskega programa, bodo tole razumeli takole: Pozabite na Adama Smitha, tržno gospodarstvo nujno potrebuje skupino politkomisarjev, ki ga bodo pomagali voditi in pravično razdeljevati sadove njegovega dela. Da bodo potem lahko volivcem pomirjajoče govorili zgoraj omenjene stavke. Sredina? Ja, slovenska sredina, pač.

Karkoli se že dogaja v centru njihovih teles, ki odločajo o nadaljnji strategiji, pa ena stvar gotovo drži. Z vidika politike kot take je NSi-jeva sredinskost znak vdaje. Tranzicijski levici in njenim sevom, zajedenim v vse pore družbe, od medijev, sodstva, nevladnih organizacij do gospodarstva, je uspelo to, kar si je zadala. Desnica je danes v Sloveniji grda beseda. Neoliberalizem je grda beseda. Kapitalizem je grda beseda. Akumulacija kapitala je greh. Dobiček gospodarskih družb je kulaška nenasitnost. NSi jim priznava, da so uspešno kondicionirali že tako egalitaristično navdahnjen narod in ga pahnili v trajni delirij, kjer prebivajo le še določeni afriški in azijski eksoti ter latinskoameriški bolivarji. NSi se je za razliko od preostanka desnice odločila, da ne bo več plavala proti toku in bo raje brez energije in gibanja plavala “mrtvaka”, čeprav se reka spušča v dolino skozi 100-metrski slap, poln čeri na svojem dnu.

NSi obsojena na propad
Taka vdaja pa je žalostna in za desnico škodljiva. Na eni strani zato, ker globoki državi sporoča, da se njena taktika splača in da bo z nadaljnjim anarhosocialističnim agitpropom povsem počistila z desno politiko v državi, na drugi strani pa zato, ker podcenjuje tistih zdravih 25 odstotkov volilnega telesa, ki se mu zdijo ekscesi šarčevskega deljenja socialističnih bonbončkov, izsiljevanja Levice in SD-jevega desanta na pravno državo še vedno absolutna blaznost. V ZDA so levičarski mediji poskušali podobno po letu 2016, ko je prišel na oblast Donald Trump. A jim je demonizacija vsega, kar diši po desnici, eksplodirala v obraz; CNN, MSNBC, New York Times in Washington Post se počasi začenjajo zavedati, da živijo v informacijskem mehurčku in da jim ljudstvo ne sledi (morda se tega še najmanj zaveda CNN, ki nadaljuje vojno proti Trumpu, bogatašem in multikorporacijam). Demokrati so se medtem neuradno že skoraj sprijaznili s porazom na naslednjih predsedniških volitvah, ne glede na to, kateri levičarski, rasne in socialne napetosti izkoriščajoči fanatik bo zastopal njihove barve. Tudi pri nas nismo daleč od tega. Ja, mentaliteta naroda je drugačna. Slovenci smo egalitarni pravičniki, a (še) nismo na ravni prehoda v totalitarno vseobsegajočo ekonomsko-družbeno kontrolo, kamor Šarčevo brezidejno koalicijsko ladjo vodijo globoke sile. NSi se je zdaj pač prostovoljno izločila iz tekme za pozornost normalnih ljudi in začela ribariti v kalnem ribniku, v katerem je že cel kup izkušenih ribičev, vodja ribiškega društva pa konkurentom daje še posebej potentne vabe. NSi je s tem sebe obsodila na politični propad (ne glede na to, kaj jim bodo naslednji teden sugestivno napovedovali v Mediani in Ninamedii), hkrati pa so poskrbeli za luknjo v političnem prostoru. Ta luknja lahko zeva desetletja, lahko pa jo kdo zapolni. Mogoče je tam zunaj še kdo, ki se za razliko od NSI zaveda, da je dobra četrtina takih, ki še ni obupala nad plebiscitarnimi sanjami, da bomo nekoč bogata kapitalistična država (beri: Švica).

Mitja Iršič

 • tretjerazredni

  Ne bom komentiral prostega spisa, ker bo itak zbrisal, niti ne bom bral nakladanj, rad bi vedel samo koliko je star Iršič, če je že zdelal poseben osnovnošolski program.
  Sicer bi tisto kar kadi tudi jaz probal, sem že dovolj star.

  • Mojca pokraculja

   Jst bi pa rada vedela, ali je tretjerazredni napredoval iz prvega v drugi in drugega v tretji razred OŠ z opisnimi ocenami v spričevalu !

  • samotoje

   Ko ni argumentov oz. odgovorov na zapisano, se je treba spraviti na avtorja, ki zna pisati. Že videno in nevredno česa drugega kot prezira.

 • Stric iz ozadja

  Kaj ce bi najprej pocakali na program in sele nato filozofirali ali so levi ali so desni ali so sredinski. Mozno je, da so vse samo prazne besede in lovljenje volilcev, program bo pa ostal enak.

  • Lustrator

   Program je bil in bo pri Nsiju vedno le slepilo brez kakršnegakoli pomena – približno tako kot slovensko državljanstvo levakom, formalno ga morajo imeti, a jim osebno ne pomeni popolnoma ničesar. Sredina je pri nas sinonim za trdo totalitarno linijo (Kučan, Drnovšek, Golobič, Zorangutan, Cmerar, Čmarec) – ko se enkrat prostovoljno vključiš v ta krog, se lahko mirno posloviš od vseh točk outsourcanega libertarnega programa s katerim po svetu paradira Nsi in nateguje naivne slovenclje kvazidesnega pola.

  • SIMON ROZIC

   …kaj je to program? Plezanje po lestvi v nebesa ali kar direktno po sredini v Kučanovo
   rit ?

 • freddie69

  1) V Sloveniji obstajajo sredinski volivci brez trdo-levih kolektivističnih vzgibov.
  2) Ti sredinski volivci niso zadovoljni s kvaziliberalnim četverčkom SMC+LMŠ+SAB+DeSUS.
  3) Zato si želijo alternative, ki je v objemu dosedanje desne politične opcije zaradi njenega avtokratskega fùhrerja

  • macon

   Edini avtokratski fuehrer na slovenskem je trenutno kamniški glumač. Za avtokracijo ni zadosti, da bi nekdo rad to bil, potrebno je tudi razpolaganje z državnimi resursi.

   Lepo, da vas Janša moti, pomeni, da nekaj dela prav.

  • Lustrator

   Je slučajno ta avtokratski fuhrer poimenoval stranko po sebi, iz pogajanj že VNAPREJ(!!) izključil vse politične opcije razen svoje in odkrito časti diktatorje, ki so človeštvu in Sloveniji prinesli največje totalitarno zlo 20. stoletja?

   Si malo zamešal strani neba? Natanko take like namreč komiji postavljate na oblast in svojo zločinsko mentaliteto projicirate na ideološke nasprotnike. Podlo, a še kako znano…

 • mali49

  Večinoma se z Iršičem strinjam.

  • tomnidari

   Oh super! Jaz se večinoa strinjam tudi s Kučanom! Lepšega leporečja kot ga on premore, ne najdeš kar zlahka! Da o njegovi ritki in kodrastih sivih smukcih niti ne govorim.

 • Franc Šink

  NSi je izdala vse plemenite cilje, ki si jih je zadala ob njeni ustanovitvi.

  • Slovenec

   Žal je res.

  • FORT WORTH

   Barabin – Tonin je pokopal ideje in izdal preminulega plemenitega velikega in srčnega Slovenca Bajuka.

   • Janko Gedlicka

    Poskrbel pa je za ta malega. Verjeti je, da bo njemu in njegovim še naprej sluga pokoren.

    • FORT WORTH

     Sramota !
     V kvoto kleceplazilcev zdaj pristevamo tudi Tonina in Novakovo.
     Na naslednjih volitvah se NSI lahko poslovi od parlamenta.
     Levaki niti za salo ne bodo volili drugih strank razen svojih.
     Bednika lovita neopredeljene volilce.
     Neopredeljen pomeni nezainteresiran, teh ne dobi nihce.

    • fon johan

     Zraven je pomagala tako sds, ker vsi njeni poslanci niso takrat gladovali proti, in sls, ki se je vzdrzala..

   • fon johan

    No plemeniti bajuk je nsi spravil iz parlamenta, toliko o njegovi plemenitosti….

    • tomnidari

     HA,HA,HA; A ti še zmerom naivno misliš, da je predsednik neke nepomembne stranke lahko tudi njen grobar?

  • fon johan

   In ti si pooblascen da to ugotavljas

   • tomnidari

    Vsi smo pooblaščeni ugotavljat to kar se nam pač zdi! Če si ti pooblaščen samo za določena ugotavljanja, je pač to tvoj problem!

 • IZBIRA

  V Sloveniji ni porazdelitve: levica sredina desnica.
  V Sloveniji je porazdelitev NA REVOLUCIONARNO IDEOLOŠKI LEVICI – : levo – levi( npr. Levica, SD) levi (SMC, LMŠ..) desno-levi (SDS, SLS).
  Večina, 70 do 75% ljudi je apolitična, so samo opurtunisti. Ostali, tisti ki se aktivno domišljavo razvrščajo kot levi, desni idr, so karieristi in imajo politiko kot sredstvo za reševanje osebnih zadev na račun javnega in so dejansko, kot sem jih opredelil predhodno (revolucionarno ideološko levi, levi, levi). Vse drugo je zavajanje in pranje možganov. Politikov ni.

  • Lustrator

   Drži, v Sloveniji nimamo levice, sredine in desnice, ampak le totalitrarni komunistični pol in protikomunistični demokratični. Tistih 70-75% pa dejansko ni apolitičnih, ampak kvečjemu apatičnih uporabnih idiotov vselej ene in iste politične opcije – komunistične partije. Formalno se jih sicer prišteva med neopredeljene, njihova moralna načela in svetovni nazori so tako krhki, da se niti sami niso zmožni okarakterizirati, a ko pride lčas za volitve VEDNO potegnejo s krvavo rdečimi. Ker doslej izjem ni bilo, ni nobenega razloga, da jih ne prištejem med tihe komunjare. Podobno kot vsi tisti “dobri partizanI”, ki sicer osebno niso bili komunisti, so pa (če ne med, pa po vojni) izvedeli kaj je glavni cilj OF-a, pa kljub temu niso obrnilu pušk proti politkomisarjem in se postavili na stran žrtev – velika večina pa je o teh dogodkih molčala vse do smrti. Ne, ti ljudje niso bili nekomunisti, niso bili “apolitični”, ampak so s svojim molkom nevede(??) podpirali status quo, torej absolutno vladavino komijev.

   • IZBIRA

    MIslim, da so to prej oportunisti, to pa izključuje apatičnost, Neaktivni so zaradi osebnih koristi, aktivni pa prav tako. Če pa že, pa predpostavljam, da gre za hinavsko obliko apatičnosti s primesjo paraziterstva zančilnega za Slovence, ki ga je vnesel komunizem.

 • Oregon

  z NSI bo počas konec. Začelo se je že z rihtanjem penzije Kučanu pred leti…

  • Slovenec

   Točno. Šla bo po poti nekdanjih mostiščarjev SLS… in desnica
   bo do konca uničena. To bo velik
   praznik na levici, verjetno bodo
   od veselja kar stoje delali.

   O naivnih volilcih in tistih, ki
   sploh ne gredo volit pa raje
   ne bi.

  • Roman Benedik

   Z NSI je bilo skoraj konec,ko jo je El Baiucco spravil iz DZ

   • Lustrator

    Bolje biti zunaj vrat parlamenta, kot pa izdati Slovenijo v kolaboraciji s komunističnimi zločinci. A to je seveda credo častnih ljudi in strank kakršna Nsi že dolga leta ni več. Sramotno je, da se tako moralno in svetovnonazorsko kompromitirana stranka naslavlja z besedo “krščanski” kakor tudi “demokrati”, saj niso ne eno ne drugo.

    • tomnidari

     Ja! In to isto velja tudi za SDS!

     • Lustrator

      Vsekakor. A SDS ni zaenkrat v ničemer podobna NSi-ju in hvala Bogu da je tako, sicer imamo v 1 tednu že SFRJ 2.0.

   • Slovenec

    Ni Andrej Bajuk kriv, prizadeval si je za dobro stranke in Slovenije.

    • Roman Benedik

     Itak,da ne….2011 je bil predsednik stranke,Šturm pa vodja volilne kampanje

     • Lustrator

      Sta ona dva kriva, da je tričetrt slovenskega volilnega telesa popolnoma ideološko spranih in raje volijo lastne rablje kot pa tiste, ki so jim omogočili nadjugoslovanski standard in samostojnost?

     • freedomfighter

      Pa koga briga kdo je vodil revolucijo pred 30 leti…a je tebi jasno da drzav ne vodijo revolucionarji…zgodovinsko gledano je bila vecina revolucionarjev zelo neuspesnih pri vodenju drzav…poslusati tebe je kot titove pionircke le da si ti jansev pionircek…ali pa morda kaj drugega

     • Perkele

      Sm mu že večkrat napisal, da so tem našim Titovim pionirčkom samo zastavice zamenjal, sedaj mahajo s slovenskimi in s križi, svetovni nazor pa se ni prav dosti spremenil. S staranjem se mentalno kvečjemu približujejo radikalni komunistični doktrini po vojni, tako da bo prva in edina lustracija teh generacij Matilda in pokop.

     • freedomfighter

      Ja meni je to tako zabavno ko ljudje ne vidijo da sedaj podporniki sds delajo povsem isto kot so podporniki tita le zastavice so zamenjali kot si sam rekel

     • tomnidari

      Ma si res en butl!

     • freedomfighter

      Kar sem.napisal je cista resnica…od tega da revolucionarji v vecini primerov niso uspesni voditelji drzav do tega da so jansevi podporniki z njim obsedeni kot so bili.titovi s titom

  • tomnidari

   Ma tega res ne morem razumet! NSi se vzpne ravno zaradi kučanove penzije, ti pa bluziš.

 • Slovenec

  Po mojem se Andrej Bajuk obrača v grobu.

  • Boris Leljak

   Da, toda on je v politiki inštaliral Bratuškovo! To pa je bilo megakukavičje jajce!

   • Lustrator

    Ne bo držalo – Šivilja je pod Bajukom opravljala izključno strokovno funkcijo. Sicer si ne predstavljam v čem je lahko omenjena strokovna, ampak tista funkcija nima nikakšne zveze s “politično instalacijo”.

    • SIMON ROZIC

     …zato pa je tako; ni ptič, ni miš, strokovnost pri njej je na psu, politične ambicije
     pa abstraktno visoke! Šivilja daje neuki raji vtis, da nekaj zna, vendar od vtisa
     dalje se ne zgodi nič ali pa težka zguba!!!!

   • Slovenec

    Narobe, ni bilo tako delala je na ministrstvu, kasneje je vzletela.

  • Roman Benedik

   Ja in…saj je stranko spravil iz DZ

   • Slovenec

    A tako slabo je delal najboljši minister EU?

   • tomnidari

    Buteljn! Ne vem kaj drugega odgovorit!

 • Slovenec

  SLS se je končno očistila levega balasta, toda pot nazaj v parlament bo zelo dolga,
  če bo do tega sploh prišlo. NSI bo kot
  satelit levice čez čas izpadla iz parlamenta, saj levica ne bo več
  potrebovala tako imenovane žlahtne
  desnice.

  • tretjerazredni

   Misliš, da se bo verska država Vatikan kar tako odrekla političnega vpliva? Potem ne verjameš Iršiču, ki razlaga, da večina slovencev verjame v palčke.
   Krščanski demokrati so celo oblikovali prvo demokratično vlado, od takrat naprej je šlo samo še navzdol. Ne novo krizo, rabili bi nov plebiscit in revolucijo, da bi jih zbudili.

   • Slovenec

    Ne veš kaj se dogaja na slovenskem političnem
    prostoru in kdo ga vodi.
    Se Vatikan vključujes
    v ta prostor. Žalostno.

  • tomnidari

   S Podobnikom se je SLS pogorišče lotila gasit z bencinom!

   • Slovenec

    Možno, ni pa nujno.

    • tomnidari

     OK. Sem razumel da o politiki nimaš pojma!

     • Slovenec

      Hvala enako.

 • macon

  NSI bi rada bila Merklina CDU, ampak tukaj je stvarnost levega režima, ki obvlada državne podsisteme. Torej ne bo iz CDU-ja nič, samo še ena politična crkovina žrtvovana za še nekaj več mirnega vladanja udbomafijskih nastavkov.

  Medtem se bomo kot družba potapljali naprej, ko pa bo kmalu nova kriza, bo tukaj vsaj dvakratni padec kot bo povprečje EU. Potem bo okrevanje dvakrat počasnejše. Nekako kot leta 2009, samo, da se sedaj niti zadolževati ne bo več kaj prida možno. Hkrati napovedujem, da bo ekstremna levica postala odkrito nasilna, spravila se bo preganjat “izdajalce”.

 • rabbit

  Obnašanje vodilnih v stranki NSi me spominja, če spustiš v nasad jagod človeka, ki nikoli ni obiral jagod.Ta skače iz enega grma na drugega, ko vidi večjo in bolj zrelo jagodo pri tem pa vse okoli sebe pomendra.Tako se obnaša NSi in za seboj pušča opustošenje in se ne zaveda, da na koncu nasada ne bo polna košara ampak na pol prazna in da pohojene jagode ne bodo več rodile.

  • Anton

   prispodoba o jagodah je kul, lahko bi dal tudi lubenice, navzven so zelene od znotraj pa rdeče.

   sarkazem press

  • tretjerazredni

   Dober kmet bo previdno izbiral in obral samo zrel pridelek, kdor hoče ponuditi kvaliteto, ne sme mešati sočnih jagod s trpkimi, zelenimi sadeži. Sicer bo zato nekaj manj zaslužil, ampak ljudje si zapomnimo kvalitetno znamko in vedno izberemo tako, za katero vemo kaj bomo dobili za denar. Poleg tega, lahko že naslednji dan oberejo še več zrelih jagod, ki sicer ne bi dozorele, če bi jih obrali prehitro.
   Religija ni samo ideologija, je tudi tradicija sinergije z naravo, narava pač ne deluje kot tekoči trak v fabrikah in tudi lkudje še nismo programirani roboti. Kar pa je za versko politiko najbolj značilno, nikamor se jim ne mudi, tudi te generacije bodo odmrle, samo vera je večna.

  • samotoje

   Odlično.

 • Jožef

  Izkistil bom komentiranje pisanja s početjem g. Kršinarja v Reporterju o Janezu Janši in iršičevim pisanjem o Mateju Toninu ter NSi.
  Ugotavljam namreč, da gredo v reviji Reporter nekateri pisci še globje, kot denimo pisarijo Repovži v Mladini. G. Toninin ne bo nikoli izpostavil sebe v tak položaj, kot to počne g. Janša.
  Res je, da lider SDS a ne prenaša dlake na jeziku in ne uporablja diplomatskih potez do svojih nasprotnikov. Res je, da je kot predsednik stranke bolj general kot pa izvoljeni predsednik.
  Ampak, ljudje, katera stranka v Sloveniji je tako stabilna in ima vedno močno podporo volilcev.
  Brez trde roke ne gre.
  Tviter in druga socialna omrežja so pač zelo priročno orožje s katerim biješ bitko za oblast, ki naj bo praviča ali krivična.
  Dosedanje početje NSi ja nas pač ne more prepričati, da se njena liderja borita za nas, ki smo baje drugorazredni in smo najštevilčnekši.

 • Borut Stari

  Kolaboranti bili, kolaboranti ostali.

 • Olga101

  NSI je na sredini – v Kučanov anus!

 • Morala

  Bodo sami na slabšem, ker bodo izgubili še te volilce, novih volilcev pa ne bo!

 • tomnidari

  NSi se ne premika nikamor, ampak ostaja tam, kjer je vedno bila; Žlahtna desnica. To kar plasirajo v javnost je samo dodatna megla za zmedene volilce, za katere so politiki itak vsi isti! Pomladnikov že dolgo ni več, če ne z DEMOS-om so izginili z vstopom SKD in SDSS v drugo Drnovškovo vlado. Je bolj zanimivo sledit dogajanju v medijih, ko se na politični sceni pojavi stranka, ki očitno noče pripadat ne levi ne desni opciji. Družno skoraj 100% vsi mediji tekmujejo, kdo bo po taki stranki bolj pljuval, kapo dol redkim spletnim novinarjem tipa Požar in Jančič.

  • tretjerazredni

   Vojaško policijska džamaherija lahko funkcionira edino na en način, vsak državljan se mora nekam postaviti in potem vztrajati med svojimi, ne glede na karkoli. Predstavljaj si fronto, kam pa pridemo, če bi lahko vsak vojak prosto izbiral kje, kako ali celo na čigavi strani se bo boril, če sploh.

  • Lustrator

   Brez zamere, ampak ZADNJA stvar, ki jo Slovenija potrebuje, je stranka, ki “noče biti ne leva ne desna”. Prav “ne leve ne desne” stranke so Slovenijo pripeljale v to totalitarno rdečo bananarepubliko. Toliko o “sredinskosti”. Slovenija je že 70 let v primežu komunistične partije, če torej kaj potrebujemo, je to odkrito profilirana desna stranka, kvazisredinskih radikallevičarjev imamo že polno kapo!

   • tomnidari

    Delitev na leve in desne, pa nas je pripeljala sem kjer smo! Vsem parlamentarnim strankam, je zelo v interesu, da se ta delitev še naprej nadaljuje!

    • Lustrator

     Ne bo držalo – ponesrečena delitev na leve in desne je v interesu izključno globoke države, ki s svojim novorekom v očeh javnosti vzbuja videz normalnosti. Če bi se komunistične stranke imenovale pošteno glede na svoje svetovnonazorske ideale, programske usmeritve, kadrovanje in navsezadnje zgodovino, potem bi iz svoje retorike in imen morali izbrisati vse te visokoleteče besede kot so:
     – levica
     – socialni
     – demokrati
     – sredina
     – nepolitičnost
     – svobodnjaki
     – strpnost
     – vključevanje
     – boj proti fašizmu

     Če torej iz diskurza vzamemo vse te lažnive maske normalnosti boljševiškega projugoslovanskega in prosovjetskega volka, potem dobimo realno sliko v kateri bi le še najbolj goreči rdeči fašisti volili opcije, ki nam trenutno vladajo. Tudi EU (čeprav vredna piškavega oreha) bi spoznal kakšno opcijo zalaga s krediti in subvencijami, ko pa bi enkrat usahnil ta vir, se podre tudi veriga na državo prisesanih pijavk.

     V Sloveniji imamo le 2 politična bloka: prototalitarnega, prosocialističnega, prosovjetskega, projugoslovanskega, protislovenskega ter prodemokratičnega, proprostotržnega, prozahodnega in proslovenskega.

     In to ni zgolj moja subjektivna interpretacija – preveriš jo lahko pri volivcih tako ene kakor druge strani, le uporabiti ne smeš zgoraj navedenih resničnih pojmovanj, saj jih je postsocialistični novorek izvrgel iz učbenikov, medijev in politične debate.

     • tomnidari

      Delitev na leve in desne je v interesu udbomafije. Se popolnoma strinjam.

    • Slovenec

     Delili so skoraj vedno levaki na nanje kot prvorazredne in ostale drugorazredne.

   • Slovenec

    Natanko tako.

  • Slovenec

   Sedaj bo to samo še žlahtna sredina, seveda do skorajšnjega propada.

 • RATATA

  NSi se prilagaja spremenjenemu značaju slovenskega naroda, ki ga je komunistom in njihovim potomcem ter naslednikom zspelo spremeniti skladno s 4.točko programa Osvobodilne Fronte.
  To da se prilagaja, kot so povedali in se pozicionira na sredino, ne pomeni nič drugega kot to, da NSi (krščansko demokracijo??) vodijo značajsko spremenjeni!
  Za božjo voljo(!!), kaj jo bi se skupina umsko trdnih in značajsko nespremenjenih Slovencev v vsaki od slovenskih dežel pokorajžila nastopiti s poštenim protikomunustičnim programom in združbo tako tudi poimenovala?!
  Ptotikomuniste je treba zbrat na kupu in jih povezat!

  • tretjerazredni

   Centralna misel katoliška vere je vzgajanje in negovanje ljubezni, kar je čisto nekaj drugega kot naravni, spontani nagoni.
   Vsak človek čuti ljubezen, vendar večina nikoli ne pomisli, da bi se dalo te občutke tudi razumeti in oblikovati, jih posvetiti nečemu višjemu od sebe.

   • RATATA

    Ja, no, centralni komite oblikovalcev spremenjenih preoblikovalcev katoliške vere prilagaja delovanje v cilju nečesa, kar nam, katerim se starodavne vrednote zdijo edino smiselne ne ustreza.
    Kot smo že vajeni pri komunističnih voditeljih boljševiške dogme učijo in propagirajo eno, sami pa živijo in delajo nekaj popolnoma drugega!
    To moti in mori, da folk naseda brez premisleka! Upizdo!!

  • freedomfighter

   Ti eno vprasanje…kaj je slabega ce se stranka prilagaja prebivalstvu oz volivcem…a ni ravno to smisel demokracije da so stranke odraz volje ljudi in ne obratno…ce se spremeni.mentaliteta ljudi se mora tudi.mentaliteta politike

   • RATATA

    A bejž no bejž…! Kako bomo demokratično preprečili Srbsko Stranko Slovenije(??) in kako shiptrsko(??)… hrvati so to “elegantno” rešili z olujnim izgonom Srbov iz SRH in so svobodni(??), če vrjameš.

 • Antonius

  NSi je pod Bajukovim vodstvom arhive odprla, pod vodstvom Novakove jih je NSi-kd pomagala pa zapreti. *Krščanski* demokrati Nove Slovenije so se s Kučanovimi potrudili, da so v državnem arhivu ponovno skrili imena udbovcev Kos-ovcev in krvavih gošarskih revolucionarnih morilcev.
  NSi se je z desnega političnega pola odpravila tisti trenutek, ko je po Bajuku stranko prevzela Novakova.
  Naj bo jasno, da je Bajuk ponudil odstop zaradi zahrbtnega dogajanja, ki sta mu botrovala komolčarski Peterle in prevarantskim načelom zvesta Ljudmila Novak.
  NSI-kd je od prevzema vodenja stranke prikrito že ves čas tako natančno v sredini, da lahko mirno zapišem, da je v vagini. Apendiks kd, dodan k Bajukovi NSi, je zgolj trnek vržen na desnico, da so lahko z njim prevarantsko za nos vlekli krščansko verujoče volivce.
  Kaj je tisto, kar stranko NSi-kd z gotovostjo uvršča med prevarante in lažnivce. Politično orientirana stranka ne bo nikoli enkrat za in v isti zadevi drugič proti. Peterle, Novakova in Tonin so poskrbeli, da so tudi z njihovo pomočjo odprte arhive, Kučanovim na uslugo ponovno zaprli.
  Žlahtnost na desnici se zrcali v SDS in po naslednjih državnozborskih volitvah upam, da tudi v, po debaklu streznjeni SLS.

  • Roman Benedik

   Bajuk je stranko spravil iz DZ in finančno uničil.Pozabili?

   • Antonius

    Verjamem vam, da ste pozabili.
    Prek trobil javnega obveščanja so se s Patrio spravili na vse, kar je dišalo po spomladanski in neodvisni desnici.
    SLS in Desus sta bili opozicijski stranki v Janševi koalicijski vladi s SDS in NSi. Desus je nasprotoval prodaji Mobitela in Telekoma za milijardo in pol, danes pa za vse skupaj ne morejo iztržiti več kot 200 milijonov.
    Bajuk, evropski finančni minister leta naj bi svojo NSi finančno uničil?
    Roman Benedik, beden poizkus.

    • Roman Benedik

     2011-izpad iz DZ in 300K kredita.Debilni Šturm pa vodja volilnega štaba.Rezultat:izpad iz DZ

     • Antonius

      Ja, ampak takrat je dr. Bajuk že zapustil mesto predsednika stranke. Ob sprehajanju na Golovcu je imel v spominih gospod Bajuk marsikaj povedati okoli tega.
      Ravnanje komolčarskega Peterleta je bilo najbolj grenko v pripovedovanju njegovih takratnih spominov. Predsedniku Liste za čisto pitno vodo na Golovcu niti roke ni hotelo ponuditi. Bajuk se je zelo dobro zavedal, kdo nezanesljivih in prevarantskih ni vreden njegovega spoštovanja.

   • Slovenec

    Andrej Bajuk je bil pokončen mož, velik Slovenec in zelo dober ekonomist. Pozabili kdo je bil najboljši financ minister EU?

    • Roman Benedik

     Dober minister,slab politik.Šturm pa vodja volilnega štaba

  • xtc

   Nekateri očitno zelo težko razumete,kaj Kučan počne ,dela novo SZDL-kjer so vse stranke ampak Partija na koncu odloči kaj se bo sprejelo in kaj ne in kako se glasuje o čem,isto kot v SFRJ.
   Stranke,ki pa so “neposlušne” beri se jih z agenti ne da obvladovati,pa se uničijo z medijskim linčem,ali z skonstruiranimi aferami o korupciji,ali obtožbami da gre za rasistične,homofobne,fašistične in nacistične,hujskaške stranke ali nemara celo spodbujajo sovraštvo in nestrpnost in se jih prepove z zakonom in tako umakne iz konkurence.
   Seveda pa ima vse to luknjo ,ki se ji reče ekonomsko nevzdržen model,ki je SLO že dvakrat rešil z krizo pred nastankom popolnega Kučanovega Srbo Moskva rdečega kalifata in tokratna kriza jih bo tudi dokončno razmontirala saj bo treba prodati še tisto iz česa se pe napajajo.

   • Antonius

    Po vaše naj bi menda Kučanovo početje zelo težko razumel?
    Vi sicer dopovedujete, da Kučan na novo ustanavlja SZDL, jaz pa levičarski potpuri različno imenovanih strank v mojih komentarjih že ves čas preprosto razgaljam kot preimenovana partijska levica.
    Šarčeva vladna koalicija ni nikakršna koalicija, ker so z Lunatikovimi in Toninovimi vred vsi skupaj prefarbani partijski komsomolci.
    Morda v senijorskih letih še vedno česa ne razumem, ampak o dogajanju v politiki in okoli nje mi pa tudi vi ne morete povedati kaj bistveno novega.
    Na NSI-kd sem bil osredotočen, ker je Iršič izpostavil njen problem.

    • xtc

     Očitno je zadeva res prehuda.
     Zakaj omenjam SZDL,če je kdo poznal kako je zadeva šla ve zakaj Kučan želi to stvar.
     Kučan trenutno te stvari dejansko ne rabi zaradi domačih bebčkov ampak tujine,in dokler ne stisne kriza,se Kučanu ni treba bat,da bi desnica prišla na oblast,ko ne bo denarja pa se bodo stvari zapletle,kot so se že in za njih vsakič slabše.
     Nov SZDL Kučan rabi predvsem za tujino -češ poglejte demokracijo in pluralizem,vendar je ta pluralizem le vokvirih,ki jih postavi Partija CK F21,ki zadeve fura,vse zunaj okvirov je nedopustno in je treba z tem obračunati.
     Kao desne stranke v tem SZDL ju so le figov list in krinka za obračunavanje z “fašističnimi,neposlušnimi ” strankami.
     Zato je ta “SZDL” namenjen obdobju,ko bo kriza sesula Kučana in bo ta v okviru “družbe teh “zmernih” strank” poizkusil bodisi zrušiti desno opcijo,ki bo ob krizi prevzela oblast,bodi si z tem “SZDL” jem opravičevati ulično in z orožjem rušenje “fašistične” vlade,ki se udinja tujcem.

     • Antonius

      Volitve so lišp, da mednarodni javnosti kažemo Slovensko demokracijo.
      Jaz našo navidezni demokraciji že kar nekaj časa pravim demokratična diktatura.
      Izvršna oblast, sodstvo, policija in vojska so v normalnih demokracijah samostojne in neodvisne veje oblasti. Pri nas je generalštab jugoslovanski in povsem podrejen izvršni oblasti, policija je politično opredeljena, krivosodje je pa še vedno partijsko odvisno in podrejeno potrebam politike.
      SDZL je ništrc ob početju, ki se nam prav zdajle dogaja. Neodvisno sodstvo v vlogi Vrhovnega sodišča zakonodajnemu telesu in vladi prav zdajle piše zakone s katerim bo preganjalo sovražni govor. Preberite dvakrat, če ste me slabo razumeli.
      Vlada s pomočjo pravnih služb pripravlja zakone, ki jih potem zakonodajni parlament sprejema in potrjuje, po katerih nato sodstvo razsoja in odmerja pravičnost in kazen.
      Vrhovno tožilstvo je na zahtevo globoke države in izvršne oblasti zaobšlo z zakonom omejene pristojnosti in stopilo na področje dela izvršne oblasti in politike, kar je v normalni demokratični državi nekaj nezaslišanega.
      SZDL? Če bi se osredotočal samo na SZDL, bi početje Vrhovnega sodišča zagotovo spregledal.

     • Olga101

      Jančar pravi demokratura

     • samotoje

      Premalo nas je, cenjeni Antonius, ki dogajanje tukaj in zdaj gledamo v pravi luči in tudi vemo, kaj v resnici pomeni. Grozljivo.

     • xtc

      Težava je nekje drugje-sodstvo nima nobene teže ,če ne obladuješ mase z raznimi prijemi in nategiov obenem pa moraš skrbeti za “demokratično ” podobo navzven.
      Seveda lahko VS piše marsikaj-saj so tudi po Florjančiču rekli ,da pač ESŠP ne bodo spoštovali ,če jim ne odgovarja,definitivno pa bodo ti zakoni in sodbe se kmalu znašli na US ali ESŠP,kjer navadno zadeve padejo.
      Mislim pa ,da veliko ne bodo več uzakonili saj z jesenjo prihaja super kriza.v Nemčiji je že panika a se prikriva,ko se bo začelo SLO gospodarstvo sesedati,do tudi tale vladni kurnik hitro razpadel ,ker nebo denarja z njim vred pa bo padla tudi ta sporne ideje,ta kriza bo dotolkla Kučana & CO,ostalo bo pa dokončal narod,ko ne bo več rent in privilegijev.

 • terminalar

  Volilno telo jih očitno ne zanima več. Pomembno je biti samo še kontra JJ.

  • Slovenec

   Točno.

  • tomnidari

   Seveda! In prej ko bo Janša sam sebi priznal, da ga je udbomafija premagala, prej bo SDS lahko sestavila vlado.

   • Slovenec

    Čudna ugotovitev, kako sestaviti vlado z razbito desnico.

    • tomnidari

     V tvojem vprašanju imaš odgovor! Udbomafiji je uspelo nevtralizirat Janšo in hendikepirat desnico! In pazi malo, mene kot dolga leta privrženega volilca JJ, danes ravno zaradi JJ ne bom volil SDS! Razlaga zakaj tako mislim, pa bi bila malo daljša!

  • freedomfighter

   Kaj ce reces da si sredina je to napad na janeza janso

   • terminalar

    Kaj je to sredina??
    Obstaja desna in leva ideologija. Sredine ni. Sredina je en navaden, neopredeljen, mevžasti blef!
    … ali po balkansko: ja bih jebo, al’ da mi ne uđe

    • freedomfighter

     Sredino predstavljajo ljudje ki podpirajo dobre ideje desnice in dobre ideje levice hrati pa kritizirajo desnico in levico ko delata narobe…spranci iz levih in desnih strank v vecini vrjamejo da je vse pri njihovi opciji pravilno in vse pri nasprotni napacno…v sloveniji in na balkanu pa sredinske volivce najlazje prepoznas po tem da se ne ukvarjamo z neumnostmi kot so druga svetovna vojna in propadla drzava ki je tej vojni sledila…sredina gleda v prihodnost levica in desnica pa obstajata predvsem zaradi preteklosti…na sredini ne bo nihce jokal povojnih pobojih ali pa fasisticnih zlocinih in podobno…to prepuscamo demagogon

     • terminalar

      Fascinantno!

     • freedomfighter

      Ja saj vem da je za ljudi ki ste omejeni in obremenjeni z ideologijami to nepredstavljivo za to se je pa tudi tako tezko pogovarjati z ljudmi ki se definirajo kot levicarji ali pa kot desnicarji ker pac vrjamejo v svojo opcijo…jaz ne vrjamem v sredinsko opcijo jaz se pri vsaki stvari odlocam posamezno in nikoli nebi zagovarjal dolocene politike ali pa politika le za to ker naj bi bil “nas”…karkoli to sploh pomeni ker po mojem “nasi” ne obstajajo in je to spet eden mitov ki jih imajo politiki da pihajo na duso “svojim”

     • Anthon

      V Sloveniji tvoje kvazi sociološke pozitivne sredine pač ni. Iz tega fakta se glede na vidno večdesetletno vladavino rdečih (ki precizno potrjuje ta fakt) zlahka izpeljejo osnove znanja slovenske politike; to je tisto, kar ve levica s svojimi stričevskimi strategi, Toninov “sredinski” delček s teboj vred pa niti slučajno ne. Če boste delali umetno sredino, boste od tu prejeli zanemarljivo število glasov, ker je ta umetna sredina z veliko glasovi rezervirana za barabinsko pametnejše, ki se natančno zavedajo, da ta sredina ni pozitivna, ampak negativna. Tonin pač ne bo pobiral teh glasov, ker mu levica ne bo dovolila.

      Še kako se bosta s Toninom ukvarjala tudi z drugo svetovno vojno in njenimi posledicami, če bosta sploh želela prestopiti volilni prag.

     • freedomfighter

      Tvoja zadnja poved pove vse in nimam kaj dodati ker si dobesedno potrdil to kar sem jaz rekel…najvecji problem slovenije je da se nekateri se vedno ukvarjajo z obdobjem 45 do 90 in kar je se bolj zaskrbljujoce da se isto stevilo ljudi ukvarja z obdobjem pred letom 45…ravno zaradi tega razloga v sloveniji sredinske stranke ne uspejo ker vecina slovencev se vedno zivi v preteklosti…druga svetovna vojna je koncana in hladna tudi groza je da na balkanu se vedno niste ugotovili tega…no saj zato pa nas vsi tako prehitevajo…moj komentar leti na celotno levico in desnico ker podporniki in politiki teh dveh opcij drajsajo teme ki brigajo samo ovce…za to pa imamo pri nas se vedno debato rdeci ali pa beli ceprav ni skoraj nihce vec ziv ki se je bojeval v drugi svetovni vojni

    • Lustrator

     Leva in desna sta samo na demokratičnem zahodu. Pri nas imamo le komuniste in demokrate. Slednji se sicer lahko delijo na leve in desne, ampka za začetek je potrebno biti demokrat. Teh pa je pri nas cca 25% prebivalcev. Ostali še vedno veselo hajlajo rdeči zvezdi, jugo zastavi in državnoplanskem gospodarstvu z največjim in najbolj neučinkovitim javnim sektorjem daleč okoli.

     • xtc

      Mislim ,da si malce v zmoti.
      Imamo komuniste,teh je približno 12%,in 25 % demokratov,vse ostalo pa je kup oportunistov,visečih na plečih davkoplačevalcev,ki bi dali ,da vse ostane tako kot je,zato se tudi voli tako,vendar pa ti bebci nimajo pojma ,da ravno njih vzdrževanje “statusa q” Kučanu rojeva polome tipa Sij,PP,LP,Union,Radenska,Mercator ,Letališče J Pučnika itd,ko stvari napl zastonj,ko jih levaki uničijo in izčrpajo pristanejo v rokah tujcev,katerim posel nato cvete.
      Oportunisti so glavni problem in ravno ti bodo tudi glavni krivci ,da bo Kučanu uspelo zbankrotirati SLO,a ravno njih opurtunizem in vzdrževanje stanja na silo,bo zadnji žebelj v krsto Kučanovi mafiji,ki jo bo naslednja kriza razgradila,kot je je že prejšnja v dobršni meri a so si še opomogli,po naslednji ne več.

     • Lustrator

      V kolikor potrdim tvojo opredelitev, s tem pride tudi grenko spoznanje, da je omenjenih 75% sodržavljanov pravzaprav kretenov z IQ-jem morske alge. Podpirati komuniste ne vedoč, da podpiraš propad svojega naroda, sebe in potomcev, pri tem ko sam dejansko nisi komunist, je še precej bolj noro od tistega kar počnejo fanatični SD-jevci in Mesečniki – oni to delajo vsaj za nekakšne izprijene ideale.

      Glede na to, da po slovenskih vaseh in mestih še vedno kraljujejo spomeniki komunistični revoluciji in se v anketah slovenclji do Tita in Juge še vedno opredeljujejo pretežno pozitivno in svetovnonazorsko še vedno gravitirajo na jug un vzhod, pa bi vseeno težko rekel, da gre zgolj za kretenoidne oportuniste.

     • xtc

      Verjemi verjemi,ko nebo koristi-finančnih in drugih bodo hitro obrnili jadra-žal tako je,samo takrat bo že prepozno.

     • Slovenec

      Slovenci naivni se niso zreli za korenito menjavo političnega pola in oblasti. Račun bo kmalu izstavljen.

     • tomnidari

      GENIJALNO! Bravo Lustrator!

   • Lustrator

    Vsi (brez izjeme), ki so se doslej deklarirali zanjo, so bili radikalkomunisti s posledično nagonskim odklonom do vsega slovenskega = J.J.
    Če se imaš torej za “sredinca”, potem si se samouvrstil v zgornjo “smetano”.

    • freedomfighter

     hahaha…vse slovensko je enako janez jansa…to pa mocno spominja na tisto hitler ist deutschland und deutschland ist hitler

     • Lustrator

      Tega ni rekel Janša, to je moje na realnosti osnovano mnenje. Ni zanimivo kako niti en jugonostalgik, socialist, anarhist, partizanar ne mara ne Janše, ne temeljev slovenstva in vrednot slovenske osamosvojitve? Meni je to samo po sebi umevno in mi je kristalno jasno, da bo vsak slovenski domoljub, ki ga bo nasledil, deležen enakega sprejema v kolikor bodo ugotovili, da ni lahko kupljiva lutka s katero se da manipulirati. Antijanšizem ne izvira iz sovraštva do Janše, ampak sovraštva do slovenske osamosvojitve, torej trenutka, ko je komunizem na svetovnem nivoju formalno propadel tako kot tudi večini tepcev ljuba SFRJ. In tako kot je slovenskim domoljubom in demokratom Janša simbol naših vrednot, je marksističnim jugonostalgikom prav tako antisimbol tistega, kar je njim/vam najbolj svetega.

     • Hugo

      Sem slovenski domoljub in ne maram Janše.

     • Lustrator

      Izvoli in argumentiraj oboje; Torej kaj te dela slovenskega domoljuba, kakšni so tvoji svetovni nazori in v čem se to tepe z nazori in delom Janše. Če si inteligenten, boš slej kot prej ugotovil, da si se ujel v protislovje, v kar pa rahlo dvomim glede na nekatere tvoje ostale komentarje. A vseeno izvoli, zelo rad bi slišal ta shizofreni poskus.

     • Hugo

      Samo izrazil sem svoji čustvi in nič drugega.

     • Lustrator

      In ti dve čustvi v resni debati šterjeta natanko toliko kot prdec v orkanu. Pričakoval sem vsaj nekaj več substance, da bi bilo vsaj zabavno, tako pa si vsaj pravočasno spregledal lastno zanko.

     • tomnidari

      Hugo, če ga jaz prav razumem, ne pozna dobro stanja v tej udbomafijski vukojebini.

     • freedomfighter

      Domoljubje nima nic z svetovnim nazorom…to si ljubezen dje kot ti predstavljate svet in politiko tako da ima samo ena stran monopol nad domoljubjem…jaz ne maram ne socializma ne nacionalizma pa.sem vseeno domoljub…potvojeto.ni mogoce

     • Anthon

      Tu ti dam prav. Pod pogojem, da o teh bitnostnih problemih razpravljas ob tabornem ognju s smotko ali pivom v roki.

     • freedomfighter

      Probal sem povedati da obe opcije naredita stvari ki bi jih lahko oznacil za domoljubne hkrati pa obe strani naredita se dosti vec stvari ki so v cistem nasprotju domoljubja…je pa res da ena stran bolj drajsa to karto nacionalizma druga pa delavskih pravic in ostalih buck namenjenih javnosti…saj ves jankovic se na rozniku dere o delavski revoluciji in podobne neumnosti ljudje mu pa ploskajo…ah ja blazen balkan

     • Anthon

      Prouči človekove pravice in temeljne svoboščine, ki so povečini skoraj direktno zapisane v našo ustavo, da boš videl, o čem se ljudje v političnem smislu sploh pogovarjajo/mo. Ustava pač ne govori o domoljubju. Zakaj bi! Znotraj vladavine prava je namreč dovoljeno mnogo cool stvari. Ne moreš razpravljati o levem in desnem, o nacionalizmu, če te knjige s kakšno krajšo obrazložitvijo pojmov, kot je videti, še nisi imel v roki.

     • tomnidari

      Daj ti to spoštovanje ustave malo projiciraj na Bratuškovo, Cmerota, Šarplaninca, Roparja, Barbiko…..

     • Lustrator

      Odnos do domovine je eden glavnih tvorcev svetovnega nazora, ki ni pravzaprav nič kaj več kot človekov odnos do sebe, Boga in bližnjega. V več izmed teh dimenzij kot se razlikujemo, dlje smo si svetovnonazorsko in obratno. Biti resničen slovenski domoljub, pomeni ljubiti vse kar definira slovenstvo kot tako; vero, jezik, kulturo, zemljo in pa vrednote. Pri komunistih (ne glede na to ali se imajo za “sredince” ali SMC, LMŠ, LDS, Zares, Desus, SAB,…) te ljubezni ni, ker že v svojih najosnovnejših temeljih tovrstna čustva dobesedno zatirajo in smešijo. Dokazov imaš v naši družbi, kjer slednji prevladujejo, malo morje.

     • Anthon

      In kaj ima to zveze s konjskimi dirkami?

     • tomnidari

      Približno toliko kot z dejstvom, da je Anthon dejansko izumitelj Miki Miške!

     • freedomfighter

      Tudi to kar sem napisal.jaz ni rekel hitler ampak njegov podpornik…tale monopol janse in sdsja nad slovenskimi domoljubjem in vsem slovenskim pa ti prodajaj komu drugemu…zvenis pivsem isto kot chavezovi podporniki v venezueli castrovi na kubi in kimovi v severni koreji pivsem enako pa lahko probas obrniti besede kakor hoces…pa meni ni nic svetega razen moja druzina se najmanj pa juga in komunizem…taki ki so vam svete ideologije politiki in bozanstva ste zame vsi rahlo obrnjeno ker res vrjamete da bo kdo.drug naredil nekaj za vas namesto vas samih pa naj bo to jansa tito ali pa stalin njih briga za vas in vase domoljubje

     • Lustrator

      Pa sva spet tam, ko mi ni jasno ali trollaš s takimi komentarji ali dejansko tako razmišljaš… Ne gre za nikakršen monopol nad domoljubjem, ampak zgolj upoštevanje zelo jasno izraženih dejstev; pri nas imamo glavnino prebivalstva, ki ODKRITO časti politiko, sistem, ljudi in vrednote, ki so Slovenijo in slovenstvo pogubile, na drugi pa tiste, ki nam domovina pomeni nekaj skorajda svetega, nekaj nad čemer je samo še Bog. Kdor ljubi Slovenijo ji ne more želeti ne komunizma (katerega glavni namen je breznarodna družba), ne totalitarizma (ki jemlje človeku najosnovnejše svoboščine), ne SFRJ (ki je slovenske domoljube sistematično pobijala in zapirala do te mere, da si ljudje še danes(!!) ne upajo javno spregovoriti o tem, da jih ne bi kdo postrani gledal), niti partizanstva, ki se je na najbolj zahrbten in umazan način borilo za dosego zgoraj naštetih pojmov. Če torej misliš, da si lahko domoljub, hkrati pa sovražiš in preziraš vse kar je naš narod tekom vseh stoletij ohranjalo pri življenju, potem živiš v samoslepilu tako kot metulj, ki se dela, da je kača. Tvoj prezirljiv odnos do resničnih domoljubov, celo osamosvojiteljev naše države in branjenje njenih krvnikov in izdajalcev “za svobodo”, kristalno jasno izdaja tvojo agendo, pika na i pa je enačenje lastnih komunističnih idolov s simboli slovenskega naroda in projiciranje svojega čaščenja kulta osebnosti z našo ljubeznijo do slovenstva. Še enkrat – tu ne gre za SDS, ne gre za Janšo, tu gre za SLovenijo. Eni jo poskušamo braniti, drugi pa že v drugo, a tokrat dokončno uničiti.

     • tomnidari

      Visoko inteligentni produkt komunistične ideologije.

     • Anthon

      Lustrator, tale t.i. borec ta svobodo ima precej pomanjkljivo sociološko vednost, tako da dvomim, da je sploh razumel tvoje argumente. Sam sem mu tudi napisal nekaj stavkov, a že sedaj vidim, kam pes taco moli.

      Nadutost je slaba lastnost, in ta fant verjame, da je pametnejši od drugih.

     • tomnidari

      Neargumentirano odgovarjaš na prekleto dobro argumentirane trditve!

     • Anthon

      Bejž no!

     • tomnidari

      O,zdaj pa povsem razumem tvoje argumente!

     • tomnidari

      Amen!

     • tretjerazredni

      Dvomim, realnost je taka, da nihče več ne podpira nikogar, še na ankete se ljudje ne oglašajo več, kaj pele na volitve in referendume.
      Osamosvojitev je drek, prej smo živeli na bistveno večjem prostoru, brez mej, nikogar de ni izganjalo iz doma in vdak si je lahko nekaj ustvaril, začel svojo družino, danes se vsaka malenkost sliši kot privilegij, sistemsko uničenih ljudi je pa čedalje več.
      Lahko tekmujete edino kdo je uničil več slovencev, levi ali desni. Pa ne se sekirat za tujino, nikjer nas ni več, niti v športu ne izdtopamo, odkar so hrvaški politični direktorji in udbaši začeli uvažati hrvaške gladiatorje, imamo lep čas, da se vse zmenimo.

   • tomnidari

    Ja, točno tako! Naštej mi enega, ki ga Janša ni napadel dirktno ali indirektno? Pustimo ob strani tiste, za katere se je že v startu vedelo da nimajo šans!

  • fon johan

   Ja jj je v polozaju, ko nikoli vec ne bo vladal, je politicno truplo, ki ga njegovi obozevalci ohranjajo pri zivljenju..

 • antimur

  NSi je podlegla kučanizmu že v obdobju Peterleta, povsem se je zasvinjala v obdobju Novačke, v zadnjem Toninovem obdobju je pa eskalirala, ker ta kreten nima o politiki pojma, oklepa se pa Kučana, ker samo tam vidi varno zavetje. Se pa čudim članstvu NSi, ki podpira to kolaborantsko vodstvo stranke, torej so v večini v tej stranki izdajalci in omejenci.

 • xtc

  Iršič zelo dobro ugotavlja,kaj je s Slovenclji-ja socializem spevcan s kapitalizmom a pod budnim nadzorom države,ki prerazporeja od onih “ne naših” podjetnih,ka našim da imamo uravnilovko in da ne bolijo oči.
  Seveda pa Partja nima ovir ti si lahko privoščijo vsesaj “skrbijo za poštreno družbo”.
  NSi bi že davno morala izginiti iz političnega zemljevida,saj je le Kučanova žlahtno konservativna izpostava na desni.
  Dejstvo je ,da je z NSi enako konec kot je z Reporterjem,kzčanovi agenti so uničili oboje.
  Seveda pa pomik NSI v sredino nepomeni ravno tistega kar misli Iršič,verjetneje gre za delanje neke “Super stranke”,ki bi bila nek nov LDS oziroma SZDL,v katero bi se združile vse leve in “žlahtno desne stranke” in bi delovale kod nekdaj SZDL -skupek različnih skupin partije nad njimi pa bdi CK partije F21,vse druge stranke pa bi nato pod pretvezofašizma,rasizma,spodbujanja sovraštva itd z zakoni prepovedali.
  Navzven bi stranke sicer obstajale a le pod partonatom in vodstvom CK F21 o vsem pa bi nakoncu odločali oni.
  Kot je Iršič zelo dobro povedal bo tole hiberniranje ,v statusu Q in propadanju zdržalu do nove velike sedaj super recesije ,ki je dejansko že tu in prvi znaki so že tu,ta pa bo dokončno razbila Kučanov imperij socializma in Yugo filstva.
  Kajti Kučanov klan je že dvakrat poizkušal z vsemi sredstvi prevzeti SLO in jo spremeniti v Kučanstan haciendo a je zadevo obakrat preprečila kriza in omrežja hudo prizadela,doberšen del tistega kar so si hoteli prikrasti pa so morali prodati tujcem pod prisilo tujine in tudi tretjič jih bo ustavila ista stvarle da bodo tokrat morali razprodati vse in takrat bo tudi konec njih moči in sanj SLO levičarskih bebčkov o neki novi SFRJ Sloveniji.
  Kot je Iršič pravilno napovedal,samo kriza bo popolnoma dotolkla Kučana 6 Co ,drugega jih ne bo zrušilo ob enem pa streznilo Slovencljev.
  NSi pa je že politični mrlič-brez volilcev.

  • Olga101

   Res je!

 • dob

  Slovenska “sredinska” stranka je tista stranka, ki te gleda v oči in trdi, da je sredinska, medtem si ga pa z rokami v žepih popravlja v levo.

 • xtc

  Heh,”sredinske” stranke ni to je FAKE pojm ne moreš biti lev in desen na enkrat- ne moreč biti v cerkvi in revolcionar,skratka sredina je NAVADEN NATEG leve prominence,gre za levičarje pa še to skrajne.

  • Stric iz ozadja

   Kako da ne? Jelincica imajo oboji radi.

   • tomnidari

    SDS sToninom na čelu bi tudi vsi imeli radi!!! Ampak, ampak…

  • freedomfighter

   Hahah zdaj si pa pokazal svoj obraz…ne moras biti v cerkvi in revolucionar hkrati…hahaha…a si ze kdaj pomislil da vecina ljudi niti ne hodi v cerkev niti ni revolucionarjev…nisi ne? no glede na tvoje komentarje ni cudno

   • tomnidari

    Usajaš se na xtc brez veze!!

 • freedomfighter

  Oh ja…vi resno mislite da vsak ki ni radikalen desnicar da je nek radikalen levicar…bog vam pomagaj kako ste sprani

 • Salamamljeko

  Bajuk je bil nič drugega kot jezuitski vazal.

  • Slovenec

   Kako?

 • Sandokan Sandokan

  kdaj in zakaj se je JJ vdal ali namerno sodeluje z režimom….nikoli pojasnjeno…
  1. namerno ali zaradi butavosti spravil serpentinška na pozicijo predsednika vlade ( ko bi se ga lahko rešil tako, da bi ga podpru pri kandidaturi za predsednika države)
  2. podpora marakeški deklaraciji in prikrivanje le te pred slovensko javnostjo
  3. nameren fijasko z đurčic -snežič kreditom/pranje denarja
  torej ali je JJ del režima ali pa je popolnoma nesposoben. druge ni. glejte rezultate njegovih dejanj, ne poslušajte kaj naklada…

  • Slovenec

   Kako Janša sodeluje s tem režimom? Nerazumna je
   tudi vsebina vprašanj 1. in 2.

   • xtc

    Glej bebo nima pojma samo blefira.

    • Slovenec

     Kot kaže res, je pač njihov levi plačanec.

     • Sandokan Sandokan

      ne. bivši volilec sds. samo gledam rezultate… ni jih. ni opozicije…nsi in sls odkrito podpirajo režim. sds pa igra opozicijo, ampak ni rezultatov. so samo za vrh sds-a . vsi lepo živijo, hkrati pa… poglej samo zgornje tri točke. vse bi lahko naredili drugače… pa niso. zakaj? ampak vrh sds-a ne deli usode zatiranega naroda, njim je lepo. vsi po 3k eur plače, vsi zaposlili otroke v javni upravi… kje je pa narod? kje smo slovenci? odgovorno trdim , da slovenija nima opozicije. vsi sodelujejo z režimom. sls in nsi odkrito, sds prikrito. ne poslušat kaj govorijo…rezultati štejejo…vrh sds-a odlično živi na foro “mi smo opozicija”…pa so res? zadnjih 10 let? ni opozicije v sloveniji. režim je kupil vse….

     • tomnidari

      Bravo Sandokan! Se opravičujem za včerajšnji odgovor.

  • šmentanamuha

   Ja, precej je vprašanj …

  • tomnidari

   Zložit tri tako butaste točke, ki ne veš ali so vprašanja, ali trditve, je prvovrstna kvalifikacija za ustvarjanje vprašalnih pol na izpitu B kategorije.

 • Hugo

  Članek je čista dimna zavesa. NSi ni prišla iz neba. NSi je otrok Adreja Bajuka, ki se je zaradi spora med Janšo in Bizjakom odločil skupaj s Peterletom ustanoviti novo stranko. Nova stranka pa je črpala iz bazena SLS + SKD. Rezultat tega je bil, da sta na volitvah tako SLS +(SKD), kot NSi prejeli približno enako število glasov – 9%. Zaradi kregarije v Koaliciji Slovenija pa je Drnovškova LDS na volitvah dobila kar 36%. Tukaj se vidi, kako recimo ena sama Janševa zamera minira kompletno politično dogajanje v državi. In to zaradi mesta varuha človekovih pravic. Haloooo!!! Zagožen je seveda to Janši zameril in po vodi je splavala dvotretjinska podpora spremembi zakona o volilnem sistemu.

  • Slovenec

   Zagožen je bil podtaknjen levičar v SLS in kot pravijo z SDV dosjejem.
   Toliko o zamerah in podpori večinskega volilnega sistema.

   • Hugo

    Kdo in kaj je bil Zagožen, je meni malo mar. Zadeve si nisem izmislil. Kdo lahko danes dokaže, da je bila Zagožnova zamera Janši v primeru Iva Bizjaka stvar nekakšne levičarske zarote? V bistvu sem povzel le zapis FAZ, ki ga je objavilo glasilo Svobodna Slovenija v Buenos Airesu, 27. julija 2000. Piše dobesedno takole: Za zasuk v vrstah SLS+SKD glede volilnega sistema ni nepomembno, da je 16 poslancev SDS, domnevno po navodilu Janše, glasovalo proti ponovni izvolitvi vana Bizjaka za varuha človekovih pravic, kar je predlagal predsednik države Milan Kučan. To pa naj bi imelo povezavo z “poravnavanjem neporavnanih računov” med Janšo in Bizjakom. Gre za izpred šestih let še do danes ne čisto pojasnjen primer obveščevalne službe, v ozadju katerega sta si nasproti stala takratni in sedanji obrambni minister Janša in takratni notranji minister iz vrst SKD Bizjak in ki je oba takrat stal njuna položaja, končuje FAZ.

    • Lustrator

     Očitno zelo slabo poznaš tudi Bizjaka. Iz komentarja v komentar nižje toneš in to na lastni teoriji.

     • Hugo

      A Bizjak je danes kakšen faktor v Sloveniji???

     • Lustrator

      Gre za bivšega udbovca in v ključnih časih pravosodnega ministra (ja, samo v Sloveniji in S. Koreji) – ti pa Janši očitaš ker se s takšnim človekom ni najbolje razumel?

     • tomnidari

      Se brez veze prerekata, a cilj vama je obema isti!

     • Lustrator

      Niti ne – jaz bi udbovce lustriral, on pa jih ščiti, napada pa Janšo zato ker z UDbo ne sodeluje.

    • Slovenec

     Tudi Bizjak je bil zelo sumljiv kaliber v SKD.

   • tomnidari

    Jaz pa sem zmerom bolj prepričan, da je Janša podtaknjen levičar v SDS. Če to ni res, potem je po mojem mnenju Janša popolnoma izgubil kompas.

    • Slovenec

     Kako podtaknjen? Ali je mogoče kdo od desnice podtaknjen v levici?

  • Olga101

   Janševa zamera

   Janša je imel preko 160 takšnih in drugačnih procesov. Kljub morebitnim zameram je izvedel partnerstvo za razvoj. Tudi je bil pripravljen sodelovati z nasprotniki. Ali ne sodeluje danes s Podobnikom, ki je verolomno šel v koalicijo s LDS? Janša je edini človek, ki se ni uklonil globoki državi in jo je sposoben tudi demontirati!

   • Hugo

    Pač tvoje mnenje, ki pa na tvojo žalost, na moje mnenje nima vpliva.

    • Olga101

     Kontra!

     • Hugo

      Ni logično. Ti si se obregnila ob moje mnenje. Torej je moje mnenje na tvoje vplivalo.

     • Olga101

      Moje mnenje je namenjeno vsem bralcem članka in komentarjev! In tudi vam, saj ste bralec, a ne?

     • Hugo

      Tvoje mnenje, ki je bilo namenjeno eksplicitno meni, je v prvi vrsti reakcija na moje mnenje in šele po tem postane implicitno. Če bi tebi imel namen eksplicitno kaj odgovoriti, recimo pri tvojem zgornjem mnenju, ki si ga zaključila s – poglejte link, potlej bi bilo moje mnenje v opreki z mojo trditvijo:Pač tvoje mnenje, ki pa na tvojo žalost, na moje mnenje nima vpliva.

     • Olga101

      Kontra! Končajva to miselno zanko in adijo!

     • tomnidari

      Se dostikrat s tvojim mnenjem strinjam. Je pa interesantno, da kadar se ti z mnenjem nekoga ne strinjaš, je tvoja reakcija skoraj enaka reakciji levuharja, ko ga postaviš pred ogledalo.

     • Olga101

      Ali želite resnico ali samo politično korektnost?

   • Olga101

    Sicer pa kdo bi podprl Bizjaka za varuha človekovih pravic, ki ni zmogel (ali hotel) kot notranji minister svojega koalicijskega partnerja v zadevi Depala vas zaščititi? Kako bo tak človek zaščitil “navadnega”človeka.

 • Slovenec

  Levica ima NSi močno pripeto nase. Žal vas velika večina tega ne ve s čim so si
  to stranko (še posebej vodstvo) podjarmili.
  Če NSi ne bo delala kot hočejo komunisti
  in liberalci, jih bodo javno razgrnili. Desnica
  je s tem načrtno skoraj uničena.

 • Olga101

  Ali smo se tudi Slovenci vdali globoki državi?

  Kdaj nam bo dvignilo pokrov, kot je to prebivalcem Hong Konga?

  Poglejte

  http://twitter.com/i/status/1161319912352243712

  • Janez Kepic-Kern

   +++++++++++, seveda se nismo “vdali”.
   Sploh tem ex KP, ZKJEM – VEDNO SLABŠE KAŽE.
   NIČ
   OD “ZGODOVINE KOMUNIZMA, STALINIZMA, “TITOVŠČINE, KARDELJEVŠČINE” ITD.
   IZ
   KATERE SO IZĐLI – SE ZDI – NE DOJEMAJO VEČ !
   Niti tega ne vedo,
   katera ženska je zares rodila n”njihovega TITEJA”.
   ŽALOSTNO – SMEŠEN – se meni vidi – položaj teh “žal naših” ex KP, ZKJEV.
   NPR.
   Ali bodo ob 100. obletnici priključitve Prekmurja v EX SHS-YU
   TAM “GOVOREČI” EX KP, ZK POKOMUNISTI
   POVEDALI
   TUDI RECEPT ZA OŽIVITEV – PROPADLE
   EX KP, ZK
   KOMUNISTISTIČNO-SOCIALISTIČNE “PREVELIKE POLITIČNE TOVARNE” – ” MURA”
   Meni se zdi,
   da takega “recepta” ex KP, ZKJI – LETOS, 2019 PREKMURJU – NE BODO – POVEDALI,
   PREPROSTO ZATO,
   KER TAGA “RECEPTA” SPLOH – N I M A J O !
   “ŽAL” našiex KP; ZKJI
   SE ZDIJO ZELO PODOBNI – ALEKSANDRU MAKEDONSKEMU: ozemlja osvojiti, pobijati ljudi – je znal.
   Tvorno vladati – pa ni znal.
   Ko i moral začeti vladati na osvojenih ozenljih – je – KAR UMRL.
   Ali pa so ga “umrli”.
   Tako bo verjetno z “žal našimi” ex KP, ZK – JI.
   STARI – BODO TAKOINTAKO – UMRLI,
   pa tudi za mlajše ex KP, ZKJE – BI BILO VERJETNO – NAJBOLJE,
   DA KAR – “ODMREJO” = se umaknejo iz JAVNOSTI, IZ POLITIKE,
   KER – IMAJO “PRAZNE ROKE”,
   Karkoli naredijo – se zdi – ” le škodo” – se zdi – povzročajo.
   So pač
   kot se reče – “ALEKSANDRI PRAZNIH ROK” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   “ALEKSANDER PRAZNIH ROK”
   je ena drama spornega,
   a bistrega V. Zupana,
   ki je že za njega življenja uvidel,
   “da imajo KP, ZK “ŽAL” VLADAJOČI – PRAZNE ROKE”

   V. ZUPAN
   ALEKSANDER PRAZNIH ROK.

   http://repertoar.sigledal.org/predmet/img:513

  • Stric iz ozadja

   Nic bat, Trump pravi da Kitajska ze posilja vojaske okrepitve. Ce ne bo slo drugace, bodo pa pac se en Tiananmen uprizorili, saj niti za prvega niso bili kaznovani pa se bodo protesti “pomirili”.

 • Observer

  Če Nsi mislijo, da bodo s tem pridobili volivce, se motijo. Ljudje na sredini, liberalci in ateisti naveličani pokvarjene RKC, pa tudi zaradi lastne pokvarjenosti zaradi katere krščanstva ne marajo (čeprav katolištvo v resnici ni krščanstvo, ampak to je druga zgodba) ne bodo volili stranke, ki je katoliška. Z RKC je tako ali tako konec. Njihovi pripadniki se starajo, stavbe so prazne, po Evropi jih spreminjajo v knjižnice, itd. Ljudje gredo tja enkrat na leto za kakšen večji katoliški praznik, to je pa to.

  • Olga101

   Ja, a v izpraznjeni prostor vdira islam!

   • Observer

    Alternativa je krščanstvo, pravo krščanstvo, protestantizem, vendar kot sem že rekel ljudje krščanstvo zavračajo. Ni zaman prerokovan veliki odpad od resnice v Svetem pismu v poslednjih dneh. Tudi Albert Pike je rekel, da bodo ljudi preusmerili k Luciferju/Satanu in točno to se sedaj dogaja.

    • Olga101

     A o tem tudi piše Nostradamus? Mogoče veste za kakšno spletno povezavo?

     • Observer

      Nostradamus je bil obseden z demoni. Nič drugačen od:

      Apostolska dela 13
      6 Obhodila sta ves otok do Pafosa. Tam sta naletela na judovskega čarovnika in lažnega preroka z imenom Barjezus; 7 ta je spremljal prokonzula Sergija Pavla, ki je bil bister mož. Poklical je Barnaba in Savla k sebi, ker je želel slišati Božjo besedo. 8 Toda Elíma čarovnik, to namreč v prevodu pomeni njegovo ime, jima je nasprotoval in skušal prokonzula odvrniti od vere. 9 Savel, ki mu je bilo ime tudi Pavel, pa ga je ostro pogledal in mu poln Svetega Duha 10 rekel: »O ti, ki si poln vseh zvijač in vse hudobije, ti sin hudičev, sovražnik vse pravičnosti. Ali ne boš nehal kriviti Gospodovih ravnih poti? 11 Glej, udarila te bo Gospodova roka, oslepel boš in nekaj časa ne boš videl sonca.« In v hipu sta ga zagrnila mrak in tema, tipal je naokrog in iskal, da bi ga kdo peljal za roko. 12 Ko je prokonzul videl, kaj se je zgodilo, je veroval; tako ga je prevzel Gospodov nauk.

      Apostolska dela 16
      16 Nekega dne smo šli k molitvi. Srečala nas je
      dekla, ki je imela duha jasnovidnosti in je z vedeževanjem prinašala
      precéj zaslužka svojim gospodarjem.
      17 Pritekla je za Pavlom in za nami ter vpila: »Ti ljudje so služabniki Boga Najvišjega; oznanjajo vam pot odrešenja.«
      18 To je počenjala več dni. Nazadnje se je Pavel
      naveličal, se obrnil in rekel duhu: »V imenu Jezusa Kristusa ti
      zapovedujem: pojdi iz nje.« In pri priči jo je duh zapustil.

      Albert Pike je bil vrhovni prostozidar v Ameriki. Tudi on je rekel, da je načrt za 3 svetovne vojne preko katerih bodo dosegli “novi svetovni red” dobil preko vizije. Nedvomno od Satana.

     • Olga101

      Bom pogledala, kaj pravi Google o Albertu Pikeu!

  • rabbit

   Sedaj greš v cerkev kadar hočeš ali nočeš v isto cerkev,ki bo čez nekaj časa mošeja pa boš prisiljen hoditi, ker drugače bo šla tvoja glava. Zapomni si moje besede.

   • Observer

    RKC nikoli ni preklicala bule Unam Sanctum in Trentskega koncila, ki prav tako poziva k poboju ljudi, pravih kristjanov, ki jih razglašajo za heretike. Žal premalo poznate zgdodovino, prikrito zgodovino, da bi videli, da je RKC samo druga stran istega kovanca skupaj z Islamom. Zaradi Reformacije in uspešne obranitve protestantizma s strani protestantov v severni Evropi vsaj za nekaj stoletij, je RKC bila primorana igrati ovco v volčji preobleki, v resnici pa so še vedno volk. Ta volk se je dobro videl v 2. svetovni vojni, ki je bila samo nadaljevanje inkvizicije, od katere RKC ne odstopa, samo skriva jo pod drugačnimi sredstvi. In ta volk sedaj umiva muslimanom noge in jih vabi v Evropo, da dokončajo papeževo inkvizicijo proti ostankom ostankov protestantizma. Bivši Jezuit Alberto Rivera, ki je imel dostop do prikrite zgodovine preko kardinala Bea-e, pa je razkril, da za ustanovitvijo Islama stoji RKC oz. Vatikan, kar nakazuje tudi prerokba Razodetje 18:24.

    • Hugo

     Nedolgo nazaj sem bral, kako se je Sveti Auguštin čudil Svetemu Ambrožu, ko ga je nekoč opazil v zakristiji tiho brati Biblijo. V tistih časih je veljalo brati na glas, saj je vendar tisto, kar je zapisano – pisana beseda. In besede se govore. Vpraša Auguštin Ambroža – Zakaj? Pa mu potihoma odvrne Ambrož, da je temu krivo večurno glasno branje, ki mu je vzelo glas. Misliš, da je tej prigodi tudi botrovala kakšna stara prerokba?

    • rabbit

     A ti v cerkev hodiš zaradi vere ali zaradi župnika?

     • Observer

      A ni jasno iz mojega komentarja, da jaz v Rimokatoliško cerkev ne hodim?

      Razodetje 18
      4 Nato sem z neba zaslišal drug glas, ki je rekel: »Pojdi iz nje, ljudstvo moje, da ne boš soudeleženo pri njenih grehih in da te ne prizadenejo njene nadloge.

      Razodetje 18
      24 V njej se je našla kri prerokov in svetih ter VSEH, ki so bili umorjeni na zemlji.«

      Zaradi nepoznavanje prikrite zgodovine, 24. verza seveda ne razumeš. Papež je Antikrist, Satan mu je dal moč in oblast, ker je pokleknil pred njim, kar Gospod Jezus Kristus v puščavi ni storil, ko je bil skušan od Satana. In kot Antikrist je krojil vso zgodovino, od nastanka Islama, do nastanka fašizma/nacizma/komunizma. In ko to veš, potem tudi razumeš zadnji verz Razodetja 18.

      Razodetje 17
      6 Videl sem, da je ženska pijana od krvi svetih in od krvi Jezusovih pričevalcev. [INKVIZICIJA]

     • rabbit

      In zakaj imaš potem problem, jaz ne hodim k protestantom in se z njimi ne ukvarjam.

     • abc

      A si jehovc? hahaha ali hodiš sam na grimsove seanse.

  • Lustrator

   Katoliška cerkev je kljub prizadevanju velike večine ostalih verstev in neverstev še vedno največja svetovna verska skupnost, je pa divje ironično, ko o “nekrščanskosti”, pokvarjenosti RKC in praznih stavbah spremenjenih v knjižnice piše ravno protestant – torej pripadnik ločine, ki je izmed vseh krščanskih vej nastala nazadnje in se uspela v rekordno kratkem času praktično samoizničiti (z vidika družbenega vopliva, kaj šele števila vernikov), poleg tega pa je danes edina, ki aktivno popolnoma brez pretveze sodeluje v feminiziranju in LGBTiranju moderne družbe.

   Razumem, da ne maraš Nsija (tudi sam jih ne prenesem), a oni imajo s pravim katolištvom prav toliko kot ti, ki si zamudil enkratno priložnost, da si tiho s čimer bi vsaj uspešno prikril svoje zmedeno poznavanje krščanstva.

  • tomnidari

   Če malo zaokrožimo brez reklamiranja seveda; APLE JE MLADIM DANES BOG!

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM,
  seveda se nismo “vdali”.
  Sploh tem ex KP, ZKJEM – VEDNO SLABŠE KAŽE.
  NIČ
  OD “ZGODOVINE KOMUNIZMA, STALINIZMA, “TITOVŠČINE, KARDELJEVŠČINE” ITD.
  IZ
  KATERE SO IZŠLI – SE ZDI – NE DOJEMAJO VEČ !
  Niti tega ne vedo,
  katera ženska je zares rodila n”njihovega TITEJA”.
  ŽALOSTNO – SMEŠEN – se meni vidi – položaj teh “žal naših” ex KP, ZKJEV.
  NPR.
  Ali bodo ob 100. obletnici priključitve Prekmurja v EX SHS-YU
  TAM “GOVOREČI” EX KP, ZK POKOMUNISTI
  POVEDALI
  TUDI RECEPT ZA OŽIVITEV – PROPADLE
  EX KP, ZK
  KOMUNISTISTIČNO-SOCIALISTIČNE “PREVELIKE POLITIČNE TOVARNE” – ” MURA”
  Meni se zdi,
  da takega “recepta” ex KP, ZKJI – LETOS, 2019 PREKMURJU – NE BODO – POVEDALI,
  PREPROSTO ZATO,
  KER TAGA “RECEPTA” SPLOH – N I M A J O !
  “ŽAL” našiex KP; ZKJI
  SE ZDIJO ZELO PODOBNI – ALEKSANDRU MAKEDONSKEMU:
  ozemlja osvojiti, pobijati ljudi – je znal.

  Tvorno vladati – pa ni znal.

  Ko bi moral začeti vladati na osvojenih ozenljih – je – KAR UMRL.
  Ali pa so ga “umrli”.

  Tako bo verjetno z “žal našimi” ex KP, ZK – JI.
  STARI – BODO TAKOINTAKO – UMRLI,
  pa tudi za mlajše ex KP, ZKJE – BI BILO VERJETNO – NAJBOLJE,
  DA KAR – “ODMREJO” = se umaknejo iz JAVNOSTI, IZ POLITIKE,
  KER – IMAJO “PRAZNE ROKE”,
  Karkoli naredijo – se zdi – ” le škodo” – se zdi – povzročajo.
  So pač
  kot se reče – “ALEKSANDRI PRAZNIH ROK” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  “ALEKSANDER PRAZNIH ROK”
  je ena drama spornega,
  a bistrega V. Zupana,
  ki je že za njega življenja uvidel,
  “da imajo KP, ZK “ŽAL” VLADAJOČI – PRAZNE ROKE”

  V. ZUPAN
  ALEKSANDER PRAZNIH ROK.

  ://repertoar.sigledal.org/predmet/img:513

 • šmentanamuha

  NSi je samo derivat kučanistične globoke države. Sicer je pa itak vseeno, vse bo šlo k vragu.

  • tomnidari

   Super navdihujoče!

 • Novo Jutro

  Vse to o vpetosti SLO volivcev v jugonostalgičnost in v oportunistične mahinacije je še kako res. Toda kako te volivce odlepiti od teh zablod !? Dokler bo toliko režimskih trobil uravnavalo njihova prepričanja, ne bo rešitve. Torej, potrebno je najti vir obveščanja, ki bo drugače in demokratsko usmeril njih zablode. ZAENKRAT OSTANE TO EDINO UPANJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • tomnidari

   Si imel en čas na razpolago Reporter, pa se je takoj vsulo po njem, ko je začel malo kritično obravnavat tudi poteze desnice. Odziv uredništva, še bolj proti desnici!? Udbomafija je premagala Janšo, ker ima medije v rokah!!! Ni pa udbomafija premagala sanj, ki nam jih je Janša & Co udejanil. Ne glede na prihodnje dogodke, bo Janša za 1/3 Slovencev junak, za 1/3 domobranc. Medijev, ki bi to bili sposobni obrnit, Janša nima, ker nima kapitala. V imenu 1/3 neodločenih, bi za dobrobit Slovenije bilo potrebno, da Janša kandidira za EU komisarja!

   • macon

    Kandidate za komisarje pošilja vlada, leva bo seveda poslala leve.

    • tomnidari

     OK. Sem malo zaspal. Janša bi moral kandidirat za EU poslanca. Potem bi obstajala tudi možnost, da SDS na naslednjih volitvah dobi moj glas!

     • Slovenec

      Za dobro Slovenije bi že zdavnaj moral imeti vaš glas.

     • tomnidari

      Za dobro Slovenije bi Janša že zdavnaj moral odstopit iz predsedstva SDS!

  • tretjerazredni

   Te zgodbe lahko napišejo edino slovenci,,ki so se jim zgodile, nigče drug ne more obsoditi ne prejšnkega in ne današnjega režima.
   Pravo vprašanje je,torej, kdo bi vse to prebral in kaj bi se s tem spremenilo. Armija ne trdi kar tako, da ljudje ne prenesejo resnice.

 • Perkele

  Nič ne de, ste pa zato v zadnjem času dobili DOM in Kanglerja&Primc navezo z Združeno desnico.

  Kvalitetne ponudbe za volit in sestavit koalicijo je več kot dovolj.

 • Slovenka

  Spoštovani g. Iršič, škoda vsake besede. Naj delajo, kar pač delajo, na volitvah pa bodo doživeli bodisi potrditev bodisi zavrnitev svoje usmeritve. Mi imamo svojo stranko, z njo se ukvarjajmo!

  • tomnidari

   Blagor vam ki jo imate! Kaj čmo mi ki je nimamo, ali pa nam jih družno z levičarji minirate?

   • Slovenka

    Če s SDS nisi zadovoljen, ustanovi svojo stranko in nam pokaži, kako se tem stvarem streže. Slovenija ti bo hvaležna.

    • tomnidari

     Ista si kot levuharji!

     • Slovenka

      Ustanovi stranko. Le brž. Nestrpno čakamo mojstra, ki bo ustvaril na desnici dodatne glasove, da bo mogoče ustanoviti desno vlado.

 • Janez Kepic-Kern

  POGLEJTE,
  KAKO MLADI S KORZIKE – ZAVZETO – POJEJO
  O
  AVTONOMIJI KORZIKE,
  KI SO JO NJIH PREDNIKI IZBORILI – NAPRAM FRANCIJI – V 19. STOLETJU.
  V
  NAŠI R. SLOVENIJI MORAMO
  VZPODBUDITI – SLOVENSKO OZAVEŠČENOST – MLADIH. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  MLADI S KORZIKE
  VSI ZELO OK POJEJO
  https://www.youtube.com/watch?v=Iui6JqCtt2Y

  https://www.youtube.com/watch?v=eIRMPI8jyiw

 • Dragan Krstič

  Iršič, jaz to vem že od leta 1992.

  • tomnidari

   Ja, ma Iršič se je takrat šele učil pisat! Vsaj na pogled sodeč.

 • Avgust x

  Skratka 75% volivcev je potrebno zamenjati?! Desničarjem mora postati jasno, da protikomunizem ne zanima skoraj nikogar več. Je potrebno glasno povedati za kaj se zavzemaš, ne pa da visiš na nekih duhovih iz preteklosti. Največ, na kar v tem trenutku lahko upamo je, da Šarec brcne ven Levico in se poveže z NSI.

  • tomnidari

   Še predno sem prišel do konca tvoje pripovedi sem padel v ekstazo!

  • Janez Kepic-Kern

   HA, HA !
   Meni se zdi, da ima LMŠ M.Š.poznane le ljudi od gasilcev iz Šmarce
   in iz lokalov po Kamniku
   in okolišu.
   Koliko 10 ljudi – pa je v LMŠ? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Slovenec

   Ha, ha. Zagotovo bo to storil…

 • fon johan

  Pa kdo pravi, da je cetrtina slo volilnega telesa desna, ce od 1.700.000 volivcev samo dobrih 200.000 voli za sds, saj se obvladate procentni racun….

  • tomnidari

   IHjoj samo sam tebe čekala da me obznaniš!

   • fon johan

    Pece, pece….

 • Tobias Schreyer

  NSI in Tonin sta svojo barvo pokazala že ob glasovanju za kučkotovo pokojnino.. In tako naprej in naprej. Dvolično kot zmeraj.

  • tomnidari

   OK. Hvala ti za tvoj trud, da nas za nazaj razszvetljuješ

  • Slovenec

   Točno.

 • tomnidari

  OK Mitja, ampak; A ni morda Janša skriti adut v rokavu udbomafije?

 • Janez Kepic-Kern

  SLOVENCI SE NISMO NIKOMUR VDALI.

  VERJETNO – SE STRINJATE !
  ŠELE,
  KO BOMO TAKO IZ SRCA PELI – NAŠI SLOVENIJI
  KOT
  POJE VSEGA 300.000 LJUDI KORZIKE
  Z VELIKO LJUBEZNIJO IN IZ SRCA – SVOJEMU MALEMU, REVNEMU OTOKU – KORZIKI !
  ŠELE
  TAKRAT
  BOMO MI SLOVENCI – ZARES SVOBODNI IN BOMO
  OSEBNO, DRUŽINSKO IN GOSPODARSKO USPEŠNO – RES ZAŽIVELI !
  KORZIKA
  JE DANES, LETA 2019 MORDA NAJBOLJ ŽIV, TOPEL, TVOREN,
  KULTURNO SAMOSTOJEN – DEL EVROPE IN TUDI
  – GOSPODARSKO USPEŠEN DOM – KORZIČANOV. L.R.Janez KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.

  “TEBI KORZIKA”,
  A TE – CORSICA, skupina I MUVRINI
  TEBI KORZIKA
  Z
  2000 PEVCI. ZELO LEPO. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Hribouc

  NSI ni izdala nikogar in ničesar.
  Je zmenetasto kocbekjansko sranje ,začinjeno z udbokučanističnimi začimbami, zapakirano po tehnologiji Peterle-Ludamila-Pogorelec, ki jih pelje v Jebiveter brez povratne karte.

 • Janez Kepic-Kern

  PSAUM DE DAVID” – PSALM O DAVIDU
  POVE
  TOLE: “LE OD “BOGA IZBRAN” VLADAR
  JE LAHO – DOBER, PRAVI VLADAR.
  VESELITE SE LJUDJE,
  “BOG” JE IZBRAL POGUMNEGA, PAMETNEGA – DAVIDA.
  Nekako tako sporočilo ima ta – pesem v umetelni izvedbi
  enkratne KORZIČANKE – Battiste ACQUAVIVE. IZJEMNO. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  DAVIDOV PSALM

  ://www.youtube.com/watch?v=_Ay4zHP-G6E

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!