fbpx

Draginjske drobtinice in skrivnosti Tivolske ulice

Glavni in odgovorni urednik Demokracije Metod Berlec (Foto: Veronika Savnik)

V tokratni reviji Demokracija v nosilnem članku “Drobtinice z bogatinove mize” pišemo, da se je vlada Roberta Goloba na svoji prvi seji po počitnicah končno odzvala na visoko zvišanje cen električne energije in zemeljskega plina. Na draginjo. A kot je razvidno iz zakonskih predlogov, bo t. i. energetski dodatek dobila le peščica prebivalstva in manjši del gospodarstva, kar je v nasprotju s sprejetimi ukrepi v drugih zahodnoevropskih državah, kjer so se odločili za zelo obsežno pomoč, ki jo bodo deležni številni prebivalci in podjetja. Kot je ob tem opozoril poslanec NSi Jožef Horvat, namenjajo v Avstriji, ki ima 8,9 milijona prebivalcev, ljudem 5.000 milijonov evrov pomoči in 1.000 milijonov pomoči gospodarstvu, v Sloveniji, ki ima 2,1 milijona prebivalcev, pa 41 milijonov evrov pomoči ljudem in 40 milijonov evrov pomoči gospodarstvu. Skratka, drobtinice, ki jih levičarska Golobova vlada sicer dopolnjuje še z nekaterimi drugimi ukrepi, a ti žal niso zadostni. 

Predlog je, kot piše novinarka Vida Kocjan, pripravljen po meri levičarskih aktivistov, ki so zdajšnji vladi omogočili vladanje. Energetski dodatek bodo prejeli le prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka in invalidi ter upravičenci do nadomestila invalidnine. Med prejemniki ne bo upokojencev z nizkimi pokojninami niti velikih družin in številnih drugih. Na zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine se je odzval ekonomist dr. Matej Lahovnik in ob tem na Twitterju zapisal: “Korenček za tiste na sociali in palica za delavce z znižanjem realnih plač zaradi ukinitve usklajevanja dohodninskih razredov z inflacijo ter manjšo rastjo splošne olajšave je čudno sporočilo, ampak glavno, da so sindikati zadovoljni.”

V preteklih dneh je javnost pretresla afera Smodej – Fotopub, ki delno spominja na tisto iz februarja 2010, ko so bulmastifi do smrti pogrizli svojega lastnika, ljubljanskega zdravnika Saša Baričeviča. Takrat so bili na kraju dogodka najdeni predmeti, ki so kazali na spolno zlorabo psov, ti pa so se očitno na to gnusno dejanje krvoločno odzvali. Sama afera Baričevič oziroma afera Bulmastifi je razkrila sporne in deviantne prakse dela ljubljanske elite, ki je bila korupcijsko-politično povezana z levo oblastno elito. Zaradi afere je prišlo do interpelacije predsednice LDS in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, katere partner Miro Senica je Baričeviču pred tem pomagal pri vrnitvi zaseženih nasilnih psov, ki so leta 2006 hudo poškodovali soseda. V njej so opozicijske stranke SDS, SLS in SNS očitale ministrici Kresalovi poskus političnega vplivanja na delo policije v primeru Baričevič. Interpelacija sicer ni bila uspešna, a je pomenila začetek konca politične kariere ambiciozne pravnice, ki so jo levičarski mediji pred tem kovali v zvezde.

Tokratna afera Smodej – Fotopub vodi od mladega novomeškega “umetnika” Dušana Josipa Smodeja, direktorja ljubljanskega Fotopuba, ki je med ljubljansko levičarsko kvaziumetniško sceno znan ne samo po deviantnih umetniških instalacijah, ampak tudi divjih (zasebnih) zabavah na Tivolski cesti 44 in 36 v Ljubljani. Afera je v medije prišla po samomoru slikarja Romana Uranjeka iz Neue Slowenische Kunst (NSK), ki naj bi ga bil Smodej izsiljeval s posnetki teh spornih zabav, na katerih naj bi bili uporabljali različne droge, med njimi GBH, ki je znana kot droga za posilstvo. Na Smodeja, ki vse to zanika, letijo očitki, naj bi bil spolno zlorabljal mlada dekleta, kar naj bi vedeli tudi nekateri, ki imajo polna usta govorjenja o “ničelni toleranci do spolnega nasilja”. Pri tem poznavalci opozarjajo, da so se teh zabav občasno udeleževali nekateri predstavniki stranke Levica, nekateri razvpiti petkovi politkolesarji in celo “princeske” z Inštituta 8. marec, katerega glavni namen je “prevpraševanje različnih oblik podrejenosti, predvsem na področju spola, ter postavljanje neenakopravnosti v širši družbeni okvir”.

Fotopub 2019 (Foto: Facebook)

Skratka, članice omenjenega inštituta naj bi se javno zavzemale proti spolnemu nasilju, hkrati pa so se, kot kažejo slike, ob šampanjcu družile s Smodejem, ki je v zadnjih dneh deležen številnih očitkov na svoj račun. Danes se mu javno odpovedujejo vsi, ki so se kadarkoli družili z njim, celo ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je v ponedeljek na veliko razlagala, da ni vedela, da bo Smodej navzoč na intervjuju, ki ga je 21. julija dala za portal Kulturnik.si. Zato ima verjetno prav legendarni novinar Vinko Vasle, ki je na Twitterju zapisal, da je “levičarska kulturno politična smetana po garažni aferi bulmastifi presedlala v sex orgijsko afero Smodej – Uranjek”. Pri tem mu je poznavalec te temne strani zlorab namignil, da bi “objava spiska tistih, ki so se predajali tem orgijam, v katerih naj bi zlorabljali tudi mladoletnice, sesula to vlado”.

dr. Metod Berlec