O neodvisnosti pravosodja: Majhne so razdalje med Gregorčičevo, Šubičevo in Beethovnovo ulico

dr. Miha Pogačnik je profesor mednarodnega in evropskega prava na Evropski pravni fakulteti. (Foto: STA)

Aktualni problem na Ustavnem sodišču RS, na katerega je opozoril ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, odpira nekatere zanimive konceptualne vidike oziroma razmisleke glede pravne države in pravne kulture. Neodvisnost pravosodja se v mednarodnem pravu uvršča med t. i. “splošna pravna načela, ki jih pripoznavajo civilizirani narodi”, in s temi besedami je to zapisano v ustanovni listini Združenih narodov. Gre torej za eno od tistih načel, ki so vsajena v vse pravne civilizacije in jih seveda najdemo tudi v ustavnem redu Republike Slovenije. Mimo samih ustavnih in zakonskih določb se načelo neodvisnosti pravosodja, domačega in mednarodnega, nevidno pretaka v slovenski pravni red še po zaslugi 8. člena ustave, ki omogoča na ozemlju Slovenije poleg številnih ratificiranih in objavljenih mednarodnih pogodb še veljavnost celotnega korpusa občih pravil običajnega mednarodnega prava (customary rules of general international law), pravnega telesa, ki je – razen visoko specializiranim poznavalcem klasičnega mednarodnega prava – nevidno in je treba njegova pravila identificirati z uporabo razlagalnih metod občega mednarodnega prava. Prav to veliko pravno telo je lahko močno argumentacijsko okostje tudi v primerih pred ustavnim sodiščem. Žal me dosedanja praksa in večinska sestava sodišča v tem pogledu pač ne navdajata z upanjem.

S problemom neodvisnosti mednarodnega pravosodja smo se v Sloveniji srečali v primeru prisluškovalne afere v mednarodnem arbitražnem postopku glede meje s sosednjo Hrvaško. Pričakovati bi bilo, da se poskus vpliva na neodvisnost arbitražnega tribunala ne obsodi zgolj kot skrajno neroden, nepreviden in preprosto neumen, temveč tudi kot z vidika prava skrajno zavržno dejanje, ki ne sodi v pravno državo in pravno kulturo in seveda v bistvenem odstopa od zgoraj omenjenih načel pravne civilizacije. No, namesto tega je razprava, kolikor se spominjam, v nekakšnem pokrivanju vsebinskih dosežkov in spodrsljajev slovenske diplomacije zavila v nekoliko manj temeljna vprašanja dopustnosti in odgovornosti glede samega prisluškovanja.

Neodvisnost pravosodja je tako pomembna za sleherni pravni red, da se še posebej v razvitih demokracijah vanjo pravzaprav ne dvomi. Sodniki niso samo ugledne osebe visokih moralnih kakovosti, temveč so osebe, ki so po definiciji nepristranske, vsak najmanjši sum pa odpira pri samem sodniku med drugim tudi odgovorno vprašanje osebne skrbi za svojo imunost pred političnimi in drugimi pritiski ter ustrezno zmanjševanje oziroma odpravljanje zaznanih odvisnosti.

Majhne razdalje med Gregorčičevo, Šubičevo in Beethovnovo ulico
Pravo in politika se v družbenem življenju prepletata. Gotovo je za pravnega strokovnjaka dobro, da pozna oziroma spremlja politiko, še posebej je to pomembno denimo na področjih ustavnega ali pa mednarodnega prava. Pravna in politična srenja sta v Sloveniji sorazmerno majhni, pogosto denimo profesor z ene od pravnih fakultet pristane na politični funkciji, recimo kot minister, kasneje v karieri pa na primer postane še ustavni sodnik. Nekoč mi je eden od kolegov na pol v šali razložil, da je načelo delitve oblasti v Sloveniji težko zagotoviti, če zjutraj pred službo igraš badminton z državnim sekretarjem, ki pripravlja zakon, na sprejemu opoldne klepetaš s poslancem, ki bo o njem odločal, in imaš denimo na katedri pravne fakultete še kolega, ki ga bo ustavno presojal. Tu so menda, tako v šali, še sorazmerno majhne razdalje med Gregorčičevo, Šubičevo in Beethovnovo ulico, vmes pa prijetne kavarne, polne prijateljev.

Ustavno sodišče Republike Slovenije (Foto: STA)

Res se zdi se, da so v tej srenji v glavnem vsi prijatelji oziroma da se v svoji karierni skrbi vsaj nihče pač ne želi nikomur zameriti in v tem pogledu me nekako skrbi tudi enoglasnost razmišljanja, od katere izstopa en sam sodnik. Ta je svojo strokovno pravno kariero oblikoval in gradil doslej drugje.

Ko vrhunski pravnik, šolan na univerzi z eno najvišjih stopenj pravne in demokratične kulture, občuti problem
Ob razumljivem pomenu izpostavljanja potrebnih strokovnih in moralnih kvalitet ustavnih sodnikov, se nekje v ozadju skriva pomen ustavnega sodišča kot dejavnika, ki pri nas pomembno vpliva na razmerje moči med vlado in parlamentom ter med vladajočo pozicijo in opozicijo. Z vidika zunanjih zadev se je takšna tehtnica doslej zaznavno nagnila v prid vladi v nekaterih primerih, povezanih z ratifikacijo za Slovenijo politično izjemno pomembnih mednarodnih pogodb, pri čemer so bili pravni temelji za to, vsaj kar zadeva mednarodno pravo, sorazmerno krhki.

Vprašanje, kdaj nekega pravnega strokovnjaka, še posebej pa takšnega z najvišjo stopnjo sodniške odgovornosti, politika neopazno očara ali pa nekako kontaminira do mere, ko se postavi pod vprašaj njegova nepristranskost, je seveda težko in terja navkljub številnih varovalom v zakonodaji še strokovno in osebno samoodgovornost ter v pravni srenji vseskozi pozornost in resno razpravo. Prav tako je vprašanje, ali je bolj primeren izraz t. i. “vladavina prava”, ki so ga polni vsi politični ekrani, ali pa gre raje za pravno državo. Ddr. Klemen Jaklič se je izobraževal na elitni univerzi države z eno od najvišjih stopenj demokratične in pravne kulture, zato verjetno ne more biti presenečenje, da je kot vrhunski pravnik občutil določen problem, vreden kakovostne razprave. Prav zanimivo bo videti, kam bo razprava zavila to pot.

Dr. Miha Pogačnik

 • Fosa Stefan

  seveda termin vladavina prava

  tukaj bi se vprasal, kdo je tukaj oproda ( V NADALJEANJU laznivec, ki s svojim ravnajem povzroca skodo in bolecino stranki v primeru)

  KAKO TI PODLI LJUDJE ISCEJO RESNICO; KAKOR MASLESA”” JANSO JE TREBA SFUKATI””; kdo je do sedaj tukaj odgovarjal, kdo bo sedaj tukaj placal stroske, kaksno placo si je tukaj zasluzil maslesa, kucan in njegovi ritolizniki

  kdo se od vrlih NEDOTAKLJIVIH laznivcev zaveda svoje ZAVRZNOSTI aceto, knez, maslesa, …..bavcon, kucan,……

  kdo od vrlih NEDOTAKLJIVIH laznivcev isce RESNICO; KAKOR KRALJ SALOMON; ko je dal otroka razsekati na pol, da bi ugotovil, kdo je njegova mama,…..?????????????????
  citat spostovane gospe verice treba je iskati resnico, kjer RESNICA OSVOBAJA rablja in zrtev.
  NERESNICA pa u8bija rablja in zrtev,…..
  kdo je tukaj nor,…???? Slovencki vi kar jejte gnila jabolka teh nedotakljivih LAZNIVCEV
  PRAVI CLOVEK ALI PRIJATELJ JE TISTI; KI SVOJEGA PRIJATELJA OPOZARJA NA NAPACNA DEJANJA; POTEM STA OBA V SLUZBI RESNICE
  TRENUTNA OBLAST PA SO NEDOTAKLJIVI LAZNIVCI z podporo neumnih volivcev, se slabse pa tistih prebivalcev slovenije, ki se volitev ne udelezujejo

 • Amerikanc

  Kakšno neodvisno sodstvo neki ? Spomnimo se samo na Masleše, Pogačarja, Zdenke, in cele vrste drugih partijskih kreatur. Neodvisno sodstvo bi dobili samo na način, kot so Poljaki prišli do neodvisne vlade.

  • JANEZ GUS

   Tamu pravimo revolucionarno Bavconovo-Kučanistično sodstvo.ki je uporabno samo v komunističnem peskovniku Slovenistanu.Vpravnih državah pa se smeškajo,kaj se gremo sredi EU.

 • RATATA

  Mihcu pa nič nerodno…., bajto ma lepo tam na obali kvarnerskega zaliva v Opatiji, kjer živi. Odločba tribunala je nična!

  • Ehnaton

   Ja, problem Mihca je najbrž v tem , da so ga vrgli z ringlšpila on bi se pa tudi še vrtel na njem.

   • RATATA

    S svoje vile lahko ves čas opazuje potek meje med RS in RH, ki se po principih in pravilih internacionalnega prava v izlivu reke Rečine dotakne morja…., obenem pa se lahko kunštva, kako bi se lahko skladno z določili sporazuma o arbitraži … arbitri odločili glede režima plovbe po zalivu. Kvarnerskem se ve!!

 • Andrej

  Kako je naše ustavno sodstvo neodvisno se lepo vidi iz tega, da so “neodvisni” mediji privlekli mnenje Cirila Ribičiča. On je doktor ustavnega prava SFRJ in ni znano, da bi se kdaj prekvalificiral v ustavno pravo RS. Predsednik Zveze komunistov Slovenije. Preberite:

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Ciril_Ribi%C4%8Di%C4%8D

  • RATATA

   Bravo Andrej!!! Sicer sem že zdavnaj pisal o tem…, pa vendar…, sin Mitje s partizanskim imenom Ciril, se že več kot četrt stoletja zavzema, da bi “slovenski narod” črtal iz ustave RS…!…
   …. no, saj ne rečem, da Država ob ozemlju, državljanih in oblasti – pravnem redu potrebuje tudi narod….., pa vendar smo mi,
   po polstoletnem poneumljanju s strani partije, ki je ves čas spreminjala značaj slovenskega naroda (4.točka programa OF),
   na četrt stoletja srbskega rojalističnega unitarizma nejakšna svetovna posebnost o dojemanju države, naroda in nacije in bi res potrebovali nakaj več časa, da si pozdravimo to pohabljenost. Tega pa zdaj ne more več biti… vse je ireverzibilno zavoženo s temi istimi od prej, ki jih nihče ni odstranil, čeprav se o njihovih škodljivih namenih že dolgo ve vse!!! Itd.

 • Vlado77

  Besede Jasne Murgel so meso postale. Ni neodvisnih.Vsaj ne od leve opcije. Zadnja varovalka pravne države je okužena oziroma je pregorela. Ostane nam še Strasburg- sevda le za tiste ,ki imajo dovolj cvenka. Ostali pa imamo le eno – da molčimo in sprejmemo- eni celo zapor kot nedolžni. Ne gre le za osebne zadeve. Drugi tir je kraja davkoplačevalcev ,kot je bil TEŠ 6 in cestni križ. Druga cev Karavanke postaja enak problem. Da ne omenjamo sramote v svetu. Azil za ilegalne migrante je enostavno nezakonito dejanje. Da pa bi v primiru velike mase migrantov enostavno pustili, da nas uničijo tuje kulture je pa groza. Nihče,ki pride ilegalno v SLO ne bi smel imeti pravice prositi za azil. Zdaj pa bi v primeru masovnega vdora v SLO kar vse sprejeli in jih futrali in vzdrževali. In za vsem tem stoji le ena opcija LEVICA – kulturni marksizem!!

 • Antonius

  Po pogovorih s strankami je Pahor sprejel njihove predlagane kandidate in jih dal potrditi v koalicijski parlament. In tako se je zgodilo kot je Muglova napovedala.
  Jbtg! Volivci so se tako odločili, da imamo partijskega narcisa za predsednika države in v levičarski koalicijski vladi polno lažnivcev in prevarantskih kleptomanov.
  Vprašanje, ki se je zastavljalo je bilo samo, kdaj jim bo uspelo svoje sodniške barabe spraviti še v Ustavno sodišče.
  Takle imamo in takole se nam godi, ker se tako nezainteresirani in neodgovorni volivci odločajo.
  Zadnje odločitve Ustavnega sodišča bodo najbolj veseli prav prešvercani šerijatarji.
  Slovenija se počasi odpravlja na pot, da odteče svoj zadnji častni krog.

  • Čudi me predvsem to, ker ima tudi štiri svetovalce, ki svojo funkcijo opravljajo kot nepoklicni funkcionarji.
   Poleg novoimenovane Nussdorferjeve so to še nekdanji guverner Banke Slovenije in finančni ter bančni strokovnjak France Arhar, ki predsedniku svetuje na področjih gospodarstva in financ,
   – nekdanji predsednik ustavnega sodišča in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič, ki med drugim predsedniku svetuje na področju mednarodnih odnosov in mednarodnega prava,
   – ter nekdanji predsednik SAZU in večkratni minister Boštjan Žekš, ki s predsednikom Pahorjem sodeluje kot svetovalec predvsem za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

   • Antonius

    Svoji k svojim, partijsko poreklo jih druži. Upokojenci ne vedo, kam bi s svojim časom, Nussdorferjeva bo pa z izkušnjo svetovanja predsedniku vlade, najbrž še enkrat poizkušala z naskakovanjem na mesto predsednice države.
    Čudila se bova lahko, ko bo narcisnemu in za predsednika države absolutno premlademu Pahorju potekel drugi mandat.

 • Ježek Teka Teka

  Stric Milan se glih tam najraj sprehaja, pa to …

 • francelj3

  Še dobro, da ima Pogačnik pred seboj zastavo, v tem primeru slovensko. Tako vsaj vemo, katero državo trenutno zastopa, oziroma da ne zastopa države, v kateri mu je bolj všeč in kjer živi. Kolikor vem, namreč živi v okupiranem slovenskem mestu Opatiji. To vse skupaj ni nič čudnega, saj je njegov pradedek avtor slavne izjave Maistru: “Kdo bo pa še te Korošce futral!”. In tako smo po prvi svetovni vojni izgubili Koroško. In takole se človekov kapitulantski (ne)značaj, v tem primeru značaj viteza pl. Pogačnika, deduje iz roda v rod.