fbpx

Okoljevarstveni cirkus v Katovicah ali nova farsa o podnebnih spremembah

Jože Biščak

Ameriška zvezna država Minnesota. Mestece Detroit Lakes. Opazovalnica agencije NASA. Ob stavbi je vremenska postaja. Ena od številnih, od koder uslužbenci podatke vnašajo v modele. In svarijo pred globalnim segrevanjem. Vse lepo in prav, če ta vremenska postaja ne bi bila oddaljena dober meter stran od klimatske naprave. Tistega dela, kjer topel zrak iz stavbe pride na prosto. Najbrž je odveč razlagati, da vremenska postaja meri višje temperature, kot bi jih sicer.

Italija. Rimsko letališče. Na koncu vzletno-pristajalne steze je avtomatska vremenska postaja. Tudi od tam znanstveniki prejemajo podatke za svoje modele, s katerimi napovedujejo dramatične klimatske spremembe. Težava je, da samo nekaj metrov stran vzletajo letala, pri tem pa uporabljajo motorji polno moč in zrak naokoli se segreje.

Ameriška zvezna država Kalifornija. Los Angeles. Stavba univerze UCLA. Na strehi je vremenska postaja. Tudi iz te naprave se podatki o temperaturi zraka vnašajo v modele. Ni treba posebej poudarjati, da so nekaj metrov stran klimatske naprave, da izpušni plini in poletni asfalt močno segrevajo zrak.

Zelena energija služi polnjenju žepov raznim “znanstvenikom”
Takih vremenskih postaj je po vsem svetu na tisoče. In podatki se vnašajo v klimatske modele, ki seveda kažejo, da se planet segreva. Sami presodite, ali so podatki verodostojni ali ne, ali gre za neumne ali pa za zelo pokvarjene znanstvenike, ki nato svoja “odkritja” pošiljajo medvladni skupini Združenih narodov za spremembe podnebja (ICPP). Taki globalni goljufiji in potvorbi podatkov so se nekateri znanstveniki, ki še imajo vest, uprli, kot denimo Paul Riter iz Pasteurjevega inštituta v Parizu. Ugotovil je namreč, da ICPP rezultate njegovih raziskovanj (za potrebe strašenja ljudi in opravičevanja vedno novih sredstev za raziskave) potvarja. Zahteval je celo, da njegova ime in priimek izbrišejo pod nestrokovnimi poročili ICPP. Kljub temu medvladna skupina ZN nadaljuje z zavajanji. Pred letošnjo decembrsko podnebno konferenco COP24 v Katovicah na Poljskem so objavili novo poročilo o posledicah dviga temperatur za 1,5 stopinje Celzija. Eno od mnogih, ki se ciklično ponavljajo že od sprejetja Kjotskega protokola leta 1997 in vedno znova napovedujejo, da ima človeštvo samo še 10 ali 12 let časa, da kaj stori, drugače se bodo stopili ledeniki, gladina morja bo narasla, Evropa bo imela namesto cvetočih polj suho stepo.

Vetrne turbine, energija iz obnovljivih virov. (Foto: STA)

A zgodilo se ni še prav nič, predvsem zato, ker ICPP vedno znova doživi neprijetno presenečenje – Zemlja očitno zavrača sodelovanje pri prevari, zato se danes govori le še o podnebnih spremembah in nič več o globalnem segrevanju. Nekatere države (denimo ZDA) so odstopile od sporazumov, ker so ugotovile, da prevzemanje krivde škodi njihovim državljanom. Druge še kar vztrajajo. Nemčija bogato subvencionira obnovljivo energijo, dogovorjenih ciljev pa nikakor ne doseže. Edini rezultat je, da ima najvišje cene električne energije v Evropi, s čimer ogroža življenjski standard Nemcev in svojo industrijo. Podobno je v Franciji, kjer je moral Emmanuel Macron zamrzniti povišanje cen goriv, saj so se Francozi uprli, da bi nosili posledice domnevnih podnebnih sprememb. Povejmo naravnost: tako imenovana zelena energija je draga, neučinkovita in nezanesljiva. Služi izključno temu, da si aktivisti, “znanstveniki” in drugi podjetni priskledniki polnijo žepe. Samo Svetovna banka bo za “boj” proti podnebnim spremembam namenila okoli 200 milijard dolarjev.

Glavno, da so ekoteroristi zadovoljni
Ja, za ta denar se brez slabe vesti potvorijo raziskave ali pa se prilagodijo tako, da ustrezajo ICPP, mar ne? In se organizirajo okoljske počitnice v okviru podnebnih konferenc v krajih, ki so jih podnebne spremembe najbolj prizadele. Pa so to res Pariz, Buenos Aires, Katovice in Cancun? In na te konference prihajajo najštevilčnejše delegacije iz držav, ki so zibelke okoljskega aktivizma, mar ne? Gvineja je imela v Katovicah 406 predstavnikov, Kongo 211 in Slonokoščena obala 208. Pa veste, kako poteka v afriških državah boj proti globalnemu segrevanju? Tipičen primer je zdravnik, ki v Nigeriji vodi manjšo ambulanto. Gradnjo je v okviru mednarodne pomoči financirala vlada. A ima veliko težavo: če ima hkrati prižgane luči in vključen manjši hladilnik, kjer hrani zdravila in medicinske pripomočke, pride zaradi preobremenjenosti do izpada elektrike. Mednarodno pomoč so zahodni okoljevarstveniki namreč pogojevali s tem, da se mora ambulanta energetsko napajati s sončnimi celicami. In tako ima na strehi dve sončni celici, ki ne proizvajata dovolj energije. A ekoteroristi so zadovoljni – Nigerija se tako aktivno vključuje v boj proti globalnemu segrevanju oziroma podnebnim spremembam. In to država, ki je bogata z nafto in drugimi fosilnimi gorivi.

Okoljevarstveniki pa skupaj z znanstveniki zavajajo tudi glede segrevanja oceanov. Pravijo, da globalno segrevanje, ki ga povzroča človek, vpliva na vse bolj tople oceane, kar posledično pomeni taljenje ledenikov na Antarktiki. Tako so avstralski znanstveniki pred tremi leti odkrili, da se zaradi tople oceanske vode tali Tottnov ledenik, največji ledenik na vzhodu Antarktike. No, zadeva je veliko bolj banalna, taljenje ledenikov na Antarktiki nima nikakršne zveze s človekom. Okoli 1.500 kilometrov jugovzhodno od Falklandskih otokov leži veriga podvodnih vulkanov, ki so večji od Fudžija na Japonskem in bruhajo 24 ur na dan, 365 dni v letu. In, kakopak, segrevajo ocean. Topla voda doseže obale Antarktike in spodkopava ledene plošče, kar povzroči bodisi taljenje bodisi odmik ledenikov od celine. Vulkanska veriga je bila odkrita pred dobrim desetletjem, podnebni znanstveniki vedo zanjo, vendar v modele, ki opozarjajo na globalno segrevanje, ne vnesejo podatkov, da toplejši ocean v tem delu sveta povzročajo delujoči vulkani. Če bi jih, rezultati ne bi bili skrb vzbujajoči, izid raziskav ne bi bil uporaben za medije, ostali bi brez denarja za raziskave o podnebnih spremembah, ki naj bi jih povzročal – človek.

Jože Biščak