fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Ali Janša, ali pa spet pisoarji

Vinko Vasle.

Zapisnik izredne seje centralnega komiteja partije. Predsednik cekaja tovariš Dejan Židan je v uvodu poudaril, da se Sloveniji nič dobrega ne obeta in da je treba ukrepati. Opozoril je na nekatere stvari, ki se dogajajo in niso v nacionalnem interesu. Tako mu grozi, da bo ostal brez službenega avtomobila, varnostnika in položaja. Doma žena joče. Ob tem je zapisničarka Sonja Lokar glasno zaihtela in jo je Tanja Fajon skušala potolažiti, da je Janez Stanovnik zdaj na drugi dobri strani, Sonja Lokar je pojasnila, da ne joče zaradi Stanovnika, ampak, da je to še iz Beograda. Potem je predsednik tovariš Židan pozdravil Janeza Stanovnika v odsotnosti in povedal, da je v duhu z njimi tovariš Milan Kučan, ki pa se je oglasil, da je prisoten, a v zadnji vrsti in se ga ne vidi dobro. Da pa sta on personalno in njegova organizacija Kučanov klan pripravljena partiji vedno priskočiti na pomoč. Prisotni tovariši so stoječe z aplavzom in z vzkliki “Kučan-partija” pozdravili tovariša Milana.

Tovariš Matjaž Nemec je v nadaljevanju menil, da poglavitni problem niso prestižni  prevozni simboli tovariša predsednika, ker imajo resnejši probem – to je Janez JanšaTanja Fajon je rekla, da je to sicer res, a da je tudi napad na simbole tovariša predsednika problem. Najprej ti vzamejo avto, potem varnostnike in potem je konec s teboj, je poudarila.

Oglejte si še: Ujetega tiča tožba

Nemec se je zato opravičil simbolom tovariša Židana, pri čemer ga je zanimalo, ali ima njihov ‘ceka’ kakšno taktiko in strategijo, kako preprečiti tako oblikovanje Janševe vlade kot tudi predčasne volitve. Matjaž Han je povedal, da je za začetek Desusova Aleksandra Pivec dobila neko pismo, a še ni dalo potrebnih rezultatov. Tovariš Jernej Pikalo je dodal, da bo pač treba bolj na trdo in spomnil na onega policista, ki je takrat s pištolo mahal Janezu Janši. Tovariš Židan je naročil Dejanu Levaniču, da naj tega tovariša policista pod nujno pokliče.

Partijski agitprop in udba
K besedi se je prijavila Andreja Katič in v zvezi z grožnjami Sloveniji, ki jih širi Janez Janša pod krinko oblikovanja nove koalicije in vlade, rekla, da kaj si pa misli ta Janša, da smo pozabili, da smo nedolžnega zaprli in se zdaj s tem hvali! Res je, se je navezala Tanja Fajon, ko gre za našo oblast, nihče ni nedolžen, tudi, če mu krivda ni bila dokazana. Tovariš Židan je rekel, da se z vsem strinja, da je pa treba paziti, da se tale zapisnik ne bo kje javno pojavil, ker potem bodo rekli, da smo dediči 1945. Milan Brglez je rekel, da se pač svoje slavne zgodovine naravnega prava ne smejo sramovati. Tovariš Matjaž Han je menil, da se bistva problema – to je nevtralizacije desničarskega pohoda na oblast – še dotaknili niso. Le kaj bo, kaj bo, je potarnal, če se to zgodi. Kaj bo z njegovimi etiketami za Laško in kaj z njegovim čistilnim servisom za Petrol. Tovariš Židan je sicer menil, da ti Hanovi kapitalistični posli niso dobri za ideologijo, Fajonova pa je dodala, da se to da rešiti z ustreznim agitpropom. Tovariš Nemec je dejal, da se strinja, da pa mora Han nehati gobcati v smislu proletarci vseh dežel, dol s kapitalisti, kulaki in meščansko inteligenco.

Foto: SD

V nadaljevanju so se lotili morebitnih grehov stranke, ki so antipropaganda. Recimo ukradene vile, a je tovariš Židan rekel, da so lastniki itak mrtvi. Han ga je spomnil na uničenje prekmurske prašičereje, Židan pa dodal, da se niso pritoževali, ker so tudi mrtvi. Kaj pa zadeva teran, je rekla Fajonova, Židan pa, da se to da rešiti z ustreznim partijskim agitpropom, češ, da so ugotovili, da to vino škoduje zdravju. Kaj pa to, je rekel Levanič, da smo dediči morilcev! Opazovalec Kučan je omenil, da je na takšne treba poslati udbo.

Jerneja Pikala je zanimala, kako bodo odbili napade, da niso zeleni, ampak rdeči, ker so krivi za TEŠ-6 in ker so podprli Magno. Židan je menil, da bodo po potrebi takšne vrgli iz partije, a je Fajonova opozorila, da so to tudi vsi prisotni in je Židan pobudo umaknil na zapisnik.

Sejo so zaradi informacije, da je Zdravko Počivalšek bil tri ure pri Janši, urgentno prekinili.

Vinko Vasle