fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Ekokatastrofe od Ribičiča do Serpentinška

Vinko Vasle

Globalno segrevanje je preveč resna stvar, da bi ga prepustili desnim politikom in domobrancem. Desnica se iz te hude grožnje, ki preti našemu planetu, rada norčuje, kjer prednjači Branko Grims, ki sicer pove kaj logičnega, a pri globalnem segrevanju ni nobene logike. Globalno segrevanje je ali ga pa ni in o tem se ne parlamentira, vanj je treba verjeti.

Zadnjič sem prebral, da če ne bomo takoj ukrepali, bo planeta Zemlje konec čez približno 250.000 let. To me zelo skrbi, čeprav še ni znano, ali bo zavladala planetarna puščava ali pa tema in večni led. Oboje mi ne ustreza. Na srečo pa smo v Sloveniji na področju globalnega segrevanja ena od vodilnih svetovnih sil – imamo kakšnih 250 nevladnih organizacij, ki jih vlada plačuje, da nam predstavljajo kataklizmo, ki nas čaka. Poleg tega imamo nobelovko Lučko Kajfež Bogataj in ko se ona pojavi na ekranu, sta samo dve možnosti – da človek pred prihajajočo kataklizmo takoj konča svoje bedno življenje (ekoevtanazija), ali pa da kljub grozi počaka tistih 250 tisoč let, če se bodo napovedi uresničile (eko skeptiki in domobranci). Jaz bom počakal.

Tudi podatek o tem, da je bil Triglav v davnini le majhen otoček, ki je štrlel iz ogromnega morja, je zlorabljen. Na tej osnovi ekodomobranci v nasprotju z ekokomunisti sklepajo, da se je v prazgodovini globalno segrevanje že enkrat zgodilo in da zanj ni kriv človek, ker ga takrat še ni bilo. Takšno skepso je treba preprečiti z omejevanjem svobode govora in pisanja o globalnem segrevanju, ker imamo za to znanstvenike in aktiviste, ki od tega živijo. Recimo Al Gore, Greta, naše ekoorganizacije in drugi ekosocialisti. Ideološki temelji globalnega segrevanja pri nas in širše pa seveda tičijo v ekoevrih tako kot pri LGBT.  Globalno segrevanje se je pri nas začelo nekje okrog 1850. leta, kar je prispevalo k prvim balkanskim vojnam, k prvi in drugi svetovni, k drugi balkanski vojni in tudi k osamosvojitvi. To zadnje je sploh dokaz grozote globalnega segrevanja, zato se komunisti, Milan Kučan, udba in levičarji borijo proti globalnemu segrevanju.

Globalno segrevanje je v naše kraje prineslo nekaj grozljivih posledic. Ena zadnjih na primer je, da je Matej Tonin razglasil, da bo od zdaj dalje NSi sredinska stranka. Ko je zunaj plus 37 in še več, pač medicinsko to na človeka vpliva noro. Spet ni vklopil klime. Peripetije okrog 2TDK so tudi na ravni pregrete histerije, saj je globalno segrevanje vplivalo na intelektualno in moralno pohabljenje vseh udov tega posla.

Dokazljivo je, da se je excel že nekajkrat pregrel in ponorel, ko je šlo za javne razpise, in se nanj ni mogoče več zanesti. Zato zdaj v glavnem to delajo ročno z roko v roki, o čemer več vedo Stanko Polanič, Janez Škrabec in Stojan Petrič. Eni pravijo, da je treba vse posle v zvezi z 2TDK in 2-Karavanke zamrzniti, kar pa pri globalnem segrevanju ne gre.

Če malo pokukam v zgodovino, je bil pri nas prvi ekokomunist Mitja Ribičič, ki je pred Pučnikovo komisijo zaskrbljeno povedal, da je bil pomor v Podutiku sanitarno-ekološki problem. Ko ga je pokojna novinarka Vesna R. Marinčič zaradi tega napadla v komentarju in je prišlo na Delo kakšnih sto ogorčenih pisem bralcev, je Ribičič poslal pismo, v katerem je zagrozil, da bosta s soprogo prisiljena storiti samomor, če se ta protiekološka gonja ne bo nehala. Ribičič je umrl v postelji in ne v zaporu zaradi ekogenocida. Nekateri menijo, da je zlobni starec Kučan tudi posledica globalnega segrevanja, kar pa še ni dokazano, je pa blizu. Brez globalnega segrevanja bi bili on pa Matija Maček, Boris Kidrič, Lidija Šentjurc in drugi čisti humanisti. Nasploh je na levi strani vse več blaznosti, norosti in drugih značilnosti globalnega segrevanja, kamor štejemo na primer Domna Saviča, liderje Levice in Dejana Židana. Karel Erjavec ni posledica globalnega segrevanja, ampak norosti volivcev. Je pa Jani Möderndorfer vrhunski primer globalnega segrevanja in dokaz, da se proti podnebnim spremembam vendarle splača boriti.

Tudi Serpentinšek je posledica globalnega segrevanja, zato nas globalno segrevanje opozarja še na nekaj: bojmo se klovnov, z nasmehom nas bodo zvlekli v pekel.

Vinko Vasle