Novič niti po oprostilni sodbi nima miru pred globoko državo: Tokrat se je nanj spravil portal Insajder!

Datum:

Vsakomur je že jasno, da se je Novič, ki je bil po krivem zaprt zaradi umora Jamnika, znašel v umazani spletki slovenske globoke države. Ko je postalo jasno, da umora niti teoretično ni mogel izvesti in je primer pritegnil pozornost mednarodne javnosti, je bil oproščen. A globoka država se s tem nikakor ne more in ne more sprijazniti, po udrihanju ekstremistične Mladine čez Noviča se je zdaj nanj spravil še odvetnik žene umorjenega Jamnika Kunič prek portala Insajder!

V Sloveniji smo bili spomladi priča enemu večjih prelomov v zgodovini pravosodja. Kot smo poročali na Nova24TV, je na ponovljenem sojenju dr. Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika sodišče Noviča oprostilo. V obrazložitvi sodbe je sodnik Zvjezdan Radonjić pojasnil, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. Ne samo, da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec, je argumentiral svojo odločitev. Za Noviča se je tako končala večletna sodna kalvarija. Skoraj pet let so trajali sodni postopki, bil je obsojen na 25 let zaporne kazni in bil kar 40 mesecev po krivem v priporu in zaporu, in to vse za umor, ki ga je zagrešil nekdo drug. Novič je takrat v odzivu dejal, da je oprostilno sodbo pričakoval, se pa zaveda, da zadeva še ni popolnoma končana, saj je državna tožilka Blanka Žgajnar že napovedala pritožbo.

V članku Insajderja ima odvetnik neomejeno priložnost prepričevati javnost v svojo verzijo dogajanja
A tudi po oprostilni sodbi Novič ne more najti miru pred globoko državo, tokrat se je nanj spravil portal Insajder, ki je očitno postal osrednje trobilo globoke države. V njem so namreč nekritično predstavili poglede odvetnika Mihe Kuniča, ki zastopa ženo umorjenega Jamnika Tatjano Skubic Jamnik. Odvetnik je med drugim zahteval izločitev, discipliniranje in prepoved opravljanja dela za sodnega izvedenca dr. Mitjo Štularja, zdaj pa so mu pri Insajderju zastavili tudi več vprašanj v zvezi z njegovimi navedbami v dopisu, ki ga je poslal pravosodni ministrici Andreji Katič, ter v zvezi s potekom tega zelo odmevnega procesa nasploh. Pri tem niso za mnenje vprašali nasprotne strani ali pa pokazali dejstev, ki ne ustrezajo njihovemu scenariju. Že na začetku branja članka je jasno, da gre le še za en poskus, kako bi javnost prepričali v krivdo Noviča za Jamnikov umor.

Foto: posnetek zaslona

Odvetnik se spravlja tudi nad sodnika Radonjića, s čigar odločitvijo se ne strinja
Med drugim avtor članka Igor Mekina Kuniča vpraša: “Ste morda, zaradi interesa vaše stranke, da se najde pravi morilec, morda zahtevali, da organi pregona preiščejo tudi morebitno odgovornost drugih oseb, ki bi lahko storile zločin in so bile vpletene v različne posle z denarjem in nevarnimi substancami na Kemijskem institutu – konkretno osebe, ki obsojenemu Stephanu plačujejo odvetnika?” Kunič kljub oprostilni sodbi nonšalantno odvrne: “Trenutno vsi dokazi kažejo, da je dr. Novič ubil dr. Jamnika!” Omenjena izjava je nepresenetljivo postala tudi naslov tega članka. Kunič se v članku spravi tudi nad sodnika, med drugim mu očita tudi pristranskost: “Zgoraj sem pa že navajal izločitev izvedenca v zadevi Trenta. Ravnanje sodišča je bilo tedaj pravilno, primerno in zakonito, in tako ravnanja okrožnega sodnika Radonjića odstopajo od ustaljene sodne prakse, saj je bil porušen videz nepristranskosti.”

Kdo je v resnici ubil dr. Janka Jamnika? (Foto: STA)

Sodnik Radonjić s prstom pokazal na globoko državo, ta nad Noviča z vsemi sredstvi
Že v uvodu obrazložitve sodbe je sicer sodnik Radonjić takrat opozoril na hude pritiske, ki jih je bil deležen. Že takoj po prvih narokih so se namreč po njegovih besedah začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira. S prstom je tako Radonjić pokazal na globoko državo. Po njegovem mnenju se pritiski, ki so se v vršili nanj, ne morejo meriti niti s stalinističnimi procesi. Po tvitih, ki jih je objavila novinarka Demokracije Petra Janša, je sodnik jasno povedal, da je v umor Jamnika globoko vmešan tudi sam Michel Stephan. Strupov in drog na Kemijskem inštitutu naj bi bilo dovolj za pomor celega mesta, v javnosti pa o tem ni nikakršnih informacij. Prav verjetno pa je, da takšne aktivnosti potekajo še od zlatih udbaških časov. Ta organizacija je bila namreč ustanovljena leta 1946 pod vodstvom Maksa Samca kot del Slovenske akademije znanosti in umetnosti in je bila kasneje preoblikovana v samostojno inštitucijo, ki se je, pomenljivo, imenovala Kemijski inštitut Boris Kidrič.

Foto: Twitter

Nad Noviča pred tem že ekstremistična Mladina
Na Noviča se ni pozabil v svojem zapisu spraviti tudi Grega Repovž iz ekstremistične Mladine, ki je znana kot glasilo skrajne Levice. Ta je med drugim hinavsko špekuliral, ali je k izidu sodbe pripomogla sodnikova ambicija, da bi postal junak: “Radonjič se je, nežno rečeno, v tem procesu izkazal kot nenavaden sodnik. A v situaciji, ko se je sam razglasil za junaka, ki se je domnevno postavil po robu sistemu, je že to, da je nenavaden, zelo težko zapisati – avtomatično bi bilo pač ob takšnem ‘junaštvu’ vsakršno opozarjanje na njegovo neobičajno sojenje takoj razumljeno kot diskreditacija. Poleg tega govorimo o človeku, ki je sodil v primeru umora in ki je torej nekomu sodil zaradi enega najhujših zločinov. Dvom o sodišču oziroma delu sodnika mora biti res trden in jasen, da ga v takem primeru zapišeš.”

Foto: STA

Da vsi sodniki ne sodijo kot globoka država žvižga, pa označi kar za razgrajevanje sodne veje oblasti: “Da, konflikt znotraj neke stroke je seveda naporen, a to, kar sodniki dopuščajo zdaj, je dejansko razgrajevanje sodniške funkcije in razgrajevanje sodne veje oblasti. Kako naj državljani zaupajo v tak sodni sistem?” Ironično, privilegiranega skrajneža Repovža seveda prav nič ne moti neizvedena lustracija. Seveda ne, saj se pri svojem ocenjevanju dela sodstva namesto na strokovnost in dejstva opira na ideološko pripadnost!

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...