[Pisma – od zmage do zmage] Evangelij po gasilski veselici

Vinko Vasle (foto: Demokracija)

Tisti čas se je po deželi razširilo, da je prišel, da je med nami, samo odkriti ga je bilo treba. Hodil je od gasilske veselice do gasilske veselice in ljudem razodeval resnice o ženskah. Slutiti je bilo, da gre za preroka novih obrazov, da gre tudi pri njem za novi obraz in pot mu je kazal veliki mag iz Murgel. In tisti, ki ga je naredil, je resničen in ga poznate – Milan Kučan.

To je bil čas upanja v preporod in potovanje v neznano. Velika množica ga je rada poslušala in se mu odobravajoče režala. In dajali so mu denarce iškarjotove brez davka in mu klicali, da naj bo – in je bil.

Ni ga bilo sram in ni se ustavil, ko je po cestah pobiral svoje sledilce in jim dajal upanje: še včeraj na zavodu za zaposlovanje, že danes na poslanski plači. Oboževali so ga in vsi, tudi mediji, so strmeli nad njegovim naukom – bo kar bo, če ne bo, pač ne bo. In ko so bili v dilemi, jim je rekel “mogoče imate prav, mogoče se pa motite.” In so obnemeli, ko je sovražnikom in kritikom vrgel v obraz “na dolgi rok smo vsi mrtvi” . Upajoče je potolažil, da naj skočijo v bazen brez vode in je skočil prvi. Pristanek je bil trd in to se mu je hudo poznalo na psihi. Ni več vedel, kdo je v resnici, kam gre in kje je.

Dončić iz Kamnika
Takrat so nekateri govorili, da je blasfemija, ker se je nekako primerjal z Jezusom, da bi tako razširil svoj nauk in je rekel, da je bil Jezus socialist, da bi se potem popravil, da je bil v resnici komunist. Nekaj takšnega kot Milan Kučan, le da Jezus ni imel udbe in med apostoli tudi ni bilo Zdenka Roterja, ker potem bi Kristusa križali že veliko prej. Za narodov blagor je bil pripravljen pojesti tudi grešno rajsko jabolko in prišlo je do stvarjenja: jaz biti Adam, ti biti Eva in tako je nastala Nataša, izvirni greh Sove. To je bil čas, ko so ga preganjali, da bi ga križali in je rekel, da je kot grška tragedija.

Foto: STA

V resnici je bil tragedija. Biriči so od njega zahtevali ukrepe, dejanja, on pa jim je odgovoril, da se krofi ne delajo v prepišnih prostorih in niso razumeli. Tudi on ne, a je zadostovalo, da so umolknili. Hotel je, da ga sprejmejo kot preroka, bil je močan, vseprisoten in sovragom je povedal: nikoli ne pošiljajte ovc, da ubijejo volka. In dodal: pogum je strah, ki upa na najboljše. In ni se izšlo. Celo lastni so ga začeli zapuščati, čeprav jim je podaril Berilo po Dončiću iz Kamnika in malo pred koncem še Evangelij po novem Drnovšku. Vsi so čakali na prvi njegov čudež in je prišel. Ko je bil na višku agitprop moči, je odstopil in Jerca Korče, ki je rada klicala “rodil se je prerok” in “nora sem na njegov nauk” in je bila pripravljena znaj umreti v laži, je umolknila, sledilci so ga zapustili in niso imeli lepe besede zanj.

Hvala usodi, da je šel
Tisti čas ga je obsedel hudobec in tu se ni dalo pomagati, čeprav so mnogi verjeli, da od hudobnega starega komunista ustvarjen ni nikdar bil narodov prerok. Govorili so, da je že zdavnaj povedal, da hoče biti samo en dan in mu bo zadoščeno. Evangelij po zvezi borcev priča o njegovi siloviti razdvojenosti: ob nedeljah zjutraj cerkvena berila, ob nedeljah popoldan rohnjenje proti onim dopoldan na borčevskih verskih obredih, kjer so izganjali že zdavnaj pomorjene in jim znova sodili. To se ni moglo dobro končati in zapustili so ga vsi – nazadnje tik pred zdajci tudi levi in desni razbojnik Damir Črnčec, ki se je podal na dolgo pot očiščenja, menda v Afganistan.

Ko je prišel eden od jezdecev apokalipse, je širil nauk o tem, da je to izmišljeno, da ni nič tako kot je videti, ampak je drugače. Prepričeval je z besedami “ukrepali bomo, če bomo ukrepali”. Iskal je upanje z govorjenjem “brez panike” in so mu rekli, da je to švejkovsko in je bil užaljen. A vdržal je – še naprej je širil nauk o tem, da je bolje ukrepati manj kot pa pravočasno narediti več. To je bil čas, ko ni več vedel, kdo sploh je in so se ljudje spraševali, koga smo volili, da se je tako izgubil, čeprav je bilo že jasno, da se ni nikdar našel.

Takrat so nekateri rekli – hvala usodi, da je šel, drugi pa niso preživeli.

Vinko Vasle

 • Ivan Ivanovič

  Kučanov klovn je odpeketal. Kdo bo naslednji novi obraz?

  • Zgornji

   Oooooh, … saj imajo še Veliiiko takih Nesposobnih Zlobnih Hinavskih klovnov zadaj ,,, kajti narod je vzgojil že precej takih Antislovencev zadnja desetletja … Žal.

 • Anton

  Vinko je hodil 40 let po puščavi da je to napisal. Hudič ga je skušal on pa se ni predal.

  • Zgornji

   Ja, in ta Puščava Mrtvega Slovenskega naroda še kar traja, … že nekaj desetletij , … delamo in upamo na tem, da ne bo več dolgo tako, ker je že skrajni čas za Prebuditev …

 • JANEZ GUS

  Vinko,kot vedno ,vse resnično.No,tu bi pasala izjava plastične MIŠE NA RDEČI GREZNICI RTVS-dober je ta Šarec,se vidi,da ne študiral igro.

 • VERRZIFIKATOR

  Šarika Kamnikar

  NAŠEL SE NEKOČ

  Našel se nekoč na pragu hišnem,
  vedel ni, od kod ne kam prihaja,
  videl, le da sonce zjutraj vzhaja,
  bil na pragu samcat je prepišnem.

  Ga poberejo in v neko hišo dajo,
  tam nato se fant stabilizira,
  najdenček otroka imitira,
  scela ga za svojega imajo.

  Ni za šolo, šolarje posnema,
  šolnikom v obraz se redno roga,
  vrh njegov je kvadratura kroga,
  forme vse Ostržkove prevzema.

  Ker ne gre nikakor z njim več resno,
  zrasel ker ljudem je že čez glavo,
  najdejo mu šolo končno pravo,
  k Pepetu v obrt ga dajo lesno.

  Šest zabojev fant samo popravi,
  to je vsa njegova tišlarija,
  vsa Ostržkova pač oslarija
  in v teater se potem odpravi.

  Ne igralec, fant glumač postane,
  v glavnem imitira tisto stanje,
  ko Ostržek osel je, notránje
  v vlogi po predstavah ves ostane.

  Se okrog gasilcev smuka redno,
  žali žene, zlasti še dekleta,
  s prazno ko cevjo okrog opleta,
  za gasilsko družbo res nevredno.

  Več ne ve, kako bi se obnašal,
  sčasoma mu je zadosti glume,
  večje si želi človeške trume,
  rad bi našel se, s častmi ponašal.

  Ne odreši fanta dobra vila,
  zloben škrat se mesto nje prikaže
  in ker bolje od Ostržka laže,
  vseh mu dá moči zagotovila.

  Gre naš fant potem navzgor v višave,
  pravljično, bi imitiral kralja,
  pa predsednika, pod mizo valja
  se od smeha bik, smejijo krave.

  Prerok je osliček rad takisto
  če bo jutri dež, bo deževalo,
  napove ljudem in kratkomalo
  nekaj s tem pripelje jih na čisto.

  Pa zgodi se, kar se pričakuje,
  da glumač razkrije masko večno,
  sname si elastiko nevšečno,
  bi ne moglo biti prav nič huje.

  Vtaknejo ga zdaj me odposlance,
  tja med tiste, ki pač obtičijo,
  ko se čisto nepotrebni zdijo,
  pleza da čez serpentine, klance.

  Najden bil nekoč na hišnem pragu,
  kmalu bo od vrat do vrat se klatil,
  prazno slamo za kos kruha mlatil,
  to ni šala, šala šla je k vragu.

 • pajot

  Ne pozabimo njegov poslednji izrek: ” Ni pametno ukrepati prezgodaj,pa tudi prepozno ne.”

 • Šobar Davorin

  ja, od taprvega pregona zaradi pocestnega tolovajstva skuzi taprvo zagonjeno ulado do tadruge zagonjene ulade in hrabroponosnopošteno u tatretjo. Ulado… Se nekaku pravi u taljudski modrosti de še noben kmet, ki je grunt na kant spravil, ni novega postavil.

 • maček ivan

  Ti ne bojo odšli tako zlepa, njihovi mladiči pa sploh ne.

 • Marija

  Odlično

 • sloustava

  …dokler bo Palcek ziv….je rekla Pricevalka. In to je res. Zdaj je ta hudobec nekje, v tujini doma, bo pa se sral po Slovencih in Jansi. Do bridkega konca…dokler bo Palcek ziv…

 • Hribouc

  Veš kaj, spošt.g.Vasle-tole besedovje je za Prešernovo nagrado, res!

  Realizira, razvedruje, zapleta, zakomota, zavije, preobrne, zadrgne, te pusti brez sape, našpičenih ušes in s cmokom v grlu in- samo zijaš, obnemiš: “Ali je to mogoče?

  Ja je. Bleferstvo par excellance, briljantna igra in prazni možgani.
  Kao zmore ohraniti to kamnito faco!
  Johny English je nula nasproti njemu !

 • Jožef

  Lažni odrešenik je odšel oziroma na glavo skočil v prazni bazen. Na grenko žalost pa tega nista storila njegova dva učenca Modendorfer in Kociprova. Za povrh pa je prijezdil še apokaliptični jezdec s korono.
  Ljubi Bog, reši nas bolezni, lakote in lažnih prerokov in njihovih apostolov. Hvala ti v naprej.

 • Marina Kolar

  Vinko oproda, sram
  te bodi…