fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Kriki iz kleti

Kolumnist Vinko Vasle

Vsake toliko časa se nekaterim našim novinarjem in novinarkam ter izvedencem uspe prebiti skozi železno zaveso cenzure in diktature Janeza Janše, da lahko mednarodni javnosti izpovejo svoje boleče izkušnje. Po celem enomesečnem premoru, ko je tudi šefica CK ZKS Tanja Fajon v Bruslju molčala o grozovitostih orbanizacije slovenskega medijskega prostora in tudi prvorazredni novinarji tipa Anuška Delić niso bili glasni, ker so bili na morju, se je zdaj vse vrnilo v stare tirnice.

Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je objavil pretresljiv tekst z izjavami eminentnih delavcev v novinarstvu falange 571 in ob podpori Foruma 21. Če na kratko besedilo povzamem: bivši enopartijski režim pod vodstvom šefa udbe in partije Milana Kučana je bil pravo humanitarno društvo do medijev v primerjavi s sedanjo diktaturo Janeza Janše.

Žal v tem besedilu organizacije, ki je blizu spomeniku Marxa, Engelsa in Lenina, ni zajeto vse, niti ne vsa resnica. Recimo, da se govori, da SDS trojke po Ljubljani ponoči lovijo njim neljube novinarje, posebej novinarke, da jih potem terorizirajo, jim perejo možgane v znamenitih kletnih prostorih na Trstenjakovi. Ugovor, da sedež SDS na Trstenjakovi nima kleti, je vnovični napad na neodvisno avtonomno novinarstvo. In takšnih napadov je ogromno. A obveščeni poročajo o krikih iz te kleti.

Gadja gnezda
Eden redkih, ki mu je po izbruhu virusa uspelo pobegniti, je večkratni nagrajenec za rekla-kazala žurnalizem (kar je – mimogrede – legitimno) Blaž Zgaga. Pred nasiljem enega Janševega tvita se je zategel v azil svojega stanovanja, iz katerega je potem poročal, kaj vse Janša počenja. Prav tako je grozovitost, da se Efgenijo Carl, znano borko proti zeleni mafiji na ljubljanski tržnici, provocirajo, čemu se na svojem ozemlju ne loteva škandaloznih primerov črnih gradenj. Recimo sodnice Tine Benčič, pa poslanca Desusa Branka Simonoviča in celo to se od nje pričakuje, da razkrije, kdo je rdečemu Patriku Vlačiču kmetijsko zemljo preko noči prekategoriziral v zazidljivo. Efgenija je lahko marsikaj, neumna pa ni – ne more ona s kamero in mikrofonom v gadje gnezdo rdečih iz Kučanovega klana. To bi bilo tudi proti njeni splošni ideološki opredelitvi. Levičarji svoje pač varujemo in jih ne ovajamo preko javne hiše. In zato je toliko bolj nastradala ministrica in predsednica Desusa Aleksandra Pivec.

Blaž Zgaga (foto: STA)

Blaž Zgaga (foto: STA)

Novinarskih vsebin, ki jih desničarji in domobranci vsiljujejo našim medijem, je seveda še več. Aktualen je pritisk na avtonomijo javne hiše, ki pravi, čemu napadate Šiškovo vardo, zahtevate drastično ukrepanje, o vardi Jaše Jenulla pa ne samo molčite, ampak jo reklamirate in podpirate. Osebno ne vem, v čem je problem, če komercialka med poročili o prvošolčkih spodaj objavi zapis “Počivalšek pridržan.” Seveda to ni bilo res, ampak, ali se vam res ne zdi, da je tudi napad na novinarske laži in neresnice napad na svobodo medijev, avtonomijo, poskus cenzure, napad na demokracijo in izročila NOB? Ob ponovnih razgretih razpravah o vlaganjih v vojsko, desničarji zahtevajo objavo podatka, da mesečno dobi visoke borčevske pokojnine okrog 24.840 borcev, od katerih jih je gozdove 1941-1945 videlo dvajset, od 1945 do 1947 v obliki majskih hroščev 5000, drugi pa so javni oznanjevalci borčevstva in junaštva osvoboditve letnik 1968 navzgor. Menda je ob tem treba dodati, da je teh pokojnin desetkrat več, kot ima osamosvojena Slovenija vojakov. Ja in? In še enkrat: ja in??! Ne razumem poante, pa četudi je, je pritlehna.

Ona mednarodna organizacija za tisk tudi ne ve, koliko novinarjev in novinark je pri nas v ilegali, koliko jih hira po zaporih in koliko jih je zbežalo na tuje. Malo sem poizvedel in seveda so mi ustrezni organi lagali – noben novinar ni zaprt, noben ni uradno emigriral, le Zgaga je v prostovoljni izolaciji, ker je okužen in Jože Biščak je enkrat tedensko na policiji.

Bral sem, da celo odgovorni urednici TVS javne hiše Manici Janežič Ambrožič očitajo korupcijsko navezo z lastnim možem in jo je en nesramnež prijavil. Kaj ne boš, če ne tistemu, ki spi v tvoji postelji! Za skoraj milijon evrov.

Vinko Vasle