[Pisma – od zmage do zmage] Krožni socializem, ali Gorenja ne damo!

Vinko Vasle

Mi socializma na 74 let komunistične podlage ne damo! V praksi se nam je znala teorija večkrat sfižiti, ker so protinarodni elementi komunizem in socializem s človeškim obrazom minirili dan za dnem, ko so govorili, da ne bo šlo. Najhujši udatrec za naše sile je bila osamosvojitev, ko smo morali za par dni sestopiti, a smo se vrnili močnejši kot kdajkoli prej. Milan Kučan in udba sta namreč nesmrtna.

Ta uvod je potreben, da se ponovno opozori na neizpodbitno dejstvo, da smo na slovenskem mi gospodar, pa naj se v Cankarjevem domu kolikor hočejo množično zbirajo elementi slovenskega razkola. Na srečo imamo v državi ljudi, ki so pokončni, kot na primer Miro Cerar, ki je ob porazu na mednarodnem sodišču to spremenil v zmago. To so pravi komunisti, ki se nikdar ne predajo. Da slovensko komunistično kri malo poživimo, jo bomo cepili še s komunistko iz avstrijske Koroške. Veliko koroških Slovencev je v preteklosti odigralo pomembno vlogo za razvoj komunizma in ker so bili udbovsko narodno zavedni in dobro plačani iz matice Staneta Dolanca in so svojo pripadnost in zavest dokazovali tudi z atentati, so v zgodovini nastradali. Zdaj je čas, da jim z Angeliko Mlinar vse to povrnemo.

S tem bomo okrepili socializem, ki nam v laboratoriju komunizma, samoupravljanja in socializma – to je v Velenju – malo šepa. V tem mestu smo naredili nekaj čudežev, ki so jih hodile gledati kronane glave neuvrščenih. Tako je Velenje takrat pod generalnim patronatstvom Tita in pod budnim očesom velenjskega skrbnika udbe in partije Franca Leskoška Luke začelo svoj pohod na komunizem in socializem. Tam so na primer v živo trenirali partijski arhitekti, kdo bo bolj socialističen in ima mesto še zdaj približno dvanajst arhitekturnih šol realnega socializma. Potem so rekli, naj bo luč in so dozidavali termoelektrarno in širili rudnik in iz vasi Gorenje, kjer je delal gašperčke, pripeljali Ivana Atelška, da je začel zidati Gorenje. Ko ga je naredil in je bila tovarna za komuniste tudi en mali čudež sicer arheološke tehnologije, so ga odslovili, ker je v nekem intervjuju rekel, da ima samoupravljanje svoje meje in da čistilke o razvojnih naložbah ne morejo odločati. Nestl Žgank, takratni dosmrtni župan Velenja, je zagnal vik in krik in so Atelška poslali v državno politiko.

Velenje udejanja tako imenovani krožni socializem
In Velenje je rastlo naprej na podzemnih rovih, na žveplovem dioksidu in na Gorenju, kjer je bilo čedalje več zaposlenih – največ v pomožnih službah in administraciji, a točno to je socializem. Nekdo pač mora nadzorovati in usmerjati proletarce. Najboljša socialistična naložba je bil Franjo Bobinac, ki se na ekonomijo in tehnologijo sicer ni razumel, znal je pa prisluhniti pričakovanjem. Velenje je tudi tako udejanjalo tako imenovani krožni socializem – vse pomembno se je namreč dogajalo v zaprtih krogih. Od tam je znana zgodba, kako so zaslužni velenjski komunisti in udbovci dobili stanovanjske kredite na 150 let odplačila, ki jih nikdar niso vrnili. Podobno kot danes v zvezi z bančno luknjo.

Zakaj so Gorenje prodali Kitajcem
Ne vem sicer, kako se je lahko zgodilo, da so Gorenje prodali Kitajcem, a pričakovati je bilo, da bodo nadaljevali tradicijo samoupravljanja in socializma. In niso, čeprav je komunistična partija socialnih demokratov preventivno tam imela svoj zadnji partijski kongres in čeprav so samoupravni sindikalisti Gorenja pripovedovali, da socializma ne more biti kar tako konec, ker je to rekel nek Kitajec Lan Lin. Pod njegovim lastniškim vodstvom so se začele represalije. Na primer, ugotovitev, da več kot sto zaposlenih v administraciji ni znalo povedati, kaj delajo in so jih odpustili. Ali pa trditev, da je tehnologija tovarne zastarela. Nam je zadostovala in služila vrsto let. Recimo znan je revolucionarni tehnološki preboj tovarne pod imenom Jože Horvat-Jaki, slikar, ki je na vrata hladilnikov posebne izvozne serije risal abstraktni socializem, ki so ga skušali zato umetniško drago prodati na tuje, pa idioti kapitalistični tega niso razumeli. Jaki je pa obogatel.

Hud napad Kitajca na velenjski in vobče naš socializem, je tudi trditev., da mora imeti firma dobiček, kar je nezaslišano. Ne bom zdaj citiral bodočega nobelovca Maksa Tajnikarja, da letališča nimamo zato, da ustvarja dobiček, ampak, da letala letijo.  Mislim, da je čas za upor. Gorenja ne damo, Tita ne damo, Velenja ne damo, rudnika ne damo, TEŠ6 ne damo., pa če vse propade.

Vinko Vasle

 • resnicaboli

  Nekaj še fali koliko liferantov garažnih “podjetnikov” ki so bogateli na račun Gorenja so Kitajci že odslovili???

 • Miro Jereb

  Lepo napisano…dejstva so pa za KOZLAT.

 • Peter

  Vinko, ob branju tvojega pisma pa si je treba na ves glas navijat Mama zlata mama….

  https://www.youtube.com/watch?v=wyl-g-JZtDM

 • Peter

  Baje so najprej odslovili direktorja sanitarnih blokov, direktorico hodnikov, direktorja garderob, direktorja kontrole količine zraka v dvoranah, edino direktor za odpiranje vrat in oken še čaka na odpoved (ja, tudi Kitajci niso, kar so bili). Vodja Sindikata nepotrebnih direktorjev je seveda zgrožen in napoveduje štrajk do konca, no.

  • xtc

   Sicer se norčuješ,vendar si tudi ti zapomni ne bo dolgo,ko bodo komunisti začeli Kitajce nabijat z vsemi strdstvi od štrajkov do še česa.

   • Peter

    Prav. Kitajci bodo pa zaprli štacuno, odpeljali stroje pa naj se jebejo samoupravni socjalisti, no.

    btw, baje so imeli res skoraj za vsako sobo direktorja…

    • xtc

     Saj nimaš kaj odpeljat,so ti ja povedal ,da je Gorenje za masovno proizvodnjo danes-odpad.
     Večina tistih ,ki vam še danes ni jasno in nedojemate naj pojasnim,Gorenje realno ni bilo nikoli prevveč rentabilno-bilo je politična “fabrka” in to se je izkazalo.
     Zakaj mislite,da je Panasonic hitro dvignil roke od nakupa in se hitro znebil lsatniškega deleža in ga prodal naivnim Kitajcem,ki še kar tolčejo izgubo in jo še bodo nekaj časa?
     Naj ti pojasnim-Panasonic je realno povedal ,da v SLO od Gorenja lahko ostane le najboljše od razvoja tj cca10%,logistika,servisna in prodajna mreža-ostalo pa nima več kaj izkat v SLo.
     No Kitajci to pravkar izkušajo in še bodo,dokler ne bodo spokali.

   • Viktorh

    Ne kvasi neumnosti. Revolucionarno – komunistične metode, vključno s stavkami so v zasebnih podjetnih – passe.

 • Viktorh

  Tokrat so prebivalci Titovega Velenja dobili po riti, goli riti…

  • xtc

   Nič niso dobili,kmalu boš videl kako bodo Kitasjcem komunisti zrihtali štrajk ne bo dolgo-samo počakaj.

   • Viktorh

    Stari partijski štosi, štrajki in ulico veljajo le še za javne, državne uslužbence in državna podjetja. Ja, lastnik jim bo pokazal prst in odredil kolektivni dopust.

    • xtc

     Ralo plitko razmišljanje ravno to Kučan &Co želijo vsesplošno vvstajo proti tujim firmam in nacionalizacijo nazaj.

     • Janko Gedlicka

      Torej se bomo razvili v SloVenezuelo.

 • xtc

  10++++++++++++++++++++++

 • xtc

  Gorenje bo kmalu zaprlo vrata saj komunisti ne bodo dali mira.

 • tohuvabohu

  Bewusst robust – Gorenje Waschmaschinen.

 • samotoje

  Kar je Vasle napisal v modrem okvirčku, me je čisto pretreslo. Kako mu sploh pride na misel, da bi kaj od tega dali. Ni debate. Dobro je edinole, da ni omenil Kučana. Ker njega bi pa dali. Gratis.