Plačna neenakost med spoloma je mit ali kako kulturni marksisti za 8. marec pomagajo svizcu zavijati čokolado

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Levica razširja številne mite o raznih temah. Med njihovimi najbolj priljubljenimi so miti o neenakostih med moškimi in ženskami, predvsem mit, da so ženske slabše plačane od moških za enako količino, kvaliteto in vrsto dela. Ta mit oživi najmanj enkrat na leto, običajno za 8. marec, na tako imenovani dan žena, češ da se neenakost med spoloma iz leta v leto povečuje, za kar so krive desne politične stranke, ki naj bi imele poniževalen odnos do žensk, migrantov in migrantk, LGBT skupnosti in drugih ranljivih skupin. In vsako leto zahtevajo “resen pristop do problematike položaja žensk in konkretne rešitve”.

Najprej razčistimo nekaj, kar je za levičarje nedoumljivo. Na to sem v komentarjih večkrat opozarjal, zato ne škodi, če še enkrat. Lastnik oziroma delodajalec zasebnega podjetja v svobodni družbi (državi) lahko zaposli kogar on hoče, pri zaposlovanju in plačevanju lahko diskriminira, če že hočete. Nekdo ima lahko nižjo plačo samo zato, ker zasebnemu delodajalcu ni všeč njegova barva las, drugi preprosto zato, ker delodajalec zjutraj ni vstal z desno, ampak z levo nogo. Pa naj bo to moški ali ženska.

Plača je namreč dogovor izključno med delodajalcem (lastnikom) in delojemalcem, nikakor ni stvar države, še manj pa militantnih levičarskih aktivističnih skupin. Če delodajalcu niso všeč zahteve delojemalca, ga ne zaposli, če delojemalcu ni všeč ponudba delodajalca, poišče novega ali pa ustanovi svoje podjetje, kjer bo imel plačo, kakršno bo hotel ter se bo lahko igral enakost med spoloma in v prakso uvajal nore feministične ideje.

Ženske opravljajo druge poklice
Če bi namreč veljala njihova ugotovitev, da ženske delajo več, so bolj izobražene in produktivnejše, bi to pomenilo, da je razrešena uganka trga dela. Namreč, zlobni neoliberalni kapitalisti, ki jim gre samo za dobiček, bi po tej logiki zaposlovali izključno ženske, saj so ob vseh prednostih, ki jih imajo pred moškimi, tudi cenejša delovna sila. Povedano drugače: ali bi vi kupili renaulta, če za isti denar lahko dobite mercedesa? Ali še drugače. Če bi veljala trditev feminističnih gibanj, bi se po logiki trga povpraševanje po ženski delovni sili nenadoma povečalo, s tem pa bi se povečala tudi cena dela žensk. Toda levičarji očitno menijo, da je kapitalist mazohist, ki moške zaposluje izključno zato, da bi poniževal ženske.

Foto: iStock

Kar pomeni, da podjetnik ne razmišlja, kako bi imel čim večji dobiček, ampak kako bi kar najbolj škodoval nasprotnemu spolu. Kar je neumnost, saj dejstvo, da so ženske manj plačane, nima ničesar skupnega z diskriminacijo, ampak s preprostim dejstvom, da se ženske izobražujejo za povsem druge poklice kot moški, zato ženske v svoji karieri v povprečju ne opravljajo “enakih” del kot moški. Poleg tega same izbirajo slabše plačana in manj zahtevna dela, kjer delajo manj in so večkrat na bolniški kot moški. Poleg tega je ženska tista, ki rojeva, ne moški, za rojstvo otroka se svobodno odloči. In če se in če slučajno dela na področju računalništva, kjer se stvari spreminjajo vsak dan, po vrnitvi na delo ni več na tekočem. Računalniški programi, s katerimi se je ukvarjala, so že po nekaj mesecih povsem zastareli. Po drugi strani pa se lahko, če dela kot knjižničarka ali učiteljica, po porodniškem dopustu lahko takoj vključi nazaj v delo. Gre pa za slabše plačana poklica kot je računalniški inženir. In naprej. Tveganje je tisto, kar dela razliko v plačah med moškimi in ženskami. Moški so pripravljeni na delu tvegati več kot ženske. Nevarna fizična dela opravljajo v glavnem moški. Tudi milijarderji so večinoma moški. Preprosto zato, ker jih je evolucija naredila za take, da več tvegajo.

Klasična delitev del se je skozi zgodovino izkazala za najbolj učinkovito
Če to upoštevamo (porodniška, otroci, zakonska zveza, krajši delovni čas, pripravljenost tveganja), razlike v plačah izginejo. A ne samo to. Ženske so nenadoma v prednosti, kar ugotavlja celo Wall Street Journal. V povprečju si namreč poročena ženska z možem delo razdeli tako, da moški prevzame breme zaslužka, ženska več skrbi za dom, gospodinjstvo in otroke. Skozi zgodovino (kakopak je vse dogovor med partnerjema) se je taka delitev dela izkazala za najbolj učinkovito. Poleg tega statistični podatki dokazujejo, da moški v povprečju delajo več ur, pogosteje delajo za praznike ter v soboto in nedeljo, se pravi v dnevih, ki so bolje plačani kot običajni delovniki. In ravno tukaj se dela razlika v plačah med moškim in žensko.

Zato je razlika v plačilu zaradi spola predvsem mit.

Jože Biščak

 • “Zato je razlika v plačilu zaradi spola predvsem mit.” – Ni res.

 • VERRZIFIKATOR

  PO VIDEZU

  Po videzu težko sem otipljiva,
  o meni se predvsem pripoveduje,
  veliko sproti vedno dopolnjuje,
  v besedah sem poskočna in igriva.

  Hitro namreč grem ljudem v ušesa,
  logična se zdim, čeprav je znano,
  pomagáti da ni moč si z mano,
  lahka sem, še lažja od peresa.

  Otipati je malo, kot rečeno,
  z očmi požreti da se me v trenutku,
  ravnati kajpak moraš po občutku,
  da vse obljubljeno je že storjeno.

  O meni za nazaj se ne sprašuje,
  tisto vse pribita je resnica,
  jo ponavljam kakor tropska ptica,
  naučena, da ponavlja tuje.

  Kadar pravim, pot da vodi v levo,
  kamor koli smerokaz postavim,
  ga na poti tisočkrat prestavim,
  na svoj mlin da speljem si zadevo.

  Za sedanjost jaz sem referenca,
  vsem prerokovalka za prihodnost,
  prva stvar mi lastna je ugodnost,
  za vse drugo poskrbi demenca.

  Da pozabijo se vse prognoze,
  ki na videz so bile napačne,
  zgolj nasitila besed sem lačne,
  potešila bolne njih nervoze.

  V pravem hipu k takim sem poslana,
  ker tako sem vendar ustrojena,
  zlahka vsakič sem izgovorjena,
  saj sem levosučna laž zlagana.

 • Franc Šink

  8 marec je dan ki tudi pri komunistih nekaj velja.

 • Anton

  Ženske kvote so se žal do sedaj pravilo izkazale kot nebodigatreba meganizem za uravnoteženje enakosti spola na trgu dela. Pobudniki te nore zamisli izhajajo zopet praviloma iz vrst feministk(beri: nobeno presenečenje). Še enkrat učinkovitost podjetij ne temelji na spolu temveč zgolj na sposobnosti zaposlenega, kazanje lulčkov in lulik do sedaj še nobenemu podjetju ni prineslo konkurenčnost na globalnem trgu dela.

  sarkazem presss

  • dež

   Praktičen primer je SV, na kateri sta Jelušičeva in Katićeva tako dolgo delali znanstvene poskuse s kuhinjskim predpasnikom, da je crknila. Učinek je naravnost Kardeljanski.

   • Anton

    ob vsem spoštovanju, “pozabil” pa si omeniti , vsaj po mojem mnenju provokategornico aktualnega ministrskega sestava, gospo Kolarjevo.Kot je že Brščič, omenil gre za večjo nesrečo, kot tisto naravno nesrečo, ki je doletela Slovenijo leta 2014(beri: žledolom), katere škodo država še ni povrnila lastnikom gozdov. Hvala lepa za tako vlado!

    sarkazem press

    • dež

     Omenil jo nisem zato, ker gre v njenem primeru za drugo poslanstvo, za čiste mafijske posle in je gospa očitno zelo visoko v UDBA.net..
     Pri onih dveh kurah pa gre za Bratuškino alanfordovstvo, da “znajo in zmorejo”. Resnica – kot vidimo – je ravno obratna, niti ne znajo niti nimajo pojma. V Alan Fordu bi rekli, “„Ne veruj ženi koja laže“ in Grunf bi nosil majico z napisom “Bolje nečasna pobeda, nego častan poraz”.
     Sem malo zavil v AF, ne vem koliko ga poznaš, ampak ti dve babi Beppi Joseph ne sežeta niti do kolen.

 • bednick

  Ker je vse samo le POTROŠNIŠTVO, mi 8. marec dol visi.

 • Miccy

  “… če slučajno dela na področju računalništva, kjer se stvari
  spreminjajo vsak dan, po vrnitvi na delo ni več na tekočem….”

  Ne vem, od kod se je vrnil Jože Biščak, ampak očitno tudi ni na tekočem z marsičem in bi mu morda veljalo svetovati, da se malce bolj pozanima o tem, o čemer piše. Če bi razumel, kaj je to računalniški program, ne bi pisal neumnosti. Hkrati neka druga znanost, ki mu je tudi tuja, statiska, redno dokazuje, da so ženske povsod po svetu, tudi naša država ni več izjema, manj plačane za ENAKO delo kot moški kolegi.

  Tak pamflet – pričujoči članek nič drugega ni – je najboljši način, kako odvrniti ženske volilvke od desnice.

  • Tanja Bor

   Mene od levice odganjajo laži. Ena je laž o različnem plačilu moških in žensk. Ker moški pogosteje opravljajo nevarne poklice, je prav, da so bolje plačani. Tukaj pa je razbitje mita: https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/karinagness/2016/04/12/dont-buy-into-the-gender-pay-gap-myth/amp/

   • Miccy

    Kaj imajo sedaj nevarni poklici z vprašanjem, zakaj je ženska za enako delo z enako izobrazbo in enakimi zahtevami lahko plačana manj od moškega kolega?

    Nihče ni kriv, če mama ni znala vzgojiti svojega Jožeta, pa danes pisari neumnosti.

    In naj najtančneje poudarim, kar tebe, Tanja Bor moti oz. ne želiš razumeti. Če sem jaz kot ženska manj vredna, ker menda, po Biščakovem mnenju, ne “tvegam” in si menda zaslužim nižjo plačo, je desnica tudi s tem pamfletom izgubila del volilk. Pa saj ne potrebujete glasov manj vrednih oseb?!

    • tohuvabohu

     Če si manj vredna (kot ženska ali kot človek, vseeno), je najbrž s tabo nekaj narobe.

     • Miccy

      Po moje ne. Berem Biščaka in njegovo propagiranje diskriminacije, pa mi je vse bolj jasno, da nekdo drug odloča, kdo je koliko vreden, koliko bo plačan ipd.

     • tohuvabohu

      A se bliža sodni pregon?

     • Miccy

      Čigav?

     • tohuvabohu

      Biščaka najbrž. Rdečkarji ste tako nori, da ja vse mogoče.

 • moat

  Že na vsezgodaj moram brati takšne neumnosti, res. Domnevam, da avtor govori le o eni vrsti diskriminacije – zaslužku, pri tem pa pozablja, da pri tem gre dejansko za diskriminacijo žensk z enako izobrazbo kot moški. In to ni edina diskriminacija žensk, niti edina diskriminacija na sploh. Več si lahko preberete tukaj (podkrepljeno s podatki, tudi evropskih institucij, ne samo izraženo s floskulami v dotičnem članku) http://old.epf.uni-mb.si/ediplome/pdfs/orthaber-simona-mag.pdf.
  Tako da je to, kar je napisal avtor, res ubogo in revno in ne kaže na neko povprečno možgansko nagubanost, definitivno pa na hudo sprevrženost. Največjo neumnost pa je moč prebrati: “Najprej razčistimo nekaj, kar je za levičarje nedoumljivo. Na to sem v komentarjih večkrat opozarjal, zato ne škodi, če še enkrat. Lastnik oziroma delodajalec zasebnega podjetja v svobodni družbi (državi) lahko zaposli kogar on hoče, pri zaposlovanju in plačevanju lahko diskriminira, če že hočete. Nekdo ima lahko nižjo plačo samo zato, ker zasebnemu delodajalcu ni všeč njegova barva las, drugi preprosto zato, ker delodajalec zjutraj ni vstal z desno, ampak z levo nogo. Pa naj bo to moški ali ženska.”
  Hja, in je ženska, žal; itak. In je diskriminacija, čeprav to delodajalec lahko dela, kar meni avtor članka. In očitno zanj to ni nič narobe. Torej diskriminacija je (ne da je ni, po avtorju in ne, niso si jo izmislili levaki), le avtor se spreneveda ali pa je dejansko tako neumen. No, to bi pa znalo biti problem.

  • Tanja Bor

   Biščak je dobro napisal, levičarji pa se lahko začnete boriti za pravice muslimank. Zahodne ženske vaše pomoči ne želimo.

   • moat

    Saj druga vam itak ne preostane, kot da se borite same, ker pomoči od levih in desnih političnih mrhovinarskih elit nimate, žal.

  • macon

   Dejstvo je, da bi bilo tako obnašanje delodajalca afnanje in bi zanj tudi plačal. Delodajalec mora imeti trdno ekipo podrejenih in odpuščanje ljudi, ker je vstal na levo nogo, ne bi pripomoglo k trdni ekipi sodelavcev. Ostali bi se zbali, da se jim to ne bo primerilo, ker ne bi imeli smiselne razlage, zakaj je bil nekdo odpuščen.

   • moat

    Se strinjam, da delodajalec mora imeti svoj tim, ker samo timsko delo šteje in prinaša rezultate. Strah ne more biti motivator napredka, prej pogube.

  • dež

   Poanta je bila, da če si ji ponujena plača zdi prenizka ali celo diskriminatorna, ponujeno službo ženska lahko kadarkoli zavrne.

   • moat

    In ponujena plača moškemu za isto delovno mesto, ob eneki izobrazbi, bi bila večja, itak! To je poanta.

    • dež

     To enostavno ne drži, vsaj v večini primerov ne, kakšna izjema pa zagotovo je. PV, minister, sekretar, okrožni sodnik, računalniški inženir v Telekomu, farmacevt v Krki, prav nobene razlike ni v višini njihovega dohodka. Če karikiram, v 24. razredu dobita moški in ženska enako.
     Odkloni (ekstremi) v to ali drugo smer pa so vedno bili in vedno bodo, problem je le v tem, da se jih na veliko zlorablja.

     • moat

      Hja, dež, članek in avtor ne govorita o javnem sektorju, temveč predvsem o zasebnem. V javnem sektorju pa obstajajo delovna mesta, ki itak niso dostopna ženskam, kar je druga vrsta diskriminacije. Si samo preletel magistrsko delo, ki sem ga “nalimal”, katerega avtorica je (zanalašč) ženska? Pravzaprav so ženske trn v petah moških in slednji izgubljajo na celih frontah. Morebiti se pa tega še ne zavedajo. Ženske so mnogo uspešnejše od moških, da ne rečem celo pametnejše, pa tudi (če malce karikiram) superiornejše in celo samozadostne. Ne potrebujejo moških “spljoh” in imajo prihodnost v svojih rokah, za razliko od nas, moških. To pa ene boli, žal.

     • tohuvabohu

      To so butaste pavšalne trditve.

     • moat

      Ne bi ti škodilo, če bi malce pogooglal. Zagotovo bi našel kaj več na to temo.

     • tohuvabohu

      Vem, vem. Kdo je pa rekel, da je internet varen pred pavšalnimi trditvami (v eno ali v narobno smer)?

     • moat

      No vidiš in zato je tudi ženska dejansko superiornejša od moškega.

     • samotoje

      Tole je res zabavno. Kako znaš poenostavljeno ugotoviti (na koliko primerih, študijah, virih?), da so ženske pametnejše od moških, bolj uspešne bla bla bla. So in niso. Lahko pa ti povem (sem preštel!) na vzorcu mojih študentov (14 200 duš), da so ženske pridne, vestne, predvidljive, zanesljive, moški pa so drzni, ambiciozni, nepredvidljivi, inovativni. Če ljudje s takimi predispozicijami dobijo pravo delo, njim pisano na kožo, so eni in drugi lahko izjemno uspešni. Ekscesov in ven metanja z raznimi parolami in vreščanja o neenakosti pa res nihče ne potrebuje tukaj in zdaj. Svoje osebne frustracije naj vsak počisti sam. Verjetno pa se strinjaš, da morata biti oba,moški in ženska, da lahko živimo in da bitke v smislu, kdo ima daljšega ne prinašajo ničesar.

     • moat

      Huh, kapo dol, to pa je eden izmen odličnih komentarjev, ki jih na nova24tv manjka, žal. Res je, nisem navedel virov, ker ne gre za resne raziskave, verjetno kakšna takšna sploh ni bila opravljena. Je pa dosti drugih internetnih virov, ki se mi jih zdaj ne da iskati, sem pa o njih bral. In dejansko se sprašujejo ali so ženske pametnejše od moških? Kaj je ženska brez moškega ipd.? Tvoja ugotovitev je, da eden drugega značajsko dopolnjujeta, kar je res lepo, predvidljivo, uravnoteženo, kot jin in jang. Toda po mojem mnenju (da ne razlagam po dolgem in počez) je ženska dejanski evolucijski čudež stvaritve, matica, medtem ko smo mi še vedno samo troti, žal. In bomo to tudi ostali. Tukaj seveda dopuščam, da se motim. Nikakor pa se ne strinjam s tem, da neenakosti ni. Zanimivo bi bilo, da bi dal enemu izmed svojih študentov (moškemu, jasno) diplomsko delo o neenakosti žensk ali ženski, ali pa kar obema. Zanimivo bi bilo to prebrati, res. Da ne razpredam. Res je, da se vsako leto na ta dan spomnimo (spomnijo), da ženske še vedno niso enakopravne – v Evropi. In je že malce izpeto, ker se nič ne spremeni. No, Francija bo očitno prva, ki bo z zakonom neenakost prepovedala in jo tudi sankcionirala (ahhh, ti levaki, kot da nimajo početi kaj drugega). Se pa strinjam, da moramo biti tukaj in zdaj, v tem svetu, moški in ženske, da bo funkcionirala naša družba. Toda, kako dolgo še ali kaj preostane še moškim? To je zdaj vprašanje, res.

  • slosin

   ….manj zaslužijo, niso pa slabše plačane…amen

   • moat

    :).

  • xtc

   Zakaj bi moral brati?
   Ojadraj na rdeča trobila.

   • moat

    Kdo pa te sili, no? Saj ti nič ne zamerim, res.

  • Miccy

   Biščak zagovarja diskriminacijo. Žal.

   Kako potem verjeti desnemu političnemu polu, ki obljublja spremembe na bolje, enakopravnost za vse, višje dohodke, bolj pravično družbo ipd, če hkrati njihovo “hišno” glasilo objavlja nebuloze, kakršnim smo bili danes priča?

   Žal je danes desnica izgubila kar nekaj volilk in volilcev.

   • tohuvabohu

    Kje pa to piše, prismoda zahojena?

   • moat

    Hja Miccy, saj veš, to so samo parole. Sam da prideš na oblast. Tako kot pri levih, nič boljši, res.

    • Miccy

     Itak! Čeprav se mi vse bolj zdi, da desnica sploh ne namerava priti na oblast. S takimi pamfleti, kot jih lahko beremo na Nova24TV, se zdi, da glasove naravnost poklanjajo levici :)

     • moat

      Se strinjam, res.

  • stajerc5

   O tem, kdo je neumen, pa po tem tvojem prispevku res ni potrebno dolgo razmisljati. Si se ze nasminkal za vecerni “izlazak”?

   • moat

    Neumen je tisti, ki se kot javna oseba izpostavlja z neumnostmi in gre z njimi v javnost. Jaz samo komentiram, avtor pa se s svojimi komentarji izpostavlja. In če niso njegova stališča neumna, kaj potem sploh je neumno? Res me zanima, kaj o tem meni njegova boljša polovica?

 • macon

  Z večino se strinjam, vendar

  “In če se in če slučajno dela na področju računalništva, kjer se stvari spreminjajo vsak dan, po vrnitvi na delo ni več na tekočem. Računalniški programi, s katerimi se je ukvarjala, so že po nekaj mesecih povsem zastareli”

  ni res. Na ta način ne bi nič znali in nič naredili. Več mesecev in celo let je treba, da programer obvlada eno aplikacijo in programski jezik. Res pa je, da se v računalništvu kar naprej uči nekaj novega.

  • slosin

   +, oslarija, tako hitro se pa to tud ne spreminja…….

   • Olga_10

    Ja, se! Že Windows 10 se redno posodablja – kar lahko vidi vsak, ki ima v službi ali doma PC. Vsaka sprememba pa prinaša možnost napak, nekompatibilnosti programov. Kaj možnost, to se v resnici dogaja. In kdo mora temu slediti – računalniški tehnik oz. Inženir.

    • slosin

     aja, in za vsako, ko narediš upgrade windovsov, ti delajo potem čisto drugače! Ne lom ga, no. Posodabljanje se dela predvsem zaradi varnosti. Pisci virusnih programov so dokaj aktivni. Ne mi pa rečt, da je potrebno software za neko banko, ki obsega nekaj tisoč programov, vsakih par mesecev popravljati. Pa mogoče software za računovodje, obračun plač…itd…To je v praksi tudi neizvedljivo…Res je, da so naši birokrati pri sprejemanju in spreminjanju zakonodaje najbrž svetovni rekorderji, ampak tako plodni pa tudi niso….Si kdaj programirala? Če nisi, potem lahko z debato zaključiva…

     • Miccy

      sem že spodaj napisala – nihče ni kriv, da mama ni znala vzgojiti svojega Jožeta, da danes pisai neumnosti. Nihče tudi ni kriv, da novinar z očitno nizko stopnjo tehničnega znanja ne razume, kaj to “programovje” pravzaprav je. Prav tako nihče ni kriv, da cel kup njegovih bralcev tega ne razume.

      Neznanje je pač porazdeljeno med oba spola. imamo Jožeta, imamo Olgo, ki sta nam to lepo ilustrirala.

     • tohuvabohu

      Ne serji, prismoda. V računalništvu in informatiki obstaja cela vrsta zelo različnih strokovnih profilov in nekateri sploh nimajo zveze s programjem. Če ne razumeš, da je teža članka čisto drugje, potem si neumnica ti.

     • Miccy

      Nekaj žalitev prav poudari klen desen značaj, kajne? Se pravi, nekdo zapiše nekaj, kar ni res, ampak teža članka je menda drugje in kdorkoli tege ne razume, ga je treba žaliti?

      Aha… Saj bodo kmalu volitve, pa bomo videli, koliko volilcev je dojelo tovrstna sporočila…

     • tohuvabohu

      Utihni, prismoda. Žaliti si začela ti. Ne samo pisca, celo njegovo mamo!

     • Miccy

      Zgolj izrazila sem svoje mnenje. Če nekdo odkrito zagovarja diskriminacijo – Biščak jo zanesljivo – potlej ni bil ustrezno vzgojen. Če pa zapisuje zraven še nebuloze, potem iskazuje tudi nepoznavanje nekega področja, v pričujočem primeru računalništvo.

     • tohuvabohu

      Zdaj pa je dovolj tega sranja. Povej, kje Biščak brani diskriminacijo!? Zakaj rdečkarji tako radi sprevračate besede? Doživeli smo že marsikaj. Npr., ko Janša kot PV jasno pove, da nam grozi prihod trojke, če ne bomo začeli delati drugače, komunajzar temu reče “klicanje trojke”.

     • Miccy

      Jaz rdečkar? Nič boljšega ni ostalo na zalogi, tohuvabohu? In potem še priročna zgodbica o Janši in prihodu trojke?

      Pa dobro, daj dojami, da je Biščak (spet) pisaril nekaj, kar ni bilo korektno. Saj azumem, da ga imaš rad, ampak vseeno je treba biti korekten in (samo)kritičen

     • tohuvabohu

      Seveda si. Te govorica izdaja. Če ne razumeš: “priročna zgodbica” je ilustracija rdečkarske manije potvarjanja in zato sem jo uporabil. Btw, v zgodbi ni nobenega prihoda trojke, to je spet levakarska manipulacija.
      Dol mi visi, kaj se tebi zdi (ne)korektno. Če trdiš, da Biščak propagira diskriminacijo, bi bilo pošteno od tebe to utemeljiti. Razumem pa, da rdečkarji nikoli niste čutili potrebe po utemeljevanju, to dokazuje veliko “zgodbic” iz zgodovine. O tem, koga imam jaz rad, ti pa prijazno svetujem, da držiš gobec, ker se te nič ne tiče.

     • Miccy

      In kako naj bi me govorica izdajala? Ker sem strpna? Ker ne žalim? Ker nimam paranoičnih izpadov? Ne grozim nikomur, kar si ti ravnokar storil z “nasvetom” naj “držim gobec”?

      Pravi, kleni desničar, torej topogledno tebi grozi, žali, podtika in povsod vidi rdečkarje?

      Nadalje, seveda Biščak zagovarja diskriminacijo. Treba je samo prebrati tekst. Nekateri smo ga. In če smem dodati, ravno za “kardeljanski” krog je bilo značilno, da se je pisarilo brez empiričnih dokazov, kar Biščak počne. Kot bi spisal Smeri razvoja ženskega vprašanja, čisti boljševizem. Veliko čvekanja in malo vsebine.

     • tohuvabohu

      Eh, nehaj no. Ti si žalila avtorja, in prav tvoje obtožbe o zagovarjanju diskriminacije so paranoične (beri brez podlage). Imaš pa tudi zmedene pojme. Časnikar ni znanstvenik, da bo navajal “empirične” dokaze. On samo pove svoje mnenje oziroma posreduje pridobljene informacije. Lahkotnost obtožb je značilna (da ne rečem izdajalska) za levo srenjo. Če recimo Brščič reče, da niso vsi Nemci krivi za holokavst, levaki brž skočijo v zrak in rečejo, da je zanikal holokavst, uprizorijo medijski linč in mu zagrozijo s sodnim pregonom. Ne sili me, da povem še kaj bolj grdega.

     • Miccy

      Kaj res? In to s strani koga prode taka analiza :) :) :)

     • stajerc5

      Pojdi k Zori, baje je ze posteljo pogrela!

     • tohuvabohu

      Hehe, če bo šla skozi “reforma” zdravstvenega zavarovanja, bodo imeli programerji spet ogromno dela, ker se uvaja povsem nova, čudaška kategorija dajatev, ki je doslej nismo poznali, t. i. zdravstveno nadomestilo. Osnova za obračun bo menda bruto plača, odtegovalo pa se bo od neto plače. Da je Milojka tako nora, še razumem, ne razumem pa, kako lahko Vraničarka dovoli tak kretenizem. To vlado si bomo zapomnili za dolgo, res.

     • slosin

      meni so šli vedno na qrc birokratski nakladači, ki so kar naprej sprejemali neke popravke. Njihovo dogovarjanje trajalo in trajalo, ko so se pa končno dogovorili in popravke sprejeli, je morala biti pa programska oprema poštimana na horuk…z dons na jutr…pa smo gagal…

     • tohuvabohu

      Res, kdor tega ni doživel na svoji koži, težko verjame. Še danes se režim, kako se je v Jugi nek kreten spomnil novega načina zaokroževanja zneskov (5 par na 0 namesto na 10, 15 par na 10 itd), In so to uzakonili. Zato je bilo treba popraviti stotine programov (potem pa še nazaj). V primeru nove zdravstvene dajatve bi lahko svoje povedalo MF, še bolj pa FURS (ki bo fasal dodatno delo in evidence), tako pa zmešana Milojka s polno paro gazi vse, kar ji pride pod roke.

  • lojze

   Z novinarjem se povsem strinjam in v mojem podjetju žensk ne diskriminiramo. Naše ženske imajo osmi marec celo leto in ne samo danes. Kolega macon malce si v protislovju, ko praviš, da je potrebno več mesecev, da programer obvlada programski jezik, v isti sapi pa, da se v računalništvu kar naprej uči nekaj novega. Prav to je (le eden) argument članka.

   • slosin

    preden programer obvlada enega od programerskih jezikov in da postane ‘star maček’ ,je včasih potrebno več let, ne mesecev. …npr. oracle…

    • tohuvabohu

     K obvladovanju spada tudi fleksibilnost in odprtost za nove ideje ter ustrežljivost do uporabnikov.

     • slosin

      drži! Programiranje ni samo ‘programiranje’. Vedno gre za širše poznavanje problematike področja, nove ideje, izboljšave…ne pa samo poznavanje jezika pa mogoče operacijskega sistema…Tist, ki misli, da je dost, da programer osvoji samo enega od jezikov, pojma nima, kaj je to programiranje…

 • althar

  Zgodba o depriviligiranosti žensk je tipični socialistični mit iz zakladnice Frankfurtske šole še iz časa, ko so socialisti želeli poleg delavcev narediti tudi ženske za “ogroženo manjšino”. Mit se je medtem žalostno razsul že stokrat, zato ga socialistični politiki in njihovi novinarski hlapčki privlečejo na plan samo še okoli komunističnega 8. marca, pa še to bolj potiho.

  Zato pa je trenutno med socialisti precej bolj popularen mit o depriviligiranosti nebelih, nekrščanskih ljudi, ki so nova “ogrožena manjšina” (in predvsem volilna baza) socialistov. Glede na dejstvo, da je belcev/kristjanov cca. 1 milijarda, lahko brez težav primerjamo njegovo verodostojnost z ženskim mitom iz iste kuhinje socialističnih mitov.

 • Borut Stari

  Mitologija in dogme sta značilnost komunizma. Trg dela pa znanstvena fantastika.

 • rrrrr

  Ženske pri nas prejemajo nižje plače, kar je nepravično. Čeprav so ministrice v Cerarjevi vladi Katićka, Mrakićka, Vranićka,Brenćićka, Đerkocićka,Majcenićka, Smrkljićka in Kolarićka, plačane precej manj kot ministri, naredijo v povprečju precej več škode od njih.
  Ker pa v tej vladi nikoli ne veš, kdo je še moški in še ni ženska, iz spodobnosti vsem skupaj voščim poslednji 8. marec v Sloveniji.

 • xtc

  Biščak je samo nalil čistega vina in realnost.

 • slosin

  ni za kej, vedno na voljo….dunajska šola pa to…

 • Zora

  Kakršen urednik, takšen časopis. Vase zagledan moški, češ podjetnik ima vso pravico da dela z delavci kakor se mu zljubi…. Zaradi večine takšnih moških kot je Jože Biščak, človeštvo ne more in tudi nikoli ne bo evolucijsko napredovalo. Ženske take moške rade podpirajo, ker so pravi deci, zato bodo vedno ostale sužnje – za njih širile svoje noge….., dobile toliko kot jim bodo ti moški navrgli. Ego manija brez primere.

  • tohuvabohu

   Najbolje, da se spet malo odpravite v hosto in zalaufate revolucijo. To bo rešilo vse krivice.

   • Zora

    Ha ha samo rakšne globokoumne rešitve od ego manijakov brez domišljije in kreativnosti. Za to moraš imeti že malo bolj odprt um.

  • stajerc5

   Zora, a je res, da imas nekaj z Miccy? Samo vprasam.

 • samotoje

  Slovenske moškinje so Boštjanu M. Zupančiču dodelile bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo preteklega leta (o Simone Veil). Predlagam, da slovenski moški podeljujejo nagrado ksantipa leta za mnogo hujše izpade moškinj, ki so (zaradi hormonskih težav?) popolnoma izgubile kompas in so postale najbolj vulgaren, primitiven sloj družbe.

 • Get Smart

  V Sloveniji seveda ni kakih slovenskih moškinj, kot ste floskulo kupili pri MURGLJUGOKOMUNISTIČNIH Vodebih ali njegovih kopipastarjih,
  ampak so lahko in tudi so le
  KOMINTERNISTIČNE oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE moškiNJe.

  Ni vse, kar je V Sloveniji, zato že kar slovensko. Sledimo?

 • Get Smart

  Ni vse, kar je “V SLOVENIJI”, zato tudi že kar “slovensko”.
  NI vse, kar je “V ŠPANIJI”, zato tudi že kar “špansko”.
  MESSI ni španski nogometaš.
  RONALDO ni španski nogometaš.
  MESSI je ARGENTINSKI nogometaš V ŠPANIJI.
  RONALDO je PORTUGALSKI nogometaš V ŠPANIJI.
  MESSI je ARGENTINSKI LEVIČAR v Španiji — LEVIČAR pravimo tistemu, ki igra predvsem z levo.
  RONALDO je PORTUGALSKI DESNIČAR v Španiji — DESNIČAR je tisti, ki igra predvsem z desno.

  KOMINTERNISTIČNI in MURGL JUGOKOMUNISTIČNI samoimenovani watchdogovi v Sloveniji
  so KOMINTERNISTIČNI in MURGL JUGOKOMUNISTIČNI samoimenovani watchdogovi v Sloveniji.

  KOMINTERNISTIČNI in MURGL JUGOKOMUNISTIČNI samoimenovani “stekli psi” v Sloveniji
  so KOMINTERNISTIČNI in MURGL JUGOKOMUNISTIČNI samoimenovani “stekli psi” v Sloveniji.

  Na KOMUNIZMU oz. tu predvsem MURGL JUGOKOMUNIZMU ni, še enkrat, ni, in še enkrat:
  “ni česarkoli slovenskega”,
  saj govorimo o “kaviaržido KOMINTERNISTIČNIH kreaturah in njihovih
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH SERBUSIH = ZLOČINSKIH hlapcih = SERBUS je biča vajen in željan.

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Feminizem lezbizem ize izem izem je KOMUNISTIČNI drkalizem.
  Je AGITPROP za ustvarjanje FEJK delitve, FEJK sovražnikov.

  Namesto EDINE STVARNE DELITVE tega sveta,
  torej LJUDJE vs “smrtni neprijatelji ljudi”, kot so KOMINTERNA / MURGL KOMI JUGA sama pravi,

  vam poturijo FEJK nasprotja tipa moški vs ženske.

  Moški in ženske držimo skupaj, smo prijatelji, zakonski/izvenzakonski partnerji,
  skupaj delamo otroke …

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Pomni: Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM…

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!