Požiganje avtomobilov, razbijanje oken izložb, metanje kamnov v policiste so le del jagodnega izbora izgredov, ki so izbruhnili po Franciji. Ker pa Francija prisega na svoje republikanske temelje, si še naprej zatiska oči pred resnico.

Ivan Šokić (Foto: Demokracija)

Ob sprejemu hrvaške nogometne reprezentance na Trgu bana Jelačića so navijači prepevali domoljubne pesmi, se veselili, plesali in se zabavali. Bakle so osvetljevale konjeniški kip bana Jelačića, ki so ga odeli v plašč z znamenito rdeče-belo šahovnico. Svoje nogometaše so pričakali kot zmagovalce. Celotno državo je preveval nacionalni ponos. Ponos, ki ga te dni v številnih drugih državah zatirajo, kot da bi bil nekaj slabega.

Radost, ki je po mnenju nekaterih ne bi nihče imel pravice izkusiti. Angleška policija je namreč svojim navijačem, ki so se odpravili na svetovno nogometno prvenstvo v Rusijo, odsvetovala razkazovanje svoje uradne zastave. Ta zastava bi lahko, po trditvah policije, vzbujala “imperialistične” in “antagonistične” težnje. Edina imperialistična zastava na britanskem otočju je zastava Velike Britanije, ki pa je angleški navijači ne razkazujejo po svetu, saj niso prišli navijat za propadli imperij, temveč za svojo Anglijo.

Ko je Francija osvojila zlato na svetovnem nogometnem prvenstvu, so bili mnogi prepričani, da je bila njihova zmaga zaslužena. Kako le, ko pa je v reprezentanci le redkokateri Francoz? Francoski državljani zagotovo. Etnični Francozi, po drugi strani, so v lastni nogometni reprezentanci manjšina. V prvi postavi dominirajo priseljenci iz francoskih kolonij. Ta razlika bo z leti postala samo še bolj opazna. Francoska nogometna reprezentanca je postala tujska legija, njeni reprezentanti pa samo najemniki, ki nosijo francoski grb zaradi denarcev in ne nacionalne pripadnosti. Mislite, da bi nogometaši nekdanjih kolonij še naprej igrali za Francijo, če bi jim njihova država izvora lahko ponudila enako visoke vsote denarja?

Kako je mogoče, da lahko tako majhna državica, kot je Hrvaška, ki šteje le nekaj več od štirih milijonov prebivalcev, sestavi nogometno reprezentanco s 23 Hrvati, medtem ko 67-milijonska Francija ni zmožna skupaj spraviti 23 Francozov? Zagotovo, kolonije so pokazale svojo moč in Franciji prinesle zlato. A kaj to pomeni za Francoze? Njihovo zlato je kupljeno, medtem ko je bilo hrvaško srebro osvojeno.

To se je pokazalo tudi ob proslavljanju francoske zmage in hrvaškega drugega mesta. Hrvati so se svojega srebra iskreno veselili. Svojo izbrano vrsto so pričakali kot zmagovalko. Francoski priseljenci so po drugi strani v svoji zmagi videli znak, da je čas, da požgejo Francijo.

Požiganje avtomobilov, razbijanje oken izložb, metanje kamnov v policiste so le del jagodnega izbora izgredov, ki so izbruhnili po Franciji. Ker pa Francija prisega na svoje republikanske temelje, si še naprej zatiska oči pred resnico. Francoski republikanizem je mrtev. Ius soli se je izkazal za dvorezen meč. Pravni koncept, ki je zagotavljal državljanstvo na podlagi ozemlja, na katerem se je posameznik rodil, deluje samo, kolikor kolonialna velesila širi svoje ozemlje. Francoski republikanizem je lahko obstal samo zaradi francoskega kolonializma. Ko so se ti “Francozi” iz nekdanjih kolonij začeli naseljevati v Franciji, so začeli tudi izpodrivati avtohtono prebivalstvo. Ta pojav počasne prilagoditve in zamenjave je že pred leti v svojem romanu Podreditev opisal tudi francoski pisatelj Michel Houellebecq. Dokler so Francozi s pomočjo republikanizma lahko utrjevali svojo oblast v kolonijah po svetu, ni bilo težav. A ko so sami postali kolonija za svet, so se hitro pokazale vse slabe plati takega sistema. Že Hannah Arendt je v svoji knjigi Izvori totalitarizma ugotavljala, da od nastanka moderne nacionalne identitete asimilacija ni več možna. Noben prišlek se ni pripravljen odreči svoji nacionalni identiteti. Edina stvar, ki je omogočala asimilacijo, je bila po njenih ugotovitvah krščanstvo, ki ga je sekularna Evropa postavila na stranski tir.

Zase govori tudi dejstvo, da bodo s patruljiranjem po pariških ulicah začeli maroški policisti. Bojda naj bi šlo za meddržavno sodelovanje, s pomočjo katerega naj bi zmanjšali stopnjo kriminala med francoskimi priseljenci in pošiljali nazaj ilegalne migrante. V resnici je to kapitulacija francoskega republikanizma. V državo so spustili policiste tuje države, da skrbijo za red in mir. Kako dolgo, preden bodo tudi odločanje v parlamentu prepustili vplivu petrodolarjev?

Ivan Šokić

 • elh.

  Država pusti, da jo kamenjajo, indirektno preko policistov. Kakšna neumnost Makrona.

  • Darth Vader

   kaj pa lahko pričakuješ od 37 letnega investicijskega bankirja…..to, da si investment banker je 100% garancija,da si popolno usrane od človeka, prevarant, kešpička, zvest tistemu, ki te financira……zraven pa kreten fuka še 65 letno babico…..ker da ne bo pomote….če si star 60let in imaš 30 letno babo, to je za moškega velik uspeh in odraz, da je res alfa……ko je slika obratna, ko 37 letnik poriva 65 letno babico…..preidemo v območje duševnih bolnikov….ampak to je pri tej fuk-falangi v sloveniji že tudi normalizirano….jankovič poriva neke komaj polnoletne farmacevtke, zato da jim zrihta službo….pri levici pa radi porivajo fantke in pse…..

   • elh.

    Nič dobrega ni za pričakovati na žalost. Če bi imeli tak šmorn samo pri nas, bi še morda zvozili, ker pa so na vrhu skoraj povsod taki kalibri, zelo slabo kaže. Edino dobro je da mejimo zdaj z vsaj tremi državami, ki so odločene islamu zapreti vrata.

    • Darth Vader

     dokler ameriško veleposlaništvo in rusko veleposlaništvo ne da zelene luči za vlado….vlade ne bo :)

     • elh.

      Ta dva, Trump in Putin sta kljub vsemo še najbolj normalna, še posebej, če jih primerjaš z Junkerjem, Merklo, Macronom, Mayevo, Špancem, Grkom, Portugalci, Švedi in hlapci ala Miroslav

    • stane

     Te vsaj tri drzave bodo oz.ze polnijo SLO z migranti oz.lenimi,invazivnimi crnuhi.

     • elh.

      Ne, polnijo jih naši, odgovorni so izključno naši. Ne bo prej mir, preden ne bodo zamešali visokoeksplozivno koncentracijo. Na žalost. Jim sploh ni mar, ne pomislijo en korak vnaprej, glavno, da jim vsak mesec priteče dovolj na njihov račun. Če bo treba bodo pa odšli, ker si bodo to lahko privoščili. V nasprotju z marsikaterim njihovim volilcem in seveda nevolilcem. Brez vesti do domorodcev in brez vesti do migrirajočih. Smo sredstva za dosego njihovih ciljev smo eni in drugi. Sužnji.

 • Osti jarej

  ….ja,pejt se no spedenat…tak v esdžees pa res ne moreš…..

  • Krtača 20

   Špara lase za janšo….

   • Osti jarej

    …a misliš za tupe…..kot ga ima tramp

   • stane

    Ti opica debilna se pa sparas za zamorce! Golazen primitivna.

  • šmentanamuha

   V redu zgleda tale Šokič, men je všeč. Ti pa pejt tečnarit kam drugam.

 • macon

  Fajonizacija Francije napreduje in zahteva čedalje bolj krvav davek. :)

 • Mare

  Kva je to za en hipi? Naj ga že nekdo postriže.

  • Aresnica

   Marko skače-To pa nekaj pomeni -_- Sliko si pogledal._kolumno pa nisi prebral.
   _________________________
   Lep pozdrav

 • xtc

  Ni res ,da Francija ni zmožna narediti reda.
  Kritične mase še ni.
  Ko bodo otroci zagovornikov multi kultija posiljeni,zaklani oropani,ponižani bo hitro drugač,se pa prag odpora vedno bollj dviguje tako Frranceki kot merkelca sedaj to bremzajo z kaznimi zapori itd,a tepci ne vedo ,da bolj bremzajo večji je upor in večji bes,ki samo čaka na iskrico,takrat bo steklo in takrat pridejo tudi računi,in bojim se ,da se takrat žrtev nebo več štelo v tisočik ampak kar miljonih,dlje bodo politiki ta bes zatirali z kaznimi in silo hujši bo postajal in bolj nepizanesljiv.

  • Krtača 20

   Dej tablet uzem butl.

   • xtc

    Počakaj še par mesecev taki kot si ti naravnost ljubila te bo podivjana množica zatiranih s strani bedakov tvojega kova.
    Tepci tvojega kova se ne zavedate realnosti in momenta resnice-ljudi nekaj časa zatiraš,maltretiraš nato sledi,kaj sledi boš videl ne bi se tega veselil.

    • rrrrr

     Xtc, zakaj s tolikimi besedami nad enostavčno krtačo. Že pri prvi zatrokira..

     • Osti jarej

      …..proti dvostavčnemu

   • Osti jarej

    …a misliš,da spravi po gurkeljnu takega v velikosti lastnega kemblja?

  • Osti jarej

   …pejt sklofutat hitlerco..

  • Goran Hvala

   hahaha. kua je fajn ko jansevike tolk boli…..

   • stane

    Te bo bolel se ta skodozeljni ,usrani,izdajalski gobec!

  • stane

   V Nemciji je vsak dan cez 100 napadov na Nemce,vec tragicnih,pa se vojska in policija ne zganeta,da bi migrantom–napadalcem pokazala vetra.

  • stane

   So ze ponizevani,pretepeni in ubiti,pa se drzava ne zgane,da bi preprecevala hudodelstva. Ko je Francija premagala Hrvasko,so tisti zavedni Francozi,ki so vzklikali; zivela Francija! Bili brutalno pretepeni iz strani crncev. Crnci so vsklikali; zivela Alzirija!
   Ti to obnasanje kaj pove? No–go zone! Ti to kaj pove? Meni in vsakmu,patriotu pove veliko.

 • jovan jovan

  Nora24 bo republikanskim Francozom odprla oči! Z mehkim.

 • Krtača 20

  Tale šokanović je tud zlatga dnarja vreden. Enkrat nej fant pogleda v kakšen zgodovinski učbenik kaj se je dogajalo in zakaj prihaja do izgredov po Franciji: https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Bastilja

  Zgleda da se o tem tud na teh portalih ne sme pisat…. Pa zamorci pa muslimani pa….v kakšen celofan boste še desnakarji to zapakiral?

  • xtc

   Butl?Kaj tumbaš?
   Kralja že davno ni več ne izpadaj teslo.

  • stane

   Mislim,da bi se ti moral zgodovinsko izobrazit,tudi politicno,da ne bos v bodoce pisal neumnosti.

 • tarantela

  V Franciji razbijajo že od revolucije naprej, ne vem, če so bili glavni razbijači migranti…

 • Frank Novak

  Gospod Ivan Šokić , na tej sliki izgledate kot Kristus s kaksne pravoslavne ikone…
  Simpaticen mozakar ki hoce ostati Kristjan… to je dobro.

 • Frank Novak

  Francija naj kar ima probleme z ljudmi ki so jih Francozi nekoz ekonomsko izkoriscali.
  NE VEM PA ZAKAJ NAJ BI ISTE PROBLEME S PRISLEKI IMELA SLOVENIJA KI NIKOLI NI IMELA KOLONIJ? Samo zato ker se Slovenca tako lahko preprica da mora ostati ponizen hlapcek in pojesti ves drek ki ga poserjejo gospodarji?

  • stane

   Ja,to bo. Mas prav. Zal slovenec(vlada) nima v zavesti; JAZ SEM GOSPODAR NA SVOJI ZEMLJI IN NIHCE VEC.
   TEMVEC, samo ponizno caka,kaj bodo rekli drugi stevilcnejsi narodi.
   Iz zgodovine poznamo,da vecji narodi samo kradejo in se preyvarjajo kaksni so zavezniki,prijatelji. Ne znajo razmisljati s svojo glavo.

   • Frank Novak

    Slovenci nikoli nismo nikogar napadli niti nismo imeli kolonij.
    Slovenci zato kar naprej napadamo druge Slovence in sami sebe. Agresija je pri nas usmerjena navznoter…. saj drugace ni izvedljivo.

 • Olga2345

  Kulturna obogatitev! Levičarski papež in Cestnik Grmić sta gotovo navdušena nad “Francozi”….

  • Frank Novak

   Olga Kiraly?

 • samotoje

  Francija je tragičen dokaz, da integracija in asimilacija med diametralno nasprotnimi kulturami ne deluje, nikoli ni in ne bo. V Sloveniji se zaradi njene majhnosti vse skupaj kaže v še bolj tragični luči. Primer- če Jankovića voli večina priseljenih volilnih upravičencev, ni šans, da ne bi bil do svoje smrti župan. Tudi če vsi Slovenci v Ljubljani glasujejo proti njemu. Tu smo.

  • pajot

   Vem pa,kdo v bližnji prihodnosti zanesljivo ne bo glasoval zanj. Matilda.

   • samotoje

    Upanje umira zadnje.

  • Goran Hvala

   hahaha. ti si tipicna janseviska pizdica. . ja tu smo. . in zdej?

 • Gašper

  Drugače je znanih kar nekaj izgredov po zmagi kakšnega prvenstva, sploh NBA in NFL

 • domovina mili dom

  Ko nacija neke države izgubi nadzor nad varnostjo, je na poti zloma. Ali pa se pojavi “rešitelj”, ki cel svet potegne v vojne.
  To stanje sedaj kuhajo levičarji po celem svetu.

 • Hun

  Francija je od nekdaj pestra druscina…dolgocasje ni za Francoza

 • Hrvat Šokić še vedno ne more prebolet, da so jih Francozi razmontirali, pa išče neke izgovore, čeprav bi jih premagali vsi iz zgornjega drevesa. Naj grejo igrati proti Kitajski ali pa Indiji, pa se bojo lahko duvali, da so zmagali miljardno državo.

  • stane

   Opica debilna! Razmontiran ti je mozak,ce ga sploh imas. Pise resnico,ti pa mu delas krivico. Beeebooo blentavi..

 • šmentanamuha

  Pogrešala sem tole sliko od Ivana Šokiča, hvala. Ko jebe fuzbal, me sploh ne zanima:)

  • Get Smart

   Nogomet je najbolj razširjeno kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO orodje.
   In Francija je zares lep primer.
   .
   MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA v Slovenijo že vseskozi uvaža 4. in 5. ligaše iz sereoraca a i šire nje, naći bezveznjakoviće nje,
   in jih nastopljajo po klubih v Sloveniji in celo v reprezentanco,
   tako da morajo lokalni otroci v tujino, če želijo igrati …
   .
   kaviarŽIDO KOMINTERNA = KOMUNIZEM = TOTALITARIZEM =
   total = vse = VSE POD KONTROLO =
   pri čemer so taki navidezno nedolžni projekti, kot je fuzbal,
   še prav posebej pomembni.
   .
   Pranje možgančkov s pomočjo nogometa je prvorazredni projekt kaviarŽIDO KOMINTERNE,
   je prvorazredni projekt za uvoz muslićkultijev, za uvoz vseh sort serbuskov, za uvoz sereoraca i tako dalje do tokija.
   .
   S pomočjo fuzbala naredijo in operejo neviđene MILIJARDE nje …
   perejo glaviće uvoženi robi itd., itd.

   GLEJ tist prispevek o kao sodnikih/sodnicah = vzorec je vedno enak.
   Če le zamahneš z roko in rečeš, ko jebe sudije nje,
   s tem ne rešiš problema OKUPACIJE.

   Ovedeti se, spoznavati, odpirati oči na vsakem kraju …!

   Pamet v glavo.

 • Goran Hvala

  hahaha.. migranti so nabil hrvate. …hahaha…..

  • šmentanamuha

   Tudi tebe bojo … hahaha …

  • stane

   Lazes ko pes tece. Bilo je ravno nasprotno. Majmune

 • Get Smart

  Petrodolar = samo in le kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI dolar
  oziroma njegova MUSLIćKUTI razlilčica.
  MUSLIćIZEM je tvorba (hčerinsko podjetje kaviarŽIDO KOMINTERNE =
  babilonizem, romanizem, egipćizem itd., vse to je kaviarŽIDO KOMINTERNA =
  sužnjelastništvo = KOMUNIZEM = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = LIBERALIZEM =
  pedrizem = pedofilizem = transićizem …
  lumpenproleteri svih zemalja ujedinite se).
  .
  Kdo je zdaj predsednik Francije? KaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI socialistek, natančneje socialistka Emmanuelle, transić nje.
  Kdo je zdaj premier Francije? KaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI socialistek nje.
  .
  Francija je seveda pod totalno kontrolo kaviarŽIDO KOMINTERNE že dolgo tega,
  in ne le po t. i. “francoski revoluciji” in “bonapartizmu” (bon a part = dobre na stran = odstraniti nje), ki je “počistila”, kar se je še počistiti dalo.
  Nogomet je le eden od kazalcev.

  Če otroci ne boste odprli učk, se še dolgo ne bomo OSVOBODILI kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNE okupacije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!