fbpx

Ranka Ivelja – obraz dobro plačanega sovraštva do katoličanov

Ranka Ivelja (foto: STA)

Ranka Ivelja je v dneh, ko se na vladi odloča, ali bodo končno spoštovali odločitev ustavnega sodišča o 100-odstotnem financiranju javnih programov v zasebnih šolah, znova pokazala svoj nestrpni obraz, saj obsedeno napada vse, kar diši po veri v javnem prostoru. Tokrat se je spravila na slovesnost ob odprtju nove osnovne šole na Polici pri Grosupljem. Razlog: zelo jo je zmotil blagoslov šolskih prostorov.

Svojo nestrpnost do katoličanov je takole ubesedila: “In potem sta v veselem vzdušju na oder stopila še župnika, prebrala nekaj evangelijskih odlomkov, blagoslovila šolo in zbrane povabila še k skupni molitvi očenaša. Po rezanju traku so se ljudje zadovoljno razšli. A vprašanje, ki na terenu zveni sitno, ostaja. Je opravljeni blagoslov del tradicije, nekakšna neškodljiva folklora? Ali pa gre vendar za konfesionalno dejavnost, s tem pa za nezakonito in neustavno šolsko prakso, ki razgrajuje ali celo ruši enakopravnost verujočih, različno verujočih in neverujočih.”

Kaj nam sporočajo Ranka Ivelja, Maja Makovec Brenčič in Vlasta Nussdorfer?
V časniku Dnevnik je Ranka Ivelja objavila komentar z naslovom “Maja Makovec Brenčič je blagoslov na OŠ Polica predala inšpektorjem” (7. septembra. 2017) z namenom, da negativno okarakterizira na tisoče katoličanov, ki skrbijo za versko vzgojo svojih otrok. Pri tem ji pomaga koruptivna ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič, ki zaradi kriminalnega prejemanja neupravičenih dodatkov, ki jih je iz strahu pred kazensko ovadbo vrnila šele po razkritju, in previsokih sejnin ne čuti odgovornosti in sramu, čeprav je zaradi svoje nemoralnosti in oškodovanja proračuna komaj prestala interpelacijo. Brenčičeva, kot kaže, ne pozna lastne zakonodaje, kjer je v 72. členu ZOFVI navedeno, v katerih primerih je verska dejavnost v šolskih prostorih dovoljena:

(3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod.                                                                         (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega:                                      –        verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo,                                –        pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost,                                                     –        organizirane religiozne obrede.

Blagoslov šolskih prostorov OŠ Polica je bil izveden v skladu z 72.  členom ZOFVI, kar Makovec Brenčičeva očitno pozablja, štango pa ji drži celo varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer, ki ji je celo priporočila, naj domnevno pomanjkljivi zakon dopolni s sankcijami za kršitve 72. člena. Ob tem in sporni vlogi varuhinje v primeru nesrečne zgodbe koroških dečkov se postavi vprašanje, čigave interese ščiti aktualna varuhinja človekovih pravic.

Kdo je Ranka Ivelja?
Ranka Ivelja se je v zgodovino zapisala kot tista, ki je razglasila blaženega Lojzeta Grozdeta za fašista in iznašla besedo “katoliban” – to je Iveljina psovka, s katero je zmerjala verne katoličane in za katero se javno do danes ni opravičila. Na montiranem procesu je v vlogi sodnice novinarskega častnega razsodišča obsodila kolegico Barbaro Kastelec zgolj zato, ker ni hotela slepo verjeti v radikalno teorijo spola, ki ne priznava, da obstajata naravni ženski in moški spol ter ne priznava pomena materinstva in očetovstva za rojstvo, razvoj in dobrobit otrok.

Ranka Ivelja (foto: STA)

Ranka Ivelja vedno znova utrjuje zlovešč sloves največje kristjanofobinje v Sloveniji. Ob vsaki priložnosti napada katoliško skupnost in javno stigmatizira kristjane. Za svoj napad je izkoristila tudi blagoslov na OŠ Polica. V svojem besedilu sistematično uporablja negativne označevalce, kot so npr., da je blagoslov prostorov nekaj brezveznega (neškodljiva folklora) in celo nezakonitega, da katoliška tradicija razgrajuje ali celo ruši enakopravnost, s tem pa ljudi ločuje na neprave in prave. Ranka Ivelja uporablja preizkušeni besednjak radikalnih levičarskih in homoseksualnih aktivistov z namenom, da spodbuja versko nestrpnost, sovraštvo in demoniziranje katoličanov. Ko gre za katoličane, njene izmišljije tako rekoč nimajo meja. Včeraj je bilo pri njej na vrsti krivično obrekovanje nedolžnega blagoslova, jutri bo izjava kakšnega škofa, nato pa bodo še svojci po vojni pobitih sorodnikov, katerih edini greh je, da jih želijo pokopati. Za to kontroverzno delovanje je Ranka Ivelja vsak mesec bogato nagrajena iz našega denarja.

Odpovejte Dnevnik in Nedeljski dnevnik!
V družbi Suzane Rankov, Blaža Petkoviča in Tanje Lesničar Pučko je Ranka Ivelja ena glavnih Dnevnikovih preganjalcev sodobnih kristjanov. Vse tiste, ki imate naročen Dnevnik ali Nedeljski dnevnik oz. ju kdaj kupite, vabim, da razmislite, ali boste še financirali napade na vas in na vašo versko skupnost. Vsak evro za Dnevnik ali Nedeljski dnevnik je kamen, ki ga bo ta časopis slej ko prej vrgel na kristjane.

Denar, ki ga namenite za nakup teh časnikov, je stran vržen denar. Višek svojega denarja raje namenite ubogim. Odpovejte Dnevnik in Nedeljski dnevnik in naredili boste dvojno dobro delo. Namesto nestrpnežev bodo vaš denar dobili pomoči potrebni in pomagali boste prekiniti finančni tok za sejanje sovraštva in nestrpnosti v Sloveniji.

Franci Donko