fbpx

Saga o “strašnih grehih” Aleksandre Pivec

Odgovorni urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Že skoraj dva meseca – odkar globoki državi ni uspelo uničiti stranke SMC in Zdravka Počivalška – gledamo nadaljevanko “Grehi Aleksandre Pivec”. Vrti se vsak dan na »neodvisni« RTV, povzemajo pa jo leve komercialne ustanove od POP TV do Mladine. Da gre še za eno zrežirano afero, kažejo tudi prirejene javnomnenjske ankete, ki so prej v javnosti komaj zaznanega Tomaža Gantarja izstrelile na drugo mesto priljubljenih politikov. Gantar je sedaj še bolj priljubljen kot komik Marjan Šarec, celo bolj kot maršalica SD Tanja Fajon.

Tudi v poslanski skupini DeSUS, kjer so v preteklosti podpirali prav vsako norčijo in potencialno nezakonito ravnanje Karla Erjavca, so kar nenadoma postali moralni in etični. Spomnimo: Ko se je Karlu Erjavcu očitalo, da je kot minister zlorabil svoj položaj in nezakonito uporabil vojaško obveščevalno službo, kar je za demokracijo neprimerljivo hujši prestopek od ene kavice, so ga poslanci DeSUS z Juršo na čelu, branili do zadnje kaplje krvi. Bil je šef slovenske diplomacije, ko se je zgodila afera “arbitraža”, pri kateri so Sekolca in Drenikovo ujeli s prsti v marmeladi. Šefu diplomacije Erjavcu, se ni zgodilo nič. Spomnimo se afere Patria, ko je pogodbo o nabavi oklepnikov s Patrio podpisal prav takratni minister za obrambo Karl Erjavec, a je bil v nasprotju z zastarano sodbo proti Janši, Krkoviču in Črnkoviču, spoznan za nedolžnega.

V nobeni od teh afer Erjavec ni imel nikakršnih težav s poslansko skupino niti z mediji. Vendar Stranke DeSUS, čeprav je bila vedno deležna javnega posmeha, niso nikoli napadali na tak način kot sedaj. Po kongresu stranke, ki je odnesel večnega predsednika Erjavca, pa so se v njej začele težave. Le nekaj tednov po sestavi vlade so mediji že ugotavljali, da v stranki DeSUS vre, čeprav za to ni bilo nikakršnih realnih dokazov. Dejstvo pa je, da je nova predsednica začela postavljati svoje oblastne strukture, ki jim je zaupala. To pa ni bilo všeč stari gardi, ki je bila pod Erjavcem, dokler so pridno kimali, nedotakljiva.

Ameriški predsednik Donald Trump z ženo Melanio in sinom Barronom (foto: EPA)

Protokolarni obiski ministrov so stalnica v politiki. Tudi to, da jim gostitelj krije stroške obiska, ni nič takega, saj lahko ministrov obisk izkoristi za svojo promocijo. Ko govorimo o družinah, ni nič nenavadnega, da se plačajo prenočitve tudi družinskim članom, kar je bilo v preteklosti problematizirano. Bi mediji, če bi v Slovenijo prišel Donald Trump z ženo in recimo s sinom Barronom, problematizirali plačilo prenočitve sinu tako kot pri ministrici Pivčevi? So mediji kdaj problematizirali žretje in pitje socialističnih elit, so problematizirali pogostitve Židana, plačevanje na roko Šarcu itd.? Seveda ne. Pa bi v normalni državi lahko rekli, da je nekdo, ki je prejemal denar na roke, namesto da bi izstavljal račune, neprimeren za uradnika, kaj šele za predsednika vlade, kot se je zgodilo v našem primeru s Šarcem.

Pivčeva je zagotovo ambiciozna, močna in trmasta političarka, kar pa je v teh negotovih časih prednost. Spopasti se je morala z nepremagljivim predsednikom stranke, ki ga je premagala na kongresu. Prevzeti je morala stranko, ki jo je leta obvladoval en človek, ki je imel do potankosti izdelane oblastne strukture znotraj stranke. Spopasti se je morala s staro levičarsko gardo v stranki, ki je koalicijo s SDS videla kot veleizdajo. In sedaj se mora spopadati z apetiti po denarju (Demografski sklad) in ministrom Gantarjem, ki jo spodkopava na vsakem koraku.

Minister za zdravje Tomaž Gantar (Foto: STA)

A grehi Pivčeve so zanemarljivi proti podlostim, ki so jih podpirali poslanci DeSUS v preteklosti, ko so nekritično stali za vsako, še tako morebitno nezakonito potezo svojega predsednika. Pivčeva ima seveda na plečih afero SRIPT, ki še vedno zbuja nekatere dvome ter nekaj kavic in prenočitev, kar je bagatela v primerjavi z grehi Karla Erjavca. A glavno vprašanje te zgodbe je: Bo Pivčevi uspelo dojeti, da igranje igre globoke države ne pomeni njenega obstanka na vrhu stranke? Bo spoznala, da odrekanje podpore medijski zakonodaji ne bo zmanjšala napadov nanjo? Da bo na koncu, če naredi vse tako, kot želijo strici iz ozadja, še vedno odvržena na politično smetišče?

Pivčeva mora obstati in mora nadaljevati na samostojni politični poti. Kljub napadom, kljub medijskemu bombardiranju in grožnjam. Kajti le samostojne NSi, DeSUS in SMC lahko skupaj z SDS zlomijo monopole globoke države. Če jim uspe zlomiti Pivčevo, Počivalška ali Tonina, je za naslednjih 10 let spet konec razvoja, investicij in rasti. Saga o grehih Pivčeve se mora končati z njenim obstankom v koaliciji in na vrhu stranke DeSUS.

Aleksander Rant