Šarčev koalicijski sporazum – ničvreden papir!

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Pa ga imamo. Šarčev koalicijski sporazum, namreč. Temeljito sem ga prebral, za potrebe tega prispevka pa sem skušal analizirati področje notranjih zadev. Domišljam si namreč, da o tem nekaj malega vem.

Za uvod naj zapišem, da je tista rola papirja, ki je v vsakem javnem ali zasebnem stranišču, saj veste, čemu je namenjena, prava dragocenost v primerjavi s temi 23,5 lista papirja (47 strani). Po podpisu tega ničvrednega papirja ga nihče več ne bo niti povohal, kaj šele upošteval, no, tisto rolo papirja pa vedno porabimo do konca.

Gre namreč za zbirko “izzivov” in predvidenih “ukrepov”, ki jih je, to se vidi z Lune, pisalo več avtorjev, po sistemu “copy paste” pa jih je nekdo “zlimal”. Pri tem so “izzivi” našteti slabše, kot jih je v obliki problemov te države naštel Marjan Šarec v DZ, “ukrepi” pa so navedeni kontradiktorno, zlasti pa v slogu, če bo tako, bo tako, če ne bo tako, bo pa drugače, pri čemer seveda “ukrepi” sploh niso opredeljeni, kaj šele časovno, rokovno opredeljeni, še manj pa finančno ovrednoteni. Celo njihov režimski časopis Delo je zapisal: “Seznamu koalicijskih želja manjka še ček za dve milijardi evrov.” Če to zapišejo pri režimskem časopisu Delo, ki je zadolžen za promoviranje Šarčeve vlade, potem je jasno, da je tu nekaj hudo narobe.

Nezadostno (0)
V življenju sem prebral na tisoče izdelkov študentov. Vse sem vedno presojal skozi pomen izdelka v izobraževalnem procesu in seveda skozi njegovo vsebino. Koalicijski sporazum je na nek način eden najpomembnejših dokumentov države za obdobje vladanja neke vladne koalicije. Če torej koalicijski sporazum berem kot državljan, zlasti pa kot univerzitetni profesor, potem lahko zapišem, da vas bi moralo biti sram, da ste kaj takega sploh spisali in pred kamerami celo podpisali. Ne nezadostno (5), ampak nezadostno (0).

Kot že rečeno, sem za potrebe tega prispevka temeljiteje analiziral področje notranjih zadev. Omejen prostor mi ne omogoča, da bi zapisal vse, kar bi želel, zato naj navedem le nekaj bisernih detajlov. Področje notranjih zadev sploh ni opredeljeno, ampak je na slabih dveh straneh pomešano s podsistemi nacionalne varnosti, kot slaba mineštra torej.

Poglejte si te floskule
“Zagotovili bomo financiranje podsistemov nacionalne varnosti in postopno rast izdatkov … prilagojeno … zmožnostim slovenske družbe.” Povejmo bolj razumljivo: več denarja bodo namenili za potrebe vojske, policije, obveščevalne službe in drugih, če bo to mogoče, če pa ne bo, pač ne; pozabili pa so zapisati, če bo to dovolil Luka Mesec, če ne bo, pač ne bodo. “Dvignili bomo raven varnostne kulture v družbi.” Kako, s kakšnimi ukrepi, kdaj, koliko bo to stalo − o tem nič, nemerljiva floskula torej, ki ne pomeni nič. “Uredili bomo status poklicev in oblikovali karierne poti v nacionalni varnostni strukturi.” Kaj to pomeni? Bodo povišali plače policistov, vojakov, obveščevalcev gasilcev in drugih? Kdaj, za koliko, kako, so zagotovljena sredstva? O tem nič. Torej smo spet pri znani Šarčevi izjavi, če bo tako, bo tako, če ne bo tako, bo pa drugače. In že drugič (limanka) o izdatkih takole: “Postopno bomo realno dvignili obrambne izdatke, in sicer v dinamiki, ki je finančno vzdržna za …” Pozabili pa so zapisati, da se bo to zgodilo, če bo to dovolil Luka Mesec, če ne bo dovolil, tega pač ne bodo naredili.

Foto: STA

No, in ker tega ne bo dovolil, to je že povedal, se to ne bo zgodilo. Čemu torej ta zapis? “Urediti je treba status, pogoje za delo in opremo gasilk ter gasilcev, reševalk in reševalcev ter drugih prostovoljk in prostovoljcev …” S tem bo soglašal tudi Luka Mesec, toda, kako bodo to naredili, do kdaj in koliko bo to stalo, pa ne zapišejo. No, pa še dve s tipično policijskega področja. “Okrepili bomo delo na področju računalniške forenzike.” Čeprav o tem nekaj vem, preprosto ne razumem, kaj sploh nameravajo narediti. “Učinkovitejše bomo varovali schengensko mejo. Tehnične ovire bomo z meje odstranili takoj, ko bodo razmere to dopuščale.” Kontradiktorno. Na eni strani priznajo, da Cerarjeva vlada do sedaj ni učinkovito varovala schengenske meje, s tem se celo strinjam, je pa nerazumljivo, da se s tem strinja Cerar, ki se je pod koalicijski sporazum podpisal. Ne povedo, kdaj, kako, s čim in za koliko denarja bodo to naredili. Tehnične ovire bodo pač odstranili z meje, če jih bodo, če jih ne bodo, jih pač ne bodo. Razumi, kdor more, jaz ne. O kriminalistični policiji, preiskovanju bančnega kriminala in še mnogočem pa niti besedice. Pa saj je jasno, zakaj.

Vinko Gorenak

 • Dado

  Peče, peče. desnica. Leve stranke in srednje stranke vladajo državi, SDS pa je zmagala na volitvah. SDS se ima za najpomembnejšo stranko, z najboljšim programom in najsposobnejšimi ljudmi, pa vendar lahko so jezni (in so) zato, brcajo grizejo, pljuvajo, in nenazadnje zaničujejo vse okoli sebe….. čeprav so jim prvaki strank in vodje poslanskih skupin jasno povedali, da zaradi ravno takega zaničevalnega odnosa ne bodo sestavljali vlade z SDS. To ve predsednik SDS, zato je ponudil sodelovanje z SDS brez predsednika stranke, a so ga pravilno zavrnili… Koga bi lahko dobili, homofoba Grimsa, ali debeloglavega nepoznavalca mednarodne politike, ki bi sklical parlament, da bi sprejel vojaške ukrepe proti Hrvaški, ali najpametnejšo vzgojiteljico v državi, ali dr- Logarja, ki je v predvolilni kampanji s svojim repom pometel v koš vse znanje, ko se je z ugotovitvami v preiskavi parlamentarne komisije za banke )ki jo je sam vodil ), norčeval za pridobitev točk za SDS . Res je škoda toliko ljudi , da so samo vojaki za enega politika, ki mu je čas že minil. Dolga leta bomo volivci glasovali “samo, da ne bo Janša”, dovolj škode je že naredil za Slovenijo in dovolj je koristi za najvišje v stranki, ki jih stranka pošilja po ministrstvih ali v EU parlament.

  • אדוני

   Imaš težave?
   Tabletka pomaga.

   • traktor

    S tabletko pri njem je treba biti previden. On je na trdem šusu.

  • večni srb

   Ne razumem, kdo je drek, hrvati, ki so nas okupirali in nas skušajo asimilirat ali naši, ki jim to dovolijo, medtem pa zatirajo in uničujejo slovenski narod, enostavno ne vem več kdo je večji gnoj.

  • Tomi

   Še en bebec v stilu, naj propade država samo, da ne bo vladala SDS.

   • Kosobrin

    Država ne bo propadla, je šla že čez hujše viharje v zgodovini, SDS pa tudi ne bo vladala.

    • Tomi

     Vladate že predolgo leftardi, države pa je vedno manj. Za lastne toplovodarska riti ste pripravljeni prodati narod. Se pa strinjam, da SDS ne bo vladala, ravno iz zgornjih razlogov z dodatkom neumnega volilca.

  • Mojca pokraculja

   In tale tvoj zmazek je naravnost poln vljudnosti in spostovanja?Zanicljiv odnos imas samo ti in tvoji komunajzarji. Koga sploh zanima tvoje nakladanje.

  • pajot

   Budalo na trojno potenco. Zastonj si porabil si čez stodvajset besed. Zapisal bi na kratko: jaz sem kreten.

  • Felikss_AH

   PRAVI DADO – “…homofoba Grimsa…” – Torej HOMOSEXUALEC Dado ne mara Grimsa ker ta ne mara Homosexiče… Homiči ste res občutljive in zamerljive dušice

   PRAVI HOMO-DADO – “…samo, da ne bo Janša, dovolj škode je že naredil za Slovenijo…” – O kakšni škodi je beseda, a bi si dalo kaj več zvedeti… namreč manjka mi ta podatek za primerjavo s škodo ki so jo naredile ostale vlade… tiste Murgelfilne, Homofilne, Lezbofilne, Mastifofilne, Islamofilne, Afrofilne, Sorosofilne, Ilegalofilne, Banksterskofilne… tegale Šarenoga pa še začela ni in je že asfaltirala deset-pasovnico za pot v Komunistično škodomandijo

   PRAVI HOMO-DADO – “…in dovolj je koristi za najvišje v stranki, ki jih stranka pošilja po ministrstvih ali v EU parlament” – Hmmm… Vajgla in Fajonovo Janši ni bilo treba poslati v EU Parlament… tu je pa res naredil škodo državi… katastrofalno škodo!

  • tohuvabohu

   Slovenijo peče 75 let diktature komančev.

  • samotoje

   S sivimi se sicer ne ukvarjam, ampak tvoje pisanje je tako elementarno konfuzno, nekoherentno in v svoji biti tako enosmerno, da naj bo.

   1. “SDS se ima za najboljšo stranko…”. Za SDS je glasovalo skoraj 25% vseh volivcev. Na te si
   pozabil. Težko se katerakoli stranka za kaj ima, če je ljudje ne volijo.
   2. “…so jim prvaki strank in vodje poslanskih skupin jasno povedali…” Če bi šla SDS s takimi “prvaki” strank v koalicijo, bi izgubila vso kredibilnost.
   3. Ne vem, v imenu katerih volivcev si obelodanil svoje ogorčenje nad stranko SDS, bolje je, da pišeš v svojem imenu, ne tlači drugih v svoj preprost kalup.
   Za konec- nisem član nobene stranke in tudi SDS je zame vredna toliko, kot je kredibilna. In tu leži tvoj problem (in problem tvojih volivcev). V kredibilnosti.

  • Bogdan Šalamun

   Kaj Bebo, ti si pa zmagal v bitki z zdravo pametjo! Čestitam!

 • večni srb

  Moje mnenje je, da so kup skorumpiranega, do konca pokvarjenega in lažnjivega dreka, takega totalitarizma v Jugoslaviji nismo doživeli nikoli. in prosim, da notranje zadeve solidarno držite gobec.
  Ja živimo v najbolj gnili državi na balkanu, nimaš kaj pohvalit.
  Lepo naj čičajo in čakajo na sodbe Evropskih sodišč, dokler ne pridejo po njih s tanki.

  • FRANC3

   Končno en normalen prispevek na tem forumu izpod tvojih prstov in iz tvoje glave.
   Res, SLO postaja gnila država! Zaradi politikov, še bolj pa zaradi volivcev.
   Volivci verjamejo praznim obljubam o visokem standardu brez dela. POZABI.
   Starosta slovenske politike je izjavil: ”Tudi Slovenci bi imeli Švico, če bi švicali kot švicajo Švicarji.”
   Mi bi pa radi živeli brez dela, imeli visok standard in bili poleg tega še spoštovani. POZABI!

 • večni srb

  Slovenija je danes fašistična dežela, o tem ni zame niti najmanjšega dvoma. Menda je jasno kaj lahko to edino pomeni za prihodnost celega naroda. Smrt fašizmu! Konec debate, če se to ne bo ustavilo in iztrebilo, bo šlo celotno človeštvo k Hudiču, škoda še kaj nadalje komplicirat, ker tako je.
  Šarec bo verjetno naredil isto kot Cerar in vse vlade pred njim, na čelu z Janšo, ki je začel in Pahorjem, ki je potrojil vložek. Slovenija je v nepremičninah vredna 200 milijard, to je to, tretjino tega si lahko sposodimo, potem smo ob vse. Ko rečem vse, mislimna stanovanja, hiše in vse ostalo kar imajo ljudje postavljene, poroki za dolg države so namreč državljani ali povedano za zarukance, za dolg države, ki ga ta ničvreden narod že zdaj nikoli ne bo mogel plačati, bo šel vaš dom in vse kar ste si pošteno prigarali skozi celo življenje. Tudi nevolilci nismo čisto nič na boljšem, čeprav smo edini odločno rekli ne in nas je skoraj polovica naroda, vsi imamo Slovenski rojstni matični list občana, ki je dejansko državljanska pogodba in smo torej soodgovorni, kdor ni imel od ropa tisočletja, če ne vseh časov, nič, toliko slabše za njega.
  Jaz naše vojske ne rabim, zame to ni slovenska vojska in zagotovo ne delajo nič dobrega za slovence. Osebno bi jih gnal v Hag, za drugam niso.
  Notranje zadeve so tako tragična zgodba, da raje sploh ne začnem. zame so servis fašističnih oligarhij globoke države, slabše policije nisem videl nikjer na tem svetu, mogoče z izjemo Hrvaške, pa še tam nisem imel niti približno tako slabih izlušenj, ampak princip je isti, to je pač moje mnenje. Ne vidim nobene rešitve, enega za drugm bi bilo najbolje postaviti pred Evropska sodišča in ustrezno kaznovati, kar se bo zelo verjetno tudi v resnici začelo dogajati. Upam, ker alternative so bistveno slabše.
  Internetne policije ne rabimo, imamo že Piratsko stranko, ki jih
  najemajo, pa razne take kot je oni Orning, ki bi jim bilo dobro vzeti
  opravilno sposobnost, ne namesto da jih najemajo za državne teroristične
  akcije.Se sploh kdo zaveda kaj vse si lahko privoščijo, pri nas neofašisti preizkušajo najbolj nečloveške, izrojene tehnologije, ki nad civilnim prebivalstvom ne bi smele biti nikoli uporabljene. Isto kot v nacistični Nemčiji, le da Hitler ni imel take tehnike.

  Želel sem se vpikniti v zločinski sistem družbene samozaščite, k ije bil edina prava totalitarna organizacija za časa Jugoslavije, Gorenjak bi jim pa rad plače dvignil zgleda in je na njih celo ponosen. Pa sploh razumete kaj pomeni družbena samozaščita? To je točno to, kar bi očitate komunizmu, ki ga pri nas itak ni nikoli bilo. Celo vzhodna Nemčija je imela manjši civilno represivni aparat kot Slovenija, nihče v Jugoslaviji se ni mogel primerjati z nami, z izjemo nekoč ustaški hrvatov, ampak tam so naredili drugačne čistke. Nihče drug na svetu ni imel kar tretjino naroda vključenega v para fašistične organizacije, nihčle v sovjetski zvezi, ne v južni Ameriki, niti kambodža. Škoda se sprenevedati, da to ni res, že Udba.net je povedal vse kar smo celo živeljenje ugibali o sosedih in prijateljih, celo o ožjih družinskih članih. Kdo bo zdaj vsem tem ljudem dopovedal, da so nori in neskončno pokvarjeni, če pa mislijo, da so heroji in najbolj častni člani družbe.
  Tudi gasilci so drek, saj ne gori voda, od kod vam ideja, da je gasilec atomatsko nekaj dobreha in posvečenega? Povsod so dobri in slabi ljudje, le da tam, kjer se nabere večina barab skupaj, dobrim ni mesta. Gasilce je treba profesionalizirati, ker požari ter druge intervencije niso nobena šala, njihovi postopki so načelno strogo strokovni in smrtno resni, to pa ni več mogoče prepuščati amaterjem. Ne glede na srčnost in požrtvovalnost, ker prav take infantilne neumnosti najraje koga stanejo glave. Vsak slovenec mora biti usposobljen za kritične intervencije, vsak mora znati gasiti požare i nuditi prvo pomoč, pomagati ljudem v hudi življenjski stiski, tudi otroci in starejši, kadar gre za življenja in obstoj ljudi, se vedno tiče vseh v neposredni bližini. Če ni denarja za zaposlene gasilce, se morajo pač delavci sami organizirati, tak kolektiv se družbe ne tiče in ga nismo dolžni vsi financirati, niti tolerirati. Teh mitov o dobrih in pogumnih gasilcih mora biti enkrat konec, srednji vek se je v Evropi končal že pred sto leti.

 • Marjan Šarac

  Dobri smo.

 • Joško

  Odlična lekcija levakom; Čestitka g. Vinko.

 • Bandit123

  Ravno tak papir ste imeli vi Vinko, ker pač nekaj morate imeti, da narodu zamažete oči. Vladate pa tako kot prilika nanese že od 91. naprej.

  • xtc

   Pozbil vzeti tablete?

   • Novakec1

    Ima prekleto prav, samo kasno palimo in si predolgo zatiskamo oči -ker so naši.

  • pajot

   Janša je vladal 5 let. 22 let pripada vam. Te jebe matematika?

 • xtc

  Ne bom delal velikih analiz itd.
  Šarčevanja bo hitro konec ko ga bodo ,doleteli pritiski iz tujine,ekonomskarealnost(zmanjkanje denarja in kreditov) ter kriza ,ki prihaja,vse ostal nima misla-SLO levaki vbodo padli z oblasti identično kot so v Yugi.

 • Novakec1

  Kdaj sem že napisal da je koalicijska brezpredmetna, kasno pališ, sicer na tvoja leta ti je oproščeno.

 • pajot

  Če ne bo zdaj,bo kdaj kasneje. Pripravljen bodi,to je vse.(Shakespeare)
  Slovenci,bodimo pripravljeni. slovenceljni pa naj hodijo po cesti,ki ne vodi nikamor. No,ja,če greš po poti,ki je zaprta,se obrneš in greš po drugi. če bo špičasto bojo vile,če pa široko,bo lopata. Kva je zdej,babe?

 • Olga2345

  Koalicijska pogodba je večna manj kot rolica papirja, Šarec pa je se svojo kramarijo vreden še manj kot drek, ki ga s to rolico obrišemo…. To ve tudi udbomafija v ozadju, zato ga je postavila!

  • janko

   Ja! In še kako krepko smo v pesti starih temnih sil, ki z lahkoto upravljajo s socialno – komy (ne)vzgojenimi novimi generacijami – NEZMOŽNIMI ODGOVORNEGA ŽIVLJENJA DANES!! Danes smo samostojna država, ampak, MALA, preveč mešana iz Yuge, obkrožena z močnimi sosedami. In zato – ZELO RANLJIVA! Tega se NE zavedamo!!

 • Olga2345

  Koalicijska pogodba je vredna manj kot rolica papirja, Šarec pa je se svojo kramarijo vreden še manj kot drek, ki ga s to rolico obrišemo…. To ve tudi udbomafija v ozadju, zato ga je postavila!

  • FRANC3

   +++++++++++++++++++++++ 1.000 X.

 • althar

  Šarčev koalicijski sporazum – ničvreden papir!

  To vedo tudi komedijanti sami, saj so ga napisali le zato, ker ga že morajo. V resnici bo politiko vodila ekipa v kavarni Zvezda (ali po novem morda v kavarni Opera bar).

  • FRANC3

   Tam zasedajo Kučan & Co elita;

 • rrrrr

  Vinko, ravno nasprotno.. 4. slojni koalicijski papir je boljši od 3. slojnega : mau bl se črte drži pa še prstou ti tok ne zapaca.

 • Franjo Trojner

  Šarcu je vseeno za vlado, za koalicijo, za vse probleme, ki tarejo Slovenijo, Slovenke in Slovence, še posebej mu dol visi za koalicijski sporazum, ker ON Šarec je svoje že dosegel, postal je mandatar in ko priseže še njegova ekstra leva vlada, bo on Šarec postal še predsednik vlade.
  Če bi se Šarcu resnično šlo za dobrobit države in državljanov bi ostal samo povprečen komik in v tem užival,
  tako je pa sla po pomebnosti, sla po oblasti in sla po denarju prevagala njegovo šibko komedijantsko žilico in je pač postal komedijant politik. Šarec si je tako želel oblasti, da je tekst koalicijske pogodbe menjaval, kot za šalo, prvo ga je totalno spremenil po želji Nsi, ko mu je ta dala košarico, jo je pa tekst koalicijske pigodbe spremenil tako, kot je želela ekstremno leva stranka ZL. Sam sem trdno prepričan, da če bi poveljnik Štajerskih vard, Šiško na parlamentarnih volitvah dobil 10 poslancev, bi gotovo bil v tej kikiriki Šarčevi koaliciji, vladi in zasedel celo mesto obrambnega ali notranjega ministra.

 • tohuvabohu

  Bog varuj Slovenijo, če se bodo držali pogodbe. Če se bodo lotili izpeljave tistih stvari, ki jih je v pogodbo vsilil Luka Merjasec, bo pa katastrofa.

 • tohuvabohu

  Zakaj ograji na meji rečejo “tehnične ovire”, bedaki? Gre za mehanske ovire. Tehnika ima veliko področij, mehanika je le ena od njih in to najbolj preprosta.

  • Aleks Gartner

   Prav imaš kolega!
   Le da to niso niti tehnične niti mehanske, sloh pa ne ovire.

   • tohuvabohu

    Ovire so se prijele, v resnici pa so ograje. Ograje so ponavadi mehanske, lahko so tudi pod napetostjo. Za laserske ipd. ograje še nisem slišal, ni pa izključeno, da se bodo pojavile.

 • Hun

  ni cudno da smo češka roba postal…ce kvalitetne ljudi ne zanima pilitika…Ko vidm vecne studente Mesca, Kordisa…doktoriranca na nikakvi fakulteti Gorenjaka…ti je vse jasno

  • FRANC3

   Za Meseca in Kordiša se strinjam. Za Gorenjaka pa nikakor ne.
   Gorenak je bil v ZDA, Mesec in Kordiš pa v Venezueli. Tu pa je razlika očitna!!

 • Common Sense

  Po svoje je še dobro, da pri nas beseda, kaj šele pogodba nič ne velja. Upajmo vsaj, da ne velja.

  • FRANC3

   Predlagam enosmerno karto za VENEZUELO.

 • Stražar

  ta koalicijski sporazum je toliko “ničvreden”, da bo na podlagi njega levica spet prevzela oblast, to je nekaj, česar desnica ni sposobna narediti, niti ni sposobna deliti oblasti z levico, skratka večno gretje opozicijskih klopi.. ko je bil Tonin že poslanec, za Šarca še nihče niti slišal ni

  • FRANC3

   Desnica se drži načel in od njih ne odstopa.
   Levica je za prevzem oblasti pripravljena skleniti sporazum tudi s hudičem (ki ji je po načelih zelo blizu).

  • samotoje

   Ali si ti profesionalen butelj ali samo honorarno?

   • Aleks Gartner

    Profesionalen butelj.

 • majo

  Nekdanji policist udriha po vsemu kar ne zraste na njegovi ali Janševi glavi.Dobro je,da pa nihče veliko ne upošteva kar prihaja iz nekdanje policijske glave.Pričakujem,da bo sčasoma začel kritizirati tudi samega sebe.

 • lumpi ževe

  Zrak bodo mešali dokler se ne skregajo.

  • janko

   Pa ne bo samo mešanje megle, na žalost bodo delali ŠE VEČJO ŠKODO, ŠE VEČ KATASTROF….

 • janko

  Levica bi ponovno nacionalizirala podjetja – torej pokradla ljudem, ki so garali več generacij….itd ect…. Pod bodočo vlado torej turbo katastrofe …. Poglejmo Višjegrajsko skupino….
  In poglejmo še Hrvaško: veliiiko toplega morja, pa rodovitno Panonijo. So lenuhi ampak denar vre k njim SAM! Samo en primerček: mali fini bife z grillom ob morju v kampu; vsak dan gužva evropejcev preko polnoči, denar se ponuja; avgusta zapre lastnica obrat – odide na . odmor”. “Zaka pa ne”, denarja ima “punu kapu”.

 • Aleks Gartner

  Imam občurtek, da Šarec še vedno igra gledališko vlogo Dr. Drnovška? Vsebine mu počasi zmanjkuje.Levica bo izsiljevala do razpada koalicije in razpisa novih volitev. Je bil Šarec sploh kdaj v Bruslju? Kako bo klepetal z Merklo, če je dozdaj imel za sogovornika kvečjemu župana Domžalske občine g. Dragarja? Volitve bodo rezultatska ponovitev prejšnjih. December bo ključen! Obeta se preoblikovanje koalicije. SMC, SDS, LMŠ in KD bi bila prava.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!