Srbohrvaščina kot slovenski stockholmski sindrom boljševistične ugrabitve

Mitja Iršič.

K pisanju tega sestavka me je pred meseci vzpodbudilo jamranje slovenskega glasbenika o tem, kako hrvaška glasbena skupina računa ogromno za vstopnico za njihov koncert, pa je ta razprodan, medtem ko slovenski glasbeniki nastopajo zastonj, a so njihovi koncerti včasih celo odpovedani zaradi premajhnega zanimanja. Na tem mestu se bodo oglasili poklicani poznavalci, ki bodo v en glas trdili, da je srbohrvaščina* pač neskončno bolj melodična, poslušljiva, zabavna in pisanju poskočnih hitov prijaznejša kot slovenščina. V te neumne debate se ne bom vmešaval. Kot nepoznavalec bom predvsem poljudnoznanstveno rekel, da je povprečje slovenskega, srbohrvaškega in drugega glasbenega ustvarjanja v južnoslovanskih dialektih enako brezvezno ter zahodnim trendom sledeče.

Boljše vprašanje je, od kod Slovencem manična obsesija ne le s srbohrvaško glasbo, ampak tudi kulturo na splošno. Zakaj se mladi mulci za hec pogovarjajo v kvazi-srbohrvaščini – ne le sinovi in vnuki JLA oficirjev, tudi slovenska mladina, katere genetska sledljivost do podalpskega sveta sega vsaj tako daleč kot prve slovanske selitve na jug balkanskega polotoka. Dejstvo je, da v Srbiji, na Hrvaškem ali v BiH niti v sanjah ne bi obsesivno (kot mi srbohrvaško) poslušali slovenskih melodij (to, da smo nekdaj živeli v skupni tiraniji, jim je španska vas in prav je tako). Očitno obstajajo zelo globoke rane naroda, o katerih se nikoli ne pogovarjamo, ker nas je strah, da bi izpadli rasisti.

Najprej je potrebno ovreči neumno tezo, da je prilagajanje drugim jugoslovanskim južnim Slovanom enako kot pogovor v nemščini z Nemcem in angleščini z Američanom. Pa ni. Niti približno. Američani in Nemci s še toliko truda ne bodo nikoli razumeli slovenščine. Njihova veja germanskega jezika nima nič skupnega s slovansko. Medtem ko si naši južni bratje z nami ne delijo le jezikovne skupine in podskupine, ampak celo posebno vrsto podskupine: slovenščina in derivati srhbohrvaščine namreč skupaj sodijo v družino zahodnih južno-slovanskih jezikov (v vzhodno skupino spadata makedonščina in bolgarščina). Torej ni prav nobenih ovir, da povprečen Srb in Hrvat ne bi z nekaj truda vsaj iz konteksta razumela slovensko, v primeru, da bi se mi nekoč nehali igrati njihove hlapce in spregovorili v svojem jeziku.

Srbohrvaščina se Slovencem zdi samoumevna kot dihanje
A če si res želimo naliti čistega vina (z vsem spoštovanjem do lingvističnih, glasbenih in preostalih kulturnih tradicij Srbov, Hrvatov, Bosancev in Črnogorcev), je srbohrvaščina naš stockholmski sindrom. V SFRJ je bila slovenščina de jure eden od uradnih jezikov v grehu rojene federacije, de facto pa potisnjena na rob ekonomskega in kulturnega ustvarjanja. Po stari formuli, ki se vsem Slovencem danes zdi tako samoumevna kot dihanje, ne da bi se sploh vprašali, zakaj je tako: namreč, da se pred Hrvati, Srbi in drugimi, ki smo jih nekoč klicali “brača” (ne pa “bratje”, to je že preveč slovensko), brez izjem pogovarjamo srbohrvaško – če je le mogoče, še ritolizniško, z oponašanjem dialekta, ki ga govorijo tam, od koder je srbohrvaški sogovornik. Tako je bilo 40 let nazaj in tako je danes. Seveda se kaj podobnega nikoli ne zgodi v obratni smeri. Noben Hrvat (katerih kajkavski dialekt srbohrvaščine je še najbližji slovenščini) ne bo niti pomislil, da bi se potrudil govoriti slovensko, še več, kar nekaj jih ne bo slovensko razumelo nič bolje kot rusko ali poljsko. Njihovo stališče razumem – pač nočejo se siliti z uporabo tujega jezika, katerega bi ga hočeš nočeš zmaličili.

Veliko bolj absurdno se mi zdi obnašanje Slovencev. Kot da so za status quo ante bellum sprejeli stanje, kakršno je bilo po zasužnjitvi, ki so jo boljševiki inovativno poimenovali “osvoboditev”. Zelo zanimivo bi bilo opraviti analizo kakšnega “štajerskega Miša”, valetnih šolarjev, ki si sredi prestolnice razglašeno pojejo “bolje biti pijan, nego star”, in odurno pijanega Slovenca sredi ogabne beograjske beznice, ko zakruli: “Konobare, još jednu rakiju!” Nekateri bodo dejali, da je to pač posledica priseljevanja iz republik bivše Juge, ter hkrati izpostavili dejstvo, da je velika večina pred-samostojnih Slovencev vojsko služila južno od Slovenije. Slednjo tezo se lahko hitro zavrže: srbohrvaški melos poslušajo tudi tisti, ki so komaj shodili. Prvo pa s tem, da so se tudi Slovenci preseljevali na področje celotnega jugoslovanskega Balkana, a so se asimilirali tako zelo, da danes gotovo ni več niti trohice slovenskosti ali slovenskega jezika v njihovem vsakdanu.

Zaljubili smo se v svoje posiljevalce in se z njimi poročili
Ko sem leta 2003 obiskal Beograd in se začel pogovarjati slovensko, sem najprej naletel na topo strmeče natakarje, taksiste in receptorje, ki pa so na koncu spoznali, da je slovenščina vendarle bližja srbohrvaščini kot pa kakšnim germanskim dialektom, ko sem jim pomagal prevajati za drugega gosta iz Nemčije, ki ni znal nič drugega kot nemško, natakar pa po stari balkanski navadi nič drugega kot srbohrvaško. Počasi so se navajali na neko novo stvar, na katero niso naleteli še nikoli v življenju. Na Slovenca, ki govori slovensko. Na tem čudnem svetu, kjer je večina mladih govorcev srbohrvaščine najbrž prepričana, da v Sloveniji govorijo samo malce čudno verzijo njihovega jezika. Gotovo jih je tudi nekaj s tremi križi na hrbtu, ki ne vedo, da slovenščina sploh obstaja. In za to smo si povsem sami krivi. Obsojamo Bosance, ki živijo tukaj že od časa pred Kardeljevo ustavo, pa še zmeraj govorijo, kot da so se prejšnji teden preselili iz Sarajeva. Hkrati pa se z njimi skoraj izključno pogovarjamo srbohrvaško – se pravi, sploh jim ne damo priložnosti, da bi se naučili našega jezika.

Zakaj? Kot rečeno, skoraj zagotovo je del odgovora stockholmski sindrom. Zaljubili smo se v svoje posiljevalce, se z njimi poročili in imeli njihove otroke. Kot taki si še desetletja pozneje ne znamo priznati, da smo sploh bili ugrabljeni in pridržani v okolju brez svobode. Seveda je takšna psihosomatska razlaga samo del odgovora, kajti na pot ujetništva so nas pahnili tudi rojaki. Capo di tutti capi revolucionarne povojne mafije je bil vsaj 50-odstotni genetski Slovenec, nekateri njegovi sostorilci pa so bili ravno toliko slovenski kot Lojze Slak.

Srbohrvaščina tako ne predstavlja neke dejansko tujerodne ugrabitve ljube nam podalpske dežele – kot ruščina za sovjetske satelite, ampak je simbol vsega, kar nas je mentalno pripeljalo v pozicijo večne ciklične stagnacije. Kot pijanec, ki si kronično bolezen jeter lajša še z enim požirkom tavžentrože, nas srbohrvaški kulturni etos vrača v čase, ko ni bilo odgovornosti in ko smo bili najbolj uspešni reveži. Srbohrvaščina je manifestacija našega ultimativnega potopa v mantro povprečne balkanske republike, ki se je zajedla v vsako poro naše biti in nas je začela definirati, tako gospodarsko, politično kot sociološko. Odtrgala nas je iz nedrja germanskega evropskega povprečja in nas najprej monarhično in nato boljševiško pahnila v nek drugi svet, kamor smo spadali le lingvistično in (delno) genetsko – čeprav so raziskave pokazale, da si Slovenci in severni Hrvati več genotipa delimo z zahodnimi Slovani (Poljaki, Slovaki, Čehi, Lužiškimi Srbi), kot pa s preostalimi južnoslovanskimi prebivalci Balkana. Kot žrtve posilstva tudi mi ne bomo nikoli več isti in si bomo noči še več stoletij lajšali z mislimi sovraštva in hkratne sprevržene ljubezni do našega posiljevalca, ki pa ni srbskih ali hrvaških, ampak slovenskih korenin.

Tudi Srbom, Bosancem, Hrvatom in Črnogorcem se zdi bizarno, da smo zaničevalni do svojega jezika
Zelo težko je napisati tak odstavek, ne da bi izpadel rasistično. Gotovo je, da ga bodo v teh časih manične politične korektnosti dežurni varuhi javnega mnenja in dostojnosti označili kot takšnega, kar pa sploh ni njegov namen. Še enkrat pa moram poudariti, da nimam nič proti modernim Srbom, Bosancem, Črnogorcem in Hrvatom. Ti niso nič krivi za boljševiške grehe svojih dedov. Še več, tudi njim je skrajno bizarno, da smo Slovenci tako podložni in zaničevalni do svojega jezika, da si ga pred njimi sploh ne upamo uporabljati. Niso dovolj jugonostalgično nevrotični, da bi razumeli. Njihova pot je desno-evropska. Srbi, Hrvati, Bosanci in Črnogorci govorijo svoje jezike, se osredotočajo na kulturo, v kateri živijo; bežno vedo, da tam nekje na severu obstaja nek jezik, ki ni srbohrvaščina, in živijo povsem neizstopajoče življenje povprečnega zemljana. Čudaki smo mi. Naša čudaškost pa je le odraz psihopatološke preteklosti in sedanjosti.

Razmislite o tem naslednjič, ko boste poslušali slovenskega premierja v odhajanju, kako jih s hrvaškim komikom klati v polomljeni hrvaščini – pis, ljubav, bok! Ko boste na 24 ur namesto o stiski mladih slovenskih družin v sosledju prebrali o domnevnem porniču Nives Celzius, Balaševićevem obisku bolnišnice in novi turneji Tonija Cetinskega. Ko boste sredi Tromostovja na sveto noč poslušali srbske trubadurje. Ko boste ugotovili, da je uraden jezik slovenske prve nogometne lige srbohrvaščina. Ko bo ob naslednjem obmejnem incidentu hrvaška novinarka naredila intervju s slovenskimi ribiči v hrvaščini, slovenska pa v Savudriji prav tako v hrvaščini. Nehajmo se pretvarjati, da je to normalno. Ni. Naši dedje in očetje so bili boljševiško posiljeni. Zdaj je čas, da nas naša generacija zopet vrne v objem kulture, ki ji pripadamo skupaj s severnimi Hrvati. Čas je, da nas neha biti sram, da smo Slovenci.

Mitja Iršič

*Srbohrvaščino bom označil kot en jezik, kljub uradni politično motivirani klasifikaciji, ki srbščini, hrvaščini, bosanščini in celo črnogorščini priznava status ločenih jezikov, in kljub psihosomatskim lingvističnim nevrotikom na obeh straneh, ki manično iščejo nepomembne razlike med tema dvema južnoslovanskima dialektoma, ki sta si neskončno bolj podobna, kot so si podobni oddaljeni dialekti slovenščine.

 

 • kresnik

  Naslov je čudovit. V par besedah je avtor podal analizo več kot sto let trajajoče okupacije.

  • Novakec1

   Malo pretiravaš, zadnjih 20 let je intenzivno.

  • Matt_von_Glanz

   Naslov je res žebljica na glavico glavice.

 • kresnik

  Tole je najboljše kar sem prebral zadnja leta. Čestitam.

  • dob

   Se pridružim temu mnenju!
   Sicer menim, da je bilo tule precej dobrih besedil, tudi istega avtorja!
   Ampak v trenutku navdušenja, ja, bom tudi sam rekel: tole je najboljše, kar sem prebral zadnja leta!

   Pomembno je vedeti, zakaj smo tako prekleto podložni kot narod. Rekel bi, da znamo biti ponosni le kot izdajalci!

   BOJIMO SE LASTNEGA JEZIKA, ne izražamo se v njem, ker smo prisiljeni govoriti laži brez stika s telesom, sprenevedamo se že takoj, ko odpremo usta v slovenščini.

   Resnica VEDNO izhaja iz telesa. Ne iz glave. Glava je naučena, telo je RESNIČNO!
   Človeku, ki je jezen, verjamem. Jeza ne laže. Ima svoj vzrok in ga pove, če sebe pove in izraža.
   Končno pa – svoboda ni nekaj, kar ti nekdo podari, svoboda je tisto, kar si ne pustiš vzeti!
   Torej: ne pustimo si vzeti!

   Verjamem jeznemu. Tistemu, ki ga je pa sama olika, ne verjamem, ker ne vem kaj nosi v sebi.
   Bodimo jezni! Govori naj telo, ne glava!

   • Mojca pokraculja

    Kapo dol , Dob !
    Zlat si !

    Saj ne zameriš da te hvalim s tvojo lastno zahvalo:))

    • dob

     Sploh ne. Bijeva boj za isto stvar. To ni zahvala, to je vzpodbujanje :))

 • Jan Kovalski

  Tole pa paše sem kot naročeno:

  https://www.youtube.com/watch?v=K4C5fG4_X_c

  pis, ljubav, bok!

  • Mojca pokraculja

   In mi to mirno prenašamo ?! Tega povampirjenega naduteža, ki sramoti slovenski jezik, sebe in svojo državo. Nimam besed.

 • test

  se nikoli nisem naucil te spakedravscine, na Hrvaskem govorim izkljicno slo. pa se se ni zgodilo, da me nebi razumeli. Se vec, bolj me spostujejo kot vse ostale bizgece, ki se trudijo v polomljeni verziji njihove spakedravscine komunicirat

 • von Rhein

  Samo ena ,tako mimogrede.Spadam v generacijo,ki je imela “čast,pravico in dolžnost” služiti narodu v ti.kovnici bratstva i jedinstva. Ker nisem hotel govoriti sh in bil zaradi tega večkrat upozorjen,da moram govoriti uradni jezik jugoarmije sem zašel v velike težave zaradi izjave,javno . Če so oficirji po izobrazbi enakovredni diplomantom fakultet,pomeni,da govorijo vsaj en tuj jezik (če je že slovenski za njih tuj) in se lahko sporazumejo do osnovnega nivoja komunikacije.Slovenski jezik je samo del enakopravnosti med narodi (stalno ponavljajoče floskule),torej ne sme biti problem,da me srbski oficir (v mojem primeru major)razume.Vsaj tiste manj zahtevne stavke,ki smo jih uporablali .Še posebej,ker jaz razumem ves bla,bla in bla,ki mi ga ponujajo med poukom “političke nastave”.

 • tasilo

  Za to čefurizacijo slovenščine se zahvalite tudi domačim “akademikom”, ki urejajo SSKJ in vanj vedno bolj pripuščajo Slovencem in slovenščini tuje čefurizme! Zadnji čefurski spak, ki sem ga odkril, je ogaben izraz

  částiti – izkazati prijaznost, vljudnost, naklonjenost s pogostitvijo, plačilom računa v restavraciji, gostinskem lokalu: danes te častim jaz; častiti komu pijačo; častiti večerjo
  http://fran.si/iskanje?View=1&Query=%C4%8Dastiti

  Slovenščina glede tega prekletega “čAstiti” nima urejene in predpisane niti skladnje. Kako naj bi bilo prav: Častim te na pijačo?! častim TI pijačo?! častim te s pijačo?! NIČ OD TEGA!

  Tega izraza v uradni slovenščini še do nedavna ni bilo. Slovenec od nekdaj koga povabi na pijačo, pelje na večerjo, mu plača pijačo …

  LP. Hanibal Lector

  • von Rhein

   A ti častiš? Besede,ki me zadanejo direktno v pleksus.Težko bi se sedaj spomnil kaj bolj odvratnega. Mogoče :ajd, se vidmo.

   • pajot

    Pogosto uporabljajo,predvsem mladi,namesto menda(seveda),srbsko “valjda”.

  • althar

   Če se ne motim, je ta problem v resnici star že več kot 150 let, ko so naši jezikoslovci na valu “ilirizma” začeli slovenščino iz zahodnoslovanske skupine, kamor po svoji strukturi sodi, siliti v južnoslovansko. Takrat enkrat so se v slovenščini pojavili umetni LJ in NJ, ki jih slovenščina prej ni poznala (Trubarjevi “Lubi Slovenci” ipd.), da o štedilnikih in žepih ali izgonu “nemško zvenečih” besed niti ne govorim.

  • dob

   Kapo dol, tasilo!
   Zlat si.
   (meni je nagravžno poslušati “bilokateri, bilokdaj”, “kao” in “val(j)da”.)

  • francelj3

   Částiti je preprosto srbska beseda, to povem zato, ker večina tim. Slovencev tega verjetno ne ve več.
   Meni gredo pa izredno na živce besede, kot je leten (letne gume – za vse leto ali samo za poletje? ker je v srbščini poletje leto), uporen (se nič ne upira, ta beseda se uporablja za slovensko besedo trmast, ker se v srbščini reče trmast uporan) itn. Konec koncev, ne vem, kako so lahko tako močno zasidrali srbsko besedo dalje in itd., v slovenščini se reče naprej in itn. (in tako naprej). Čefurji nas bodo pohodili kot deževnike, seveda, če se ne bomo uprli.
   Slovenisti bi morali malo paziti, da se jezik ne onesnažuje. Oni pa nasprotno vsako srbsko besedo, ki jo mularija uporablja, vključijo v SSKJ in pravopis, češ da se uporablja. Narobe svet.
   Sploh najbolj mi gredo pa na živce tim. politiki (cmera, rjavec), za katere natanko vem, da se plazijo pod hrvatarji s tisto svojo tim. srbohrvaščino, ki je tako spakedrana, da jo še srbijanci in hrvatarji komaj komaj razumejo.

   • Matt_von_Glanz

    No, naj ti dam insajdersko informacijo. Ko je beseda nekaj let del govornega prostora, so jo obvezani dati v slovarje. Tudi kul najdeš v SSKJ. Vseeno je Fran, ki je bil uporabljen za referencoz online zbirka slovarjev, med katerimi je TUDI sskj. To pomeni, da ni to vse kar takoj knjižno.

    • tasilo

     … in ker čefurji govorno in pisno tako vneto uporabljajo čefurizme, čefursko sintakso, čefursko frazeologijo … bomo sčasoma popolnoma nekritično “obvezani dati v slovarje” vso to čefursko navlako, ali kako?

     Saj se hecaš, anede? V slovarjih ni izrazov šporget, ladlc, firtah, beštek, montirajzen, peglezen,… A čefurizme bomo pa tlačili noter kot polnopravne slovenske besede, ali kako! A ste čisto prifuknjeni?! Res, ti insajder, A SE HECAŠ!?

     Insajderji tvojega kova boste s takim čefurofilnim pristopom do konca ferderbali (=čefurizirali) naš jezik! Janez Gradišnik se v grobu obrača!.

     ————————–
     Est modus in rebus.

     • Matt_von_Glanz

      dej no. Nisem rekel, da se strinjam. In ne delam jaz slovarjev. Sem pa iz foha. Ko se besede doboljkrat pojavijo v knjigahin na javnih govornih mestih, počasi pridejo v SSKJ. Vse besede, ki si jih naštel, so v slovarjih regionalnih narečnih besed.
      Me pa čudi, da ne veš, da niti ena od besed, s katerimi mahaš kot z zastavico, ni slovenska po izvoru. Ker potem jih verjetno ne bi uporabljal? Samo sklepam. Ti bi moral prvi bentiti proti temu.

     • tasilo

      Na oboje odgovorim kasneje, zdajle ne utegnem,

     • Matt_von_Glanz

      drgače glede iskanja skupnih jezikovnih jeder je bilo marsikaj povedanega. Ta čefurizacija pa vseeno ni posledica tega, ampak 500000 Bosancev, ki jih je Kučan spustil v SLo, da je z njimi napravil doživljenjsko volilno telo zase in Jankoviča.

  • Nšo-či

   Popolnoma drži! Ta izraz ne prebuja želje po druženju ob pijači. Predstavlja “napihovanje ” namesto razsodne rahločutnosti.

 • dež

  Odličen prispevek, ni kaj dodati.
  Morda le to, da poleg že omenjene kvazi-srbohrvaščine, zelo moteča postaja tudi kvazi-tviteraščina (forumaščina), ki se iz internetnih debat čedalje bolj seli tudi v pogovorni jezik. Predlagam obisk tviterja ali kakšnega bolj obiskanega foruma in bo takoj jasno na kaj mislim.
  Trenutno prednjači novinarka Financ Petra Sovdat. Njena spakedranščina v komentarjih, v katerih ne dela reklame za svoj časopis, je prav neverjetna. Osebno bi ji kar prepovedal pisanje na forumih, ne zaradi verbalnega delikta, ampak zaradi sramotenje slovenskega jezika. Naj še enkrat naredi maturo iz slovnice ali pa naj jo končno začne uporabljati.

 • domovina mili dom

  Kmalu se povrnejo “vremena”:
  http://shrani.si/files/fotojbzab3wvni.jpg

  Slovenci so tako pohabljeni, da ne opazijo, kaj počne mladina in okolica.
  Postajamo podalpski čefurijat.
  Sami smo si krivi.
  Smo kot prasci , ki neumno vdano zremo v sedanjost, da nas v bodočnosti pokoljejo.

  • dob

   >>Smo kot prasci , ki neumno vdano zremo v sedanjost, da nas v bodočnosti pokoljejo.<<

   Ne.
   Bog nas ima rad. Tisti Bog, ki ne sme biti omenjeni v naši himni, nas ima rad!

   • domovina mili dom

    Kučan nas ma tako rad, da boga še dolgo ne bomo v himno djali. Ali pa morda.

    • dob

     Bog, ki ne sme biti v himni, pravi da Njemu včasih več pomeni, če ga nekdo v himni pogreša, kot pa ga omenja.
     Pravi, da potem tako več izve o nas.

     • domovina mili dom

      On uživa v pogrešanju narodu pa tik taka.
      Balkanci imajo pregovor:jebeš il ne jebeš, kurcu prolazi vreme”.

     • dob

      Ne. Ni tako.
      Ne bom zdaj o tem, bom ob priložnosti dal link in razložil to stvar. Nič ne uide.

   • Borut Stari

    Prošnja, God save the Kingdom Angliji vedno manj pomaga. Slovencem bo vince pomagalo lajšati bolečine ko nori jebejo zmedene.

    • dob

     Hvala za vince. Slabša varianta je rakija.

     • Borut Stari

      Rakija nikakor. Bolje je Schnaps, še bolje pa žganje.

 • Novakec1

  Čisto ste zafural Slovenijo, veliko je temu pripomogla potuhnjenost desnice, zadnja leta so rep med noge stisnl in se skrival.

 • althar

  To je le problem starih prdcev. Mlajši od 35 let niti ne razumejo, niti ne govorijo jugo jezikov, niti jih ti ljudje, njihovi jeziki in njihove države kaj dosti ne brigajo.

  • von Rhein

   Valjda ne razumejo.Izražajo se kao v pogovoru ker se štekajo.

   • althar

    Tako smo govorili mi pred 30 leti. Danes mladina onesnažuje svoj jezik z anglicizmi. Ne govorim na pamet – imam dva taka doma + tono njunih prijateljev.

  • Matt_von_Glanz

   to ne bo držalo. Mladi so vsi po vvrsti prepričani, da je neki Tito bil totalno skuliran tip.

 • črnaovca

  Bravo in kako preseči to stanje. Najprej na radiju vrtijo vse drugo kot slovensko glasbo a imamo res lepe starejše pesmi iz enakega obdobaj kot nam jih prodajajo oni od tam doli. Drugo v šoli kjer bi morali otrokom slovenščino proljubiti ne pa priskutiti, kako je možno da dobi otrok bolšo oceno iz tujega kot domačega jezika. Ne posiljevat z vsemi mogočimi in nemogočimi topoumnimi pravili. Imamo leposlovje in iz njega naj se učijo lepega jezika, v glavo jim je treba vsaditi ponos da govorimo jezik ki je nekaj posebnega. Vsem tistim ki so tu že od nekdaj in še ne znajo slovensko pa zapreti vrata, ne pa da bomo kmalu imeli v šoli prevajlca za vsakega šiptarja, lahko si ga pripelje na svoje stroške. Vse se začne z vzgojo in to ne posiljevati z nepremišljenemi reformami kar čez noč. Morda je gnilo jajce v zavodu za šolstvo in na ministrstvu ki si kar nekaj zmišljujejo in to traja že od uvedbe komunističnaga umotvora ki se mu je reklo usmerjeno izobraževanje, nekritično smo povzeli nek bolonjski proces. In kaj imamo daes?

 • stroke

  Mitja Iršić, čestitam za znanje slovenskega jezika. Glede na Vaše srbsko poreklo in vsebino članka bi pričakoval nekaj bolj polomljenega.

  • Matt_von_Glanz

   Iršič je ravno toliko Srb kot ti Slovenec ali Šved. Poleg tega, njegovi članki so prodorni in inteligentni, tako da ne vem, zakaj bi se spravljal na njegovo domnevno poreklo.

   • stroke

    Iršić je lahko samo Srb, nič drugega. No, mogoče ne v tvojih deluzijah, v realnosti vsekakor.

    • Matt_von_Glanz

     Bolj gledam v Č v njegovem priimku, manj vidim kaj podobnega Ć-ju. Koliko časa si ti gledal?
     Tudi jaz sem na -ič, pa ti povem, da sem daleč nazaj čistokrven Slovenec.

     • stroke

      NovaTV, 2047: “Čefurji raus!” – Svoboden Miloševič

      Saj vem, da si tudi ti na -ić. Na Novi se zbirajo samo Slovenci, ki jim srbsko poreklo hodi v nos, pa si tukaj trdijo svoj ć.

     • Matt_von_Glanz

      Kako hitro dobiš iz trdega mehkega … se ti to pogosto dogaja?

     • stroke

      Odvisno kako močno se Mojca potrudi.

     • Matt_von_Glanz

      Rajši se drži originalno svoje Slađanke. Tam bo ves čas mehek.

     • stroke

      Saj bi, pa je šla z Maticem.

     • Matt_von_Glanz

      Ok, zmagal si, dokazal si večno trdoto. Moje malice je konec, delo čaka. Ti boš verjetno še nekaj časa iskal mehke med trdimi.

     • stroke

      Tako, pridno nazaj na delo. Jezo si iztresel, čas je da narediš šefa Vojislava zadovoljnega.

     • Matt_von_Glanz

      LOL, duhovit pa si (za Balkanca). ajde

     • pajot

      dej,odjebi že enkrat,ti polpismen zahojenec.

    • Mojca pokraculja

     In ? Je to kaj slabega biti Srb? Odlično piše in govori slovensko.Nam Slovencem ni treba z njim govoriti v “naši” polomljeni srbščini ali hrvaščni. To je point zadeve.
     S tabo pa bi najbrž bilo treba preklopiti na srbskohrvatski.

     • stroke

      Najbrž res.

     • Mojca pokraculja

      Strokovnjakovič pričaj malo sam !

    • dob

     Imaš kaj proti Srbom, ti usrane?

     • sumljivislon

      kakšna je razlika med avtorjem zapisa …in županom mesta ::?………..Janković je grožnja demokraciji !
      ˝Na Jankovićev odgovor so se odzvali tudi v Inštitutu za domoljubne vrednote, kjer so mu ponovno pisali, da je prav Ustavno sodišče Republike Slovenije tisto, ki je zavrnilo predlog župana Ljubljane in njegovih podpornikov, da se ena od cest v Ljubljani poimenuje po Josipu Brozu Titu. Sodišče je navedlo, da je vsako poveličevanje preteklega komunističnega totalitarnega sistema protiustavno ˝…
      copy paste – Intervju dr. Stane GRANDA – Nova42tv .!

      ˝ Don´t cry for me Slovenia ˝

     • Matt_von_Glanz

      Srbi so bili okupatorji Slovenije. To bi moral vprašati Iršiča, le kaj bi ti odgovoril?

     • dob

      Srbi ne futrajo več komunizma. Zame so torej zdaj spodoben narod.
      Srbski komunajzarji pa se tukaj gredo sovražnega prevzema države Slovenije in ustvarjanja SFRJ na tujem hrbtu! Tega pa ne odpuščam.
      Domači izdajalci RAZNARODUJEJO ta narod, pod kučanovim vodstvom!
      Sram jih je lahko, prekleti kvizlingi.

    • dob

     Kaj si ga dostikrat mečeš na roko, da si si dal ime stroke?

  • Mojca pokraculja

   “Čestitam za znanje slovenskega jezika” – tako se slovensko ne piše in govori. To je spakedranščina, ki izhaja iz srbščine iz ” čestitam na znanje”.
   Torej “ta pravi” se oglaša. V svoji maniri pa potrjuje točno vse tisto kar je Mitja napisal.

   • stroke

    Uf, še dobro da si tu.

  • dob

   Antikomunist ne potrebuje porekla, ker antikomunisti živimo v sedanjosti.
   Obstaja pa samo sedanjost! Vedno.
   Ampak ti tega seveda ne bi vedel, ker tvoje misli niso tvoje. Sposojene so iz preteklosti in ne živijo v sedanjosti.
   V sedanjosti le hirajo in umirajo in še druge nagovarjajo, naj crknejo skupaj z njimi. Bojijo se same v prepad, zato druge porivajo pred sabo, češ: žrtvujte se za naše velike ideje!
   Smrdite po truplih!

   Komunisti nagovarjate tale narod, naj naredi samomor za vas, ali pa vsaj skupaj z vami.
   Takšni ljudje ne morejo voditi naroda, ker ga peljejo v smrt.

   • TI SI BOLNIK. Sicer pa se vse vidi kaj kozlaš tukaj

    • dob

     Upam, da se vidi, na to tudi računam.
     Sicer pa, kako pa ti veš? Saj ne bereš drugega kot samo Sportske novosti.

 • dob

  GENIJALNO!!!
  Bravo Iršič!
  Zadel si v samo bistvo slovenske podložnosti in mazohistične želje po njej.

  >>Boljše vprašanje je, od kod Slovencem manična obsesija ne le s srbohrvaško glasbo, ampak tudi kulturo na splošno.<>Torej ni prav nobenih ovir, da povprečen Srb in Hrvat ne bi z nekaj truda vsaj iz konteksta razumela slovensko, v primeru, da bi se mi nekoč nehali igrati njihove hlapce in spregovorili v svojem jeziku.<>*Srbohrvaščino bom označil kot en jezik, kljub uradni politično motivirani klasifikaciji, ki srbščini, hrvaščini, bosanščini in celo črnogorščini priznava status ločenih jezikov, in kljub psihosomatskim lingvističnim nevrotikom na obeh straneh, ki manično iščejo nepomembne razlike med tema dvema južnoslovanskima dialektoma, ki sta si neskončno bolj podobna, kot so si podobni oddaljeni dialekti slovenščine.<<

  BOJ ZA SVOJ JEZIK
  https://obstajajoljudje1.blogspot.si/2017/04/boj-za-svoj-jezik.html

 • Mojca pokraculja

  Fenomenalno Mitja !!! Zadel v jedro in okoli jedra. Tavžentroža na rane slovenske samodestrukcije. Še enkrat bravo.

 • Vlado77

  Opažam nekaj zanimivega. Jugoslovanskih besed v komunikacij mladih je celo več kot je bilo pred 30 leti. Po mojem je to zaradi pop kulture. Kar pa se tiče našega prilagajanja ostalim balkanskim narodom pa je stara stvar in povezana s naravo nas samih. Imamo premalo ponosa in imamo preveliko tendenco prilagajanja. V bistvu pljuvamo po svojem jeziku in tudi njihovem. Namreč večina Slovencem ko govori srbohrvaško govori neko spakedranščino , ki ni ne srbsko ne hrvaško. Dobesedno lezemo v rit Bosancem,Srbom in Hrvatom brez potrebe . Verjetno smo videti v njihovih očeh kot neki tepci. Srbohrvaščina je izmišljen jezik. Absolutno sem proti temu spontanemu prilagajanju. To se dogaja tudi če je v družbi le en balkanc med desetimi. Ni čudno , da Srbi, Bosanci, Hrvati ,ki živijo tu vse življenje tudi 50 let in več , še danes ne znajo tekoče slovensko. Problem je v naših glavah in ponosu, da smo to kar smo. Pljuvamo po lastni identiteti. V tem pogledu bi se morali zgledovati tudi po njih ( Srbih, Hrvatih) , ker jim ne pade na pamet , da bi govorili slovensko v lokalni družbi.

 • terminalar

  Nekoč sem se družil s Srbom (iz Srbije, ne s Fužin), ki je insistiral, da se pogovarjava zgolj slovensko.
  Redki so taki ptiči.

  • V Sloveniji taki ne obstajajo in tudi nikoli niso …

 • Sarkazem

  Avtor ima povsem prav, pozabil pa je na zgodovino! Sredi 19. Stoletja je bil pri nas silno moderen ilirizem, verjetno zaradi hudega pritiska germanizacije, ki je povzročal obračanje intelektualcev proti našim jugovzhodnim bratom in iskanje pomoči pred germanizacijo v jugoslavizaciji. Nekateri so se kar preselili v Zagreb in začeli pisati in pesniti v hrvaškem jeziku. Najbolj znan je bil Prešernov sodobnik in prjjatelj Stanko Vraz. Mnogi razumniki tega niso odobravali, na primer Prešeren, mnogi pa so tam našli edino rešitev in bodočnost za Slovence. Ti trendi so v Sloveniji trajali in se širili do konca prve svetovne vojne in zadnji, ki je temu vehementno nasprotoval je bil naš drugi genij Ivan Cankar, ki je zelo svaril slovensko srenjo pred balkanizacijo, kamor se je nagibala vedno bolj ob razpadu habsburške monarhije. Zato so ga ob zadnem govoru v hiši na Kongresnem trgu 6 enostavno ubili, policijsko preiskavo preprečili in od takrat nam 100 let lažejo, da je bolan umrl v cukrarni, uboja pa ne omenjajo. On sam je že leta pred tem tožil, da je v Ljubljani nevarno nasprotovati simpatiji do združevanja s Hrvati in Srbi in razmišljati o drugačnih rešitvah slovenskega vprašanja. Tako smo leta 1918 zapustili Srednjo Evropo in se umestili na Balkan, od tam je sledila balkanizacija pa še komunistična revolucija in komunistični režim, ki traja do danes. Tako je tudi laže razumeti nelagodje zaradi osamosvojitve, pomanjkanje domoljubja, vse kar zgoraj opisuje avtor in celo razdajanje slovenskega ozemlja z lahkim srcem prav do danes in vedno hujšo jugonostalgijo, ki jo marsikateri Slovenec zaradi stoletnega priseljevanja, že nosi v genih. Tedanje generacije znanih Slovencev so nas v strahu pred germanizacijo pahnile v balkanizacijo, ki je mnogo hujša, ker nam je prinesla azijske gene, ki so se med petstoletno turško okupacijo nedvomno bogato razsejali med bratsko populacijo in zato je pri nas prevladala azijsko-turška-arabska-levantinska miselnost, ki nam lahko enostavno pojasni stanje duha v današnji Sloveniji.

  • Lustrator

   Vse povedano, podpišem.

 • poznam jezike

  srbski in slovenski jezik sta v resnici skoraj enaka…….iste besede se uporabljajo ( lep, cvet, svet, pšenica, živeti, ljubiti….) iste besede imamo !!!!!!!!!! VSI slovanski jeziki smo si skoraj isti. Poljaki imajo tudi mehki ć.

  • sprehajalec

   Potem je enaka slovenščina tudi ruščini?

  • plavi-mil

   Mene moti, če vsi tisti ekonomski migranti, kateri so se leta 91 ob osamosvojitvi potuhnili in lepo začeli govoriti SLOVENSKO, danes klobasajo srbohrvaščino, pa ne samo to, tudi njihovo potomci, kateri so se tukaj rodili nočejo govoriti SLOVENSKO, to se pravi ne spoštujejo Slovenije, katera jim je dala kruh in dom, zakaj še ti ljudje vztajajo pri nas?

   • evo

    mnoge slovenke si izbirajo južnjake, tudi Tanja R. ima moža Đurića, ki slovenskega jezika pač ne obvlada, ampak je pa vsaj pošten davkoplačevalec v Slov.

  • tohuvabohu

   Poljaki imajo tudi “mehki” š in ž.

  • pajot

   srbi imajo tud mehki kurac.

  • Lustrator

   Ne govori neumnosti. Slovenski jezik je precej starejši od južnoslovanskih in ne spada v njihovo skupino – nikoli ni in upam tudi, da nikoli ne bo.

 • Boco

  Slika mariborkse želežniške postaje leta 1971. Potnike je pozdravil napis v latinici in cirilici
  MARIBOR – МАРИБОР

  https://bit.ly/2H8HDXZ

  • marička

   krano, tudi Rusi imajo cirilico

  • marička

   krasno

  • marker

   V Žabnici pri Kranju je še vedno ime kraja v cirilici…

 • _

  mnoge Slovenke imajo za moža raje tujca, marsikatera……

  • dob

   Mnoge Srbkinje pa Šiptarje.

   • :-)

    Srbkinje imajo rade Srbe, tako kot Slovenke. Ti si albanc, ampak nič zato. Pač si.

   • evo

    mnoge slovenke si izbirajo južnjake, tudi slovenka Tanja R. ima moža Đurića, ki
    slovenskega jezika pač ne obvlada, ampak je pa vsaj pošten
    davkoplačevalec v Slov.

    • Lustrator

     Saj se šališ, kajne?

  • dob

   Šiptarja za župana Beograda!
   Nujno je treba prepovedati srbsko himno, zato ker omenja Srbe in Boga.

   • .

    BOG TE VIDI KAKO ŽALIŠ LJUDI. SE GA NE BOJIŠ?

    • dob

     Ne. Rad ga imam.
     Ne bojim se tistih, ki jih imam rad.

  • dob

   Jugoslovenarje napoditi nazaj v Jugoslavijo!
   A nema više Jugoslavije, nema ni SFRJ? Pa onda neće biti ni jugoslovenara.

   • še to

    TI LAHKO NAPODIŠ SAMO SVOJO LASTNO RIT, drugih ljudi pa ne boš nadlegoval.

    • dob

     … tako govori usrane, medtem ko živi v tuji državi in jo spodkopava!

 • poznam jezike

  srbski in slovenski jezik sta v resnici skoraj enaka…….iste besede se
  uporabljajo ( lep, cvet, svet, pšenica, živeti, ljubiti, dati, cveteti, rasti, pasti, umreti, graditi, zidati, govoriti, lagati………) iste
  besede imamo !!!!!!!!!! VSI slovanski jeziki smo si skoraj isti. Poljaki
  imajo tudi mehki ć

 • Borut Stari

  Izjemena trditev v naslovu članka. Prav resno pa povem, da na jugu balkana , ni nihče ne moj brat ne sestra. Zapis naš južni bratje je prav tako sindrom boljševistične ugrabitve.

  • Bruselj ti komandira, nihče drug.

   • Borut Stari

    Bolje napredni Bruselj kot tam neka zaostala beograjska kasaba.

  • Prdo

   Ja tvoji bratje so izdajalci

  • vpr

   Jelinčič ima slovensko nacionalno stranko….zakaj ga slovenci ne volijo?

   • Borut Stari

    Jelinčič ni Slovenec stranka pa je navadna danes propadla prevara.

   • pajot

    teb je zgleda jelinčić zlo pri srcu. Domov ga pel,pa si ga dej na nočno omarco.

   • Lustrator

    Ker gre za srbofilskega udbovca, ki mu tito, rdeča zvezda in velikosrbska ideja pomenijo več kot vsi glavni simboli slovenstva skupaj.

 • Franjo Trojner

  Vse nelustrirane komunjare, jugonostalgiki in levičarji so en ta isti šmorn, so proti samostojni demokratični državi Sloveniji, so nelojalni državljani, ki častiju simbole tuje totalitarne države in sovražijo vse kar je SLOVENSKO. TI nelojalni državljani na svojih mitingih resnice, kar festival Nosil nom rdečo zvezdo nedvomno JE, se vedno indificirajo z tujimi simboli in NIKOLI Z SLOVENSKIMI. Da boste bolje razumeli, namen takšnih mitingov, srbski ultranacionalisti bi radi Slovenijo spremenili v srbsko kolonijo, od tod tudi težnja po ustanavljanju srbske stranke v Sloveniji in zahteva Srbov, ki so migrirali v Slovenijo po priznanju in financiranju srbske manjšine v Sloveniji. Slovenski rod, ki takšnemu načinu kolonizacije Slovenije aplavdira je izdajalec SLOVENSKE DRŽAVE, SLOVENSKEGA RODA, SLOVENSKE MATERE, SLOVENSKE ZEMLJE, SLOVENSKE KULTURE IN JEZIKA, SLOVENSKE TRADICIJE IN SVOJIH SLOVENSKIH PREDNIKOV. Vi izdajalci lastne države in svojega SLOVENSKEGA RODA, lastne SLOVENSKE matere v sebi nimate ne narodnega ponosa, ne narodne zavesti in niti kanček domoljubja. Takšnih, kot ste vi, se tako Cankar, Prešeren, kot tudi največji še živeči sin SLOVENSKE MATERE živeč v zamejstvu, pisatelj, domoljub in demokrat g. Boris Pahor sramuje in sramuje se vas ves domoljuben SLOVENSKI ROD.
  Na bližnjih parlamentarnih volitvah mora ves domoljuben SLOVENSKI ROD glasovati za stranke politične desnice, ki SLOVENIJO IN NACIONALNE SLOVENSKE INTERESE POSTAVLJAJO NA PRVO MESTO. Te volitve bodo dale odgovor ali SLOVENSKI ROD obstane ali pa gre v pozabo, kot že mnogi narodi Evrope in sveta.

  • DANES SO ŽE VSI NARODNO MEŠANI, KER SE PARI MED SEBOJ POROČIJO NE GLEDE NA NARODNOST.

   • Steiermark

    Kje se pa “pari” med seboj poročajo – še v islamu se “pari” ne poročajo med sabo ampak so kozjeljubci tisti, ki iz “para” naredijo “mnogoženstvo”……In če so , po tvoje, vsi narodno mešani je vseeno važno, kateri kulturi spadaš – balkanci, za njih se pa ve, da njihovi otroci vedno “postanejo – ostanejo” balkanci, z balkansko kulturro, pa čeprav so iz mešanega zakona, npr. s Švedinjo!

    • :-)

     ŽIVJO, A DANES SO TI V NORIŠNICI DALI DOSTOP DO INTERNETA? Lepo…Imaš verjetno samo 60 minuten dostop?

     • Steiermark

      Jaz imam kar stalni dostop , do interneta, to pa zato, ker sem zadolžena , da pomagam revežem, kot si ti, ki vedno znova uidete izpod nadzora paznikov ter se kot človeku nevarni zombiji pojavljate povsod, kjer to ni potrebno…..

     • pajot

      Ej,banananjam, misliš,da si duhovit? He,he,he….

  • vpr

   ZAKAJ JELINČIČEVA STRANKA NE PRIDE V PARLAMENT? KAKO TO DA JE NE VOLITE? http://volitve.gov.si/dz2014/

   • dob

    kote jebe peder čefurski. jelinčič je titoist.

 • Olga_10

  Bravo gospod Iršič! Tu je Slovenija, tu je uradni jezik slovenščina! Kdor ni pripravljen govoriti in pisati tega jezika, naj spoka!
  Mladi so odraz komunističnega izobraževanja in ugrabljenih servilnih medijev! Vse bivše “bratske” republike so dale na prvo mesto svoj narod in na zadnje mesto komunizem! V Sloveniji je komunizem na prvem mestu in naroda ni nikjer, zato so komunisti iztrgali Prešernovo Zdravljico iz konteksta in se uradni del himne glasi: žive naj vsi narodi.. očitno vsi, razen Slovencev po komunistični logiki!???
  Rešitev je desna vlada, ki bo postavila Slovenijo na zdrave temelje! Tisti, ki se sam ne spoštuje, ga ne spoštuje nihče!

  • olga kaj boš kuhala danes? Si že pomila posodo od včeraj?

   • dob

    Že z ikone je videti, da imaš glavo za fuzbal.
    Čefur.

 • soc

  Le ponovim, kar sem zapisal včeraj: če bi me kdo vprašal, kdo je nevarnejši za Slovenijo in slovenstvo – Srbi, levaki, Legebitra ali islam, bi zelo težko odgovoril. Kar ni ravno pozitivno za “bratski” narod.

  • .

   odjebi

   • dob

    čefurju daj možnost izražanja, pa se bo sam zašil! Polpismen kot je, in popolnoma brez idej, lahko samo ponavlja Manifest, ki je njegova religija.
    Zato ima kratko pot.

    • :-)

     bolnik, tebi res ni lahko v tej tvoji psihi, koliko časa si na tabletih

     • dob

      Spet naravnost famozna argumentacija! Ti bi moral biti odvetnik

  • splošnarazgledanost

   vsaka država po svetu ima narodne manjšine

  • :-)

   majhnost je velik kompleks

   • Nickname

    Tvoj idol mali sivi je tipičen primer, že skoraj dokaz.

  • !

   ” levaki” so tud slovenci

   • soc

    Uboga srbska agitprop duša, ki se kot vedno ne upaš prijaviti in tule prestrašeno lajaš iz štirih nickov, verjetno so ti na predavanjih na FDV jasno povedali, da je narodna zavest nacionalizem, da je to ob rasizmu, ksenofobiji in epikurejstvu nekaj najhujšega v zgodovini malo poraščene opice. Premisli o tem. Levica (frankfurterji po domače) ne prebavlja narodne in civilizacijske zgodovine in zavesti. Gradi novega človeka – opico, ki bo voljno kimala samoizbranim voditeljem tipa Lenin – Stalin – Tito – Chavez – Sungova dinastija, in prispevala po svojih najboljših možnostih, da se bodo le-ti dobro imeli in jo blagohotnočohali po kratko postriženi glavi. Tam te vsekakor vidim.

   • Lustrator

    V enakem smislu kot npr. pujsi. Oboji so sicer rojeni v Sloveniji, a se nimajo za Slovence, kaj šele, da bi bili na to ponosni. S to razliko, da prašičem ta uvid zaradi evolucije ni bil dan, komiji pa se zavestno odločajo za pljunek v obraz vsem prednikom, ki so dajali življenja zato, da imamo lahko po 2000 letih svojo državo.

 • .

  Janković, Dragić, Dončić…. imajo mater Slovenko , očeta iz juga, veliko je mešanja med slovenkami in južnjaki :-)

  • vse ženske po svetu hočejo pravega moškega, ženske ne gledajo na narodnost svojega f..kača

  • Lustrator

   Kaj pa imata Dragič in Dončič skupnega z Zorangutanom? prva dva sta ponosna slovenca, ki sta v svojih karierah dajala Sloveniji vse kar je od njiju potrebovala in dobesedno postavila temelje slovenskemu košarkarskemu čudežu, Zokan pa ravno nasprotno.

   • Sale

    Hhajjaha ponosna kar misli si ponosni Srbi .ponosnega Slovencev ni so samo hlapci hhahahha retard družina Janša je poginila na pikniku huda jama so padli v jamo hhahah

    • šmentanamuha

     Ti zagotovo sodiš med retardirane srbe, ki se jih tudi Srbi sramujejo.

 • Boco

  O tem nas niso nič učili. So pa srbi uporabljali enake metode kot nacisti ko so zavzeli Štajersko

  Franc Jeza se je rodil decembra 1916 v kmečki družini v Spodnji Hajdini pri Ptuju. Kot mladenič je bil pred drugo svetovno vojno priča političnemu zatiranju Slovencev po uvedbi kraljeve diktature januarja 1929.
  Po uvedbi diktature so bile namreč v skladu z jugoslovansko unitaristično ideologijo prepovedane vse slovenske stranke, prepovedana je bila tudi slovenska narodna zastava in izrekanje pripadnosti slovenskemu narodu (dovoljena je bila samo oznaka jugoslovanski narod), iz šolskih beril so odstranili Cankarjevo pesem, ki je govorila o slovenski domovini, prisilno so na jug države konfinirali slovenske politike, kot je bil voditelj Slovenske ljudske stranke Anton Korošec …

  https://si.aleteia.org/2018/02/06/moz-ki-je-v-najbolj-temnih-casih-napovedal-slovensko-drzavo/

  • :-)

   tujci vam predvsem otroke delajo, ženske od tu vprašaj :-)

   • dob

    Čefurji ne znate ne svojega jezika ne našega.

    • :-))

     psihopat, pomiri se, vdahni globoko.

     • dob

      Še en morilski argument. Temu pa res ni mogoče oporekati. Gotof sm!

 • MIČKEN

  KAKO TO DA SLOVENSKA NACIONALNA ( !!!!!!!!!! ) STRANKA NE PRIDE V PARLAMENT? http://volitve.gov.si/dz2014/

  • Amerikanc

   Zato, ker ima precednik kominacionalistov odrezanega titeja na vrtu.

  • Olga_10

   Ko jo bodo komunisti rabili, bo prišla….

 • dob

  kučanov politični program je RAZNARODOVANJE SLOVENIJE

  • .

   imate na Dobu dostop do računalnika?

   • dob

    Bravo! S tem si me čist zjebu!

    • pajot

     ha,ha,ha…a misliš,da te je ta opičnjak sploh zastopil?

     • dob

      Je, je! On je inteligenten, zadnjič je uspel sestaviti tri kocke eno na drugo!
      Ne boš verjel, ampak čefurji so včasih skoraj tako inteligentni kot opice. Sicer sam nimam dokazov o tem, ampak strici so mi pripovedovali.
      En Zorangutan Pavijkanković je celo dogural do župana in pofukal farmacevtko.

     • Sale

      Vprašajo Janšo a bi raje Uršo enkrat ali črta dvakrat.ursa je Urša ali dvaput je dvaputa hhahaha

     • Sale

      Retard incestno pedofilska familija Janša je poginila hhahahha amen smrt zloveniji in zlovencem Bog pobij to pleme hlapcev amen hajjaha

 • Amerikanc

  V Titovi Sloveniji so učili SRBOHRVAŠČINO; točno tako. Nobenih spakedranščin, kruh, leb,…in taka jajca.Če s južnjak s južnjak in pika.

 • pacek

  Jaz bi srbohrvaščino ukinu v sloveniji!! Južnaki ne želijo govoriti in poslušati našega slovenskega jezika in glasbe. Mi bi morali pa to storiti isto!! Sam kaj ko smo Slovenci prodane duše!! Jaz se bom z južnaki vedno pogovarjal v slovenščini in če me ne razume, je pa njegov problem!!

  • Sale

   Samo tako napred brate samo pazi da ne padnes u koju dobru Jamu hhahah

   • pacek

    Tebi bolje, če boš začel pisati v slovenščini

    • Sale

     Molim dojce sprechenzi jernej

 • pacek

  Slovenčki kar naprej še poslušajte njihovo glasbo, klape, balkan pa tak sranje, ker s tem sam podpirate, da je slovenščina potisnjena na stran!! Kar se tiče obisk slovencev na Hrvaško morje, je pa res žalostno, da še vedno hodite tja, klub temu da vas hrvati zaničujejo!

  • Slovenka

   Mene jadransko morje ni videlo že kakšnih 15 let. Ga ne pogrešam in ono ne pogreša mene. Zadovoljstvo je obojestransko.

  • freedomfighter

   Klapa maslina je najboljsa…da te mogu pismom zvati ja bi piva nebih staja

 • Vera

  Tudi sama poslušam slovensko glasbo in petje . Na našem lokalnem radiu pa zjutraj od 5h-10 h vrtijo 90% hrvaške , zato sem jih po tf. vprašala , če smo še v Sloveniji. Voditelja sta dva v teh urah pa mi tisti,ki se je javil , rekel, da to ni res . Ni minila ena ura , pa je isti voditelj dejal : ” Ta dalmatinska ” bo pa za go. iz ………… se pravi zame .To kar sem opisala , se je začelo takoj po Novem letu, ker naši ljudje niso zadovoljni , zato si vse med sabo povemo , da se s tem ne strinjamo. Bila sem besna in od takrat poslušam vse drugo, samo tiste radijske postaje ne več . Hvala za njihovo ” poneumljanje naših vnukov ” ! Cene storitev na hrvaškem morju so pa višje ,kot v kakšnih mondenih oazah , kar vidimo v raznih reklamah .

  • šmentanamuha

   Katera radijska postaja je to, da jo damo na ignore?

 • Janez Novak

  Na slovenskem Radiu Koper vrtijo ves dan italijanske popevke, čeprav ima italijanska manjšina svoj radio v italijanskem jeziku. Naše radijske postaje neprestano predvajajo popevke naših južnih sosedov, kot da so to naše. Če so res tako priljubljene kot naj bi bile glede na frekvenco njihovega predvajanja, potem je bilo res nesmiselno, da smo šli iz Juge. Itak smo obsojeni na izginotje. Otrok nimamo, število prebivalstva se ohranja na račun priseljevanja. Doslej iz nekdanje Juge, v prihodnosti utegnemo dobiti tudi mi migrante z Bližnjega vzhoda, ki imajo nekajkrat višjo rodnost kot Slovenci. Nasvidenje rojaki v večnih loviščih (čez generacijo, najpozneje dve).

 • pravapot

  Južno od Kolpe in vzhodno od Sotle nimam ne bratov ne sester in ne prijateljev!

  • freedomfighter

   Dost slabo zate da med 20 000 000 bivsih sodrzavljanov ne najdes enega ptijatelja…ponavadi v takih primerih to ni problem z njimi ampak s tabo

 • Franjo Trojner

  Napaka vseh pomladnikov je, da nismo
  kaznovali zlo takrat leta 1991 zato se nam danes to isto zlo na velika vrata vrača.
  Lustrirali jih nismo takrat leta1991, pa bi jih morali, ker, če bi jih, bi imeli danes normalno zdravo moralno in etično družbo in pravno zares demokratično državo in ne tak abnormaln levičarsko komunajzerski pajzl, kateremu smo priča danes.

 • PIA PlA

  Ne v Srbiji ne na hrvaškem ne kje drugje v nekdanji Jugoslaviji ni toliko Slovencev, kot je jugovićev pri nas. Oni se večinoma niso niti sposobni prilagoditi nam, še manj pa si to želijo. In bedasti dobrosrčno naivni Slovenci jim to pač omogočamo.

  Slovenci, dvignite glave, ne ustrezite vsakemu, ki vas nagovori v tujem jeziku. Oni so prišli v Slovenijo, ne mi k njim.

 • Razocarana

  Kakšno leto po 1991 sem tako kot ponavadi na Hrvaškem govorila srbohrvaščino, ko me je natakar opozoril da je beseda ki sem jo uporabila srbska in ne hrvaška, ter da se oni srbsko ne pogovarjajo. Takoj sem začela govoriti slovensko, čeprav me potem bojda kao ni razumel, in od takrat srbohrvaščine ne uporabljam, ne na Hrvaškem ali kje drugje. Če me pa ne razmejo prešaltam pa na angleščino.
  Sem pa tudi sama opazila kako hitro Slovenči peršaltajo na srbohrvaščino ko se pogovarjajo z južnaki in koliko veliko hrvaško-srbskih besed je postalo del slenga med mladimi.

 • Infos

  Nujna gotovinska posojila! ! !
  Za tiste, ki želijo nujno posojilo, vam ponujam cenovno ugodno obrestno mero 3%. Mnogo bank jih je zavrnilo?
  Potrebujete nujno financiranje konsolidacije dolga? Ali potrebujete financiranje za vaše podjetje na progi. Torej, mi smo najboljša rešitev za vaše potrebe. Nudimo posojila zainteresiranim strankam brez kazni. Ce vas zanima, se obrnite na nas cim prej in vas bo napolnilo z veseljem.

  e-pošti : [email protected]

  e-pošti : [email protected]

 • Marijan Tončić

  Imam občutek, da je še slabše! Slovenci, odlični delavci in narodno zavedni dobijo tudi odpoved po ne vem kakšni EU in SLO zakonodaji zaradi nespoštovanja drugačnosti, rasnega razlikovanja ali omejevanja veroizpovedi, ne krščanske. Primer odpovedi, ker ni vodja dal prosto delavki ob Bajramu??? Opredeljeno kot omejevanja verske svobiščine in mobinga. Opoved potrdila tudi Slovenska sodišča / sodnice v imenu Slovenskega naroda. Naj bi dal prosto katoliku / katoličanki npr. za Božič, hahah, tokrat pa odpoved zaaradi poveličevanja neke vere, ki nima kaj delati z narodom. Spomin mi sega v obdobje dela na Splošni plovbi, ko so slovenski pomorščaki potrebovali dva do trikrat daljše obdobje za napredovanje kot zaposleni iz južnih republik, pretežno iz Dalmacije. Da o pridobivanju stanovanj ne govorimo. Ob zaposlitveni pogodbi so dobili ključ stanovanja v Sloveniji in v nekaterih mestih na Hrvaškem, za Split in Dubrovnik pa denar, da so si stanovanje kupili. Za Slovence pa je bilo vedno balincanje naj kupi podjetje partnerja / partnerke. Spomnim s eprimera, ko je kandidat iz Splita napredoval na prvi ladji od tretjega na drugega in do prvega častnika, tudi kapitranbskega izpita ni rabil, čeprav je bil zahtevan. Z nastankom samostojne Slovenije se ni prav nič spremenilo, morda še slabše. Sedaj so bolje tretirani Rusi, Ukrainci, Filipinci kot Slovenci. Tudi plače imajo višje, tako, da floskule o bolj poceni delovni sili sploh ne držijo. Izvajalci pa se opredeljujejo v vseh obstoječih strankah od levih de desnih, brez razlike, udari po svojem in lezi nekam tujemu.

  • Lustrator

   Podpišem vse razen zadnjega stavka, ki je v absolutnem nasprotju z realnostjo.

 • samotoje

  Na strokovnih konferencah in posvetih s Srbi, Hrvati in ostalim Balkanom govorim angleško. To se trudijo razumeti. V bivše jugoslovanske republike pa ne hodim. Tam se nikoli nisem počutil dobro. Posledično težko prenašam njihovo vulgarno in arogantno obnašanje tukaj. Je pa zanimivo opazovati, kako tenka je plast civiliziranosti, ki jo te vrste priseljenci uspejo navleči nase in kako hitro zna divjaški primitivizem udariti na plano. Tudi skozi diplome in razne nazive.

  • tasilo

   Dragi prijatelj, zelo imaam v čislih tvoje komentarje in domoljubje, zato si bom dovolil v tem primeru opozoriti na slovensko skladnjo (za razliko od južnjaške).

   “ki jo te vrste priseljenci uspejo navleči nas”
   ali –> ki jo te vrste priseljencEM uspE navleči nase
   ali –> ki jo te vrste priseljenci navlečEJO nase

   Pri tvorbi “(X) kdo kaj uspe” oz. “(>) komu kaj uspe” si pomagaj z glagolom “ratatati”, torej –> ki jo te vrste priseljencEM RATA (USPE) navleči nase, saj vendar ne moremo reči –> (X) ki jo te vrste priseljenci RATAJO (“USPEJO”). navleči nase.

   Še splošno opažanje: glagol “ratati” je v SSKJ označen z nižje pogovorno (enako kot psovke in kletvice), čefurizem “čAstiti” http://fran.si/133/sskj2-slovar-slovenskega-knjiznega-jezika-2/3633341/castiti?View=1&Query=%c4%8dastiti pa kot polnokrven slovenski izraz. Za popizdit in sramotno, kakšne bebce imamo na SAZU in na Inštitutu za slovenski jezik(!).

   • samotoje

    Če so kavbojke (cumbajšpil) zelo ozke in jih moja obilna soseda uspe navleči nase, ji vedno (sam pri sebi) čestitam. Kako ji je neki ratalo?
    Glej, stari, midva sva očitno oba v teh vodah. Veva in razumeva. Hvala za komentar. Vedno dobrodošlo.

   • Aton

    Častimo Zokija po božje… Častim ga pa ne, je škoda evra.

 • južnificirana_si

  zanimivo je tudi da v nobeni hrvaški restavraciji nisem zasledil menuja v slovenščini, čeprav so napisani tudi v angleščini, nemščini in italjanščini

 • freedomfighter

  Neumen clanek…ljudje pac poslusamo tisto kar nam je bolj vsec in nisem se bil na zurki kjer bi se ob 4 zjutraj poslusala helena blagne ampak se skoraj vedno nekaj bolj veselega in bolj juznega…ni bolse glazbe za zabavo kot balkanjade in to ti bo potrdilo 80 procentov slovencev…prav predstavljam si drzavo v kateri bi bila oblast po godu temu novinarju…na radiu bi bila kvota 90 procentov slovenske glasbe, na zabavah bi se poslusalo avsenika, v javnosti bi bila prepovedana glazba z balkana…BOLANO

  • Lustrator

   Ta tvoj komentar pojasni marsikaj pri tebi… Tipičen profil povprečnega slovenclja katerega produkt je podpovprečna jugoslovenija, namesto Švica II.

   • freedomfighter

    Torej zato ker sem slovenec bi moeal poslusati zanic slovensko glasbo, gledati zanic slovenske filme, brati zanic depresivne slovenske knjige…drzava nima pravice posamezniku vsiljevati teh zadev in ne vem kaj ima to s svico prej z rajhom kjer je vodja odlocal kaj lahko ljudje berejo poslusajo in gledajo saj ce ni taprava germanska umetnost potem ni za nic

    • Sale

     Ja in zanic Slovenca Janšo šl bi kljub njegovi humanosti moral imeti zelo rad Slovenca posiljevalca pedofila sadisti morilca amen

    • Gara Gara

     Hahaha, v meni sicer ni nič nacionalnega, vendar taka neumnost prav boli. Avseniki so v Evropi dosegli, kar lahko vsa jugo muzika samo sanja. Laibach, v svetu pomeni več kot ves Balkan (ok mogoče jim lahko parira kakšen Bregović) pa vendar je zate slovenska glasba zanič. Resnično bi se moral vprašat o svoji prištevnosti, pa brez zamere, nimam nobene želje da te žalim.

     • freedomfighter

      Nisem ocenjeval ustvarjalne vrednosti slovenske glasbe…tudi cankar je neverjeten pisatelj pa ne berem rad njegovih del ker mi pac niso vsec in isto je moje mnenje za vecino slo glasbe…meni osebno kot velikemu delu slovencev narodno zabavna glasba ni ravno za vsakodnevno poslusanje…tudi manson je neverjeten umetnik pa jaz njegove glasbe ne prebavljam med tem ko sem nor na pink floyd in vecina ljudi bo rekla da je mansonova glasba zanic pa je to le njihovo mnenje

     • Gara Gara

      Tukaj se lahko samo strinjam, meni so recimo všeč in Floydi in Manson. Ampak problem tiči drugje. Slovenski radio so prevzeli ljudje, ki producirajo najbolj bedno obliko hrvaške glasbe ( ki je niti Hrvati ne poslušajo) in z njo posiljujejo slovenske poslušalce. Sam bi prav iz tega razloga še zvišal kvoto slovenske glasbe na radiu.

     • freedomfighter

      To je zame vse vmesavanje v prosti trg konec koncev imamo tudi radio golica in podobne kjer cel dan vrtijo slo glasbo pa tega nihce ne poslusa, poslusalci lahko sami izbirajo med razlicnimi postajami da bi pa z zakonom ljudem vsiljeval glasbo ki jo ocitno nocejo poslusati pa je zame cisti absurd kaj bo pa sledilo predpisane televizijske odaje predpisane knjige…drzava naj se ukvarja s stvarmi ki so pomembne ne pa z vtikanjem v take stvari…to me spominja na tisti jogurt s katerega so v hofru umaknili kriz pa so nekateri hoteli prepovedati izdelek pa trgovino pa ne vem se kaj…kogar moti pac ne bo kupil jogurta tako je tudi pri radiju ce komu ni vsec naj prestavi postajo ne pa pisati zakonov in drugim vsiljevati svojih zelja

     • Gara Gara

      Če bi bil trg res prost, bi se še strinjal, vendar je naš trg daleč od tega. Mislim da tukaj ne bova prišla skupaj. Mej se.

   • Sale

    Zlovenija je nova ugrabljena Švica hhahahha

 • skorpijon93

  slovenija je sorodna z čehim,slovaki in ne z srbi in onimi spodaj

 • Get Smart

  Iršiću bre.
  Na tem svetu NI kakega dokaza, niti indica, ki bi govoril o kakem priseljevanju
  prav tako NEOBSTOJEČIH slovanov.

  Take drkancije bivajo samo u ritardiranih JUGOKOMUNISTIČNIH OPRANIH glavićih tipa Iršić.

  Shvaćaš, Iršiču bre?
  Ni. Nema bolan bre. Nema sljovana, nema sljovanjštine, nema
  tvojega jugokomunističnega dialekta.

  Svojo drkancijo o svojem jugokomunističnem dialektu si moraš zatakniti natančno nazaj tam, od koder si jo, teslo JUGOKOMUNISTIČNO, tudi privleklo.

  SLOVENCI smo prastar narod. Tvorci tega, kar riotardi, kot si ti, razumete pod pojmom zahodna civilizacija.

  SLOVENŠČINA je prastar je jezik.
  Je dokazano PRAJEZIK civilizirane Evrope, a i šire nje, ne sicer do tokija nje,
  kot je recimo velika srbija nje,
  je pa

  SLOVENŠČINA postavila tisto INDIJSKO (napredno civilizacijo),
  ki jo danes kot kao indijsko častijo predvsem alternativci nje.

 • Get Smart

  Kolikokrat smo ritardu postregli z dejstvi?
  Kolikokrat, Iršiću bre?

  In prijelo se je točno nič, nula, ono ništa, jel Iršiću.

  Vse, na kar onaniraš, so MURGL SRBO RVACKO kaviarŽIDO JUGOKOMUNISTIČNE poturancije.

  Ja, tebi in ostalim so prali glaviće, enim je ostala kao ljubezen do cece bajrićev imrićev čolićev i tako dalje do tokija,
  drugim, torej ritardom tipa Iršić, pa je ostalo v ritard glaviću
  NEOBSTOJEČE slovanstvo,
  ki mu je, rad bi bil pisunđija nje,
  dodal še svojo drkancijo o NEOBSTOJEČEM južnoslovanskem dialektu.

  A je sploh možno biti bol ritard kot Iršić?
  Je, toda tisti ne delajo ljudem v Sloveniji take škode,
  kot jo povzroča to samoimenovano JUŽNOSLOVANSKO teslo.

  In zdaj ti ta drkalček drka na neke uboge pobebavljene otroke,
  ki ne vejo, zakaj gre, pač pa črpajo iz okolice, ki je taka, kot je =

  MURGL SRBO RVACKO kaviarŽIDO JUGOKOMUNISTIČNA,

  ker takšen je pač okupator.

 • Get Smart

  Torej, Iršiću,

  mi, ((( ozaveščeni ))) SLOVENCI, seveda nismo zaničevalni do svojega jezika,
  ti, JUŽNOSLOVANSKI pankrt,
  oziroma SEVERNI HRVAT, kot si zdaj zgleda praviš
  ((( še ena drkancija — na svetu seveda ni kakih severnih rvata ))),
  ti zaničuješ naš jezik,
  in zaničuješ ga tako, kot to počno MURGL JUGOKOMUNISTIČNE kreature,
  ko svoje SERBSTVO podtikaš nam, Slovencem.

 • Get Smart

  iršić:
  “Capo di tutti capi revolucionarne povojne mafije je bil vsaj 50-odstotni genetski Slovenec …”

  Kaj je to, Iršiću bre?
  Pa si ti stekli pes res tako pribit ali kaj?
  Pa a si si severno rvacko jugokomunističko pseto res tako degenerirano,
  da zmoreš napisati tako LAŽNIVO JUGOKOMUNISTIČKO drkancijo?

  Kapo dei kapi — koji kurac naj to pomeni, jeli, Iršiću bre?

  50 % slo? Jebo te severni rvat, kreten ritdiran

  Govoriš morda o PEDRU in PEDOFILU Walteru Joshuiju Brozu Titu?

  Ta stalinistična pokveka je bil kaviarŽID,
  natančneje RUSKO-POLJSKI kaviarŽID,

  ki je imel v sebi točno 0,0000 % slo genetskega materiala.

  In zmožen je bil točno 0,0000000000 slovenske besede,
  se je pa bastard priućil SRBSKO-RVACKE spakedranščine,
  saj ga Stalin poslal v SRBSKO JUGOSLAVIJO nje.

  In ti, pes južnoslovanski oz. severno rvacki, boš zraven
  DOKAZANEGA kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE zločinca proti ČLOVEŠTVU
  in tu dokazanega izvajalca GENOCIDA in ETNOCIDA na Slovenstvom,

  tlačil ime poštenega SLOVENCA Slaka in ostali poštenih ljudi.

  Da te ni sram, ritarda južnoslovansko severnorvackoga. Fuj in fej.

  • Get Smart

   Komandanti TITOVE KOMUNISTIČNE BANDE —
   Tito je vzdevek
   RUSKO-POLJSKEGA kaviarŽIDA, torej rojenega SERBUSA revolucije:

   komandanti —
   1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska); načelnik glavnega štaba

   2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska )

   3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 7.
   Korpusa

   3.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije; komandant 4. operativne cone (Štajerska);
   namestnik komandanta 7. korpusa; načelnik štaba 7. korpusa

   4.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska), načelnik štaba 9.
   korpusa, vodja operativnega odseka pri 9. korpusu

   5.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade; komandant 2. operativne cone
   (Gorenjska); načelnik štaba 14. divizije; komandant 15. divizije; komandant 31. divizije;
   komandant 7. korpusa, nato poslan v vrhovni štab.

   7.) Jevtić Predrag – Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade;
   komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade; namestnik komandanta 1. operativne cone
   (Dolenjska); komandant 15. Divizije

   8.) Božović Radomir – Raco: načelnik štaba 15. divizije, namestnik komandanta 2. bataljona
   Tomšičeve brigade; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 12. brigade;
   namestnik komandanta 15. divizije; namestnik komandanta 15. Divizije

   9.) Ignjatović Radojica – Grujica: načelnik štaba Bazoviške brigade; načelnik štaba 30.
   divizije

   10.) Brajović Petar – Pero: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 2. bataljona Gubčeve
   brigade; komandant 15. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 18. divizije;
   komandant 18. divizije; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska)

   11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. Divizije

   12.) Vojnović Aleksandar – Vojin: načelnik štaba 18. divizije;
   namestnik komandanta 15. divizije, komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

   13.) Čubrić Mile: načelnik štaba 18. divizije, komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade;
   namestnik komandanta Gubčeve brigade; namestnik komandanta 18. divizije; namestnik
   komandanta 18. divizije; komandant 9. brigade, komandant posebne oficirske šole.

   14.) Marjanović Ratko: komandant Gradnikove brigade, komandant Bazoviške brigade;
   komandant 9. brigade, načelnik štaba Ljubljanske brigade, namestnik komandanta Gradnikove
   brigade, major splošne vojaške partizanske bolnišnice Franje, kapetan v 31. Diviziji

   15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade, član operativnega odseka 9. Korpusa

   16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba 2. Soške brigade; načelnik štaba 30. divizije;
   komandant Bazoviške brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

   17.) Marjanović Aleksandar – Leko: komandant Levstikove brigade, komandant 2. bataljona
   Gubčeve brigade; namestnik političnega komisarja 15. divizije,

   18.) Djukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant čete 3.
   bataljona Bazoviške brigade

   19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade; komandant Vojkove brigade;
   politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.

   20.) Knežević Vladimir – Volodja: komandant l. Soške brigade; komandant 17. brigade Simona
   Gregorčiča, politični komisar 2. čete 3. bataljona Tomšičeve brigade; politični komisar 1.
   bataljona Tomšičeve brigade; prvi komandant Novega Mesta.

   21.) Jovanović Svetolik – Mito: namestnik komandanta Gradnikove brigade; bil je
   spremljevalec Šaranovič Milana.

   22.) Vuković Džordže: politični komisar Kozjanskega odreda

   23.) Popović Vuko: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandir
   minersko-sabotažne čete v Goriških Brdih

   24.) Srdić Simon: komandant 2. bataljona Prekmurske brigade

   25.) Vučinić Djoko: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade

   26.) Radulović Branko: politični komisar 2. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar
   3. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar Gubčeve brigade; namestnik. politkomisarja
   1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta Kokrškega 3. bataljona; komandant 3.
   bataljona Kokrškega odreda

   27.) Kubić Nikola: v Šercerjevo brigado je prišel za bataljonskega in četnega starešino;
   bil je gojenec posebne oficirske šole pri vrhovnem štabu NOV in POJ

   28.) Beslać Mirko: isto kot Kubič Nikola.

   29.) Dedejić Boško – Pope: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta
   3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta Bazoviške brigade, komandant
   Bazoviške brigade, bil je tudi spremljevalec Šaronović Milana.

   30.) Vukša Jovo: načelnik štaba Štajerske brigade

   31.) Perović Radoje: načelnik štaba 3. Soške brigade, namestnik komandanta 12. brigade;
   načelnik štaba 12. brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

   32.) Badovinac Ilija: namestnik komandanta Šlandrove brigade; namestnik komandanta
   Štajerske brigade, komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade

   33.) Alfirević Petar – Pero: namestnik komisarja Vojkove brigade; namestnik komisarja
   Prešernove brigade

   34.) Karapadža Branko: komandant Prešernove brigade; namestnik politkomisarja 31. Divizije

   35.) Latinović Djuro: komandant štaba l. bataljona Gradnikove brigade, komandant bataljona
   v 31. Diviziji

   36.) Vojnović Milan: namestnik komandanta Gubčeve brigade

   37.) Dukić Mirko: načelnik štaba Vojkove brigade; namestnik komandanta Vojkove brigade,
   operativni oficir 31. Divizije

   38.) Nenezić Ljubo: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, načelnik štaba Vojkove
   brigade, vodilni funkcionar v tolminskem vojnem področju, načelnik štaba Kosovelove
   brigade, vodja inženirskega oddelka pri 9. Korpusu

   39.) Gliša Radomir – Raco: komandant Ljubljanske brigade, komandant Bazoviške brigade;
   komandant 30. divizije; načelnik štaba 18. divizije

   40.) Arso Jovanović: načelnik vrhovnega štaba Jugoslovanske partizanske vojske. Prišel v
   Slovenijo po ukazu Tita, z namenom da razporedi srbske in črnogorske poveljnike na
   najvišje položaje v vseh slovenskih partizanskih enotah

   41.) Vukčević Vaso: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
   brigadi.

   42.) Isaković Radoslav: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
   brigadi, načelnik štaba Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade,
   politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

   43.) Ibraimović Ibro: komandant Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Gradnikove
   brigade.

   44.) Jovanović Milan: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant l. bataljona
   Bazoviške brigade .

   45.) Dabanović Mitar: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 1. bataljona
   Bazoviške brigade.

   46.) Ignjatović Anatolij: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona
   Bazoviške brigade; namestnik komandanta 2. bataljona Bazoviške brigade.

   47.) Popović Svetislav: pomočnik politkomisarja Bazoviške brigade; namestnik političnega
   komisarja Gregorčičeve brigade,komandant 4. bataljona Bazoviške brigade; sekretar SKOJ-a.
   48.) Djuričić Vidok: komandant komandnega mesta Sežane.

   49.) Dženadija Sreten: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade, komandant Bazoviške
   brigade

   50.) Raisović Boris: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; komandant štaba 2.
   bataljona Bazoviške brigade.

   51.) Mijić Dušan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

   52.) Terzić Bogdan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

   53.) Pavlović Velislav: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade.

   54.) Ataklilović Džuvad: načelnik štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

   55.) Viktorović Mihael: komandant 1. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
   56.) Nikolajević Bruno: komandant 2. čete Bazoviške brigade.

   57.) Filipović Aleksej: komandant 3. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
   58.) Kajunović Nazar: komandant 4. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

   59.) Jukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona.

   60.) Zurić Rastimir: operativni oficir v Bazoviški brigadi.

   61.) Armić Zdenka Kidrič: šef VOS-a za Slovenijo.

   62.) Vukčević Blažo: šef operativnega odseka Gradnikove brigade, član štaba Goriške
   divizije, operativni oficir Goriške divizije

   63.) Peraić Vladimir – Planin: komandant 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta 2.
   Kokrškega bataljona; komandant 1. bataljona Kokrškega odreda

   64.) Božić Lazo – Vuk: komandant 2. bataljona 15. brigade; komandant 1. bataljona 15.
   brigade; načelnik štaba Šlandrove brigade

   65.) Džordžević Branko – Jure: politkomisar 2. bataljona Kokrškega bataljona, komandant 1.
   bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 4. manevrskega bataljona Gorenjskega
   odreda

   66.) Bratković Peter – Zvonko: politkomisar 2. bataljona Kokrškega odreda; politkomisar 2.
   Kokrškega odreda

   67.) Ulepić Zdenko: načelnik oddelka odseka za zveze 3. operativne cone, načelnik oddelka
   za zveze pri 9. korpusu
   68.) Čakarević Milenko: komandant zaščitnega bataljona 15. divizije, komisar srbske čete v
   Bazoviški brigadi, komandant l. bataljona 15. brigade

   69.) Miljković Vlastimir: načelnik štaba 1. Soške brigade, načelnik štaba 17. Gregorčičeve
   brigade

   70.) Djurovič Milovan: sanitetni referent 4. bataljona Gregorčičeve brigade
   71.) Šantić Sreten: vodja odseka za zveze pri štabu Goriške divizije, načelnik štaba 3.
   bataljona Bazoviške brigade, komandant podoficirske šole 30. divizije

   72.) Šeferović Branko: politični funkcionar Jeseniško-bohinjskega odreda in Kosovelove
   brigade

   73.) Radusinović Blagota: član štaba Goriške divizije, vodja geodetskega odseka pri 9.
   korpusu, oficir šole 31. divizije, član operativnega odseka 9. korpusa

   74.) Djenadije Sretan: komandant bataljona 17. brigade

   75.) Jauković Svetomir: komandant bolnišnice 30. divizije

   76.) Gojković Dušan: politični komisar minerskega voda Ljubljanske brigade

   77.) Radulović Slobodan: komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

   78.) Bošković Filip: načelnik štaba 1. bataljona Bazoviške brigade, komandant zaščitne
   čete Goriške divizije, član štaba Goriške divizije

   79.) Rajković Bogdan: načelnik VOS-a 31. divizije

   80.) Arandjelović Žarko: glavni inštruktor oficirske šole pri 9. korpusu in nato pri
   glavnem štabu NOV in POS

   81.) Lalić Ibro: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona
   Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

   82.) Munjica Dragoljub: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
   bataljona Gregorčičeve brigade

   83.) Hadjević Daut: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

   84.) Pejanović Savo: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

   85.) Vasić Ivan – Jovo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade, politični
   komisar 2. bataljona Gregorčičeve brigade

   86.) Nilević Branko: namestnik političnega komisarja 1. bataljona Gregorčičeve brigade

   87.) Hajduković Blažo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade

   88.) Džukić Nikola: načelnik štaba Gregorčičeve brigade

   89.) Ilić Sreten: načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade, predavatelj v podoficirski šoli
   9. korpusa in 7. korpusa, vojaški inštruktor Kosovelove brigade, namestnik komandanta 4.
   bataljona Kosovelove brigade, operativni oficir Južnoprimorskega odreda, inštruktor
   podoficirske šole 30. divizije in 9. korpusa

   90.) Stanić Jovo: namestnik komandanta 3. bataljona Kosovelove brigade, komandant 3.
   bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
   Gregorčičeve brigade

   91.) Sladić Marko: član štaba Goriške divizije, oficir šole 31. divizije

   92.) Ljubić Bogomir: vodja poučevanja pehotnega oddelka 31. divizije.
   93.) Kolerac Lazar: komandant podoficirske šole 31. divizije komandant podoficirske šole v
   9. korpusu

   94.) Gerdović Leopold: komandant Levstikove brigade

   95.) Bogojević Milorad: sanitetni referent 2. Soške brigade in 18. Bazoviške brigade

   96.) Nikolić Ljubo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

   97.) Ilić Gavrilo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

   98.) Ševa Zija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

   99.) Kujundžić Ludvik: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

   100.) Kurt Hunzija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

   101.) Popović Drago: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 2.
   bataljona Ljubljanske brigade, komandant 4. bataljona Ljubljanske brigade

   102.) Ljubić Vojislav: član štaba 31. Divizije

   103.) Vrleta Krulj: član sodišča Gradnikove brigade

   104.) Milačić Mojsije: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 3.
   bataljona Ljubljanske brigade

   105.) Stojanović Miladin: komandant 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta
   1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
   Kosovelove brigade, komandant bataljona Gregorčičeve brigade

   106.) Prole Jovo: namestnik komandanta Kosovelove brigade

   107.) Dević Jovan: načelnik štaba Kosovelove brigade, referent za zveze v Kosovelovi
   brigade

   108.) Knežević Mihajlo: komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta 1.
   bataljona Kosovelove brigade

   109.) Pećanac Dragoljub – Drago: komandant 1. bataljona Ljubljanske brigade

   110.) Vlajšević Dušan: namestnik komandanta 2. bataljona Kosovelove brigade, komandant 2.
   bataljona Kosovelove brigade

   111.) Dženadije Sreten: namestnik komandanta Gregorčičeve brigade, komandant Gregorčičeve
   brigade
   112.) Zorić Lazo: komandant bataljona v 31. Diviziji

   113.) Knežević Gojko: komandant bataljona v 31. Diviziji

   114.) Bajraktarević Ibro: politični komisar 1. bataljona Ljubljanske brigade, politični
   komisar 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik političnega komisarja
   Ljubljanske brigade

   115.) Malešević Dušan: komandant šolskega taborišča 9. Korpusa

   116.) Prodanović Jaša: politični komisar 2. bataljona Kosovelove brigade, politični
   komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

   117.) Matinović Andrija: politični komisar Kosovelove brigade

   118.) Karadžić Miloš: politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade, bataljonski
   vojaški inštruktor, komandant težke čete, komandant bataljona, operativni oficir
   Kosovelove brigade

   119.) Jovović Ilija: namestnik komandanta 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2.
   bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
   bataljona Gregorčičeve brigade

   120.) Popović Džuro: namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade

   121.) Kusovac Blaž: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Ljubljanske brigade.

   122.) Djukić Nikola: sanitetni referent 1. Soške brigade, načelnik štaba Kosovelove
   brigade, načelnik štaba 30. Divizije

   123.) Klajn Vladislav: sanitetni referent Goriške divizije

   124.) Miljašević Vaso: komandant podoficirske šole 31. divizije125.) Rajčević Mitar: član
   štaba 30. divizije, vodja poučevanja minerskega oddelka 31. Divizije

   126.) Muzlović Stanko: pomočnik političnega komisarja Bazoviške brigade

   127.) Radulović Dušan: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade

   128.) Vitković Ljubo

   129.) Popović Gregorij

   130.) Gošević Radislav: komandant 4. bataljona Loške brigade, komandant 3. bataljona Loške
   brigade

   131.) Knežević Milenko: operativni oficir Loške brigade, komandant Bračičeve brigade

   132.) Rakić Miodrag: operativni oficir Loške brigade

   133.) Tiodorović Budimir: politični komisar 5. bataljona 1. brigade VDV

   134.) Jukić Ante – Mato: načelnik štaba 3. VDV brigade, komandant Jelovške čete
   Cankarjevega bataljona

 • Get Smart

  SLOVENIJA je okupirana.
  OKUPATOR je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA =
  kavirŽIDO komunistični bastardi z vseh vetrov + SRBO RVACKI itd.
  (SERBSTVO je stanje duha = SERBUSOVANJE, govorimo o Volgarih, Obarih, Antih hunih itd.
  slediš, SEVERNORVACKI ritard?)

  Ti divjaki so se počasi s TURŠKO gazdo res malo selili in počasi prihajali na
  ozemlje, kjer SO ŽIVELI in ŠE VEDNO ŽIVIMO SLOVENCI,
  čeprav po par tisoč let vojn z zahrbtnimi kaviarŽIDO bastardi in njihovimi TURŠKIMI slugami in slugami (SERBUSI) le teh nje.

  Torej, ker ima OKUPATOR v lasti in/ali oblasti 99,99 %medijev
  in ima že 100 let totalno kotrolo nad šolstvom in ostalimi aparati države,
  se ti ritard Iršić sprašuje,
  kako to,
  da iz vsakega radija, tv, revije itd. lezejo ven MURGL JUGOKOMUNISTIČKA govna,
  ki jih potem SEVERNORVACKI JUŽNOSLOVANSKI ritardi tipa Iršić
  podtikajo ljudem.
  Ja, takle mamo.

 • Get Smart

  Pomni:
  POLITIKA je DELO, je skrb za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.

  Za katero državo?

  Ali MURGL SRB0 RVACKE KAVIAR ŽIDOVSKE JUGOKOMUNJARE in KOMINTERNACIONALCI

  =

  SMC SD DeSUS LEVI Socialisti Bratjoške VERNIKI v Šoltesa LDS POZITIVNA SRBIJA LDS …

  = vse to so “novo-obrazne” maske MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE =

  vse to je KPJ = KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE in

  SKOJ = SAVEZ KOMUNISTIČKE OMLADINE JUGOSLAVIJE =

  ali torej te kreature delajo za Slovenijo?
  Ali skrbijo za Slovenijo?

  Odgovor je seveda NE. Delajo ZA, skrbijo ZA SVOJO JUGOSLAVIJO, za KOMINTERNO,
  za katerokoli obliko
  KAVIAR KOMUNISTIČNE ŽIDOVSKE SERBUS-landije (SERBUS je biča vajen in željan).

  NISO slovenska levica, ampak so, če že morate onanirati sa levankom šakić
  i desankom rukić nje,
  JUGOSLOVANSKA levica,

  KOMINTERNOVSKA levica,
  KOMINTERNISTIČNA levica,

  MURGL SRBO RVACKA … =
  JUGOKOMUNISTIČNA levica nje.

  KAVIAR KOMUNIZEM je parazitizem = parazitiranje na Človeku.
  Parazit = zajedalec seveda ni kaka ročica telesa, ampak je
  zajedalec na telesu, v telesu.
  RAK ni leva ročica, ampak je rak na levi roćici itd.

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Ljudje se morate naučiti ločevati zrna od pleve.
  Ni vse, kar je v Sloveniji, zato že kar slovensko. Ni vse, kar je v Španiji, špansko.
  MESSI ni španski nogometaš,
  RONALDO ni španski nogometaš,
  NISTA “španski nogomet”, NISTA “španska nogometna politika” nje,
  ne igrata za ŠPANIJO,
  ampak sta ARGENTINSKI in PORTUGALSKI nogometaš “V ŠPANIJI”.
  Bo šlo?
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  igra ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Razumeš, Iršič?

   Mi, SLOVENCI, smo KULTURO ŽIVLJENJA = ČLOVEŠKOST, kot jo poznaš danes, podarili svetu, mi, SLOVENCI, slediš, mi,
   ne neki tvoji sicer neobstojeći severnirvati,
   s katerimi bi drkal na svoje zopet neobstoječe južnoslovanstvo.

   Kućani jankovići lukćiči matićči mišići meršilji tauferi masleše fisheri šoltesi i tako dalje do tokija NISO Slovenci,
   ampak so kaviarŽIDO KOMINTERNACIONALCI in njihovi SERBUSI,
   ki so častilci “KULTURE SMRTI.”

   • Get Smart

    Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

    KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
    detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
    sviranje kurtzu, prodajanje magle
    skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

    feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
    globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,

    SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
    osvobodila.«

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!