fbpx

Ta veseli dan (multi)kulture

Foto: Fb

Navadno se ne oglašam, ampak tokrat me niti državni praznik ne zadržuje, da ne bi napisal teh nekaj vrstic. V Ljubljani je bila slovesno in v vseh medijih nasploh opevana največja multikulturna pridobitev zadnjih tisoč let – seveda govorim o džamiji. Na veliko veselje levega političnega pola je zadevo pokronal tudi župan prestolnice in ni skrival navdušenja nad tem. Vendar kmalu so bili vsi postavljeni na zelo trda tla realnosti: povsod po svetu in tudi pri nas je v džamijo dovoljen vstop SAMO MOŠKEMU SPOLU. Sedaj pa vse levičarske aktivistke bijejo bitko z mlini na veter: na tem mestu pač ni multikulturalizma. Sedaj pa – kar se tiče mene osebno – pridemo do znane Kocbekove sintagme: A za to smo se borili!?

Veste, ko sem pred leti na televiziji opozarjal na te anomalije – takrat se je šlo samo za to, ali lahko homoseksualni pari lahko posvajajo otroke ali ne. Takoj sem dobil na čelo nalepko LJUDOMRZNEŽ. Ne, tu ni bilo debate, tudi ko sem opozarjal v primeru množičnih migracij, da se to ne bo dobro končalo, sem še enkrat dobil to neodstranljivo nalepko na čelo, kljub temu, da se je potem zgodil Berlin, Köln, Pariz, Bruselj in še bi lahko našteval.

Decembra lani sem šel na pijačo v enega od blejskih lokalov – nahaja se prav v centru Bleda – in naročil pijačo, a sem bil odgnan iz lokala, ker sem ljudomrznež, ker sem takrat bil pač proti tistemu nesrečnemu predlogu družinskega zakonika in sem zato ljudomrznež. V redu, ampak isti dan je ista oseba stregla gostom iz ene od arabskih držav in je čisto nič ni motilo, da v državi, od koder prihajajo ti gostje, ne samo zapirajo homoseksualce, ampak jim je tudi zagrožena smrtna kazen. Kdo je zdaj ljudomrznež?!

Čisto zares smo umazane živali in ljudomrzneži
Prav tako tik pred Božičem se znajde v medijih izjava: VESEL BOŽIČ, UMAZANE ŽIVALI! V prvem valu je bilo ogromno ogorčenja in zgražanja nad to izjavo, kasneje pa se je zadeva izgubila v poplavi drugih novic. A to mi je dalo za misliti: Če tako pometemo pod preprogo vsako tako izjavo na račun spet drugih novic in za to po eni strani nihče ne odgovarja, po drugi strani pa se sprašujemo, ali bi se z omejevanjem teh izjav okrnila svoboda govora in izražanja, potem vidimo, da je multikulturalizem v praksi neizvedljiv.

Jernej Štromajer s še enim provokativnim sporočilom iz preteklosti. (Foto: STA)

Jernej Štromajer (Foto: STA)

Pa naj na tem mestu spomnim na še eno tako “cvetlico”. Pred mesecem dni je na družabnih omrežjih zaokrožila fotografija iz moških toaletnih prostorov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer so bili odstranjeni vsi pisoarji iz prostora. Baje je bil razlog za to teorija spola, katero se zdaj tam na veliko poučuje, je modna muha – dobesedno! Pri tem se mi samo po sebi postavlja vprašanje, ali bojo v prihodnosti na vsako tako modno muho delali tak cirkus? Tu je pomislek – da, smo čisto zares umazane živali in ljudomrzneži.

Dovolite mi, da svoje razmišljanje ob prazniku kulture strnim v citat iz latinskega prevoda Homerjeve Iliade: Timeo Danaos et dona ferentes. Varuj se Danajcev, čeprav prinašajo darove!

Žiga Šorli