“Teflonski” Karl in umazana vloga Levice

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Ljudski pregovor pravi, da ima maček devet življenj, drug ljudski pregovor pa pravi, da maček vedno pade na noge. Neuspela interpelacija zoper Karla Erjavca pretekli teden, na nek način potrjuje omenjena ljudska pregovora, ali pa tudi ne. Teflonska posoda veste kaj je, nič se na njo ne prime. Podobno torej Erjavcu, nič se ga ne prime.

Interpelacija zoper posameznega ministra ali zoper celo vlado, je instrument opozicije. Opozicija z njim načeloma opozarja na kršitve ustave in zakonov s strani posameznih ministrov ali s strani celotne vlade. Toda opozicija seveda nima večine in v naprej je jasno, da so možnosti uspeha posamezne interpelacije nične ali skoraj nične. Vsebinski razlogi za ali proti interpelaciji so pri tem popolnoma nepomembni.

To nam dokazuje tudi statistika. Nekaj nad 40 interpelacij zoper ministre ali vlado je bilo vloženih v samostojni Sloveniji. Z glasovanjem sta uspeli le dve, leta 1996 je bila izglasovana interpelacija zoper zunanjega ministra Zorana Thalerja, leta 1998 pa interpelacija zoper notranjega ministra Mirka Bandlja.

Statistika pa je neizprosna še naprej. Najpogosteje so bili interpelirani notranji ministri. Med njimi sem bil, leta 2012, tudi jaz. Nekateri pa so interpelacijo doživeli in preživeli celo večkrat.

A vrnimo se k statistiki. Velika večina interpelacij torej ne uspe. Javnost se pogosto sprašuje, kako je to mogoče. Mnogokrat so argumenti opozicije, ki zagovarja interpelacijo, povsem jasni in kršitve ministrov so pogosto materialno dokazljive. Če bi po razpravi v Državnem zboru glasovalo ljudstvo, ki je sejo spremljalo, bi večina interpeliranih ministrov svoj položaj morala zapustiti.

Toda realnost je drugačna. Vse koalicijske pogodbe do sedaj, so imele določilo, da koalicijski partnerji interpelacij ne bodo podpirali. To pa je tudi razlog večine neuspelih interpelacij, pri čemer so argumenti za ali proti interpelaciji popolnoma nepomembni.

Toda vrnimo se k zadnji interpelaciji zoper obrambnega ministra Karla Erjavca. Precej upravičeno se ga je te dni prijel izraz “teflonski Karl”. Toda ne gre za to, da bi “teflonski Karl” vedno dokazal svojo nedolžnost.

Karl Erjavec (Foto: STA)

Situacija je prav nasprotna. Karl Erjavec je tisti politik, ki od leta 2004 odloča o vsem, ne glede na to, da nikoli ni bil predsednik vlade. Vse od leta 2004 je Karl Erjavec tisti politik, ki je odločil kdo bo sestavil vlado, pa naj si gre za Janšo, Pahorja, pa spet Janšo, Bratuškovo ali Cerarja in nenazadnje tudi Šarca. Nobenemu izmed njih brez Karla Erjavca vlade ne bi uspelo sestaviti. Kdo torej v našem izmaličenem volilnem sistemu odloča o sestavi vlade. Nikakor ne zmagovalec volitev, pa naj si gre za Janšo, Pahorja, Bratuškovo, Cerarja ali Šarca, o sestavi vlade je vedno odločal čisti izgubaš volitev Karl Erjavec.

Pokvarjena vloga Levice
V primeru zadnje interpelacije zoper Karla Erjavca, je stranka Levica navedla številne razloge, za razrešitev Karla Erjavca. Toda na koncu je ta stranka  odigrala umazano in nepošteno igro. Njeni poslanci niso glasovali o interpelaciji zoper Karla Erjavca, ampak so dvorano zapustili. Nepoučeni gledalci prenosa seje so dobili občutek, da so poslanci Levice proti Kalu Erjavcu in da interpelacijo podpirajo. Toda temu ni tako, realnost je povsem nasprotna. Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov za interpelacijo. Odhod iz dvorane Državnega zbora pred glasovanjem in verbalno podpiranje interpelacije v svojem bistvu tako pomeni podporo ministru. In prav to je naredila Levica. Nekorektno, nepošteno in zavajajoče, kar smo s strani Levice deležni že mnogokrat.

Za zaključek pa se vrnimo h Karlu Erjavcu
Popolnoma nepomembno je torej poročanje dominantnih medijev o tem kako je Karl Erjavec prepričal poslance o tem, da ni kršil ustave in zakonov. Resnica je povsem nasprotna. Karl Erjavec je kršil ustavo in zakone. Koalicijska večina pa ga je podprla in ni glasovala za njegovo razrešitev. Če bi storila to, bi ukinila sebe in sprožila postopek za predčasne volitve. Komu od koalicijskih poslancev pa je to v interesu ob okoli 3.200 evrih neto plače in dodatkov. Verjamem, da vam na to vprašanje ni potrebno odgovarjati.

“Teflonski Karl” torej nima devet življenj, niti vedno ne pade na noge, kot pravita ljudska pregovora. “Teflonski Karl” tudi ni podoben teflonu. Sta pa on in njegov DESUS produkta izmaličenega volilnega sistema, v katerem o sestavi vlade ne odloča zmagovalec volitev, ampak praviloma poraženci volitev.

Dr. Vinko Gorenak

 • Lea Pralines

  Ja kaj si pa mislil gorenak,da bo kaj drugače?niste sposobni ene take zgodbe speljati,zato pa tudi ko zmagate na volitvah ne morete vladati državi,ker ste sami nesposobneži s tabo na čelu,havala bogu da si v penziji se te manj vidi…ha ha ha ha kikiriki

  • antimur

   Desnica ne more vladati ker so kučanisti naropali in pokradli vso premoženje, da ga talajo kurbam antislovenskim, tudi takšnim kot si ti in si s tem zagotavljajo oblast, ki je pa na trhlih tacah, smrdečih po razpadanju. Kurbe ste pa vsi, ki za denar počnete hujše zlo, to je izdaja domovine, kot to počnejo pocestnice, one ti dajo, če jim ti daš, ta zločinska banda pa te oropa pa še terorizira. Tako, da Carlova in Šetinčeva so bile zelo nežno ogovorjene kot pressistutke, so še vse kaj hujšega.

   • Lea Pralines

    pojdi se zdravit shizofrenik,tebe je strah še lastnega dreja….bebec

 • Franjo Trojner

  Pošteno smo nabutali agresorsko JLA in jo ponižano izgonili iz našega ozemlja in tako odbranili našo samstojnost! Nelustrirani kučanisti zažrti v vse pore nove oblasti, pa nam samostojno državo niso dovolili narediti pravno in zares demokratično.
  V Sloveniji vedno micene stranke kolo vodijo, Zares, Desus, ZAB, SMC, LMŠ, SD in ZL bremzajo vse nujno potrebne reforme v državi. Volilno kupčkanje gre vedno na škodo zmagovitega volilnega programa, posledice pa so vidne: v gromozanskem javnem dolgu, v nepravni državi, v šibki demokraciji, nenadzorovanju meja/ozemlja in v mizernih penzijah ( 500€) za večino penzijonistov in mizernih plačah, ki v večini primerov ne presegajo 800€, da minimalnih plač (600€), ki jih prejema 50 000 zaposlenih niti ne omenjam.
  Volitve v Sloveniji so navadna prevara, sam se zavzemam za deželne vlade in deželne glavarje, ker imam pun kufer samo vase in v Ljubljano zagledano centralistično vlado, oblast! Bog nas nima rad, zato nam tudi v samostojni Sloveniji vladajo sami zadrti komunisti.

  • Luckyss

   Razmisli malo o čem pišeš….
   *Agresorske JNA nismo nič “nabutali” ker nas niti ni resno napadla…
   *Male stranke nič “kola ne vodijo” saj jim je tudi Šarec lepo povedal, da, če ne bo podpore vladi, bodo volitve, teh pa te stranke ne bi preživele…
   *Gospodarstvo se obuja in tudi osebni prejemki rastejo, čeprav seveda počasi…
   *Volitve so takšne kot so in če bi bila udeležba obvezna bi SDSovce še vedno dobile pod 15 % glasov, ker več vas pač ni…
   *Bog nas očitno res nima rad, ker vidi da so mu vernike prevzeli komunisti, sama Cerkev pa ne spoštuje niti ene božje zapovedi…

   Franček napiši torej raje nekaj kar bo imelo smisel…;)

   • Franjo Trojner

    Ti agresorske JLA res nsi nabutal, ker si bil na njihovi strani!
    Čuj jaz pa sem jih gnal!! Toti tvoji JLA oficirčici so panični cvilili, kot majhni otroci, ko so jih njihove ŽENE vozile na Račji dvor, kjer so se brezpogojno predali novi TO.
    In DA, po sedaj veljavni volilni zakonodaji ravno male stranke v koaliciji kolo vodijo, kar je do potankosti izpilil šef stranke Desus Rjavec. In ravno micene steančice so v parlamentu blokirale na referendumu potrjen večinski volilni sistem!
    Gospodarstvo pod težo vedno večjih in vedno bolj številnih davkov diha na škrge, samo Nemčiji in niti pod razno ukrepom levih blad se gre zahvaliti, da naše privat gospodarstvo še živi, ker državnega je od leta 1991 itak po zaslugi vseh levih vlad 80% vrag vzel.
    Bog vas ateiste in nas verne katolike gotovo ljubi, to kar danes doživljamo vsi skupaj je pokora za vaše grehe in več, kot 600 do sedaj odkritih povojnih izvensodnih množičnih morišč.
    ČUJ, ti izgubljena ovčica, tudi ti boš nazadnje vil roke proti Jezusu in prosil milosti in ON te bo kljub tvoji zdajšni zblojenosti vzel k sebi, no morda se boš malce načakal v VICAH!
    Čuj a se sramuješ svojega imena in priimka, da se z sliko pesa, kot komentator tu na spletu predstavljaš?

    • večni srb

     Si prepričan, da si normalen in ne govoriš o Hrvaški, ker pri nas se preprosto ni nikoli zgodilo nič od tega kar nabijaš. Če je človek preveč bolan, enostavno ne ve več kaj je res in kaj se mu je takrat sanjalo v pijanem deliriju, vse se zlije skupaj v nek šizofreni šmorn, ampak bolnik misli, da je bilo vye res.

    • Luckyss

     Franček (tipičen hrvaški fantič obilo vinčka, v glavi pa nič)…Sem bil rezervist JNA zaradi specifičnih znanj, kot še par sto Slovencev, ki smo služili JNA in pač nismo bili uvedeni v enote TO…Ker sem se kot mnogi drugi prostovoljno javil v TO sem bil s strani JNA uradno dezerter in bi me lahko po hitrem postopku ustrelili na licu mesta kjer bi me morda zajeli…
     Torej si ne dovolim nakladanje od neke ovce, ki je po vzoru svojega pastirja tistih deset dni prebil v kleti in se potem , ko je bilo zunaj vse varno in “počiščeno” z naše -operativne strani..začel hvaliti, da je lastnoročno osamosvoji Slovenijo…
     To so komunistične metode, in Janez je morda blizu Kim Il Sungu, vendar mi nismo ovce…vsaj 85 % ne…

     • Franjo Trojner

      In to vse si upal zapisati, podpisati z lastnim imenom in priimkom pa ne!
      In ti zajček strahopetni si ne dovoliš nakladanje od neke ovce??
      Glej, ko si boš pod tvoje vedno tudi malce žaljive umotvore upal zapisati svoje ime in priimek mi še kaj napiši!
      Tako varno skriti za mamičino kiklco se oglašajo samo strahopetni zajčki, ki v družbi odraslih moških nimajo kaj početi.
      Dopuščam pa možnost, da svoje komentarje ne podpisuješ z lastnim imenom in priimkom, ker se ju sramuješ.

  • večni srb

   Oprosti, ampak ti si nor. Neki norci so postrelili par komaj polnoletnih smrkavcev, ki so mislili, da se pri nas snema nek film, potem se je vmešala tujina, niso smeli več streljati po ljudeh, naša vojdka.pa je pobrala vse kar smo pošteno plačevali lar 50 let in šla drugam.
   Če je.to zate zmaga, si sploh ne znam zamisliti, kaj je zate šele hud poraz. Mogoče vojna med Hrvaško in Kanado, ko je kanadska podporna enota premagala Tuđmanovo džamaherijo v vsega nekaj dneh. Pobili so kup ustašev, sami pa niso utrpeli nobenih izgub, en kanadčan si je baje zvil gleženj, ker ni bil vajen tekati po tistih kninskih rovtah.

 • Foglof Tunek

  V brezna z njimi…tako kot njihovi pradedi…pa to…

 • JANEZ GUS

  Ti bi moral imeti nick-nad povprečni državljan.

 • Jan Kovalski

  Daj pojdi v Severno Korejo, tam nihče ne “krade” časa tvojim režimovcem.

 • večni srb

  Seveda se strokovno sam ne zna zagovarjati, če je pa samo mesar, navaden hlapec SD in borcev.
  Samo kompleten idiot bi ga vzel za ministra, zakon proti idiotom pa ne obstaja in zato će 20 let gledamo na vladi iste obraze. Vsak dan je pri nas več tega prekletega, idiotskega fašizma.

 • večni srb

  Miličniki niso nikoli razumeli demokracije, ne moreš govoriti o zločinu, če ni nihče oškodovan oziroma drugače osebno prizadet.
  V komunizmu ja, takrat so bili ljudje kaznovani že, če so zgledali miličnikom in sodnikom čudni, ker smo živeli za ideološkim zidom in nismo smeli gledati ven. Potem seveda ni nihče videl nobenih drugačnih ljudi in se je marsikomu zdelo normalno, da so normalni samo taki kot on sam. Ampak to enostavno ni res, ne drži vedno. Saj zato imajo razvite demokracije neko moralo, ki temelji na razumu, kar pomeni, da nihče ne more biti kriv, dokler se mu nedvoumno ne dokaže krivda.
  Pri nas je vsaj 80% ljudi kaznovanih na podlagi posrednih indicev, kar pomeni, da niti ena taka.sodba oziroma udločba.ne bi šla.skozi Evropska sodišča. To pa pomeni tudi, da je.ta.država skrajno zločinska in naravnost svinjska, taki nesposobni luzerji seveda ne znajo resno debatirati o morali, saj ne čutijo nikakršne širše odgovornosti. Samo dejanja štejejo, iz nekih razlogov, lahko vsaka baraba pokaže več dobrih stvari kot slabih, ki jih seveda vsak marljivo in prizadevno čim bolj skriva. Torej dobra dejanja štejejo bolj kot svinjarije, zato so vsi v plusu, ne glede kakšne svinjarije naredijo.

  Erjavec je kar je in je že zato ranljiv. Biti normalen pomeni, da uporabljaš sistem za dobro, osebno ali za druge, sistem pomaga čjudem zaslužiti več in lažje oziroma hitreje in bolje opraviti čim več stvari. Zato je sistem, ker skrajša poti in jih naredi bolj varne, verjetno nihče normalen ne išče čim bolj nevarnih in škodljivih rešitev, ker taki potem ne rabijo države ampak bi si radi samo podredili vse okoli sebe. Glavno je, da je njim fino, tudi trpijo vedno sami najbolj, saj tuje bolečine enostavno ne čutijo in se je sploh ne zavedajo. Za njih empatije sploh ni, ker smo vsi ljudje samo prazne, govoreče lutke. To je Erjavec, ne pa neki glupi prekrški in posredne oslarije, zarafi katerih ni bil nihče oškodovan in itak ne bi spremenile nič.
  Tudi ta interpelacija ni uspela zato, ker SDS išče dlako v jajcu, kot da bi jim njihova pravno svetovalna služba usmerjala poglede stran od več kot očitne črede slonov v sobi, ne vidijo edino kar imajo pred nosom in zarafi česar bi si Erjavec mogoče zaslužil celo Hag. Ampak to je popolnoma.druga zbodba, v kateri ljudje trpijo im imajo zaradi njega resnične, usodne probleme, razčlovečeno in do konca skorumpirano pravosodje ga pa šćiti in mu še pomaga. Spravite vse te stvari na civilizirana sodišča, pa ga mogoče čaka celo smrtna oziroma dosmrtna kazen, pa še celega tistega fašističnega tropa bi se znebili na isti mah in bi država že zato lažje zadihala.

 • Branko Jadran

  JLA jih je dobila po ritti prvo v Slovniji, nprej so jih pa dodobra naprali se v Bosni, nakar so njim Hrvati dali lekcijo, kakrsno so zeleli. Da se preda celi korpus JLA kot seje predal na Kordunu na Hrvaskem, vojska mora bit vojska, ne pa druscina piva i rakije. Taksne vojske se Slovenci z bistrimi poveljniki nismo zbali, Prisluzili smo si zastavo drzave Slovenije, na kateri ni rdece zvezde. Pika nov odstavek,,,,

 • francelj3

  Dokler bo v Sloveniji proporcionalni volilni sistem, lahko rečemo, da smo Slovenci zadnji v Evropi brez volilne pravice. Pa smo dvokrožni večinski volilni sistem izglasovali na referendumu, vendar so nam ga pred nosom speljali Komunist in agrokomunisti. Izdajalci naroda.

 • Andrej

  Kako da te ne moti dogovor, da interpelacij ne bodo podpirali ne glede na argumente? A se zavedaš, kakšen kriminalen dogovor je to? Moti te pa SDS, ki vsako interpelacijo argumentira.

 • Andrej

  Pa saj je vse okoli Levice in komunistov umazano. Vse.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!