To so novodobni “brezjajčniki”, na katere so mnogi Slovenci ponosni

Foto: iStock

Avtor priljubljenega časopisnega stripa Dilbert, Scott Adams, je pretekli teden požel veliko zanimanja s provokativnim zapisom na svojem blogu z naslovom – Ponižanje ameriškega moškega. Adams bralcu predoči institucionalizirano medijsko podobo “brezjajčnega” moškega, ki jo učinkovito ponazori s kratkim izsekom iz reklame, ki promovira detergent za pranje posode.

Če se za hip preselimo od percepcije k relativno koristnim statističnim podatkom, ameriški moški dejansko namenijo nadpovprečno veliko časa za gospodinjenje, ali kot uradno temu pravi OECD “neplačano gospodinjsko delo”. Vendar pa kljub njihovi vnemi še vedno močno zaostajajo za zmagovalci lestvice – “klenimi” Slovenci, ki dnevno brezplačno gospodinjijo skoraj dve uri.

“Tudi Slovenci končno v nečem prvi”
Ob objavi pričujoče študije je bilo nadvse zabavno spremljati odzive po različnih spletnih forumih in količino zanosa, s katero so si (predvsem moški) med seboj čestitali za ta dosežek. Zapisi tipa – Končno smo tudi Slovenci v nečem prvi. No, če smo bolj natančni, slovenski moški so končno v nečem prvi. In to v zelooo pomembni stvari! Ali pa, Ne boste verjeli, v čem so slovenski moški najboljši na svetu. Našli pa so se tudi dvomljivi zapisi – Je slovenski moški – copata ali razumen partner?

Karkoli si že mislite o pomenu citirane raziskave, desetletja spodbujane permisivne vzgoje in močna feminizacija slovenske družbe sta več kot očitno obrodila bogate sadove. V zdravstvu, sodstvu in šolstvu je stanje moč spremeniti le še z uvedbo moških kvot. Osrednji mediji držijo štango svobodomiselnemu promoviranju brezjajčnih moških, ki jih je s pomočjo feminiziranega dela volilnega telesa mogoče pripeljati vse do političnega vrha. V času zaostrenih gospodarskih pogojev, begunske krize in razpadanja Evrope, je ustoličenje takšnih vodij enako nacionalnemu samomoru.

 

Vir foto: OECD

Vir foto: OECD

Moški na vodilnih položajih ali “brezjajčna” elita
Namesto da bi se končno spremenili v družbo, ki ceni in spoštuje posameznika z ambicijami, visokimi cilji in jasno izraženimi stališči, ostajamo v anemičnem postsocialističnem kolektivizmu v veri, da nova vrednost in denar rasteta na drevesih. Namesto da bi se vzpenjali po lestvicah gospodarske rasti in omogočili družinam višji standard, smo ponosni na vse več časa, ki ga mož in žena preživita v skupnem brezplačnem gospodinjenju. Seveda po tem, ko sta oba že opravila s službama in otroškimi obšolskimi dejavnostmi. Kamorkoli vam seže pogled – od predsedniške palače, preko vladnih soban, do vodilnih mest pri modrem upravljanju državnega premoženja – povsod v vrhovih najdete slovensko brezjajčno elito. Ob tem seveda ne preseneča, da marsikatera nezadovoljna urednica ob trumah tujcev prepozna precej več kot petdeset odtenkov sive.

Ponižani moški v ZDA bodo končno lahko izrazili svoje mnenje
Donalda Trumpa je mogoče kritizirati na najrazličnejših možnih ravneh. Lahko trdite, da ni najboljši poslovnež. Lahko mu očitamo, da je agresiven. Nekateri so prepričani, da laže. Lahko sovražite njegovo mnenje o vseh pomembnih stvareh. In še mnogo več. Toda, kot pravi Scott Adams, verjetno se vsi strinjamo, da ga Melania nikoli ne pošlje nazaj v trgovino, ker je preveč neumen, da bi že prvič prinesel domov pravi detergent. Ne vem, ali bo to dovolj za zmago na ameriških predsedniških volitvah. Zagotovo pa bo po dolgem času uspel mobilizirati daleč največje število ponižanih moških doslej, ki bodo v anonimnem zavetju volilnega mesta morda končno izrazili svoje mnenje!

Edvard Ofentavšek