Totalitarni simboli: Kakšno je stanje v nekaterih državah EU

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Te dni se je ponovno vnela javna razprava o tem, kako je s totalitarnimi simboli, kot sta rdeča zvezda ali zastava nekdanje Juge, in njihovo uporabo v javnosti. Da ne bo nobene pomote v razumevanju. Sam sem za to, da Slovenija z zakonom prepove uporabo tako rdeče zvezde ali grba nekdanje totalitarne države kot tudi zastave nekdanje države in še česa, kar nas kakorkoli spominja na nekdanjo totalitarno državo.

Toda Slovenija ni osamljen otok, ki bi se ukvarjal s tem problemom, zato poglejmo čez meje naše države, kako je to vprašanje urejeno drugod po Evropi. Podatke za ta prispevek sem črpal iz raziskovalne naloge državnega zbora, ki sta jo 26. junija 2019 pripravila raziskovalca DZ Marjana Križaj in Janez Blažič. Nobenega razloga ne vidim, da bi njunim ugotovitvam in navedbam oporekal, zato jih jemljem kot dejstvo.

Bolgarija
V Bolgariji so leta 2000 sprejeli zakon o kriminalni naravi komunističnega režima. Zakon določa, da je komunistična partija 9. septembra 1944, s pomočjo tujih sil, protiustavno prevzela oblast in je odgovorna za upravljanje države do 10. novembra 1989, kar je državo privedlo do katastrofe. Zakon podrobno našteva nepravilnosti v prejšnjem režimu. Bolgarska komunistična partija je bila, po dikciji omenjenega zakona, kriminalna organizacija. Vsa dejanja, storjena v navedenem obdobju z namenom upiranju komunističnemu režimu, njegova zavračanja in tudi zavračanja njegove ideologije, se po določbah tega zakona štejejo za pravična in moralno upravičena. Leta 2016 je bil v proceduro vložen še zakon, s katerim bi prepovedali in sankcionirali še nošenje totalitarnih simbolov v javnosti, toda zakon do sedaj še ni bil sprejet.

Italija
Njihova ustava prepoveduje fašistično stranko in vse, kar je v zvezi z njo, torej tudi simbole omenjene stranke. Leta 1952 so sprejeli poseben zakon, ki je to še natančneje določil.

Latvija
Njihova ustava že v preambuli določa, da latvijski narod ni priznal okupatorskih režimov, da se jim je upiral in je 4. maja 1990 ponovno vzpostavil neodvisnost. Narod časti svoje borce za neodvisnost in svobodo ter obsoja komunistični in totalitarni režim in njegove zločine. Njihov zakon o javnih zbiranjih prepoveduje uporabo grbov, zastav ter drugih simbolov ali petje himne nekdanje Sovjetske zveze, Socialistične republike Latvije ali nacistične Nemčije. Prepovedana je tudi uporaba peterokrake zvezde ter srpa in kladiva.

Litva
Leta 2008 so sprejeli zakon, po katerem je prepovedana uporaba zastave ali grba nacistične Nemčije in nekdanje Sovjetske zveze pa tudi uporaba grba in zastave nekdanje Socialistične republike Litve. Prepovedani so tako srp in kladivo ter peterokraka zvezda kot tudi himna nacistične Nemčije, nekdanje Sovjetske zveze in Socialistične republike Litve.

Madžarska
Njihov kazenski zakonik določa, da je prepovedano prikazovanje ali javno nošenje: svastike, označb SS, suličastega križa (simbol njihove organizacije fašistične narave), srpa in kladiva ter peterokrake rdeče zvezde.

Nemčija
Država nima posebnega zakona, ki bi prepovedoval določene simbole. Zato pa njihov kazenski zakonik prepoveduje razširjanje simbolov prepovedanih in protiustavnih strank ali društev. Predmete s takimi simboli je prepovedano proizvajati, skladiščiti, uvažati ali izvažati, sploh pa v javnosti uporabljati. Pod te predmete štejejo zastave, odlikovanja, uniforme, dele uniform, gesla in parole ter pozdrave nacistične Nemčije. Leta 1994 so zakon dopolnili z določilom, da je prepovedana tudi uporaba simbolov, ki so podobni originalom.

Poljska
Njihov kazenski zakonik prepoveduje uporabo totalitarističnih simbolov. Prepovedani so razširjanje, proizvodnja, snemanje, uvažanje, kupovanje, posedovanje, transportiranje posnetkov in tiskovin ali predmetov, ki so vezani na fašistične, komunistične in druge totalitarne simbole.

Romunija
V marcu 2019 je stekel postopek zakona, ki pa še ni sprejet. Predlog zakona določa, da je namen zakona tudi ta, da ne pride do ponovne vzpostavitve komunističnega režima. Zakon predvideva prepoved simbolov komunističnega režima, v kar šteje zastave, embleme, značke, uniforme, slogane, pozdrave in druge znake.

Češka, Slovaška, Estonija in Hrvaška
Zgoraj omenjene države imajo v svoji zakonodaji različna določila o prepovedi posameznih simbolov, ki pozivajo k rasizmu, neenakosti, nasilju in podobno. Nimajo pa izrecnih ustavnih ali zakonskih določil o prepovedi nošenja simbolov totalitarnih režimov, kot so fašizem, komunizem in nacizem.

Zaključek
Seveda se samo po sebi postavlja vprašanje, kako je s tem v Sloveniji. Naša zakonodaja določa, kakšen grb, zastavo in himno imamo. Hkrati določa, da je prepovedano preurejanje in spreminjanje grba in zastave. Niti besede pa o tem, kaj je z grbom in zastavo nekdanje Juge, ki nas je leta 1991 s svojimi simboli celo vojaško napadla, kar se ni zgodilo v nobeni drugi državi.

Ne glede na to, da na Češkem, Slovaškem, v Estoniji in na Hrvaškem zakonsko ne poznajo neposredne prepovedi uporabe totalitarnih simbolov nekdanjih komunističnih režimov, pa jih v praksi ne boste zasledili. Če ne verjamete, lahko to poskusite tako, da greste v središče Zagreba, si na ramo nadenete drog z zastavo nekdanje Juge in skušate narediti sto metrov. Ne bo šlo. Na zadnjem paradiranju po Kumrovcu 25. maja ste lahko lepo videli, kako so policisti zasegali zastave nekdanje Juge.

No, v Sloveniji je pač vse drugače, v Stožicah je državni vrh pred leti pel komunistično Internacionalo, na državnih proslavah paradirajo praporščaki s komunistično-socialističnimi simboli tipa rdeča zvezda, sredi Ljubljane postavljamo simbole z rdečo zvezdo in rajamo ob prireditvi “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki jo podpira župan Zoran Janković, organizira pa ostarela Svetlana Makarovič, proslula jugonostalgičarka, ki po svojih besedah Slovenije ne spoštuje, ta pa ji daje izjemno visoko pokojnino (menda okoli 2 tisoč evrov, za nekakšne kulturne dosežke, ne na osnovi delovne dobe in plačanih prispevkov).

Do kdaj še? Odgovorite si, prosim, sami. Pa ne mislim na pokojnino Makarovičeve, mislim na to, kdaj bomo postali vsaj približno enaki kot večina drugih evropskih držav?

Vinko Gorenak

 • Zombi Gartner

  Meni osebno je lepša tastara zastava. To, ki jo imamo sedaj je pa sramota Slovenije…
  Edino, ki bi jo obesil na hišo je tista lepotica, ki jo je predlagal Zmago Jelinčič.

  • stajerc5

   Budala, na roke si ga vrz!

   • Zombi Gartner

    Samozadovoljevanje nima nobene veze z zastavo….
    Lahko bi se pa po končanem opravku obrisal vanjo. In rekel jebem celo SLO.

 • Boco

  Dajmo naredit en referndum o prepovedi totalitarnih simbolov. Da se prestejemo.
  Me pa prav skrbi, da ljudje ne bi podprli tega oziroma da referndum ne bi bil uspesen.
  To bi bil samo znak kako so politiki in mediji zmanipulirali slovence.
  Da si upajo na praznik drzavnosti predvajati partizanski film, je znak hudega pranja mozganov in norcevanja iz domoljubnih slovencev.

  • jakob kovač

   Daj naredi referendum,ga plačaj pa boš videl da boš ga gladko izgubil! in zakaj ne bi smeli predvajati partizanskega filma ,zato ker domobrančkom ni všeč?

 • Olga101

  Mene pa stara zastava z zvezdo ne moti, saj smo jo skupaj nosili jaz, Vinko Gorenak in Janez Janša po poteh avnoja! Takrat semo bili vsi trije še zagrizeni člani ZKJ, potem pa smo se prefarbali!

  • NoName

   Da, vendar takrat ni bilo niti še sence o samostojni Sloveniji, sedaj pa je to drugače…

  • Vera

   Koliko let pa štejete , čeprav vem, da se ženske ne sprašuje po letih ? Ni mi poznano, da bi kje od leta 1970 naprej, še kdo hodil v Jajce.Olga 101 :Nič vam ne verjamem tokrat . Narod je hodil po nujne potrebščine v Italijo in v Avstrijo.

   • stajerc5

    To ni PRAVA Olga, to je vkraden nick od enega kuckotovega placanca!!!

  • macon

   Komunajzarsko govno, ki je ukradlo tuj forumski nick.

 • FORT WORTH

  Vsak tisti, ki se smesi z yugo zastavo je po mojem mnenju marioneta, naivec, in zaslepljenec.
  Razumem balkance, ki pred yugovino niso imeli nicesar,
  V sklopu yugovine smo slovenci najvec od vseh republik prispevali za ( nerazvite bih, srbiji, vojvodini in kosovu, Makedoniji.), ki se pa niso nikoli razvili…
  Yugovina je bila vreca brez dna, zato je tudi bankrotirala in propadla. Danes bi bilo preracunano ca 200 mlrd $ dolga.
  Ce danes pogledate njihove prejemke in penzije 50 – 200€ potem vidite, kje bi danes bila drzava Slovenija, ce bi bila se vedno del SFRJ sranja.

 • NoName

  Že to, da nekdo javno pove, da ne spoštuje svoje lastne države o tej osebi pove dosti, niso potrebne besede, kot so izdajalec, kolaborant itd…
  Absolutno sem za razširjeno različico referenduma, da se ne prepovejo zgolj neslovenski simboli, temveč ukinitev tudi vseh praznovanj prejšnjega sistema in ukinitev sredstev, ki omogočajo te parade in poveličevanje zločinske komunistične partije.

 • samotoje

  Treba bo presekati z raznimi maškaradami. Spremeniti zakonodajo in prepovedati simbole zločinskega režima. Zdaj marsikaj vemo o komunističnih morilcih in izgovor, da ni bilo tako, da nam je bilo “fajn”, odpade sam po sebi. Če pa se kdo ne more sprijazniti s samostojno Slovenijo in izgubo raznih privilegijev- tu so Rusija, Venezuela, Sev.Koreja, Kuba. Lahko bi tudi kje na odmaknjenem kraju odprli morbiden zabaviščni park, tja potem lahko navlečejo razno jugo kramo in se gredo, čudaki, svoje Igre lakote.

  • Jožef Gal

   Oéitno je iz tvojega pisanja razvidno,da si ali premlad ali pa si se v aslovenijo pritepel po osamosvojitvi,v bivői drűavi lakote ni bilo,Pa sem jo prevozil podolgem in počez

   • samotoje

    Jožef, čas je, da se strezniš. Očitno je bilo preveč.

 • Drago
  • stajerc5

   Ti ze ves, mi je zadnjic ena kurba povedala, da si edini, ki placa ze en dan v naprej!

 • Franc Šink

  Sama rdeča zvezda me niti ne moti če je na pivski embalaži.HEINEKEN.bolj me moti srp in kladivo na njej.

  • Franc Šink

   Sicer so pa vsi ti simboli zgodovinski, ki so jih totalitarni režimi zlorabljali.

  • Minovak

   Včasih je bila rumena, potem pa je zaradi prodaje v Rusiji (takrat sovjetski zvezi), prebarval na rdečo, vse samo zaradi prodaje pri poneumljenih narodih.

 • Povprečen Državljan

  S problematiziranjem simbolov bivše države širite nestrpnost in delitve v Slo narodu.Nenehno odpirate stare rane in onemogočate spravo med slovenci.Sicer si pa sprave verjetno sploh ne želite,saj bi potem izgubili svoj smisel.

  • macon

   Zvezda je simbol v imenu katerega je bilo ubitih in mučenih ogromno ljudi, tudi tukaj v Sloveniji. Mimo vsakega prava, zakonov, ker so bili določeni, da so sovražniki komunistov.

   Česa iz te zgodovinske lekcije ne razumeš? Zakaj to razumejo praktično vsi, vključno z Rusi, vi pa se delate, da je bilo v revni Jugoslaviji super? Samo fanatik in norec ignorira cel svet in se dela, da ima samo on prav, to ste vi slovenski levičarji.

   Želimo si vaše lopove v zaporih. Spravljajte se kar vi sami z vašimi žrtvami, meni se levi skrajneži gnusite, ker ste barabe in/ali duševni bolniki.

  • stajerc5

   Nobene delitve nocemo, ker ce si slovenski drzavljan se obnasaj kot Slovenec, drugace pa skoci v Kolpo i plivaj do Dzerdapa!

 • Povprečen Državljan

  V imenu in pod simbolom križa je bilo tudi pobitih na milijone ljudi.Pobite in zbrisane z obličja zemlje so bile cele civilizacije,pa tega nihče ne problematizira.

  • Lustrator

   Na primer?

   • Povprečen Državljan

    Glede na to,da tako rad prekopavaš kosti, jih boš zlahka našel med Azteki,Inki,Maji,Indijanci,Križarskih vojnah,na obalah Azije,Afrike….

    • Lustrator

     Prav nobene izmed teh žrtev ne moreš pripisati križu, pa če si še tako cepljen proti razumu in zgodovinskim dejstvom, kot se trudiš dokazati s svojimi komentarji.

     Tvoje noro sklepanje je podobno bizarno, kot če bi vse zgoraj omenjene žrtve pripisal “beli rasi”, češ da so v njenem imenu nastajale vojne in posledično žrtve.

     • macon

      Nori komunajzar seveda joka za Azteki, ki so živim ljudem množično izrezovali srca in raznimi afriškimi kanibali. Nič čudnega, saj je njegova leva ideologija podobna mrtvaška in ljudožerska.

     • Lustrator

      Pri čemer je še vedno potrebno jasno poudariti, da je tu šlo za osvajanje s strani Španske in Portugalske države, ne Vatikana ali kakšne virtualne teokratske entitete. Tako kot pri večini ostalih osvajanj, ki so se dogajale po svetu, je šlo za klasično vojno interesov posvetnih vladarjev, ki so svoji državi želeli zagotoviti kar se da veliko dobrin in ozemlja, pika. Pri omembi domorodnih indijancev ali recimo Afričanov pa je najbolj paradoksalno prav to, da ne le da ni nihče nikogar ubijal v imenu križa, ampak so bili misionarji, ki so prišli s prvimi civilnimi naseljenci, pravzaprav glavni borci za človekove pravice in dostojanstvo premaganih plemen in so posvetili, nekateri pa tudi dali, svoja življenja za to, da bi te ljudi zdravili, nahranili, naučili novih tehnologij, jih civilizirali. A ideološka koprena komijem povsem izpridi sliko in si v svoji neznanski domišljiji predstavljajo kako so se na obalah Afrike in Južne Amerike najprej izkrcali podivjani oborožei duhovniki in redovniki, ki so najprej pobili in posilili vse kar je hodilo, potem pa so jim z mečem še vsilili vero – ja, to isto vero, ki je še danes najbolj razširjena prav v Južni Ameriki in Afriki, čeprav tujih osvajalcev že stoletja ni več tam.

     • jakob kovač

      Te bo tvoj bivši komunist za ušesa

  • macon

   Seveda so to problematizirali že v reformaciji 16 .stoletja in vse naprej. Posvetne oblike vladavine so cerkev ravno zaradi zlorab umaknile od vzvodov vladanja.

   Ti pa lažeš kot si prebral v komunajzarskih knjigah in tumbaš, da je danes enako kot v 16. stoletju. Enako premaknjeni ste samo vi komunajzarji kot so bili vaši boljševiški idoli.

 • Stric iz ozadja

  “Na zadnjem paradiranju po Kumrovcu 25. maja ste lahko lepo videli, kako so policisti zasegali zastave nekdanje Juge.”

  A zastava Sovjetske zveze je zastava nekdanje Juge?

  https://nova24tv.si/svet/video-hrvaska-policija-v-kumrovcu-zaplenila-zastavo-sovjetske-zveze-jugonostalgiki-ogorceni-hrvaski-vojni-veterani-pa-zahtevajo-enako-obravnavo-tudi-za-nosilce-jugoslovanske-zastave/

 • Povprečen Državljan

  Pod simbolom zvezde si je slovenski narod priboril Primorsko,velik del Notranjske,Prekmurja.V Mariboru se bi govorilo nemško.

  • Imperial Commando

   Pod simbolom zvezde, je slovenski narod za vedno izgubil Trst in Gorico, pod isto zvezdo so podarili Istro Hrvatom. V Mariboru se nemško ne govori po zaslugi Maistra in njegovih borcev, ki z tvojo zvezdo nimajo nič. Debil.

  • macon

   TIGR je bil pred komunističnim uporom in je dokaz, da bi bil v vsakem primeru nacionalni odpor proti okupatorju. Dejstvo je, da zaradi komunistov nismo dobili niti provincialne Gorice in da so potem enačili italijansko manjšino in jugoslovansko s tem, da je bila slednja sami Slovenci, torej je šla meja Slovencem v škodo.

   Slovenski narod je izgubil severno Istro in Medmurje oziroma par odstotkov nacionalnega ozemlja zaradi komunistov. Na Hrvaškem je slovenska narodna manjšina, pri nas ni hrvaške, kar je dokaz, da je meja proti Hrvaški v našo škodo.

   Obupno je, kako omejen in lažniv si, hkrati pa ignoriraš vse kar ne paše tvoji komunajzarski agendi. Navadna pokvarjena človeška sramota si. Duševna pokveka. Zunaj je zdajle svetlo in sončno, razumeš, ni kot ti partija ukaže!!!!!

   • jakob kovač

    Za domobrančke je tako vse lažnivo,rdeča zvezda vam je vse priborila,da lahko sedaj pljuvate čez njo!!!

  • Valter BraniSlav

   Se Strinjam.
   Zivel marsal SFRJ Josip Broz

  • stajerc5

   Aha, ti si bolj za tisto: Pricaj da te celi svet razumije, jelda- blento blentavi!

 • Minovak

  Kaj so že imeli tanki in letala narisano na trupih l. 1991, ko so napadali, ubijali in uničevali Slovenijo? Rdečo zvezdo, simbol, ki ga rdeči kolaboranti in izdajalci častijo, kot bi jim prinesel blagostanje (njim mogoče), drugim pa samo bedo in nazadovanje. Ne gre drugače, kot, da take ljudi pošljemo v doživljensko osamo, ker so nevarni in pogubni za okolico.

  • Valter BraniSlav

   Saj so ze vsi pomrli.

 • Vera

  Kam je odletel moj komentar ?

  • Valter BraniSlav

   Mene tudi kar naprej blokirajo.
   Ko jim blokada uspe, jaz odkrijem nov nacin…
   He he. Pameten sem da je joj…

 • Valter BraniSlav

  Ne kritizirajte komunistov…
  Janez Jansa vas utegne zatoziti pri UDBI.
  Samo opozarjam.

 • Valter BraniSlav

  Oh Tito kako mocno te imamo mi kleni in posteni Slovenci radi…
  Josip Broz najvecji sin Slovenske matere Marije Javersek.

 • totex39

  Sedaj živimo v Sloveniji , a tem ljudem še sedaj ni jasno, da so to simboli bivše komunistične države v kateri smo morali živeti, zato nimajo več nič skupnega z našo mlado državo, se bo pač treba sprijazniti.

 • Lustrator

  Nič ne kaže, da bi se 2/3 tega naroda želelo sprijazniti s tem, da smo se pred skoraj 30 leti po dolgih stoletij bojev prikopali do lastne države, ki je nastala na vrednotah dimatralno nasprotnih tistim, ki jim danes pravimo CIVILIZACIJSKE. S svojimi votlimi zmanipuliranimi beticami so dosegli stanje brezuma v katerem vse, ki na resnične državne praznike in na javnih zborovanjih izobešamo slovenske zastave, sistematično zmerjajo s fašisti, nacisti, izdajalci in skrajnodesničarsko drhaljo. Slovenija OBVEZNO potrebuje ponovno odcepitev od Jugoslavije – a tokrat ne s puškami uperjenimi v JLA vojake, ampak v prav vse tiste državljane RS, ki gojijo kakršnekoli simpatije do zločinske totalitarne tvorbe Jugoslavije. Kdor sovraži Slovenijo, demokracijo in prostotržno gospodarstvo (zapisane v ustavi) in se mu kolca po Jugi, socializmu in zadružništvu, pač ne izpolnjuje osnovnih pogojev za slovensko državljanstvo in ga je potrebno pri priči deportirati do najbližje državne meje. To ni fašizem, ampak najosnovnejša logika in recept za mirno sobivanje v državni skupnosti. Ljudje, ki ne posedujejo prav nobenih temeljnih vrednot slovenstva, pač ne sodijo v Slovenijo, saj so civilizacijsko nekompatibilni za skupno bivanje. To ne pomeni, da so sami po sebi slabi, ampak zgolj to kar sem napisal: nekompatibilni. Vsekakor bolje to kakor vojna do katere slej kot prej pride v vseh primerih, kjer se nezdružljive ljudi tišči v isti državi (še pomnite tovariši?).

 • abc

  Pa daj Vinko, poglej se na sliki, kako si strumno nosil rdečo zvezdo, po kateri sedaj tako pljuvaš.
  https://www.mladina.si/180943/mladinamit-st-1115/
  Če bi ti v tistih časih kdo rekel, da je rdeča zvezda zločinski simbol, bi ga verjetno v najboljšem primeru spravil za kakšno leto za zapahe.

 • Olga101

  V Sloveniji bi morali prepovedati komunistične simbole in komunistično stranko SD, ki se je le prepleskala v levico pod Pahorjem! Nikoli se ni distancirala od komunističnih zlocinov in jih obsodila!

  • jakob kovač

   Pa prepovedati komunistično vodstvo SDS

 • tilen slatau

  Vse lepo in prav zdaj mi pa vi povejte koliko civilistov je pa moglo umret v imenu demokracije?se mi zdi kot zagovorniki demokracije,da jih imamo kar nekaj na vesti (Irak, Libija, Afganistan it’d. )kruto ampak resnično!

 • igor

  Nesmisel. Parcialno gledanje. Po tem bi lahko bil totalitarni simbol tudi kriz pod katrim sem bil sam krščen. 500 let prej so pa dekleta gorela na grmadah pod tem sibolom. Ne gre tako enostavno zavajati. …. simbol ni nic kriv. Krivi so le nekateri ljudje iz dolocenih obdobji. … tudi puska ni nic kriva. Kriv je strelec. … tako da zvezda je prav lep simbol. In tudi rdeca barva je ena od prečudovitih.

 • jakob kovač

  V državah vshodnega bloka je bila zvezda vsiljena od strani Stalina,pri nas pa so se domoljubi borili z njo na kapi proti okupatorju,zato ima drugačen pomen,sploh kaj pa je simbol. naredi hudega,hudo so naredili tisti ki so prisegali nanj.mene ne moti,nekaterim bivšim tovarišem in domobrančkom pa dviguje pritisk!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!