Totalitarni simboli: Kakšno je stanje v nekaterih državah EU

Datum:

Te dni se je ponovno vnela javna razprava o tem, kako je s totalitarnimi simboli, kot sta rdeča zvezda ali zastava nekdanje Juge, in njihovo uporabo v javnosti. Da ne bo nobene pomote v razumevanju. Sam sem za to, da Slovenija z zakonom prepove uporabo tako rdeče zvezde ali grba nekdanje totalitarne države kot tudi zastave nekdanje države in še česa, kar nas kakorkoli spominja na nekdanjo totalitarno državo.

Toda Slovenija ni osamljen otok, ki bi se ukvarjal s tem problemom, zato poglejmo čez meje naše države, kako je to vprašanje urejeno drugod po Evropi. Podatke za ta prispevek sem črpal iz raziskovalne naloge državnega zbora, ki sta jo 26. junija 2019 pripravila raziskovalca DZ Marjana Križaj in Janez Blažič. Nobenega razloga ne vidim, da bi njunim ugotovitvam in navedbam oporekal, zato jih jemljem kot dejstvo.

Bolgarija
V Bolgariji so leta 2000 sprejeli zakon o kriminalni naravi komunističnega režima. Zakon določa, da je komunistična partija 9. septembra 1944, s pomočjo tujih sil, protiustavno prevzela oblast in je odgovorna za upravljanje države do 10. novembra 1989, kar je državo privedlo do katastrofe. Zakon podrobno našteva nepravilnosti v prejšnjem režimu. Bolgarska komunistična partija je bila, po dikciji omenjenega zakona, kriminalna organizacija. Vsa dejanja, storjena v navedenem obdobju z namenom upiranju komunističnemu režimu, njegova zavračanja in tudi zavračanja njegove ideologije, se po določbah tega zakona štejejo za pravična in moralno upravičena. Leta 2016 je bil v proceduro vložen še zakon, s katerim bi prepovedali in sankcionirali še nošenje totalitarnih simbolov v javnosti, toda zakon do sedaj še ni bil sprejet.

Italija
Njihova ustava prepoveduje fašistično stranko in vse, kar je v zvezi z njo, torej tudi simbole omenjene stranke. Leta 1952 so sprejeli poseben zakon, ki je to še natančneje določil.

Latvija
Njihova ustava že v preambuli določa, da latvijski narod ni priznal okupatorskih režimov, da se jim je upiral in je 4. maja 1990 ponovno vzpostavil neodvisnost. Narod časti svoje borce za neodvisnost in svobodo ter obsoja komunistični in totalitarni režim in njegove zločine. Njihov zakon o javnih zbiranjih prepoveduje uporabo grbov, zastav ter drugih simbolov ali petje himne nekdanje Sovjetske zveze, Socialistične republike Latvije ali nacistične Nemčije. Prepovedana je tudi uporaba peterokrake zvezde ter srpa in kladiva.

Litva
Leta 2008 so sprejeli zakon, po katerem je prepovedana uporaba zastave ali grba nacistične Nemčije in nekdanje Sovjetske zveze pa tudi uporaba grba in zastave nekdanje Socialistične republike Litve. Prepovedani so tako srp in kladivo ter peterokraka zvezda kot tudi himna nacistične Nemčije, nekdanje Sovjetske zveze in Socialistične republike Litve.

Madžarska
Njihov kazenski zakonik določa, da je prepovedano prikazovanje ali javno nošenje: svastike, označb SS, suličastega križa (simbol njihove organizacije fašistične narave), srpa in kladiva ter peterokrake rdeče zvezde.

Nemčija
Država nima posebnega zakona, ki bi prepovedoval določene simbole. Zato pa njihov kazenski zakonik prepoveduje razširjanje simbolov prepovedanih in protiustavnih strank ali društev. Predmete s takimi simboli je prepovedano proizvajati, skladiščiti, uvažati ali izvažati, sploh pa v javnosti uporabljati. Pod te predmete štejejo zastave, odlikovanja, uniforme, dele uniform, gesla in parole ter pozdrave nacistične Nemčije. Leta 1994 so zakon dopolnili z določilom, da je prepovedana tudi uporaba simbolov, ki so podobni originalom.

Poljska
Njihov kazenski zakonik prepoveduje uporabo totalitarističnih simbolov. Prepovedani so razširjanje, proizvodnja, snemanje, uvažanje, kupovanje, posedovanje, transportiranje posnetkov in tiskovin ali predmetov, ki so vezani na fašistične, komunistične in druge totalitarne simbole.

Romunija
V marcu 2019 je stekel postopek zakona, ki pa še ni sprejet. Predlog zakona določa, da je namen zakona tudi ta, da ne pride do ponovne vzpostavitve komunističnega režima. Zakon predvideva prepoved simbolov komunističnega režima, v kar šteje zastave, embleme, značke, uniforme, slogane, pozdrave in druge znake.

Češka, Slovaška, Estonija in Hrvaška
Zgoraj omenjene države imajo v svoji zakonodaji različna določila o prepovedi posameznih simbolov, ki pozivajo k rasizmu, neenakosti, nasilju in podobno. Nimajo pa izrecnih ustavnih ali zakonskih določil o prepovedi nošenja simbolov totalitarnih režimov, kot so fašizem, komunizem in nacizem.

Zaključek
Seveda se samo po sebi postavlja vprašanje, kako je s tem v Sloveniji. Naša zakonodaja določa, kakšen grb, zastavo in himno imamo. Hkrati določa, da je prepovedano preurejanje in spreminjanje grba in zastave. Niti besede pa o tem, kaj je z grbom in zastavo nekdanje Juge, ki nas je leta 1991 s svojimi simboli celo vojaško napadla, kar se ni zgodilo v nobeni drugi državi.

Ne glede na to, da na Češkem, Slovaškem, v Estoniji in na Hrvaškem zakonsko ne poznajo neposredne prepovedi uporabe totalitarnih simbolov nekdanjih komunističnih režimov, pa jih v praksi ne boste zasledili. Če ne verjamete, lahko to poskusite tako, da greste v središče Zagreba, si na ramo nadenete drog z zastavo nekdanje Juge in skušate narediti sto metrov. Ne bo šlo. Na zadnjem paradiranju po Kumrovcu 25. maja ste lahko lepo videli, kako so policisti zasegali zastave nekdanje Juge.

No, v Sloveniji je pač vse drugače, v Stožicah je državni vrh pred leti pel komunistično Internacionalo, na državnih proslavah paradirajo praporščaki s komunistično-socialističnimi simboli tipa rdeča zvezda, sredi Ljubljane postavljamo simbole z rdečo zvezdo in rajamo ob prireditvi “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki jo podpira župan Zoran Janković, organizira pa ostarela Svetlana Makarovič, proslula jugonostalgičarka, ki po svojih besedah Slovenije ne spoštuje, ta pa ji daje izjemno visoko pokojnino (menda okoli 2 tisoč evrov, za nekakšne kulturne dosežke, ne na osnovi delovne dobe in plačanih prispevkov).

Do kdaj še? Odgovorite si, prosim, sami. Pa ne mislim na pokojnino Makarovičeve, mislim na to, kdaj bomo postali vsaj približno enaki kot večina drugih evropskih držav?

Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...