Tridesetletnica Slovenske demokratske stranke: Skozi puščavo in goščavo

V tokratni kolumni bi rada spregovorila o bližajočem se jubileju Slovenske demokratske stranke, ki bo v naslednjih dneh slavila tridesetletnico svojega obstoja. Največja in najmočnejša stranka slovenske pomladi bo častitljivi jubilej pričakala v dobri kondiciji, s ponosnim pregledom svoje vloge v času oblikovanja in obstoja slovenske države, pa tudi s strokovno utemeljenimi vizijami demokratične slovenske prihodnosti. Pa vendar: vsem upravičeno ponosnim občutkom, ki človeka navdajajo, ko se ozre na prehojeno pot, sem se odločila za dodatek naslovu. “Skozi puščavo in goščavo”, morda bi se bilo še bolje spomniti rimskega reka “skozi trnje do zvezd”, a to so še precej premile besede, ki bi opisale velikokrat zmagovito, še večkrat pa z vsem hudim posuto prebijanje SDS skozi puščave in goščave slovenske tranzicijske sage. V izogib očitkom o plagiatorstvu naj vas ob tem naslovu spomnim na slavno knjigo poljskega Nobelovca Henrika Sienkiewicza, ki govori o smrtonosni poti dveh otrok skozi puščavo in goščavo in ki sem jo sama prejela od staršev za trinajsti rojstni dan. Spominjam se napetega branja in domišljijskega divjanja z glavnimi junaki izjemne zgodovinske pripovedi skozi neverjetne pustolovščine arabskega sveta, islamske nevarnosti in neusmiljenosti, pogum glavnega junaka, ki tudi za ceno smrti ne zataji svojega krščanstva in svoje poljske narodnosti. Knjiga ima srečen konec in človek bi si želel, da se tudi v vsakdanjem življenju dogajajo napete zgodbe s srečnim izidom.

Vsekakor se lahko strinjamo, da se je zgodba Slovenske demokratske stranke začela v izjemno napetih časih razpada jugoslovanske države in brstenja slovenske politične pomladi. Socialdemokratska opcija, ki je morala v slovenskem prostoru zamreti s komunističnim prevzemom oblasti, je v osemdesetih letih ponovno oživljala. Predstavljala je močno in realno politično alternativo obstoječemu režimu, ki je s komunistično partijo in z njenimi transmisijskimi organizacijami obvladoval politično prizorišče. Socialdemokratske ideje so se krepile v času stavke v ljubljanski tovarni Litostroj leta 1987. Stavka je bila posledica drastičnega zmanjšanja delavskih plač in izjemno slabega gospodarskega položaja v državi. Brezposelnost je naraščala, iz dneva v dan pa se je krepilo tudi nezadovoljstvo. Decembra 1987 so litostrojski delavci zagrozili s splošno stavko, česar se je oblast najbolj bala in je želela na vse načine preprečiti nadaljnji potek dogajanja. Stavkovni odbor s Francetom Tomšičem na čelu je 9. decembra 1987 v Cankarjevem domu ustanovil prvi neodvisni sindikat na Slovenskem po drugi svetovni vojni, 15. decembra 1987  je bilo na zboru delavcev v tovarni Litostroj z volitvami v sindikalne organe uveljavljeno načelo sindikalnega pluralizma. France Tomšič je zboru delavcev predlagal tudi ustanovitev Iniciativnega odbora Socialdemokratske zveze Slovenije, ki bo delovala paralelno in enakopravno z Zvezo komunistov Slovenije.

Ustanovitve neodvisnega sindikalnega in socialdemokratskega gibanja se je tedanji režim najbolj bal, predvsem iz strateških razlogov. Delavci bi lahko zahteve, ki so izhajale iz neznosnih socialnih razmer, združili s političnimi, legitimnost vladajoče partije pa bi bila ogrožena. Za predsednika Iniciativnega odbora je France Tomšič predlagal Franceta Bučarja, vendar je ta ponujeno funkcijo zavrnil. Idejo o ustanovitvi stranke sta načeloma podprla Rudi Šeligo in Veno Taufer iz Društva slovenskih pisateljev, izmed medijev pa le Mladina in Radio Študent. Svojo podporo je bodočim ustanoviteljem socialdemokratske zveze izrazila večina članov stavkovnega odbora železničarjev, ki so stavkali konec decembra 1988, 31. januarja 1989 pa na Železniškem gospodarstvu Ljubljana ustanovili svoj neodvisni Sindikat strojnega osebja Slovenije in Istre. Predsednik sindikata je postal Slavko Kmetič.

Slavko Kmetič

Zaradi domnevne “zasedenosti” Cankarjevega doma sredi decembra 1988 je bila ustanovitev SDZS prestavljena za skoraj dva meseca. Socialdemokratska zveza Slovenije je bila tako ustanovljena 16. februarja 1989 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Na ustanovnem zasedanju je bilo navzočih najmanj 1400 ljudi. V pripravljalnem obdobju je Iniciativni odbor, ki so ga sestavljali France Tomšič, Matjaž Šinkovec, Katja Boh, Andrej Magajna, Uroš Šušterič, Slavko Sušec in mnogi zunanji sodelavci oblikoval programsko izjavo SDZS, ki je bila objavljena januarja 1989. V programski izjavi so zahtevali suvereno slovensko državo, reformo političnega sistema, demokratični volilni sistem in parlamentarno demokracijo, svobodo in pravice posameznika, svobodo političnega združevanja, svobodo govora in tiska, ponovno uveljavitev dela, tržnega gospodarstva, sodoben razvoj kmetijstva, ukinitev zemljiškega maksimuma, samostojnost Slovenije pri oblikovanju gospodarskega sistema in ekonomske politike, avtonomijo sindikata, članstvo v Evropski skupnosti, odprte meje, podreditev vojske demokratično izvoljenim oblastem. Posebej pomemben se je pobudnikom SDZS zdel proces nastajanja nove ustave, ki naj bi bila sprejeta z referendumom in ki so jo razumeli kot predpogoj za spremembe politične klime v državi. Pobudniki ustanovitve Socialdemokratske zveze niso želeli vstopiti v Socialistično zvezo delovnega ljudstva in delovati pod njenim okriljem, vendar pa so zaradi številnih pritiskov vladajoče partijske nomenklature formalno morali pristati na tovrstne zahteve. Ustanovni zbor SDZS je podpisano izjavo zavrnil in se odločil za pristop k SZDL, ko se bo o tem odločilo celotno članstvo SDZS. Mimogrede, mnogi plakati, ki so vabili na ustanovni zbor socialdemokratov, so bili uničeni, organizatorji klicani na zasliševanja ter na različne načine ustrahovani, ustanovitev SDZS pa je bila v medijih večinoma zamolčana.

Na ustanovnem zboru SDZS je uvodni govor Franceta Tomšiča obravnaval zgodovinski razvoj socialdemokracije in vizijo nadaljnjega razvoja, Jože Pučnik, ki se konec osemdesetih vračal iz izgnanstva nazaj v slovenski prostor, pa je v svojem referatu govoril o političnem pluralizmu ter nujnosti svobodnih in demokratičnih volitev. V predsedstvo zveze so bili izvoljeni France Tomšič, Andrej Magajna, Brane Gradišnik, Vitodrag Pukl, Boro Terčelj, Katja Boh, Matjaž Šinkovec in Slavko Sušec. France Tomšič je bil na prvi seji predsedstva v začetku marca 1989 izvoljen za predsednika stranke, podpredsednika pa sta postala Katja Boh in Andrej Magajna.

Podobno kot Slovenska demokratična zveza je torej tudi SDZS v času svojega nastajanja in ob ustanovitvi naletela na izrazito odklonilen sprejem, še zlasti v medijskem prostoru. Časopis Delo je tako na primer 23. februarja 1989 na svoji drugi strani z velikimi črkami sporočal, da “z nikomer ne bomo delili oblasti”. V članku s tem naslovom je predsednik ZZB NOV Jugoslavije izražal zaskrbljenost ob obnavljanju strankarstva in grozeče  dodal, da je “prepričan, da se slovenski narod in njegovi borci ne zavedajo, kaj pomeni ustanovitev socialdemokratske stranke in kam to pelje”.

Zgodba ustanavljanja Slovenske demokratske stranke je torej zgodba Slovenske demokratične zveze in Socialdemokratske zveze pred tridesetimi leti, zgodba pogumnih posameznikov v času, ko se je zdelo, da bodo komunistične ideje z vsemi svojimi strašnimi posledicami za vedno pokopane. A zgodilo se je drugače. Nevarnostim komunističnih puščav in goščav še zdaleč ni videti konca. Po tridesetih letih se znova in znova vračajo v takih in drugačnih preoblekah. A zato niso nič manj smrtonosne. Člani Slovenske demokratske stranke se tega zavedamo in z zavezanostjo našim ustanovnim vrednotam pričujemo o drugačnem – človeka vrednejšem smislu bivanja – ki nas krepi v našem vztrajanju in naši poti “skozi puščavo in goščavo”.

Dr. Andreja Valič Zver

 • učko

  Tisto mahanje z zastavcami je pa totalno debilno in vzeto iz socialističnih časov ! Še ena potrditev, da je Jajo totalen komunjar !

  • Franc Šink

   To je tudi meni včasih sumljivo.

  • tohuvabohu

   To je zato, da imate tudi tisti brez posluha kaj od tega.

  • Hunyađi

   Pionirji smo bili the best patrioti.

   • Luiggi

    Don’t spread this shit,in school we were brainwashed every day from first hour to the last,kapish?

    • Hunyađi

     Kdor ni bil upornik v mladih letih ne bo na stara taprav domoljub.

   • učko

    Jah, za pionirčke ne rečem, ampak tle na sliki vidmo ene stare butle !

    • Hunyađi

     Stare butle?
     Oni so v mladosti mahal komunistom oz socialistom kot pionirčki v prvi vrsti, danes mahajo vam ovcam, ki niste prva liga SDS.

 • Beličič

  Ko Janeza z zastavo vidim,mi prihaja naproti sosedov pes z zlatim zobom!Lep kot slika,urihtan v nulo!Samo naš ni!

 • Beličič
  • Beličič

   Ni hec je res!

 • Beličič
  • Beličič

   Res je!

 • Franc Šink

  “Najmočnejša” stranka je oslabela zaradi politike enega samega človeka.Ime ugibajte sami.

  • Vera

   Kaj,če jih je več,ki mečejo polena celotni stranki,predsedniku SDS g. Janši pa največ ?

   • Franc Šink

    To si rekla ti.

    • Luiggi

     jaz tudi,pa se res je!

 • Beličič

  Danes z zastavo!Jutri s tičem!Misliš da je reklama,je dosti več!To je znanost!

 • Beličič

  Kdo to ve?Jaz to vem!Si Papež?Nisem!Vodim ga!

 • Beličič

  600 let na Zemlji,vi brez nas!

 • Beličič

  Dosti lažje bi bilo če bi človek bil!Ni po moji meri!Če odidemo,ne boste dolgo!

 • ZatonMesecnikov

  Čestitam.

  Sedaj pa Nova, spravite tegale smetarja Beličiča spodaj proč….

  • Beličič

   Mali Zemlja te zove!Ziv ni ni mrtav!

  • Beličič

   Če rabiš strokovno pomoč pokliči!24 ur s teboj!

  • Hunyađi

   A ima Nova24 po novem moderatorja?

   • ZatonMesecnikov

    Saj vidiš da ni več tistega Tupeka-pajnkihlerja…

    • Hunyađi

     Pa je bilo rečeno kaj na Novi24, da bo po novem selekcija komentiranja na portalu?

     • ZatonMesecnikov

      Ne ni bilo in je dopuščeno vsakomur, ki ne smetari po portalu. rdeči komsomočlčki so postali preveč nadležni.

      vendar vse to sklepam, ker sam nimam nič z novo, oziroma toliko kot ti. Samo ni jih več. Na Demokraciji občasno cvilijo…

     • Hunyađi

      Meni so zbrisal cca 5komentarjvev. Zadnji cenzuriran, ko sem kritiziral pravnika BMZ, ki je pametoval o demokraciji in žalil starčka Bavcona, ki je podiplomski študij konnčal na ugledni-tradicionalni francoski Univerzi.

      Začuda, da Tuneku in ostalim niso nikol brisal žaljenja na najbl nizloten način.

     • ZatonMesecnikov

      Kot si opazil Tuneka in druščine tukaj ni več.

  • Beličič

   Mali,ob krompirju si zrasel,od krompirja boš umrl!
   https://www.imdb.com/title/tt0120663/?ref_=nm_flmg_act_29

 • Iztok Pušnik

  Ubogi komentator @Hribouc. Na Nova portalu mu neprenehoma tiščijo komunjaro Zvera pod nos. Na tej fotki je videti Zvera, kako navihano maha z zastavico, kakor pred leti, kak veseli pionirček…

  • Beličič

   Čuj mali!Ko sem Zverovo malo upoznao sam pozitivno mnenje o Zveru dobio!

   • Iztok Pušnik

    To pa zato, ker ima Zver na pionirske čase slabe spomine. Bil je namreč semeniščnik… Ko pa je zavohal prelesti komunizma, mu je koj, hvala Bogu. zadišal vonj po ženski. Rezultat tega se je pa udejanjil v na oko čudoviti hčerki…

 • Vera

  ” Gošča ” se je precej razrasla, kot plevel, zato morate biti v stranki SDS zelo previdni ,koga sprejmete v vašo cenjeno stranko . Sovražnost do stranke in predsednika vidim vsak dan na spletu, toda jaz nisem in ne bom tiho , ko vas tako grajajo, si izmišljujejo marsikaj . Veliko berem na spletu že več let ,tudi prenose iz DZ-a gledam vedno, ko so na vrsti kakšne zelo pomembne zadeve. Ob gledanju in poslušanju si vsak lahko pravo sliko o drugih poslancih in strank ustvari sam , saj se po podajanju zadev močno v slabem pomenu besede razlikujejo od vas pomladnikov . Njihovi nastopi so sovražni do vseh, ki mislimo s svojo glavo . Ob 30ti obletnici obstoja vam vsem želim vse dobro,ter , da greste naprej po začrtani poti . Naj živi Slovenija !

  • lili pili

   In naj zivita jajo in viktor….

  • Hunyađi

   Ti nisi več čistilka oz. snažilka v prostorih SDS?

 • Hunyađi

  Vittatore Orbanus v sredini, capo di tutti capi.

 • Artur

  Komunjare in pederastija uničujejo bivšo jugo ena opozicija dela na temu in to vztrajno, organizirano in množično, da jih spravi na hladno druga butl podalpska proslavlja (kaj pa, se pa resno sprašujem) ob kalergijevi odi radosti. Bog se usmili države s takšno opozicijo.

  Narod izviždao Anu Brnabić! Ivan Ivanović komentariše događaje u Orašcu (15.02.2019.)
  https://www.youtube.com/watch?v=7zFVttODV68

  VIŠE HILJADA GRAĐANA NA PROTESTIMA OPOZICIJE
  https://www.youtube.com/watch?v=vp1LXTgYjZg&t=368s

 • lili pili

  A je se kdo od prvoborcev ziv in aktiven, ali je jajo ze vse utisal…podobno kot joza svoj cas..

 • lili pili

  Jaz jim zelim, da jih se naslednjih 30 let vodi edini in nezamenljiv ijj, slava mu..

 • lili pili

  A je vktor poslal kaj novega denarja, da bo nora tv se lahko delovala…

  • Imperial Commando

   Ti redno plačuješ RTV prispevek, da lahko Hanzi tv deluje?

   • Hunyađi

    Nacionalno, državno tv moraš smatrat kot odtrgljaj prispevka od plače, davek. Dokler jo nisem tako smatral sem jim tvezil in pametoval po telefonu, ker mi jo prisilno računajo pri stroških, ko oddajam stanovanja. Prot vetru ne moreš scati. Umret in davke moraš plačat, to je režim, en naravni drug državni.

   • lili pili

    Vsak posten drzavljan to mora placat, pa saj tudi ti moras, te jezijo a ne….

 • xtc

  Dejstvo je tako ,da je SDS res DOBRA velja opomniti ,da ima konstantno podporo,ki je nitilevogebelska propaganda ne more uničiti in da je res nekaj na tej stranki,da se nesposobni levaki že 30 let mučijo ,da bi jo uničili ,a vedno znova klavrno propadejo,to dokazuje,da gre za edino resno politično stranko z neko vizijo v SLO.

  • opazovalec

   1) Resnično gre stranki dobro, v 30 letih se je redila na oblasti koliko let?

   2) In kakšna je vizija današnje SDS v primerjavi s socialdemokratsko vizijo Tomšičeve in Pučnikove stranke?
   3) Res pa vsi poskusi uničenja te socialdemokratske stranke s strani levogebelske propagande propadejo. Saj se njene socialno demokratske usmeritve ne da uničiti, je namreč NI

   • Iztok Pušnik

    Ni je več…

   • centurion

    Si se s ketne na Oražnovi spet snel?
    Odpočij si rit malo tu, no…

    • xtc

     Na Oražmovo hodi gledat ,če bi se spet lahko lotil kakega ubogega cucka,kot jim je v naravi.

   • xtc

    V Kučanovi demokraciji je še to čudež,koliko let vlada v Putinovi Rusiji opozicija,ali Castrovi kubi ali v Chavezovi Venezueli demokracija-no teleban ,povej.

    • opazovalec

     O Kučanovi demokraciji smo že mnoog slišali, po tvoje je demokracija samo če zmagaš (Trump je deja, ne priznam volitev če zgubim) Ampak o socialdemokratski viziji skrajno desne stranke pa NIČ? To namreč pogrešam, skavite social demokrate, hkrati pa pljuvate po levicah kjerkoli.

     • xtc

      No povej mi kje imaš domovino SFRJ -sirota brez države?
      Pa tako čudovito je dlovala-he,he,he.

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA, IKONA VSEH SLOVENSKIH DEŽEL.

  • Hunyađi

   Nazorn prikaz, da zakoreninjene indoktrinacije ni moč ozdravit.

   • xtc

    Jep!
    tisti ,ki ste zaprisegli Titu,Kučanu in CK ZKS sete pa psihiatrično neozdravljivi.

    • opazovalec

     Lepo ti o vodstvu SDS!

     • xtc

      A te ,daje kučan Tito sindrom-revček z rdečo dioptrijo.

  • janez55

   Kakšna ikona neki? Mumija!

   • xtc

    A Drnovšek-hja res je,a pustite ga pri miru že levi idioti.

  • Beličič

   Naj živi!Prej ni bilo nić!Z Janezom pa sonce novo!

 • xtc

  Nova?
  Kdaj boste počistili kup leve greznice ,ki se je privleke nazaj,po malce strahu?

  • Beličič

   Da te testirajo da si človek ni poceni!Lažje si zobe narediš in smejiš naprej!

 • samotoje

  S pokojnim Francetom Tomšičem, velikim intelektualcem in človekom širokega uma, sva se strinjala, da je še dolga pot do slovenske strankarske normalnosti. Res je. To, kar se koti na levi strani, ni podobno ničemur in čas je, da vodenje politike prevzamejo stranke s programom za ljudi in odrasli politiki.

  • Hunyađi

   Ti pač nisi deležen širnega umskega spektra, zato stremiš k enoumju.

 • opazovalec

  In so po 30 letih dela prišli tako rekoč na poden. Stranka komedijanta ima v javnosti skoraj 3x večjo podporo, veliki vodja, ki ga stranka kultno časti pa na samo dno priljubljenosti slovenskih politikov……., še Jelinčič je bolj priljubljen, da ne govorimo o Logarju….

 • MižekFiga

  Jekleni Janez je prvi, nato dolgo nič.