fbpx

Tudi Mladina na evropskem parketu razkrivanja davčnih oaz in pranja denarja

Miro Petek (Foto: osebni arhiv)

Prihodnji torek se v Evropskem parlamentu obeta prav zanimiva razprava o Sloveniji in pranju iranskega denarja v NLB. Prvič v tem mandatu bo seja na tem evropskem parketu namenjena samo Sloveniji, z nami se bo ukvarjal poseben preiskovalni odbor, ki  preiskuje pranje denarja, izogibanje davkom in davčne utaje, ki se ga je prijelo krajše ime PANA. S slovenske strani je v tem odboru polnopravna članica le evropska poslanka Romana Tomc, gotovo pa bodo razpravo pazljivo poslušali tudi slovenski poslanci levega krila, ki jih seveda skrbi, da ne bi iz razprave padlo ven tudi ime kakšnega njihovega tovariša.

KB 1909, kontinuiteta udbovskega gospodarstva
To, da bo na odboru PANA novinar Mladine Borut Mekina, bo nadvse zanimivo. Mekina je sicer plačani propagandist levice in s pranjem denarja se v Mladini analitično seveda niso kaj prida ukvarjali. Ali pa tega nismo opazili, ker je to postal zelo marginalni medij, ki prehaja na raven kakšnega anarhističnega fanzina. Toda evropski poslanci bodo lahko videli in slišali pojavo, ki dela v mediju, kjer se je v lastništvu neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja. Lepšega primerka si na tej seji res ne bi mogli želeti.

Gre seveda za zamejski finančni sklad KB 1909.  KB 1909 korenini v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. O udbovskem ozadju zamejskega gospodarstva pa je dobro prelistati korespondence Nika Kavčiča ali besedila Rada Pezdirja. Poslovanje prek davčnih oaz na Cipru, v Panami, Liechtensteinu ali na Deviških otokih je bila stalnica v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil neznano kam. Seveda se ni vračal za delovanje in pomoč slovenski manjšini v Italiji, temveč v žepe partijsko-udbovskega omrežja tostran in onstran meje. Očitno KB 1909 nadaljuje to tradicijo, ki pa jo je s svojim podjetjem Marc Medicalom bogato oplemenitil še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Poznavalec ekonomike v zdravstvu bi lahko hitro izračunal, za koliko smrti je odgovorno brezobzirno ravnanje v slovenskem zdravstvu.  Solastnik in vodilni mož KB 1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi.

Zakaj Mekina, boljši bi bil Repovž!?
Mekina je pred odgovorno nalogo. Lahko bo povedal, kako je njihov odgovorni urednik Grega Repovž pripeljal v lastništvo Mladine finančno družbo KB 1909.  Repovž je kupil delnice od podjetja Falcone, seveda s sedežem v Luksemburgu, v lasti Francija Zavrla za 200 tisoč evrov, denar za nakup delnic si je sposodil pri KB 1909 in nato taisti družbi delnice tudi dalje prodal. Repovž je res finančni guru in ne potrebuje ekonomskega faksa, lahko ostane pri svoji maturi. Po tej plati bi bil Repovž celo boljši govorec v Bruslju in škoda, da ga skupina Fajonove S&D ni povabila na zasedanje PANA.  Ali pa ga je, ne vemo, saj je bilo več naslovljenih prošenj in po naših podatkih sta sodelovanje odklonila vsaj dva, Mojca Kleva Kekuš  in Matjaž Nemec, na koncu pa so pristali pri Mekini.

In Mekina bo lahko razlagal: Mladina je danes v lasti 16 delničarjev, največji lastnik je Distriest, d. o. o., ki ima 57,3-odstotni delež, sledi Transmedia S.P.A. s 13,07-odstotnim deležem in Salomon, d. o. o., Ljubljana s 4,53-odstotnim deležem ter preostali mali delničarji skupaj z Branimirjem Štrukljem. Lastnik Distriesta je KB 1909, po letu 2014 za KB 1909 na spletu sicer ni več mogoče najti lastniške strukture, vendar je bila do tega leta solastnik KB 1909 tudi NLB, ki je v času, ko so se začeli odpirati umazani posli v zdravstvu v povezavi z Marc Medicalu, očitno izstopila iz lastništva. V lastniški strukturi KB 1909 smo lahko našli tudi zamejski sklad Trinko, KD Kapital finančna družba, d. o. o., in Finflor S.a. Ko bo Mekina razlagal zgodovinske niti lastništva Mladine, seveda ne bo pozabil niti na skrivnostno podjetje Vega Finanz S.A., luksemburškega poštnega nabiralnika, kjer se je pod posle podpisoval Filippo Dollfus. Portal Plus v enem od svojih člankov navaja, da je Dollfus stari znanec davčnih oaz, kar zanima prav ta odbor, predvsem pa ga v Italiji poznajo po tem, da ga na več koncih preiskujejo zaradi sumov korupcije in sodelovanja s kriminalno združbo.

Mladina, tedenska nadgradnja lažnivega novinarstva
Sicer pa bo Mekina lahko tudi svečano zaključil in naznanil, da je njihova lastnica družba KB 1909 opravila svoje tranzicijsko poslanstvo, saj so pred dnevi delničarji tega zamejskega finančnega holdinga sprejeli sklep o uvedbi prostovoljne likvidacije. Finančna družba dolguje bankam 24 milijonov evrov, okoli osem milijonov evrov pa imajo poslovnih obveznosti. In bo lahko dodal, da je prostovoljna likvidacija, ki jo bo vodil kar Boris Peric sam, zgolj manever, da bi si lastniki razdelili kar največ premoženja, upniki pa dobili čim manj.

S takšnim pristopom bo Mekina na evropskem parketu najbolje ovrgel tiste trditve, ki razglašajo, da je Mladina le tedenska izdaja Večera, Dnevnika in Dela, torej tedenska reciklaža in nadgradnja lažnivega novinarstva.

Pričakovanja od nastopa Boruta Mekine so tako velika, da bi si ta dogodek res bilo vredno ogledati v živo.

Miro Petek