fbpx

Umazan denar v lastništvu Mladine

Miro Petek

Mladina, Večer, Dnevnik in še nekaj medijev, povezanih v mrežo sovraštva do vsega, kar ni na skrajni levi, je te dni nosilo zastavo lažnivega poročanja o lastništvu medija, po katerem sedaj brskate. Risali so linije povezav z SDS, češ da je denar za medije, kjer so večinski lastniki z Madžarske, v resnici namenjen za volilno kampanjo SDS, in ob medijskem spinu so klicali na pomoč tudi tuje medije, da bi reciklirali njihovo vsebino.

Aktivirali tudi medijske dinozavre
Te dni je na levi velika nervoza. Ko so se prvaki nekaterih strank skupaj zbrali pri eni od agencij za merjenje javnega mnenja, ki jim je prikazala njihov realni domet, ne pa tisto podobo, ki jo zmanipulirano rišejo v medijih, je nastal preplah in v obupu so aktivirali medijske dinozavre in protestnike, da bi s svojimi fračami še malo streljali. Afere Patria ni več, Janeza Janše niso zaprli, ljudje spremljajo volilna soočenja, medijska ponudba je zaradi spleta in nekaterih novih medijev večja kot kdaj koli prej, vse več ljudi se znajde v digitalnem vesolju in sami poiščejo informacije. Ta velika medijska ponudba je vendarle narušila dosedanje nedotakljive medijske monopole, ki so doslej lahko v miru ustvarjali javno mnenje in delali podlago za vladanje levi eliti. Čeprav je treba takoj dodati, da so največje televizije še vedno tiste, ki imajo odločilen vpliv na odločitve ljudi.

Mimogrede, pri tem je čudno in po svoje nerazumljivo, da je od leta 2004 dalje RTV Slovenija pustila današnji termin, torej zadnji dan pred volilnim molkom, komercialni televiziji. Sama se je ponižno podredila in opravila zadnje TV-soočenje na javnem zavodu sinoči, zadnji petkov večer pred volitvami pa je že več kot desetletje rezerviran za POP TV. Volitve so preresna stvar za politični “enterteinment”, zato bi nacionalna javna televizija gotovo morala vztrajati pri terminu, ki ga je nekoč že zasedala.

Pohod rdečih vitezov zla
Tudi Mladino je na predvečer volitev zajela prava panika in pri naboru laži res ni izbirčna. Zaradi njenega skromnega medijskega dometa se povezuje z drugimi mediji, da skupaj širijo laži. Zaganjajo se v madžarski kapital podjetij in skladov, ki povsem transparentno delujejo v srednji in vzhodni Evropi. Za razliko od kapitala, ki je nakopičen v Mladini, kajti z izjemo vložka malih delničarjev je to kapital sumljivega porekla, katerega del zgodovinsko korenini v Udbi, oplajal pa se je z denarjem davkoplačevalcev s preplačanimi žilnimi opornicami. Udba je bila razglašena za kriminalno organizacijo, tudi vrhovno sodišče je leta 2002 potrdilo, da se je  ukvarjala tudi s kriminalno dejavnostjo. Udba v tujini ni le likvidirala, aktivna je bil tudi na gospodarskem področju in del hobotnice okrog KB 1909 izvira še iz udbovskih časov. Ta družba iz italijanske Gorice, ki je sedaj sicer v likvidaciji, je v slovenskem prostoru znana predvsem po dveh dejavnostih: solastništvu v Mladini in žilnih opornicah. Sumljiva je bila že sama operacija nakupa tega uradnega lista ekstremne levice, hkrati pa je bila Mladina preko vrha hobotnice KB 1909 prisesana še na denar, ki izvira očitno iz kriminalnih poslov z žilnimi opornicami družbe Marc Medical. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v družbi Marc Medical še v času, ko je bila družba v lastništvu KB 1909. Kljub roparskemu pohodu hčerinskega podjetja po slovenskemu zdravstvu je finančna družba KB 1909 pridelala več deset milijonov evrov dolgov in je pristala v likvidaciji.

Imaš kaj slabo vest, Grega Repovž? (Foto: STA)

Zdravstvena blagajna ima svoje omejitve in križarski pohodi rdečih vitezov zla po slovenskem zdravstvu so terjali na stotine človeških žrtev. Zaradi nekajkrat preplačanih žilnih opornic je bilo manj denarja, manj operacij in daljše čakalne dobe.

Vselej, ko slišite o reviji Mladina in njenih piscih, se najprej spomnite na to dejstvo.

Miro Petek