V deželi pravnih sester

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Ni bil maj 1945, bil je oktober 2018. Ni bil Viktor Avbelj, bil je Jože Kozina. A njegova izjava: “Po svoje sem zelo zadovoljen, da je Levica prišla v parlament oziroma ta opcija. Kapitalu odvzeti moč. Če kdo to zmore, so to državni zbor, vlada in podobne institucije. To bo potrebno korenito obrniti, odvzeti jim moč, jih obdavčiti, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo, naj grejo!” je reminiscenca preteklosti. Manjkali so sicer nabit Walther P 38, usnjen udbovski plašč in v zrcalo zloščeni škornji, a tenor Kozinovega izpada, ki si ga je privoščil v državnem zboru, je bil enak. Sporočilo “narodnim izdajalcem”, kapitalistom, je bil v duhu govora Josipa Broza Tita 26. maja 1945 na Kongresnem trgu: “Ta manjšina ne bo nikdar več gledala lepih planin, naših cvetočih polj. Če bi se to vendarle zgodilo, bo to trajalo zelo kratek čas.” Tempora mutantur nos et mutamur in illis za Kozini podobne rdeče zombije ne velja. Stil se spreminja, totalitarna bit ostaja.

Kozinov izpad ni izjema, je simptom razmer v pravosodju. To je skorumpirano, pristransko in politično odvisno; ugrabljeno s strani tranzicijske levice. Slovenija niti po skoraj treh desetletjih samostojnosti in zamenjavi totalitarnega sistema ni pravna država. Ni jasne delitve oblasti na zakonodajno, izvršno in sodno, pravna gotovost in enakost pred zakonom nista zagotovljeni, sodi se nerazumno počasi ob sistematičnem kršenju človekovih pravic in ustave. Primeri Patria, Novič ali najnovejši Strehovec se v državi z normalnim pravosodjem ne bi smeli zgoditi. Ni res, da instančni sistem s prečiščevanjem pravnih argumentov zaznava pravne zmote in jih na koncu z oprostilnimi sodbami sankcionira. Ne gre za pravne zmote, gre za montirane procese. Njihov namen je uničiti življenje inkriminiranim in njihovim družinam, vsem nasprotnikom rdeče glajhšaltunge pa poslati jasno sporočilo, naj ne dvigajo glav.

Če želimo razumeti slovensko pravosodje, je nujno razumevanje po Marrymanu tretje pravne tradicije, socialističnega prava. Bistvo te je lepo pojasnil zaslužni profesor Univerze v Ljubljani Ljubo Bavcon: “Glavna naloga prava niso pregon kriminala, zaščita poštenih državljanov in podobna malomeščanska slepila, ampak varovanje konkretnega družbenega sistema in družbenih odnosov, torej v našem primeru v marksizmu zasidrane družbe z vodilno vlogo partije in delavskega razreda.” Pravosodju je v skladu s takim naziranjem omogočeno, da ovaja, toži in sodi sine lege in celo contra lege. Načelo zakonitosti in ustavnosti ga ne sme omejevati, človekove pravice pa so tako meščanska prevara. Pravosodni sistem je bil udarna pest zveze komunistov, danes je, kot kaže Kozinov izpad, instrument tranzicijske levice.

Kako pojasniti brezpravnost slovenske države? Prvi razlog je nepripravljenost stvari poimenovati take, kot so. Bavconovsko pravosodje ni združljivo z načeli pravne države. Podmena, da s sodstvom v SFRJ ni bilo nič narobe in da bodo sodniki, ki so zvesto služili totalitarni ureditvi, lahko z enako privrženostjo služili tudi novi, je napačna. Starega psa ne moreš naučiti novih trikov. Izvesti bi morali lustracijo. Za tiste pravnike, ki kontinuirano kršijo človekove pravice, sodijo v nasprotju z ustavo in zakoni, v pravosodju ne bi smelo biti prostora. Optimisti so pričakovali, da bo zdravilo pomlajevanje sodništva in da bo zamenjava generacij sua sponte vzpostavila pravno državo. Zmota. Slovenski sodnik ima v svojem profesionalnem genu zapisan avtoritarni kod. Ta se deduje z lamarckijanskim mehanizmom. Starejši sodniki vplivajo na mlajše, ko z zasedanjem najvišjih položajev v sodstvu oblikujejo sodno prakso in pravno kulturo ter z negativnim kadrovskim izborom prenašajo totalitarno poškodovanost. Celotna socializacija ter prevzem vrednot in delovnih navad se dogajajo znotraj sodstva, kar ustvarja posebno kasto, ločeno od družbe. V takšnih razmerah se ne čudim, da se hormonsko neuravnovešene petdesetletne sodnice ukvarjajo s travestijo in kot Titove pionirke v družbi previrantov razsajajo po ljubljanskih barih. Pri tem me bolj kot nostalgija po jugokomunizmu skrbi dejstvo, da nam, če si sposodim posrečen izraz Boštjana M. Zupančiča, sodijo pravne sestre. Predstavljam si zgroženost Milka Noviča in njegove družine, ko ga je ena od takšnih maloumnih pravnih sester obsodila na 25 let zapora.

Jože Kozina (Foto: STA)

Naše pravosodje je onstran popravila, incesten sistem, ki pod krinko ščitenja neodvisnosti ohranja status quo. Samo sebi postavlja merila, samo sebe ocenjuje, samo sebe nadzoruje in samo sebi odgovarja. Ni neodvisno, je neodgovorno. Tisto, kar potrebuje, sta mentalna lustracija v smislu razsvetlitve in očiščenja ter uvid, da so pravne sestre in pravna država nezdružljive.

Bernard Brščič

 • Frank Novak

  Slovenci radi verjamete v pravljice.
  Naivni ste in si predstavljate da so vasi krivci:
  1) Kapital
  2) Mrtvi komunisti
  3) Istospolni
  4) Teoretiki spola.

  Poleg tega vas dajejo se nauceni miselni vzorci ki so vam ga vsilili vecji narodi – HLAPCEVANJE.
  1) Levi napadajo desne, ker, kobajabi, desni ne marajo migrantov (ki nas zaradi islama sovrazijo).
  2) Desni napadajo leve zaradi starih jajc ki danes nikogar vec ne zanimajo….

  SKRATKA SLOVENIJA SE VRTI V ZACARANEM KROGU IZ KATEREGA SLOVENCI NOCETE IZSTOPITI.
  Navajeni ste ziveti v prepricanju da so za Vase neuspehe krivi drugi.
  Skratka nocete razmisljati kot gospodarji svoje usode…

  • večni srb

   O migrantih se govori šele zadnjh par let, odkar so se pojavili, ampak to ni prvič.
   Začelo se je z osamosvojitvijo in posledično z jugoslovanskimi državljanskimi vojnami, ko je Slovenijo preplavilo na milijone balkancev, ker pa so k nam bežali predvsem hrvati, bosanci in albanci, so bili to dobri migranti, prehajanje meje na črno in iznajdljovost pa pogum in vrednote.

   Zdaj pa kar naenkrat čisto druga pesem, na vsakega arabca, ki potuje čez našo državo, se k nam preselita dva hrvata in šiptarja, vendar se mediji edino teh strogo izogibajo in jih sploh ne omenjajo, medtem ko so mimoidoči arabci najhujše zlo na Zemlji.

   • Frank Novak

    Muslimani iz Arabskih drzav se ne integrirajo, ker nikoli niso bili del Evrope. Muslimani iz Evrope pa so ze integrirani. Izgleda da je sekularizacija Evrope vplivala tudi na Evropske muslimane.
    Teroristi so muslimani iz Arabskih drzav, zelo malo jih je iz Kosova ali Bosne.

    • Soave

     Dobro preberi kaj je napisal !

    • soc

     Halo, kolega? Muslimani v Evropi so se integrirali??? Približno tako kot nilska mrzlica. Analogija ni naključna.

  • Soave

   Dej, dej no ??? Gospodarji svoje usode ?

   • Frank Novak
    • Soave

     Hm. . . . . morda v Ameriki

     • Frank Novak

      Povsod to deluje. Samo pri vas v SLO vsi kokodakate v nasprotno smer (ubogi jaz, krivi so drugi) – zato se nikamor ne premaknete.

 • večni srb

  Ampak res, zakaj so slovenski komunisti sploh izdali Jugoslavijo in Titove vrednote, ko so zapustili kongres partije in začeli separatistične procese, kako je bilo to mogoče, a se res ni dalo zmeniti drugače?

  • Djuro Sumar

   Na žalost, ne. Lokarjeva je celo potočila solzo.

  • Soave

   Ne se hecat, no ??

 • Miro Jereb

  Dajmo za sodnike pleskarje, kmete,električarje…saj bi verjetno bolj logično sodili. Današnji sodniki tako ne morejo nič brez izvedencev…ti pa so reelektirani in zaradi tega večinoma podajo “izvedeniška” mnenja v prid sodnici…poleg tega je sodnica ZVITA in da izvedencu samo tiste spise ki odgovarjajo njeni predsodbi ne pa tistih v korist obtoženega. tu je neka izvedenka morijeva ki pa je delala za udbo in se zvesto drži tradicije…do smrti kot kaže. To je zavoženo do kraja in brez lustracije in dolgoletne pavze ne bo šlo. System je fucked up…to je sigurno.

  • RATATA

   Jaz že dolgo molim za zdravo pamet slovenskega naroda, pa nič ne nuca.

   • Simon Novak

    Ja, molitve so vaša specialnost

    • RATATA

     Bebo!!! To sem že jaz povedal, da nič ne nuca. Bebo! Le bebo ponovi ugotovljeno na način, da izgleda kot njegova ugotovitev. Bebo si res!

     • Simon Novak

      Pokliči Primca, mogoče bo bolj učinkovit, pa lahko katero zmolita skupaj, zahojenec

     • RATATA

      Kako zahojen mora zate biti šele arhitekt Jože Plečnik, ko je na spomenik v Komendi vklesal napis “MOLIMO ZA ZDRAVO PAMET”!?

     • Simon Novak

      Spet skačeš na drugo temo, tipično za đešnaške zahojence

     • RATATA

      Tema je molitev za zdravo pamet.

     • Simon Novak

      Za vas, zahojence, prav gotovo

     • šmentanamuha

      Seveda, mi molimo, da jo ohranimo, ti pa bi moral moliti, da te sreča … morda … zdrava pamet, seveda.

     • Simon Novak

      Samo molite, zelo bo koristilo, zahojenec

     • šmentanamuha

      Samo poglej se, kakšen prepirljivec si. Pomoli se h Gospodu pred spanjem, da ne boš vstajal vsako jutro z levo nogo.

     • Simon Novak

      Vzemi tablete, ki ti jih je predpisal veterinar in moli, zahojenec

    • šmentanamuha

     Tudi tebi ne bi škodilo, da bi se kdaj pogovoril s svojim Stvarnikom.

 • Djuro Sumar

  Brščičevih norosti ne berem več, ker na pamet vem, kaj bluzi.

  • alojz

   Ti pameti sploh nimaš.

   • Djuro Sumar

    Ti že veš, ti vse pove tvoj vaški župnik in ti sploh ni potrebno razmišljati.

   • Simon Novak

    Ne, Lojzek, ti si vso odnesel

  • Franc Šink

   Pa ja ne komentiraš neprebranih člankov.??

   • Djuro Sumar

    Ni kaj komentirati.

   • Simon Novak

    Kaj pa je za komentirati v tem članku? Nekaj nametano skupaj brez repa in glave, užitno samo za zahojene đesnjake

   • črnogled

    Ne moreš komentirati nečesa,česar ne razumeš.

 • RATATA

  “Pod Poncijem Pilatom je trpel in bil križan za nas.”… za nas grešnike.
  Toda Poncij Pilat ga po pravu obsoditi ni mogel. Kako to, da je bil potem križan?
  Po revolucionarnem pravu ali po starem ljudskem pravu, ker je bil revolucionarni posebnež?

  • Soave

   Takole pravi Wikipedia

   Ljudski reki
   S Pilatom je povezanih več slovenskih ljudskih rekov:
   Če nekdo hodi od Poncija do Pilata, pomeni, da je vpleten
   v birokratski postopek, kjer ga pošiljajo od ene inštance k drugi,
   potem pa spet nazaj (Pilat je Jezusa poslal k Herodu, ta pa spet nazaj k
   Pilatu).
   Če se je nekdo nekje znašel kot Pilat v veri, to pomeni, da je prišel na določeni položaj, ne da bi imel kakšne prave zasluge za to (Pilat je omenjen v molitvi veroizpovedi, a ne zaradi svojih zaslug).
   Če si nekdo umije roke, s tem zanika svojo vpletenost in krivdo (kot je Pilat zanikal krivdo pri Jezusovi usmrtitvi

   • sodnikisozločinci

    Kaj pa pomeni, če se nekdo posuje s pepelom?

   • RATATA

    Mnogo jih misli, da sta Poncij in Pilat dva. Tako so jim povedali. Poncij Pilat je eden.
    Poncij Pilat je bil slaba postava, saj je bil zadolžen za red, ki ga pa ni zagotovil, saj če ga obsoditi ni imel za kaj, bi ga moral zaščititi in ne dopustiti, da ga križajo.
    Polovičar je bil potemtakem.

    • Soave

     Drži !
     Je pa žalostno, da je v Sloveniji vedno več ljudi, ki si – izgleda no – umije roke in je za njih zadeva opravljena . . . . .

     • RATATA

      Od tod, da bi odgovornost (tudi krivda) bila zabrisana imamo takšne predpise. Zapletene in zavozljane, eden na drugaga se nanašajoče, pa tudi take, nedokončne, v luftu tavajoče.
      Menim, da je takšen bil njih namen, saj pisci niso butasti, le s pokvarjenimi nameni.
      Davno prej, so paragraf prebrali navadnemu človeku in če ga je razumel in dojel je bil predpis dober, če ga pa ni razumel, so ga v dobrega spremenili.
      To, kar imamo sedaj, je skropucana pokvarjena afnarija in od tod toliko sistemskih napak v sodnih postopkih.
      Slišal sem tudi parkrat, da pravo ni nujno tudi prav, toda “po pravu” bi moralo biti prav.
      Ma kakšne sodbe “v imenu ljudstva”???!!! Sodbe v imenu prava in tistega kar je prav bi bilo edino prav!!!

     • Soave

      Sijajna analiza !!
      Pisci predpisov so pokvarjeni, mi pa smo eni veliki butci, da to še prenašamo.

  • SIMON ROZIC

   Tovariš Brglez bi rekel:- obsojen po “naravnem” pravu….Uporabljali so ga komunistični
   ponoreli “zmagovalci” nad lastnim ljudstvom.

   • RATATA

    Brglez je glih tolk pravnika kot jaz, ki pravnik po izobrazbi nisem.
    Sta pa dve razliki med nama in sicer to, da je on komunist, jaz pa nisem in to, (kar je še pomembnejše), od samega začetka služim sebi, on pa drugim.

 • Soave

  + + + + + + + + O, ga vi pihnete, g. Brščič !!Sijajni ste !
  Reminiscenca preteklosti !! Ko ste jo že omenili, pripenjam kar tule ( ne zamerite ) , krasno razmišljanje o reminiscenci v novembru !
  https://www.casnik.si/novembrska-reminiscenca/
  Tudi tisti latinski rek o času, ki se spreminja, je sijajen, kajti samo za ene se pri nas ni prav nič spremenilo .

  Izraz g. Župančiča – pravne sestre – žalostno, a resnično !
  In meni pride na misel, da to veliko število pravnic pove nekaj drugega. Da so to poklici, kamor moški ženski pač dovoli. Ker je sposobna ta težki študij opraviti. In na koncu mora poslušati one, ki so ji dovolili, da je lahko ” sestra ” !!

  • SIMON ROZIC

   Ta študij je težek samo za tiste osebke, ki jim ob rojstvu ni dana naravna
   inteligenca in pravilno vsajen um za človeške odnose ! Brez teh danosti si
   lahko samo uradnik na sodišču, ves odvisen od dobre volje “predpostavljenih”.
   .

   • Soave

    Hm ? Morda imaš prav. Vendar pa, zakaj se vedno povdarja , da je študij prava najtežji.

    Huh ? Morda pa so mislili po teži silnih paragrafov ?

  • anzek

   Na pravo se vpiše veliko žensk, ker so, vsaj po mojih izkušnjah, v večini piflarke, paragrafe se je pa potrebno naučiti na pamet. Ocenjujem, da je takih med žensko populacijo, najmanj 80%.

   So pa ženske od moških razlikujejo še po nečem, da zelo redko uporabljajo logiko, to Boštjan M. Zupančič, vedno poudarja.

   In še nekaj je, ko ženski nekaj naročiš, pa če tudi ni vse po črki zakona, tistim navodilom sledi do konca. Pa to ni samo v pravni stroki, primerjajte samo policaja in policistko. Sta kot noč in dan.
   Da je to težak študij, pa sploh ni res. Če bi bilo to res, potem C. Ribičić, Podgorelec, Brglez, Kozina,….nikoli ne bi končali študija.

   V nobenem primeru pa se ta študij, po težini, ne more primerjati s študijem naravoslovnih ved.

   • Soave

    Ja, Anzek ??? Samo z zadnjim stavkom se strinjam.
    Takole je vaše mnenje o ženskah ? Lepa reč, no.
    Če so pridne, menda še niso piflarke.
    Tisto o logiki delno drži. Vendar morate vi, silni možakarji priznati , da vam navkljub svoji silni logiki , tisto ” ko ženski nekaj naročiš” , v življenju kar prav pride !
    Za naštete pa vemo, kako so doštudirali !! VIP
    Policaj ima moško moč
    policistka pa žensko vztrajnost . . . . jojmene ?

    • anzek

     Velika večina tistih, ki se odločijo za študij prava, je piflark!!

     Piflarka in pravna logika sta dva ločena pojma!!

     Da pa se držijo črke zakona, ki ga po potrebi tudi malo prilagodijo svojemu nalogodajalcu, pa ne ugotavljam samo jaz, pač pa tudi cenjeni Boštjan M. Zupančič.
     Lep primer je sojenje dr. Strehovcu: http://24kul.si/dr-bostjan-m-zupancic-proces-proti-dr-strehovcu-se-mora-koncati-zdaj

     Tisto, da se ženske držite “tistega kar naročiš” pa sigurno drži, se strinjava oba, kajne??

     • Soave

      Hja? Kaj pa moški študenti ? Vzrok in posledica.
      Tudi večina moških v takih službah se prilagaja. Vsak na svoj način. Ker je število žensk na takih mestih večje, se posplošuje problem.
      Glede tega, koliko se držimo ” naročenega ” , pa se ne bom pričkala z vami. Ker ne vem, kam merite.

 • soc

  Lepo napisano. Le “Tempora mutantur nos et mutamur in illis” je napak, pravilno je “Tempora mutantur et nos mutamur in illis”.

  • Simon Novak

   Lepo napisano??? Ha ha ha

 • Simon Novak

  Bernard spet nekaj nametal skupaj, malo vzel onega, malo drugega, očitno pa čorba dovolj kvalitetna za zahojene đesnjake, Bernardu tega članka noben pameten portal ne bi objavil

  • RATATA

   Jezi se nase, ker nisi izobražen, niti razgledan in zato nikakor ne moreš slediti temi, ki je še kako interdisciplinarna. Lenuh si in primitivec!

   • Simon Novak

    Ha ha ha, temu, kar je nametano skupaj v tej “kolumni”, lahko sledite samo zahojeni đesnjaki, zahojenec

    • RATATA

     Jaz nisem đešnjak! Le čisto navaden protikomumist sem in nič drugega. To, da mi pa ti vedno oporekaš pa kaže na tvojo bebavost, saj če bi bil ti količkaj pri sebi in vsaj približno zdravorazumski, bi me ne ogovarjal, ker s tem, ko me, izpadeš bebavec.

     • Simon Novak

      Ne, ti nisi đesnjak, ti si zahojeni đesnjak…in če s tem, ko te ogovarjam, po tvoje izpadem bebavec, kaj pa šele potem izpadeš ti, ki mi odgovarjaš, zahojenec?

     • RATATA

      Čist si me sfuku. Bravo.

     • Simon Novak

      In to z levo roko, zahojenec

     • RATATA

      A le levo imaš frej, sprehajalec kože?

     • Simon Novak

      Zate je dovolj, ker si ubog a duhu, o pameti pa tako ali tako ni najmanjše sledi, zahojenec

  • šmentanamuha

   Srce, tole je malo pretežko zate. Saj lahko greš na druge portale.

   • Simon Novak

    To je pretežko za vse normalne, za đešnjake pa seveda oh in ah, samo, da je objavljeno na NoriTV, potem je zagotovo odlično

 • Bandit123

  Dokler bo desnici najbolj važno to, da imajo emigranti Slovensko državljanstvo, da se vpelje verouk v šole, da se cerkvi vrne čim več zemlje. da se zgodovino piše po njihovi zamisli, da se pljuje na vse kar je bilo pred letom 91, v Sloveniji desnica nikdar ne bo imela večine.

 • Brezno

  A brscic ma mehkega al trdega?

  • šmentanamuha

   In zakaj tebe zanima njegovo orodje? Z njim je naredil že nekaj otrok, kaj pa ti?

   • Brezno

    Mislil sem na priime. Daj reci dedu naj te porihta da ne bos tk pohotna

    • šmentanamuha

     Aha, u redu:)

 • šmentanamuha

  Moj poklon za tole kolumno, gospod Brščič, izjemno pogumno in pronicljivo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!