fbpx

Vam je jasen pogajalski dosežek Janše? V naslednji sedmih letih dobite 5 tisoč evrov, od tega vam ni treba vrniti 3.142 evrov!

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Zapisano v naslovu drži. To je izkupiček pogajanj na nivoju voditeljev EU, ki so potekala preteklih nekaj dni v Bruslju in se nanašajo na prihodnjih sedem let, gre pa za prihodnji evropski proračun v katerem bo Slovenija še vedno neto prejemnica in sklad za okrevanje po korona krizi. To je seveda podatek na vsakega državljana Republike Slovenije, ki bo skupno v omenjenem obdobju prejela 10.500.000.000,00 evrov, od tega ji ne bo potrebno vrniti 6.600.000.000,00 evrov. Verjamem, da vam številke delajo težave, zato sem zadevo poenostavil in jo zapisal v vrednosti na enega prebivalca, kar bo za večino bolj razumljivo.

Stvar pa ni samoumevna. Šlo je seveda za trda pogajanja voditeljev držav EU, ki so trajala od četrtka do današnjih zgodnjih jutranjih ur.  Slovenijo je zastopal predsednik vlade Janez Janša. Ne morem z  gotovostjo trditi, toda verjetno je bil edini predsednik vlade, ki je na pogajanjih EU o proračunu sodeloval že tretjič, prvič leta 2005 in drugič leta 2013. Karkoli si kdo misli o njem, je nekaj povsem jasno, je izkušen pogajalec, ki se je odlično pogajal v vseh treh obdobjih.

Vam je jasen pogajalski dosežek Slovenije?
Toda ta njegov uspeh je le do določene mere zaprl usta večnim njegovim levim kritikom, od Marjana Šarca do Tanje Fajon. Si predstavljate, da bi se pogajal klovn Marjan Šarec? Nobenih argumentov nista imela, s katerimi bi lahko napadla Janeza Janšo. Če pogajalski uspeh Janeza Janše primerjamo s pogajalskim uspehom predsednika vlade Hrvaške, stvari postanejo še toliko bolj očitne. Hrvaška bo v enakem obdobju prejela približno 100 odstotkov več sredstev kot Slovenija, toda Hrvaška ima enkrat več prebivalcev kot Slovenija in za skoraj enkrat manjši bruto družbeni proizvod. Ali z besedami zdravnika Igorja Muževiča: “Hrvaška je kljub 42 % nižjem bruto družbenem proizvodu dobila podobno vsoto sredstev kot Slovenija na prebivalca In Hrvaška se je dobro izpogajala. Ne vem, če je vsem jasen pogajalski dosežek Slovenije?” Verjetno res ne.

Foto: Vlada RS

In kaj berete, poslušate ali gledate v slovenskih dominantnih medijih? Janša je v Bruslju paktiral z diktatorji iz Poljske in Madžarske. Približno tako. Toda upam in verjamem, da razmišljate s svojo glavo in čim manj spremljate naše dominantne medije.

dr. Vinko Gorenak