fbpx

Vlada obvladuje krizne razmere

Vida Kocjan

Evropska komisija je v svoji jesenski gospodarski napovedi za Slovenijo napovedala bistveno boljše kazalnike od povprečja v evroobmočju in celotne Evropske unije (EU).

Sloveniji za letos napoveduje 7,1-odstotno znižanje bruto domačega proizvoda (BDP), vendar pa je to precej manj od 7,8-odstotnega znižanja v državah z območjem evra. Boljše napovedi so tudi za prihodnji dve leti, kjer komisija Sloveniji napoveduje 5,1-odstotno rast BDP v letu 2021 (v evroobmočju 4,2) in 3,8-odstotno rast v letu 2022 (v evroobmočju 3 odstotke). Napovedi so torej več kot za četrtino boljše od povprečja držav z evrom.

Boljše napovedi so v naši državi večinoma prezrli. Razlog za to je tudi v medijskem (ne)poročanju o tem. Edina, ki je opozorila na to, je bila evropska poslanka Romana Tomc. Zapisala je, da bomo zmagovalci, če se napovedi komisije uresničijo, in dodala, da slovenska vlada očitno učinkovito obvladuje razmere.

Za pomoč gospodarstvu in ljudem pripravljenih že šest protikoronskih zakonov, v načrtu že sedmi
Koronavirusna pandemija pomeni zelo velik šok za celotno gospodarstvo povsod po svetu, posledice pa bodo zelo resne. Gospodarski učinki pandemije se v EU zelo razlikujejo, kar velja tudi za obete glede okrevanja. Oboje je odvisno od širjenja virusa, strogosti javnozdravstvenih ukrepov, sprejetih za njegovo zajezitev, sektorske sestave nacionalnih gospodarstev in moči odzivov nacionalnih politik.

Foto: Vlada RS

Za Slovenijo ob tem velja, da je sprejela učinkovite ukrepe proti epidemiji, ki gospodarstvu zagotavljajo hitro okrevanje, hkrati pa zdravje in blaginjo ljudi. Slovenska vlada je doslej pripravila že šest t. i. protikoronskih zakonov za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

Vlada je torej uspešna, uspešnost njega dela pa se potrjuje tudi z zvišanjem bonitetne ocene, s katero mednarodne agencije Slovenijo uvrščajo med najbolj zanesljive države tudi za tuje investitorje. To ni samoumevno, iste agencije drugim državam namreč nižajo ocene. Za Slovenijo pa potrjujejo zaupanje mednarodnega okolja do ukrepov vlade. In tudi to je tisto, kar veliko šteje.

Vida Kocjan