Vznik patološkega altruizma

Ivan Šokić (Foto: Demokracija)

S koncem II. svetovne vojne se je zarisala zadnja velika ločnica med tradicionalisti in progresivci. Zmagala je utopična slika enega združenega sveta. Začela se je gradnja novega babilonskega stolpa.

Pravijo, da je pot do pekla tlakovana z dobrimi nameni. A če je rek še tako star, so idejo, ki jo opisuje, akademiki prvič zajeli leta 2012 v knjigi Pathological Altruism. Barbara Oakley je takrat fenomen definirala kot “altruizem, pri katerem poskusi za izboljšanje dobrobiti drugih privedejo do nepredvidene škode”. Gre za skupino ljudi, ki jih bolj skrbi za pravice skupine, ki jih sovraži in jih želi uničiti, kot pa za pravice lastne skupine.

Za šolski primer patološkega altruizma lahko vzamemo skupino feministk, ki so komaj dan potem, ko so migranti v Kölnu za novo leto 2016 spolno nadlegovali več kot petsto Nemk, med migranti delile rože. Še huje so ravnale nemške oblasti, ki so v strahu pred množičnim izbruhom ksenofobije želele celoten incident prikriti. Pomembnejše od varnosti Nemk jim je bilo dobro počutje “sirskih beguncev”.

Nemška norost še vedno vztraja. Na nedavnem srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in nemške kanclerke Angele Merkel je Putin opozoril, da je čas, da se sirski begunci vrnejo domov. V Jordaniji je trenutno okoli milijon sirskih beguncev, ravno toliko še v Libanonu. Poleg tega Turčija zadržuje še tri milijone migrantov, ki so se podali proti Evropi. Vojne je konec. Kdo drug pa bo postavil na noge njihovo domovino, če ne oni sami? Nemška politika se ne strinja. Po njihovem mnenju trenutne razmere niso primerne. Po njihovem mnenju so trenutno primerne razmere za pošiljanje migrantov nazaj v Grčijo. To kaže na samo srčiko krize, s katero smo soočeni.

Vladimir Putin in Angela Merkel (Foto: epa)

Migrantska kriza je samo posledica, ki se je lahko manifestirala zaradi veliko globljega problema. Problema, ki se je začel s porazom Nemčije v II. svetovni vojni in dokončno oblikoval v združitvi Vzhodne in Zahodne Nemčije. To je problem Nikoli več. Problem Nikoli več ni omejen samo na Nemčijo, temveč zajema celotno zahodno civilizacijo. Lahko bi rekli, da se je zahodna civilizacija ob ceni, uničenju in grozotah II. svetovne vojne, tako zgrozila, da se je razvila miselnost, da je treba na vsak način preprečiti ponovitev česa takega.

Začele so se sistematične čistke, ki se v ničemer niso razlikovale od Maovih na Kitajskem, katerih naloga je bila enkrat za vselej opraviti s starimi idejami, staro kulturo, starimi običaji in starimi navadami. S koncem II. svetovne vojne se je zarisala zadnja velika ločnica med tradicionalisti in progresivci. Zmagala je utopična slika enega združenega sveta. Začela se je gradnja novega babilonskega stolpa. Tradicija je bila pozabljena, stare ideje izdane, običaji izmaličeni in stare navade zamenjane z modernejšimi, bolj primernimi za krasni novi svet.

Kar je utopija za enega, je distopija za drugega. In kar je pekel za smrtnike, je raj za demone. Progresivna struja se ni lotila sistematičnega uničevanja vsega svetega in dobrega samo zato, da bi v očeh tradicionalistov služila za dežurnega zlobneža, ki si med zlobnim krohotom pomenljivo viha brke. Sami verjamejo v spremembe, ki jih propagirajo, širijo in zagovarjajo. To ne pomeni, da imajo prav, še zdaleč ne. A najhujša napaka, ki jo lahko storimo, je podcenjevanje naših nasprotnikov.

To napako so zagrešili na drugem vatikanskem koncilu. Dokument, ki je sprva izgledal kot napoved vojne komunizmu, se je zaradi t. i. skupine renskih duhovnikov spremenil v brezzobi hvalospev zablodam modernizma. Kar je papež Pij X. imenoval za sintezo vseh herezij, je postalo del katoliškega nauka. V temeljih, na katerih je bila zgrajena celotna zahodna civilizacija, se je pojavila prva razpoka, ki se je s pomočjo vztrajnih ideologov znotraj Katoliške cerkve samo še razraščala, število verujočih pa samo še upadalo.

Papež Frančišek (Foto: epa)

Tako te dni določeni cerkveni predstavniki širijo herezije, ne da bi bili za to ustrezno kaznovani. Tako si drzne upokojeni škof reči, da bodo cerkve v Evropi enostavno preuredili v mošeje. In tako si drznejo v Vatikanu trditi, da so na strani žrtev pedofilskih duhovnikov. Če bi to bilo res, bi nemudoma privedli vse zločince v Vatikan in jih usmrtili na Trgu Svetega Petra. Vse drugo, vključno s spremembami v katekizmu glede smrtne kazni, je samo še en primer patološkega altruizma. Patološki altruizem ni združljiv s krščanstvom, ni združljiv z zahodno civilizacijo in ni združljiv z zdravim razumom.

Ivan Šokić

 • Mare Dolenc

  Ta patološki altruizem so z veseljem pograbili komunisti, ki se jim je 1990 podrl svet. Z njim bodo uvedli nov totalitarni sistem – demokratični socializem in nov način cenzure – politično korektnost, s katerimi bodo izločali drugače misleče. V Sloveniji smo na tej poti prišli že zelo daleč.

 • Olga2345

  Bravo!

 • Olga2345

  Dejstvo: V Slovenijo prihajajo praktično SAMO NEZAkONITI MIGRANTI, ki brez dokumentov vdirajo v državo in s pomočjo levičarskih talibanov zlorabljajo azilno politiko v breme davkoplačevalcev!

 • WHAT IS TAQIYYA – youtube

  Odličen članek. Patološki altruizem, nekaj kar bi se lahko zdravilo v ordinacijah psihologov, mogoče v “bližnji” prihodnosti.

 • xtc

  Ja zadeva res ne gre skupaj z zdravim razumom in zahodnimi vrednotami.
  Vendar gre za nekaj-to kar želi Merckelca z vsemi načini prprečiti,kot umobolni levaki -ravno to postavljajo po konci vojno in upor. tem norostim.

 • Hun1978

  Francisek ni skopljen kopun..Francisek ma cohones…prvi papez, k je italijanskim mafiozotom upal javno povedat da v “Bozjem hramu” nimajo kj iskat

  • xtc

   Frančišek bo sleje kot preje zgodovina,povsem nesposoben in niti senca Janeza pavla ali ratzingerja.

   • Hun1978

    ti ves kdo je sposobn

 • Anja M.

  Pot do pekla je tlakovana z dobrimi nameni ja. Kdo je kriv za demografsko eksplozijo od koder prihaja glavnina migrantov? Kdo nas uči “vsako življenje je sveto”? Samo po sebi to sicer ni bil problem dokler se ni zgodila sinteza krščanstva in globalizma.

  Vendar pa futranje negroidov se bo slej ko prej ustavilo. In takrat bo velika večina teh ljudi umrla. Zaradi množičnih smrti bo prerešetane tudi njihove tradicionalne socialne strukture. Krščanstvo in krščanske (po novem baje judeokrščanske) vrednote bodo vzrok za največje trpljenje v zgodovini človeštva.

  • šmentanamuha

   Ti imaš kot kaže tudi patološki občutek krivde. To je tvoj problem in ga ne nalaga še drugim na ramena.

 • šmentanamuha

  Patološki altruizem je znak globokega občutka krivde ali osebne nezadostnosti, ki jo nato oseba poskuša kompenzirati s pretirano dobroto, ki je v škodo njej in običajno tudi tistim okoli nje.

 • Mare

  A je ta hipi gej? Ker zgleda že tako.

  • xtc

   No ja baje imajo ti modre učke,take ima tudi madžarski rom,torej pedena dece?

 • rrrrr

  Prav vesel sem novega, ostrega peresa mladega novinarja Šokića. Tokrat se je lotil patološkga altruizma mladih Nemcev do vilkomen obrezancev. Da te najprej oropajo, pretepejo, popljuvajo in posilijo, ti pa jih zasipaš z rožami je res norost, ki ima sestro le še v pojunijski Sloveniji.
  A razlog je v tem, da so po vojni rojenim generacijam Nemcev načrtno vcepljali kolektivno krivdo za nacizem, holokavst – od vrtca, šol univerz in medijev, relativizirali pa zločine komunizma. Da Slovenci padamo na fore o bestijalnosti domobrancev in človekoljubjem partijske vojske, ni nič nenavadnega. Ampak da lahko tako pohabiš Nemce, narod vojakov, agresorjev in po Nitzcheju, nadljudi?

  Odgovor najdemo v Besansonovi v knjigi ,,Zlo stoletja ” : amnezija (slab ,pozabljiv spomin) zločinov še živega komunizma in hipermnezija (pojačan spomin) zločinov že od leta 1945 mrtvega nacizma. !!

  Ali drugače: če mlademu Nemcu ubiješ ponos s tem, da mu pripišeš krivdo za zločine njegovega deda in jo le ta sprejme za svojo, bo oblečen v modrček, v zeleni lasulji in tangicah veselo hajlal in s puntingamerjem nazdravljal negroidnemu Ahmedu , med tem ko mu njegovi bratje in bratranci kolektivno posiljujejo njegovo Helgo( ali Helmuta ), drugi sorodniki pa ropajo njegove starše.
  Če ni spoznal, da je zanj živi komunizme mnogo večje zlo od mrtvega nacizma, bo kmalu postal muslimanski pajac v lastnem Kalifatu ob Renu..

  • xtc

   Veš tvoje mišljenje je hudo pomankljivo,zadeva funkcionira nekaj časa ,potem………………………..
   Potem pa sledi tisto………………….neizbežno,ko najbolj civilizirani,študirani in vljudni postanejo silom prilike zverine,ki se jih bojijo tudi največji primitivci.

 • xtc

  Šokič ima prav ampak spregledal je nekaj bistvenega,Nemčija trenutno rabi 1,2 miljona delovnih rok,Stasi Maedschen s svojimi levo debilnimi nagnjenji in prišepetovalci tipa Zietsche(Direktor DB,kako je tak idiot prišel tja ne vem),mislijo ,da bodo z opicami zlagali VW je ,BMW je in Porscheje,pa Audije itd,DEFINITIVNO NIČ OD TEGA.
  Da butli ne razumejo,da ta banda večinsko nebo delala in samo zažirala državno blagajno jim počasi poteguje,seveda pa imajo zraven kop težav ,ki peljejo v upor Evropejcev in vojno,kati samo bebci mislijo,da bodo to hordo obvladovali hordo nekultiviranih opic,nak in to se že kaže.
  Realnost pred katero se je znašla Nemčija i tudi EU je pokazala ,da z opicami iz tretjega sveta pač nebodo mogli delati hi-techa. ,vojnio pa že praktično imajo.
  Kaj je torej krut izhod iz te težave?
  Tisto,česar se Merckelca ogiba in nezavedno spravlja na oblast.
  Realnost celotne EU je zelo bizarno in grozljivo edino v Adolfovi socialni politiki,pa naj se še vsi tako sprenevedajo to je zelo boleče ali pa genocid nad EU.
  Seveda pa je tukaj še druga zadeva,da,če EU ne izžene neuporabnih ilegalnih in drugih priseljencev,sploh onih konfliktnih,a socializacijskih in kulturnega marxizma in nosilcev le tega tvega postati tretji svet kot Afrika,kako to izgkeda vidite v propadajoči JAR,Zimbabveju in Nigeriji-torej opcij ni veliko.

  • SF32

   Nemčija ne rabi uvoza ljudi, rabi jih kapital, ki ima vedno polna usta trga – seveda ko mu to ustreza. Zgodba je popolnoma enaka, kot z Akrapovičevimi varilci, katerih naj ne bi bilo. Prav bi bilo, da fantje preden se uvaža delovna sila, najprej iz žepa potegnejo denar, saj ne delajo nekih lon poslov… Če ne gre z dwnarjem, naj ga potegnejo še več… Trg mora delovati v obe smeri.. .

 • tasilo

  Saj že izraz “patološki” (iz gr. páthos ‛občutenje, trpljenje, bolezen’) vse pove: bolezenski, bolan; ki potrebuje zdraljenje. Brez zdravljenja lahko okuži — in uniči — vse druge sisteme.

  ** patologíja -e ž (ȋ) https://fran.si/133/sskj2-slovar-slovenskega-knjiznega-jezika-2/3676879/patologija?View=1&Query=patologija
  3. knjiž. odklon od normalnega, pravilnega stanja: patologija visoko civilizirane družbe

 • xandron1977

  w︀оа︀h, y︀е︀stеrd︀аy f︀оu︀n︀d m︀y s︀еc︀r︀еt f︀о︀ldеr w︀it︀h m︀y d︀i︀rt︀y s︀е︀lfi︀е︀s – t︀h︀а︀t︀s t︀h︀е f︀u︀l︀l а︀r︀h︀i︀v︀е ̩
  S︀i︀n︀g u︀p a︀n︀d a︀dd m︀e︀: i︀︀a︀l︀ma︀z︀︀.︀︀c︀︀o︀︀m︀/︀︀a︀︀l︀︀b︀︀u︀m︀1︀︀8︀︀0︀︀2︀1︀8

  • oalv697193

   A︀wes︀o︀me︀! L︀i︀ke i︀t︀:)︀

 • Boris_j

  Patološki altruizem ne obstaja. To je neumnost. Obstajajo le nepredvidene posledice dejanj.

  Temeljna neumnost, temeljna napaka skrajne desnice je v tem, da vidijo neko veliko skupino ljudi, npr. muslimane, kot monolit. Posameznikov praktično ne vidijo, vse se zooža na preprosti, slabi, “zlobni” monolit.

  Temeljna neumnost številnih levičarjev in liberalcev je v tem, da tudi vidijo monolit. Nekateri dejansko verjamejo, da so muslimani in begunci kolektivno le dobri, nočejo, ne morejo videti, da nekateri dejansko niso, da so tudi lahko zli.

  Oboji se motijo. Monolit v nekem resnem, koherentnem smislu sploh ne obstaja. Obstaja le svoboda, odprtost v kateri se posamezniki odločajo. Za dobro, ali zlo, ali karkoli drugega.

 • RATATA

  Dobro Ivan.

 • O’Brien

  Razlogi so verjetno bolj enostavni: denar. Nemške firme (tudi vojaška industrija) biznisirajo z bogatimi muslimani, narod pa se ukvarja zmigranti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!