fbpx

Zakaj Erjavca potiskajo na dno, Fajonovo pa proti vrhu?

Prav zanimive so bile reakcije ob javnomnenjski anketi, ki jo je za Novo24TV opravila družba Parsifal SC, ko so anonimni forumaši in tudi kak amaterski “analitik” razglabljali o vodilni poziciji Slovenske demokratske stranke, češ ali bi anketo s kakšnim drugačnim rezultatom sploh lahko objavil ta medij.

Spomin je seveda kratek in obtežen na levo, zato se nihče noče spomniti, da v zadnjem letu in pol domala vse javnomnenjske ankete, ki jih za dominantne medije opravljajo s strani države ali državnih podjetij privilegirane in dobro plačane agencije, kažejo krepko vodstvo SDS.

SDS v poldrugem letu večinoma na vrhu
Javnomnenjske ankete, ki jih za POP TV pripravlja Mediana, so le v januarju, februarju in marcu lanskega leta na vodilno mesto postavile SMC, od aprila 2015 pa do oktobra 2016 je na vrhu SDS; oktobrsko merjenje Mediane kaže za SDS kot prvi politični stranki na tej lestvici 12,7 odstotka podpore, rezultat SMC kot druge stranke pa je v primerjavi s SDS prepolovljen. Za SMC bi se prejšnji mesec na volitvah odločilo 6,3 odstotka volivcev.

V obdobju januar 2015–oktober 2016 je v anketi Episcentra, ki jo objavlja Siol.net, Cerarjeva stranka bila na vrhu v štirih mesecih, nazadnje oktobra 2015, v juliju 2015 sta bili SMC in SDS poravnani z enakim odstotkom potencialnih volivcev, v ostalih sedemnajstih mesecih je bila na vrhu SDS, prejšnji mesec z 21,4 odstotka, za SMC pa bi ta mesec glasovalo 17 odstotkov volivcev.

Merjenje priljubljenosti političnih strank s strani Ninamedie v časovnem intervalu januar 2015–oktober 2016 uvršča SMC na prvo mesto prav tako v štirih mesecih, novembra 2015 sta si stranki z enakim odstotkom podpore vrh lestvice razdelili, avgusta 2016 je SD prehitela SDS, sicer pa je bila v tem obdobju SDS petnajst mesecev prva in vodilna politična stranka. Merjenja Stika za časopis Delo je v tem času postavilo SMC šestkrat na prvo pozicijo, SDS šestnajstkrat.

Zakaj Desus tiščijo proti dnu?
Torej vodilno mesto SDS ni nobeno presenečenje, pa naj meri razpoloženje med volivci Parsifal SC ali Ninamedia ali Tošev laboratorij. So pa med temi anketami razlike pri Desusu, saj je le Parsifal SC nameril Desusu mesto takoj za SDS. Analize ostalih javnomnenjskih anket Erjavčevo stranko uvrščajo za SD, Združeno levico in velikokrat tudi za Novo Slovenijo. Seveda ni napaka pri Parsifal SC, temveč sistematično tiščanje te upokojenske združene liste proti dnu, da ne bi Karlu Erjavcu preveč zrasli apetiti.

Omrežje, ki nadzira in plačuje te ankete, se zaveda, da bo Erjavec bolj pohleven, če se bo vrtel nekje na meji vstopa v parlament, kot pa če se bo oziral proti samemu vrhu. V tem primeru bi si Erjavec želel hitrih volitev in mož je vešč razdiranja koalicij in klicanja k predčasnim volitvam. Saj bi bilo res čudno, da bi se s svojo stranko opotekal na predzadnjih mestih, ko pa ima toliko medijskega prostora in nenehno odrezavo in podrezavo mantra en samcat stavek, to je, kako se njihova stranka bori za upokojence, in to se počasi pri ljudeh tudi prime.

Obuja se stara ljubezen med Pahorjem in Fajonovo
Tako kot Desus tlačijo na dno, pa na drugi strani z anketami umetno dvigujejo Tanjo Fajon. Kaj pa je takega naredila ta evropska poslanka, da jo ankete o priljubljenosti slovenskih politikov potiskajo ob bok Pahorju!? Naivno slovensko ljudstvo to medijsko demagogijo pridno kupuje, kajti zgodovinski spomin povprečnega Slovenca traja od oddaje Svet na Kanalu A do prve španske žajfnice na taisti televiziji.

Malo za osvežitev: Fajonova je bila dopisnica RTV Slovenija v času, ko je bil Borut Pahor evropski poslanec. Novinarsko navezavo Fajonove s Pahorjem bi z analizo medijskih objav lahko razgalili v nekaj minutah: Pahor je bil takrat na nacionalki več kot reklama za Mercator in za RTV je komentiral dogajanja v Evropskem parlamentu tudi na tistih področjih, kjer ni bil ravno najbolj doma. Epilog: Borut Pahor je kot predsednik SD Fajonovo umestil na izvoljivo mesto za volitve v Evropski parlament.

Sedaj se ljubezen med Fajonovo in Pahorjem kaže v novi luči. Ankete v korist Fajonove niso frizirane zaradi tega, da bi bila bodoča mandatarka, ker SD še nekaj časa ne bo več imel te priložnosti, lahko pa jo gradijo za predsedniške volitve. Pahor hodi na pogrebe po vojni pomorjenih in borci ter AFŽ ga sovražijo, Fajonova pa si bo brez sramu nadela tudi titovko in pionirsko rutico.

Pahor bo kandidiral s podpisi, Fajonovo bodo bučno pospremili bivši in aktualni partizani, komunisti vseh vrst in najrazličnejše leve stranke. In lahko se zgodi, da v drugem krogu dobimo Fajonovo in Pahorja. In mi bomo spet volili manjše zlo, torej Boruta Pahorja. Omrežje bo zadovoljno, saj bodo v vsakem primeru ohranili pozicije, revolucionarno izročilo, rdečo zvezdo in lepe penzije. Pahor je sicer nekoliko manj poslušen in ne gre več na kolena, kot Fajonova, kljub vsemu pa je še dovolj njihov in dovolj ubogljiv.

Tako vztrajno in z velikimi koraki stopamo nazaj v preteklost.

Miro Petek