Zakaj je dobro, da je Trump odstranil mednarodnega terorista in zločinca

Prof. dr. Andrej Umek (Foto: STA)

To kolumno sem se odločil napisati, ker želim poudariti, da je ena osnovnih dolžnosti vsake demokratične vlade, da svojim državljanom zagotovi varnost, osebno varnost, varnost njihovega premoženja in temu bi lahko dodal še kaj. Res pa je tudi, da nekatere tudi demokratično izvoljene vlade to svojo dolžnost, ta svoj servis državljanom ne jemljejo resno in ne ukrepajo v interesu svojih državljanov. Za primer takega ravnanja ni potrebno iti posebno daleč, ostanemo lahko kar doma. Tako na primer sedanja slovenska vlada ne zna ali noče zagotoviti varnosti slovenskih državljanov in njihovega imetja in preprečiti prehod ilegalnih migrantov preko slovensko – hrvaške meje. Kaj bi šele bilo, če bi se tudi Slovenija soočala z še resnejšimi varnostnimi izzivi tako kot se večina Evropskih držav in Združene države Amerike. Te so že milo rečeno desetletja izpostavljene islamskemu terorizmu. Naša sedanja vlada bi se, če bi bila tudi varnost Slovencev tako grobo ogrožen in če smem soditi po njenem odzivu na ilegalne migracije, najverjetneje na take izzive odzvala kot noj, zarila bi glavo v pesek in rekla nič ne vidim, da je kaj narobe, nihče nas ne ogroža. S tem pa ne mislim reči, da se je samo Slovenija neustrezno odzvala na izzive migracij in islamskega terorizma. To si upam trditi za praktično vse demokratične države. Niso, vsaj dovolj uspešno ne, zaščitile varnosti svojih državljanov.

Ni potrebno posebej poudarjati, da ima islam še posebej šiitski islam večstoletno teroristično tradicijo. Spomnimo se samo Asasinov, ki so bili Nazarij izmajliti, ti so živeli v goratem področju med današnjo Sirijo in Iranom. Iz njihovega imena je izpeljana angleška beseda ‘assassin’, ki pomeni morilca, predvsem morilca neke znane ali vplivne osebnosti, torej terorista.

Mislim, da bi se tega dvojnega pomena besede Asasin – assessin morali zavedati vsi, ki se v Evropi in ZDA tako ali drugače ukvarjajo z migracijami in islamskim terorizmom. Vsekakor pa so Asasini in drugi islamski teroristi nekoč delovali predvsem lokalno.

Z leti število islamističnih napadov narašča, ti postajajo vse bolj brutalni
Vsaj kolikor jaz vem, je islamski terorizem prerasel v globalni problem  po Izraelsko – Arabski vojni l. 1967. Začelo se je z ugrabitvami letal in začasno doseglo svoj višek z masakrom palestinske teroristične skupine Črni september na olimpijskih igrah v Münchnu l. 1972. Po tem dogodku islamski terorizem ni nikoli popolnoma prenehal. Obdobja manj odmevnih terorističnih dejanj so vse do današnjih dni prekinjali izrecno odmevni dogodki. Preveč je teh dogodkov, da bi jih podrobno opisoval. Vsekakor pa bi želel omeniti dva. Veliko pozornosti in ogorčenja predvsem v Ameriki pa tudi v Evropi je sprožil teroristični napad na nebotičnika World Trade Centra v New Yorku 11. Septembra 2001. V Evropi je zbudil veliko pozornosti islamistični napad na uredništvo francoskega satiričnega časopisa Charlie Hebdo 7. januarja 2015. Mislim, da napad na uredništvo časopisa, torej na svobodo tiska, pomeni napad na bistveni element evropske demokracije in družbe. Če kdo od bralcev te kolumne želi pogledati dokaj popolno listo islamističnih terorističnih napadov, jo bo našel na Wikipedii pod geslom “List of Islamist terrorist attacks”. Kdor si bo vzel čas in si bo pogledal ta spisek bo že na prvi pogled lahko ugotovil, da z leti število islamističnih terorističnih napadov strmo narašča in da ti postajajo vse bolj brutalni. Zato se moramo seveda vprašati, kako je to mogoče?

Foto: epa

Kaznovalna politika mora doseči vodilne ljudi
Po mojem mnenju je odgovor zelo preprost. Odziv Evrope pa tudi Amerike na ta teroristična dejanja islamistov je bil neustrezen. Zdi se mi povsem naravno, da je bila ob terorističnih napadih prva skrb tako evropskih kot ameriških oblasti reševanje ljudi, ki so bili s terorističnimi napadi neposredno prizadeti. Manj razumljivo pa se mi zdi, da so se tudi kasneje demokratične oblasti prizadetih držav omejile na identifikacijo, prijetje in kaznovanje samo neposrednih izvajalcev terorističnih dejanj. Mislim, da bi se morale zgledovati po tako imenovanem Nürnberškem procesu neposredno po koncem druge svetovne vojne. Na njem zaveznice antinacistične koalicije niso kaznovale neposrednih izvajalcev nacističnih grozodejstev temveč njihove voditelje. Prepričan sem, da če hočejo demokratične države Evrope in Severne Amerike resnično ustaviti ali vsaj omejiti islamski terorizem, morajo slediti zgledu Nürnberškega procesa. Kaznovati morajo resnične vodje islamskega terorizma in ne samo njegovih izvajalcev.

Zaradi vsega povedanega izrecno pozdravljam odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da kaznuje in odstrani mednarodnega terorista in zločinca, iranskega generala Kasima Sulejmanija, poveljnika proslule iranske Revolucionarne garde. Ker za enkrat še ni jasnih znakov, lahko samo upam, da odstranitev Sulejmanija ni enkraten ukrep, ampak da predstavlja novo, prepotrebno komponento v strategiji boja proti islamskemu terorizmu. Tako od sedaj in vsaj za enkrat samo Združene države ne bodo ukrepale samo proti neposrednim izvajalcem islamskega terorizma temveč tudi proti njihovim duhovnim voditeljem in predpostavljenim. S tem pa se bo bistveno povečala varnost prebivalcev Združenih držav in Evropske unije, ki so glavna tarča islamskega terorizma. Zato lahko samo rečem, da je predsednik Trump storil to, kar bi morali tudi ostali demokratično izvoljeni predsedniki storiti, zaščititi bi morali svoje državljane in jim zagotovil večjo stopnjo varnosti. Taka so pravila vsake civilizirane družbe.

dr. Andrej Umek

 • o kirstusova noga….pa vi ste 50 let za realnostjo :) evo, Vam pokažem en “prepovedan” videoposnetek iz leta 2016, kaj je Trump povedal Franciji :) https://ambasador21.wordpress.com/2017/12/01/retrospektiva-trump-opozoril-francijo-pred-teroristicnimi-napadi-ze-med-predvolilno-kampanijo/

  pa še en videoposnetek iz leta 2018…naslov videoposnetka je: Brez mej-mgracije se uporabljajo za destabilizacijo narodnih držav https://ambasador21.wordpress.com/2018/12/17/video-brez-mej-migracija-je-orozje-ki-se-uporablja-za-unicevanje-drzavne-suverenosti/

 • pajot

  Prepričan sem,da je čas sojenja zločinskim teroristom minil. Čas ugotavljanja njihove krivde. Trump je pokazal pot. Uničit je treba terorista nemudoma in učinkovito. Konec je parol “mi vsi smo Charlie Hebdo” in polaganja rož na mesto poboja. Upreti se je treba z vsemi sredstvi uničenju zahodne civilizacije.
  Da ne bomo končali kot žaba v vreli vodi.

 • Miha

  Kaj bo potem z našimi mednarodnimi teroristi in zločinci ?

 • FORT WORTH

  Slovenski yugo politiki so bili vedno na strani luzerjev in mafijcev.
  Nikoli na pravi posteni, delavni strani in na strani demokracije.
  In kako naj ti yugo udbobanditi danes obsodijo iranski rezim, ko pa z njim sodelujejo pri najrazlicnejsih umazanih poslih.
  In ce z lopovom sodelujes in mu pomagas si sokriv.

  Opravka imamo s nasledniki najbutalnejsih revolucionarjev, ki so pobili cca 10% sodrzavljanov samo zato, da so lahko zavladali.

  Od teh pricakovati delavnost, postenost in domoljubnost je misija nemogoce.

 • Andrej

  Ta Solejmani je bil na mednarodni listi teroristov. Nanj je bila razpisana mednarodna tiralica: živ ali mrtev. Kaj tukaj Trump ni prav naredil?

 • JANEZ GUS

  Ves demokratični svet se s tem strinja razen slovenske izrojene,gošarske,kobalove,kučanistične teroristične LEVICE.Ta delomrzniška banda bi še kar jedla brez dela in trajbala svojo pokvarjeno izrojeno levuharsko politiko.Mislim,da smo jih razgalili in zbezali iz lukenj na pokošeno.Eden od teh pizdunov je mandril stromajer.

 • Gašper

  When (oil) money talks, bullshit walks

  • Peter

   Američani imajo svojega olja trenutno več kot dovolj.
   O širjenju iranskega vpliva v regijo, o stalnih grožnjah Izraelu, o vmešavanju v Jemnu, Iraku…ne bomo pa tokrat nič, a ne, no?

   Iranian cleric says UK ambassador better expelled than ‘chopped into pieces’,,,ja, takle majo, na veliko veselje dolinskih veseljakov…

   • Gašper

    Poglej, jaz imam samo srednjo šolo. Razloži nerazgledancu, zakaj sta npr. ZDA in SA zaveznici, glede na odnos slednje do extremističnega islama?

    • Peter

     Tega te ne bodo naučili niti na faksu, sploh ne na FDVju.
     Poglej si na guglu, bleferček, no.

     • Gašper

      Še enkrat, imam dokončano srednjo šolo. Sploh pa je ta stran v službi resnice, ne FDV ali Google.
      Torej?

     • pajot

      Dvakrat si poudaril,da imaš dokončano srednjo šolo. Lepo. Nimaš pa osnovne.

     • Gašper

      Že dva odgovarjata, pa noben ni prišel dlje od spotika ob mojo izobrazbo…
      Če bi kdaj hodila v srednjo šolo bi vedela, da je pogoj za vpis dokončana OŠ ;)

     • Peter

      Glej, frajerček, sam si začel omenjati svojo izobrazbo, nihče te po njej ni vprašal.
      In če dobiš nazaj nekaj svojega dreka, ki si ga želel skidati po nas, pripiši sebi, ok?

      btw, take glupe prozorne finte, “jaz sem preglup, dajte mi vi povedat” so že malo mimo v svetu kometiranja, no.

     • Gašper

      Saj vem kriv sem… Res bi moral vedet, da če gre človek v to greznico, da se ga nekaj Dreka prime

     • Peter

      Ja. Drži se Hanzi in ostalih, tam boš dišal. Po Chanelu 5, no.

      Način na katerega si vstopil v greznico je bil napačen, Gašper.

     • Peter

      Smešen si.

    • Peter

     Če pa že hočeš odgovor: zato, ker jima to kratkoročno koristi. Ćez eno leto bo lahko drugače, ampak trdno načelnim dolinčekom razlagati, da je politika stvar pragmatičnih in nenačelnih odločitev, se do danes še ni izkazalo za uresničljivo, no.

     • Gašper

      Meni je drugače jasno, samo ne vem kaj avtor kolumne pametuje da je treba kaznovati vodje, ne samo izvajalcev… Razen, če imaš od njih koristi ;)

     • Peter

      Avtor kolumne je pač povedal svoje mnenje.
      Je pa še en faktor, ki pogojuje trenutno ameriško-saudijko prijateljstvo. Višina saudijskih investicij v ZDA. Skratka, politika ni načelna, v politiki si prijatelji čez noč postanejo sovražniki.
      Ti pa se drugič le vzdrži provociranja, pa se bomo čisto lepo zmenili, no.

     • Gašper

      Problem je, ker večina bralcev tega portala taka “mnenja” zamenja za dejstva..

     • Peter

      In zakaj misliš, da je to tvoj problem? Jaz osebno mislim, da je precej večji problem, da imajo v osrednji in uradni slovenski TV hiši, ti javni hiši, novinarja, kot je Boris Vasev, ki zagovarja Hamas, Hezbollah itd, ki so na uradnih seznamih terorističnih organizacij. In večina gledalcev in bralcev verjame njegovim ekstremističnim blodnjam, no.

 • Peter

  En terorist manj. Za njim jokajo samo neki čudni tipi, ki niso sami nič boljši, no.

 • RATATA

  islamistični napad na uredništvo francoskega satiričnega časopisa Charlie Hebdo (7. januarja 2015) – zaradi objave karikatur .. se je zgodil po tem, ko je kakšen mesec prej lastništvo časopisa prešlo v roke rotšild-soroševcev.

 • Uomo blu

  Podpiram …

 • Peter

  Danes spet štiri rakete iz Gaze proti Izraelu, v času, ko otroci zapuščajo šole.
  Boris Vasev in ostala falanga levičarskih družbenopolitičnih delavcev o takih terorističnih napadih ne poročajo.
  Jokajo potem, ko Izrael vrne…