Zakaj ovadba proti komunističnemu zločincu Francu Severji Franti?

Odmev na mojo ovadbo je bil, razen ene izjeme, zelo spodbujajoč. Gotovo pa se bodo tudi dobronamernemu bralcu vsilile kašne misli o tem, zakaj je takšna ovadba po tolikih letih še potrebna. Posebno starost osumljenca bo mogoče marsikomu povzročala nelagodje, saj se upravičeno pojavlja vprašanje, a je človeško gledano, pravilno tako starega človeka še obremenjevati s preiskavami in sodiščem. Tudi novinar Luka Perš mi je zastavil vprašanje, zakaj ovadba po tolikih letih. Tukaj moj odgovor.

Kot je vsem znano, je bila ta tematika do leta 1990 tabu. Po letu 1990 mi je bilo sprva največje zadoščenje to, da se je lahko pričelo o času med vojno in o 45. letih povojne diktature odprto govoriti. Dosti je bilo napisanega, pričele so izhajati knjige mnogih prizadetih ljudi, izvajale so se razne svečanosti o spravi, poskušale so se popravljati krivice prizadetim, v kolikor je to bilo še sploh mogoče. Človek je dobil občutek, da vse teče v pravo smer preobrazbe družbe iz temne, s komunizmom prežete, v svobodno, odprto in demokratično skupnost po vzorcu že ustaljenih demokratičnih sistemov, ki so nastali na ruševinah druge svetovne vojne v zahodni Evropi. Celo nekdanji komunisti, zbrani pod dežnikom prenoviteljev so vzklikali: “Evropa zdaj!”

Kljub oteženemu začetku parlamentarne demokracije v času DEMOS-a, so bili nekateri pomladni politiki mogoče malo preveč optimistični in zaradi tega tudi preveč popustljivi do stare komunistične nomenklature. Spomnim se, kako je celo dr. Jože Pučnik na kongresu stranke SDSS v Litostroju dejal: “Sveta vojna je končana.” Jaz sem ga za tem opozoril, naj si ne dela utvar. Dobesedno sem mu dejal: “Komunisti so se samo potuhnili in čakajo, da bo nevihta mimo.” Totalno nemogoča stvar je bila, da se je dovolilo zadnjemu sekretarju ZKS Milanu Kučanu kandidirati za predsednika države. Mislim, da je bila to ena temeljnih napak, saj se je s tem omogočilo staremu, prekaljenemu komunističnemu funkcionarju, da je lahko mešal štrene v novi slovenski politiki in je mnogo doprinesel do tega, da se je pričel neopazno sanirati stari, komunistično obarvan sistem ali pa se je preprečilo, da pride do temeljitih sprememb. To se je najbolj videlo v delu sodstva in njegovih važnih spremljajočih organih.

Otroci s Petrička. (vir Youtube)

Otroci s Petrička. (vir Youtube)

Poljska spremenila z odločno reformo pravosodja se spremenila iz komunističnega krivosodja v moderno in demokratično pravosodje
Če pogledamo danes na Poljsko, slišimo dosti kritike na račun vmešavanja vlade v delo sodstva. Kritika je bila izrečena celo v Evropskem parlamentu. Resnica je pa ta, da ni vlada tista, ki bi se vmešavala v sodstvo, ampak se je vršila reforma pravosodja na temelju zakonov, katere je sprejel demokratično izvoljen parlament. Tudi neodvisno sodstvo mora v prvi vrsti spoštovati zakone in ustavo. Vprašam se, če se kritiki zavedajo, da je imela tudi Poljska 45 let komunistični sistem, ki je povsod slovel ravno po tem, da je bilo sodstvo vedno njegovo važno orodje. Torej je v naravi problema, da se mora sodstvo reformirati v smislu novih demokratičnih kriterijev. Da se je nekaterim zdela poljska reforma sodstva mogoče šokantna in so mnogi videli v njej zasuk na desno, temelji na dejstvu, da sodniki sami trideset let po padcu komunizma niso bili sposobni, ali pa niso hoteli sodstvo reformirati, saj so se v začetku 90. let nahajali v vrhovnem sodstvu že sodniki, ki so še sodili v stalinizmu. Zato je čas, da si tudi mi vzamemo Poljsko za vzgled, saj je urejeno sodstvo izredno važen steber vsake demokracije.
Tu se ne more niti mimo personalnih ukrepov. Ugotavljati, če je Poljska v teh postopkih ravnala dovolj demokratično ali ne, ni moja naloga niti namen, dejstvo pa je, da ta reforma uživa veliko podporo državljanov, kar se je odrazilo tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah. Našim naprednim desnim strankam bi položil tukaj na srce, da si na vsak način podrobneje pogledajo ta segment poljske notranje politike.

Prizor iz dokumentarnega filma Otroci s Petrička. (vir Youtube)

Prizor iz dokumentarnega filma Otroci s Petrička. (vir Youtube)

Demoseva vlada preveč popuščala starim vzorcem komunistične oblasti
Če so Demosova vlada in takratni minister za pravosodje storili vse kar je bilo v njihovi moči, da bi postavili pred sodišče vse tiste, ki so bili osumljeni raznih zločinov, dvomim. Pri nekaterih vodilnih politikih sem si želel več odločnosti in smelosti. V spominu mi je ostal tipični primer, ki sem ga zasledil v Delu.
Na vprašanje, če bodo lahko še naprej visele slike pokojnega maršala Tita v šolah, je takratni predsednik vlade odgovoril, da to odločitev prepušča šolam samim. Gotovo je pa na zadržanost pomladnih politikov do komunističnih zločincev vplival tudi vik in krik prestrašenih komunistov in zagovornikov Titove diktature, da gojijo pomladni politiki maščevalnost. Da ni prišlo do trših in resnejših prijemov proti funkcionarjem in drugim važnim akterjem prejšnjega režima, se imajo komunistu tudi za zahvaliti popustljivi drži demokratov, ki imajo drugačne navade prevzemati oblast, kot zagovorniki diktature. Kakor koli že, posledice teh popustov občutimo danes, ko smo priča ošabnemu in predrznemu nastopaštvu zagovornikov zločinskega komunističnega režima, brez obzira na tisoče in tisoče nedolžnih žrtev.

Žrtev komunističnega režima, otrok s Petrička, Franci Kindlhofer. (osebni arhiv Franci Kindlhofer)

Žrtev komunističnega režima, otrok s Petrička, Franci Kindlhofer. (Foto: osebni arhiv Franci Kindlhofer)

Sramotni film Preboj je sodu izbil dno – zakaj se ne snemajo filmi o Jožetu Pučniku?
Pri tem pa ne smemo med žrtve šteti samo mrtve, ampak tudi tisto večino preživelih, ki so morali 45 let prenašati komunistično diktaturo in vsi čutimo posledice še danes. Pri oživljanju spomina na tiste hude čase je glavni zastavonoša Združenje zveze borcev, ki si prizadeva predvsem pridobivati mlade, neobremenjene ljudi za širitev njihovih laži in sprenevedanj. Vsemu je pa izbil dno film Preboj, ki želi konzervirati neke mite, ki so se udomačili v času enoumja.
Mislim, da bi morali v prvi vrsti posneti film o našem osamosvajanju. Samo groza, v tistem filmu bi se moral pojaviti bojevnik Janša, disident Jože Pučnik, pa še mogoče kakšen Krkovič in Kangler ter drugi oblikovalci nove, samostojne države. V takšnem filmu bi seveda težko dodelili Milanu Kučanu kakšno zvezdniško vlogo. Ne to ne gre. Zato je bolj primeren selektor iz taborišča Teharje, ki je kot Bog oče delil ujetnike na levo in desno. Za poboje in življenje, ki tega imena ni bilo vredno. Tudi otroci, ki so bili zaprti na Petričku izhajajo v glavnem od tam.

Ne bojte se. Čas je, da sodržavljani izvedo kruto resnico komunističnega režima
Dragi sodržavljani, mislim, da je sedaj napočil čas, da se dvignemo na lastne noge. Da rečemo končno bobu bob. Gotovo bi obsodba kakšnega zločinca na nekaj let zapora do njegove naravne smrti ne rešilo žrtev, bi pa ogromno pripomogla k našemu osveščanju, kaj je zločin in kaj ne, kaj je dobro in kaj moramo zavreči. Vedno se govori, kaj smo dolžni našim otrokom in vnukom. Mi jim nismo dolžni bodočnost postiljati z denarjem. Dolžni smo pa jim naliti čistega vina. Moramo jim dati na pot ljubezen do resnice. V njih moramo obuditi občutek za vrednote življenja. To je naše poslanstvo. Pridružite se mi.

Spomnite se besed papeža Vojtile, s katerimi ni želel doseči samo vernike: “Ne bojte se!”

Franci Kindlhofer

 • Artur

  Ne si delat utvar, da bo ta gošar obsojen in bo tako pravici zadoščeno “pravosodna udba” bo že poskrbela za to, da bo lepo na prostosti ves happy v visoki starosti po naravni poti dočakal trenutek, ko ga bo satan v pekel vtaknil med njegovega Titeja in ostale gošarske zločince.

 • Slovenec

  Komunisti uničevalci Slovenije.

  • SIMON ROZIC

   …in Slovencev ! Pritepenci so priviligirani!

 • tramal

  Bravo,super komentar in obrazložitev.

 • Hribouc

  Franci, čista zlata desetka!
  Ampak, tudi Preboj ima pozitivno poanto. Razgalja velikansko Laž in sesuva veliki peščeni mit o zlagani OFNOB Revoluciji.
  Glede slovenske netranzicije in o zamrzovanju komunističnih idealov je zdaj zelo pozen čas, vaša ovadba pa zelo človekoljubno in Bogu všečno možato dejanje, ki ga bo pomnila zgodovina.

  • Nata

   Menda ga bodo morali videti VSI otroci osnovnih šol ???
   No, morda bi s kakšnim dobrim komentarjem bil celo dobrodošel !!

   • Hribouc

    Nekdo mora to ustaviti, indoktrinacija otrok-nekdo mora na sodišče!

    • Nata

     Nič ne bomo dosegli. Radonjicev je prekleto malo. . .

     • Hribouc

      Bomo!
      Moramo.
      Če ne, nas bo Satan žive požru!

     • Nata

      Ja. . . . moramo in bomo. . . . .samo kdaj ??
      Čas beži in ta pravi pospešeno kradejo.

      In potem bo zopet desna vlada tista, ki bo morala reševat z raznimi hudimi ” rezi ” tudi v našo škodo.

 • mali49

  Se v celoti strinjam z avtorjem te kolumne gospodom Kindhoferjem.

 • Jani Steiner

  Zločince preganjat do bridkega konca, ne glede na starost. Zločini ne zastarajo . Spomnite se Artukoviča na bolniških nosilih je bil prineen v razpravno dvorano, tako da Franta pripravi se……

 • Still more than most

  Daj se, govno usrano domobransko, najprej nauči materinega jezika.
  Ko boš vsaj na osnovnošolskem nivoju, pa se lahko pogovarjamo o domoljubju.
  V tvojem “prispevku” je vsaj 15 začetniških napak.

  Sicer mi je pa žal, da te niso pravočasno zaklali in iz tvoje smrdljive izdajalske kože naredili cenen senčnik za namizno svetilko.

  • macon

   To, to, hočemo še. :))))

   ADMIIIIIN!!!!…
   :)

   • Janez Mayer

    Zanimivo, spravil se je na slovnico, na vsebino pa nima pripomb….

    • macon

     Z vsebino se intimno strinja. :))))

     Ostalo so pa službene dolžnosti. :))))

     • Mademoiselle

      :O kakšni izrazi in besedišče, še pred najhujšim komunistom ;) se ne bi obnašala tako nizkotno. Strašno.
      No in potem drugim očitati nestrpnost. Joj.

    • Imperial Commando

     Saj veš kako je, ko komunistek nima argumentov ( kar je praktično vedno), se vtika v detajle in začne pizdit vsepovprek. Ko pa se delajo pametne pa pogorijo totalno, nazadnje se je ta naš prjatu delu pametnega, mislim,da je bilo glede ameriškega zdravstva, je dobil nazaj dozo dejstev in realnosti. Pol je od sramu spizdu in ga neki cajta ni blo. Zaj pa mu je pač dopizdilo, ker rdečim brez Janše živeti ni. :)

  • antimur

   Te ni sram, če imaš po kakšnem čudežu otroke vsaj pred njimi, zaslepljenec komunajzerski, tudi zate bodo prišli časi, ki jih prav kličeš, ne bodi neučakan.

  • slosin

   o lejga, dolg te ni bilo. A si bil na izpopolnjevanju v Kumrovcu al si bil v Polu?..

  • Rožle

   No, zdej greš pa nazaj v tvojo govnarno

   • radames

    Je tale post od @Still…. kaj drugačen od zagrizenega nacista, za katere vemo, da so dali delati senčnike iz človeške kože? Ni nacist, je pa pristaš komunistov, ki v ničemer niso bili drugačni od nacistov. Slovenski partizani so pobili skoraj polovico ciganske populacije v takratni Ljubljanski pokrajini. Z dojenčki in otroci vred. Da bi pokazali, kako ničvredni so Cigani pa so v grobove pobitih zmetali še pse in stare lonce.

 • mare

  Vse to drži kot pribito, žal se lustracije ni izpeljalo.

 • bi jo

  ste pa na nivoju, vsi, bog pomagaj SLO…..

  • xtc

   Predvsem tebi,ki bi se……..

 • Rožle

  Mujo ..A moj komentar na TATA bi pa brisal … !!!

 • piko8

  Pravino zločince kot je franta je potrebno preganjati in OBSODITI NEGLEDE NA STAOST!!!
  Zločin je zločin, še najhujši so zločini kounizma nad nedovžnimi Slovenci!

 • xtc

  Se strinjam.

 • SIMON ROZIC

  Starost je res odkritosrčna : vsi krvniki in hudobci nosijo svoje grde obraze
  do smrti. Najdeš jih lahko med množico sfanatiziranih lažniviih komunistov
  in zares ni med njimi niti enega simpatičnega, prijetnega starčka. Če bo Franta
  še živel, bo večno podoben steklemu lisjaku, da o drugih primerjavah raje ne govorim,
  ker živali ne želim žalit!

 • jan Gedli

  Spoštovani gospod Franc Kindlhofer! Zelo me je razveselila vaša kolumna. Ima velik duhovni naboj in deluje prečiščujoče. Je lepa spodbuda za ljudi, ki bi želeli demokracijo in bi zanjo tudi kaj storili. Moram vam povedati, da sem poznal gospoda z enakim imenom in priimkom, kakor ju imate vi, vendar vam po vaši fotografiji na vaši kolumni ni bil podoben. Ampak njegova duša pa je iz njegovih besed in dejanj dihala praktično podobno in na podobnem nivoju, kakor diha vaša duša iz vaše kolumne. Tudi on je bil otrok s Petrička. Spoznal sem ga pred ca 30 leti, ko se je začela slovenska pomlad in je deloval v občinskem odboru SDS Žalec in je postal tudi predsednik tega odbora. Kakor mi je pripovedoval, je bila njegova življenjska pot in pot njegovih posvojiteljev trnova, in uspel si je kljub težkim razmeram tudi on prigarati ob še siceršnjem garanju univerzitetno izobrazbo. Že kar nekaj – po spominu ca 10 let je odkar so mi povedali, da je umrl. Zato vas prosim, da mi ne zamerite, če vas bom preko faceboka prosil za prijateljstvo. O tej nenavadni pove-
  zavi bi se želel z vami pogovoriti, če vas ne bom s tem utrujal.
  Prijazno vas pozdravljam. Janko Gedlička

  • Rado K

   Ljubi bog Janko. Čisto te je zaneslo. Poznam te kot pametnega in pronicljivega. Zdaj te je začelo zanašati na eno stran.

   • jan Gedli

    Ta moj „komentar“, dejansko sploh ni bil komentar, pač pa pismo gospodu Franciju Kindlhoferju. Če sem mu ga hotel poslati, sem moral izbrati to tehnično možnost, saj njegovega naslova ne poznam. Vsebina zato ni bila strogo na „fizikalni“ podlagi, pač pa sem si dovolil metarore, saj bi pismo zlasti na forumu bilo predolgo, če bi se jim izognil. Prebral sem že tudi, da se zato celo v znanstvenih definicijah uporabljajo metafore, sicer ne bi mogle biti kratke. Vesel sem, da sem na ta način izrazil svoja občutja. Pismo mi je koristilo, saj mi je gospod Franci Kindlhofer pojasnil, da sem pisal o njegovem bratu, ki pa mu ni bilo ime Franc, pač pa Kurt. No, tokrat sem se zanašanju na eno stran izognil, čeprav bi z njim bilo tudi to pisanje krajše.

 • Dragan Krstič

  Če ne Matilda bo US ustavilo opostopek proti temu zločincu, slovenskemu rdečemu baronu Minhausnu..

 • samotoje

  “Vedno se govori, kaj smo dolžni našim otrokom in vnukom. Mi jim nismo dolžni bodočnost postiljati z denarjem. Dolžni smo pa jim naliti čistega vina.” Tu, se mi zdi, je bistvo vsega. In prav je tako. Nobeno zlo ne sme ostati nekaznovano, ker se nam ne zdi vredno, da bi ga kaznovali in nobeno dobro ne sme ostati spregledano, ker se nam ne zdi vredno, da bi ga priznali.
  Moje spoštovanje, gospod Kindlhofer.

 • Kapodistrias

  Spoštovani gospod Kindlhofer,
  pogumno naprej, imate podporo vseh poštenih Slovencev (kolikor pač nas še je). Absolutno se strinjam z vsem v vašem zapisu, z eno rahlo izjemo. Da je stanje takšno, kot je, pripisujete del krivde tudi pomladnikom, češ da so bili preveč omahljivi in popustljivi. Seveda, bili so demokrati. Z demokratičnimi metodami se več preprosto ni dalo storiti. Če bi hoteli na hitro in odločno pomesti s totalitarci, bi morali prevzeti njihove metode – krvavo revolucijo. Zanjo pa ni bilo niti najmanjših pogojev, saj so imeli (no, še imajo) v rokah ves državni aparat, bančništvo, medije, sodstvo, izobraževalni sistem in ves represivni aparat. Pa še vsega naroda ni bilo možno popeljati za seboj – preveč je bilo priviligirancev in levorokih. Žal smo politično nezrel narod, drugačen od Poljakov in Madžarov.
  Vse dobro vam želim.

 • Antonius

  Umni vedo zakaj je slabo dobro, ker naivne in neumne samo slabo pripelje do, k pameti.
  Franta je kažipot iz legla osnovnošolsko priučene neumnosti.
  Franta?! Lažniv starec ki išče pot do svoje nesmrtnosti.
  Veleizdajalec bo zapisan v slovensko zgodovino spomina, Frante si pa nihče ne bo zapomnil, ker ga je manj kot gošarskega prdca.

 • Rado K

  “zakaj se ne snemajo filmi o Jožetu Pučniku?”
  Zato, ker je bil eksponent nemške tajne službe!

  • Franci Kindlhofer

   Oprostite, bolj neumne in do dr. Pučnika sovražne izjave še nisem slišal. Prej ste Vi agent OZNE.

   • Rado K

    Spoštovani Franci. Ljubezen in resnica pač ne gresta z roko v roki. Če ti nekoga ljubiš, boš težko grdo mislil o njem. In o Pučniku ti najbrž ne bom mogel z ničemer omajati mnenja. Za druge, ki še vedno mislijo z razumom (in ne s srcem) pa navržem korelacijo: Obstoj Juge in obstoj Nemčije sta vedno bila na naprotnih bregovih.

    1) Leta 1919, po porazu Nemčije v I. svetovni vojni, je nastala Jugoslavija.

    2) Leta 1941, ko je bila Nemčija najmočnejša, je bila Jugoslavija razkosana.

    in

    3) Ko je bila Nemčija leta 1945 poražena je vznikla nova Jugoslavija
    in

    4) Ko je leta 1989 padel berlinski zid in se je Nemčija enormno ojačala je dve leti kasneje propadla tudi Jugoslavija.

    Pučnik je bil orodje teh tektonskih sil. Njegovo pribežališče v Nemčiji, pred socialističnimi zapori je nemška tajna služba izkoristila in ga vpela v svoja prizadevanja za miniranje Juge.

    Jugoslavija je izginila iz zemljevida, Slovenija pa je postala nepomembna državica brez suverenosti. Državico, ki jo vodijo iz State departmenta, Bruslja in Berlina.

    OZNA
    Za ozno sem bil premlad, v udbi bi pa lahko bil. Tisti del udbe, ki se je ukvarjal s sovražno emigracijo je po moje bil povsem legitimen. Ustaške in četniške sile so se lahko prosto gibale po zahodu. In če se je hotela Juga obraniti terorizma pri nas je morala aktivno delovati zunaj. Tudi Cia to počne dandanes po vsem svetu. Celo protislovenska Matjaževa vojska je imela tabore za vežbanje pri Salzbourgu. Vse do leta 1955. Od koder so vdirali v Slovenijo. Financirala jo je angleška SAS.

 • Jožef

  Tudi, če bi omenjeni starček ubil samo enega, je zločinec in zločini ne zatarajo.
  V zapor z njim in pika!

 • Miro Jereb

  By the way……V nemčiji ta hip sodijo 92 letnemu SSovcu. To pove vse.
  Gospod Franci imate vse moje simpatije.

 • JANEZ GUS

  Ko so privlekli pred sodišče. ustaša Artukoviča niso komunisti nič problematizirali njegovio starost,pa jih je imel tudi 90.

 • Branko Jadran

  Pa zanimivo, kdo ve kam so vzgjiteljico ali varusko, ali kako ze receno CRNO VDOVO po zaprtju Petricka, SKRILI ali so ji dali rolete preko oci. Ze nekam, da ni zivih pric.

 • NoName

  Vse komuniste, ki so imeli karkoli z prejšnjo oblastjo je treba pod nujno obsoditi, od navadnih piscev knjig do sodnikov na položaju, spomenike pa nujno odstraniti ali pa pod vsakega spornega dopisati, kaj je oseba, ki jo predstavlja spomenik storila svojim žrtvam v imenu revolucije.
  Kriminalci, ki so zaslužni za več kot 600 povojnih grobišč niso vredni, da nosijo Slovensko državljanstvo.

 • Viktorh

  In kdaj bo sojenje?
  Bo javno, po običajih KPS?

 • NoName

  Čakajo , da se prah poleže, ni do sojenja ljudem, ki jih branijo

 • Rado K

  “Zakaj ovadba proti komunističnemu zločincu Francu Severji Franti?”
  Naslov, ki prejudicira.

  1) Franta je predvsem bil poveljnik vojske. Boril se je proti nemškim silam. Kakšen komunizem – tudi če je bil član partije, pri njem ni bil relevanten.
  2) Zločinec? A res? Na podlagi česa ga tako nazivate? Nikoli ni bil obsojen na nobenem procesu. Niti niso znani njegovi zločini. Razen, da je streljal proti Nemcem. Je to zločin?

  Elementarne poštenosti ni v tistem, ki je postavil ta naslov!