fbpx

Znanje je moč – Bodo predsedniške volitve danes kaj spremenile?

Mojca Škrinjar.

Ko je britanska vlada leta 1866 prepovedala srečanje reformne  zveze, so sledili trije dnevi nemirov, potem ko so demonstranti podrli ograjo in vdrli v park. Protesti, ki so  izvirali še iz leta 1865, ko so se delavci uprli zakonu, ki je prepovedoval prodajo in kupovanje na nedeljo, ki je bil za delavce edini prosti dan, so se v letu 1866 razširili na zahteve po političnih in delavskih pravicah. Ko so se naslednje leto Angleži spet uprli vladi, policija ni ukrepala zoper 150.000 demonstrantov,  minister za notranje zadeve pa je odstopil. Leta 1872 je izšel odlok o parkih, v katerem je bila zapisana pravica do svobodnega govora in izražanja mnenja kot posledica zakonov in pravil glede svobodnega izražanja mnenja, ki jih je sprejela vlada. Danes se nadaljuje dolga tradicija parka, kjer se dogajajo demonstracije in zborovanja. Območje Hyde Parka, kjer je moč javno izražati svoje mnenje, kot je opredeljeno v zakonodaji, pa se razteza celo precej širše kot območje mesta Speaker’s Corner.

Slovenski Hyde Park Corner se  je rodil julija 2014, ko je globoka država, za katero takrat nismo dobro vedeli, da obstaja v tako grozljivem obsegu, zaprla vodjo opozicije, da je izbrancu olajšala pot do zmage na parlamentarnih volitvah. Kakor v  Nemčiji ob začetku pogroma nad Judi ti niso prav zares verjeli, da bi se lahko zgodilo kaj tako strašljivega, kot je holokavst, smo bili Slovenci prepričani, da  sredi Evrope ni mogoč državni udar. Pa vendar se je zgodil, nam, Evropi in najvplivnejši ženski na svetu pred očmi.

Evropa je onemela in kar nekaj časa so demokratični režimi potrebovali, da so ugotovili, da se njihovo pojmovanje sodstva zelo razlikuje od prakse v Sloveniji. Evropa se je zganila in začela moralno pritiskati na Slovenijo, toda  globoka država bi se gladko požvižgala na to, če se ne bi zgodil slovenski Hyde Park Corner, dobrih 140 let za Anglijo. Pred sodiščem na Tavčarjevi ulici se je spontano začela zbirati množica ljudi, ki so z mirnimi demonstracijami nasprotovali zlorabi sodstva. Vroči julij se je  mučno  kot stopljeni asfalt odvlekel v avgust in september. Ljudje pa so stali,  skandirali, peli, recitirali in govorili. Na vročem soncu, v poletnih nalivih, brez prestanka, sleherni dan do začetka zime, ko je mraz pekel v podplate, so pripovedovali zgodbe o sodniških kršenjih človekovih pravic, kritične misli proti  zatiranju, izkoriščanju, kraji in zločinu. Ves čas so se zavedali, da tudi oni tvegajo  zapor ob dejstvu, da je v Sloveniji moč zlorabiti sodstvo, kot bi mignil.

Prededipalci kradejo, lažejo, se prodajajo, kradejo otroke
Velikokrat so odšli proti televizijski hiši in protestirali tudi tam. Najbrž je kakšnega novinarja sem ter tja vendarle zapekla vest zaradi pristranskega poročanja o izmišljeni aferi Patria, ki so jo skuhali strici iz globoke države tam ob smetišču, ko so se sprehajali po preprogi brezhrbteničnih novinarjev. Tistega dne, ko so strici vendarle klonili pred logiko prava in je moralo sodišče, ki je obsodilo prvaka, svoje skorumpirane izdelke vendarle preveriti na ustavnem sodišču, je bilo pred sodiščem na Tavčarjevi pravo slavje. Veselje, upanje in ganjenost so se mešali ob srečanju z edinim političnim zapornikom modernega evropskega časa po padcu berlinskega zidu.

Opozicijski  prvak je lahko zasedel svoje poslansko mesto, čeprav mu ga je globoka država hotela odvzeti. Toda zgodba še zdaleč ni bila končana. Ljudje so se poistovetili z njegovo zgodbo sto šestdesetih preganjanj in si zaslužili naziv vztrajniki. V minulem tednu so končali triletno  zgodbo upora, a še zdaleč ne zaključili. V družbi, kjer to, da nekomu poveš resnico, velja za  žalitev in sovražni govor, v družbi, kjer se najdejo zlobni nesposobneži, ki svoje frustracije in nezaključeno intimno zgodbo Ojdipovega kompleksa zdravijo s povzdigovanjem svojega bednega ega, tako da kradejo, lažejo, se prodajajo, kradejo otroke, je potreben Hyde Park Corner. Kadar prostituti globoke države perejo terorističen denar, zaplenijo nekomu dom zaradi nekaj evrov dolga in hkrati podarijo milijone nesposobnemu menedžerju, ki jih morajo zaslužiti državljani, je potreben Hyde Park Corner.

Pučnik in Plečnik morata dobiti svoj prostor na pomembnem mestu
Toda mnogi so danes obupali v čakalnih vrstah za zdravje, resnico, normalnost, s plačami in pokojninami, pol manjšimi, kot jih imajo državljani  evropskih razvitih demokracij. Apatično tičijo v mestnih avtomobilskih kolonah s starimi avti in upajo na trenutek miru v svojem domu, za katerega slutijo, da nikoli več ne bo tak, kot je. Kajti kakor je globoka država napadla prvaka opozicije, danes napada družino z vsiljevanjem teorije spola  v otrokovi najnežnejši mladosti.

Zato mora postati prostor pred sodiščem prostor svobodnega zbiranja in govora, kjer ne bo treba vsakič znova  prositi za dovoljenje za zbiranje. Kakor mi je uspelo spoznati do dna pokvarjeno globoko državo, bi prav verjela, da bodo prostor svobodnega javnega govora in zbiranja sicer dopustili, ampak prestavili v neko zakotje, ki bo tako nedostopno, kakor je podobno težko priti prebivalcem središča prestolnice domov. In globoka država, z masko legitimne vlade ali mestnega sveta, bo izkazala tako  zaničevanje, kot  ga je izkazala tvorcu slovenske države dr. Jožetu Pučniku, ko so po njem poimenovali neko pasjo stezo namesto trga pred parlamentom, ali pa arhitektu svetovnega kova, s katerega umetninami se dela kot dela islamska država s starodavno kulturno dediščino.

Vsi člani Odbora 2014 so si prislužili zlato priznanje
Odbor 2014 je opravil svoje delo, odlično in požrtvovalno. Odločilno je pomagal pri osvoboditvi nedolžnega človeka, pokazal na  verjetno najštevilčnejše  sodniške kršitve človekovih pravic v Evropski uniji, opozoril  na pokvarjenost  vodilnih medijev. Zapustil je izkušnjo, da je svobodo govora in njegovega vpliva  moč vzpostaviti  kljub globoki državi, in zato si zasluži  zlato priznanje. Ki mu ga aktualni predsednik države ni dal, in kakor je videti, mu ga tudi ne namerava dati, pa naj se piše  tako ali drugače. Pa saj ga niti ne pričakujemo. Vsi člani odbora vedo, da ga v resnici imajo, zapisanega  za vedno.

In naš Hyde Park Corner pred ljubljanskim sodiščem bo nedvomno nekoč v zgodovinskih učbenikih. Do takrat pa bo treba znova in znova izpostavljati vse krivice, ki se danes dogajajo otrokom v vrtcih s posiljevanjem s teorijo spola, z  grožnjami, ki nejasno, pa še toliko bolj zastrašujoče odmevajo: Zapomnili si vas bomo … Kot z jasno napovedjo umora pod avtomobilskimi konji na prehodu za pešce.

Treba pa bo tudi kdaj odgovarjati za kakšno besedo premalo, ne le za besedo preveč. Medtem ko  se je varuhinja človekovih pravic v svojem odgovoru dostojno zavzela  za zakonitost in človekove pravice, mufti Grabus že tri tedne ni odgovoril, kaj si misli o besedah svojega duhovnika, mestnega svetnika Jankovićeve liste, Nevzeta Porića ob nasprotovanju  poimenovanja Džamijske ulice: “Zapomnili si vas bomo …

Da, dragi prijatelji, v takšni državi živimo. Bodo predsedniške volitve danes kaj spremenile?

Mojca Škrinjar