[Kongres stranke DeSUS] Karl Erjavec po hudem porazu odstopa z ministrskega mesta! Pivčeva za predsednico stranke dobila skoraj enkrat več glasov

Datum:

Po celodnevnem kongresu, ki se je začel ob 10. uri so delegati zapečatili Erjavčevo usodo. Nekaj po 21. uri so namreč razglasili izide: Erjavec 80 glasov, Pivec 145, Stržišar 8. Tako bo vodenje stranke DeSUS prevzela Aleksandra Pivec.  Za zmago bi bilo dovolj že 116 glasov. Ob hudem porazu je Erjavec napovedal odstop z ministrskega položaja, a vseeno ostaja član stranke.

Glavna akterja volilnega kongresa stranke DeSUS dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec sta se v borbi za predsedniško mesto znašla vsak na svoji fronti. Oba pričakujeta zmago, medtem pa nekateri vidnejši predstavniki stranke ocenjujejo, da stranka do sedaj še nikoli ni bila tako razdeljena. “Pomp, ki se ustvarja okoli kongresa, ni bil viden in ne slišan v nobeni stranki že od osamosvojitve,” pa je pred kongresom zatrdil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Predsedujoči na kongresu v dvorani hotela Mons Uroš Prikl je uvodoma napovedal, da bo glasovanje o predsedniku ob 18. uri. Ob 14.uri so tako predvideli krajšo pavzo za kavo, kar pomeni, da pred oddajo glasu, časa za kosilo ne bo.

Pivčeva prepričana v svojo kandidaturo
Medtem, ko Erjavec pred kongresom ni želel dajati izjav za medije, je Pivčeva zatrdila, da je prepričana v pravilnost svoje odločitve glede kandidature. “Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, seveda v pozitivnem duhu.” Ob tem je izpostavila, da je na delegatih stranke, da se po svoji vesti odločijo, kdo bi bil bolj primeren predsednik stranke. “Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo v moj prid.” 

Foto: STA

V pozdravnem nagovoru je Erjavec ocenil, da je čas, v katerem je bil sklican kongres, več kot primeren, ko se v slovenskem političnem prostoru dogajajo prelomni dogodki. Za mesto predsednika kandidira tudi pravnik Borut Stražišar, ki ga v kampanji ni bilo mogoče spremljati kaj veliko. Medtem, ko je po poročanju STA večina članov poslanske skupine podprla Erjavca, je na stran podpornikov Pivčeve stopil eden izmed najbolj znanih članov stranke Tomaž Gantar.

 

 

Foto: STA
Foto: STA

Gantar poudarja, da stranka nujno potrebuje spremembo. Pred kongresom je povedal, da upa, da bodo delegati razumeli, da ne gre toliko za enega ali za drugega kandidata, ampak da DeSUS enostavno potrebuje neko spremembo in osvežitev. “Brez nje bo težko napredoval,” je prepričan. Med drugim je dodal, da so napetosti, ki so nastale pred kongresom, za stranko le škodljive. Jurša je pred začetkom kongresa izdal, da naj bilo veliko nekorektne borbe zaslediti v boju za druge pozicije v stranki. Ocenil je, da so za tem tisti, ki do sedaj niso dosegli vidnih rezultatov v stranki. Opozoril je, da sicer to prinaša demokracijo, hkrati pa negativno vpliva na dobro medsebojno sodelovanje.

Foto: STA

Kongres kot mejnik za odnose znotraj koalicije
Jurša je izpostavil, da bo stranka DeSUS ne glede na izid delovala naprej. Pri tem je ponovil, da je očitno, da si tako leve kot tudi desne stranke prizadevajo, da DeSUSa ne bi bilo več na političnem prizorišču, ter zagotovil, da se to ne bo uresničilo. Poslanec Branko Simonovič sicer ni želel javno izdati koga podpira na mestu predsednika stranke, je pa izrazil negotovost glede enotnosti poslanske skupine. Po njegovo pa tokratni kongres stranke predstavlja nekakšen mejnik za odnose znotraj koalicije. Povedal je, da kot član stranke, do sedaj ni čutil tolikšne razdvojenosti in nezaupanja. Vseeno pa je podal pričakovanje, da bo prišlo do poenotenja, da bodo lahko na naslednjih volitvah dosegli boljši rezultat.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in poslanec Ivan Hršak sta naklonjena Erjavcu. Pred kongresom sta izrazila prepričanje, da bo ta še naprej vodil stranko. Po besedah Bizjak Mlakarjeve ne bi bila tolikšna pozornost Slovenije usmerjena v kongres DeSUSa, če Erjavec, ne bi bil tako uspešen in prodoren politik. Heršak Erjavca označuje, kot najboljšega predsednika v zgodovini stranke in prepričan, da bo ta po kongresu stranko dvignil do tega nivoja, ki si ga DeSUS zasluži. Ob tem je izrazil kritiko na račun predsednika vlade Marjana Šarca, ki po njegovih besedah očitno favorizira Pivčevo, čeprav ta očitke zavrača.

Predlog glede notarja ni naletel na pozitiven odziv
Pokrajinskega odbor Ptuj Ormož je predlagal, da bi bil na volitvah navzoč tudi notar. Ker je proti glasovalo 118 delegatov, za pa 97 delegatov, predlog ni bil sprejet. Podpredsednica stranke Jelka Kolmanič je glede predloga povedala, da ta predstavlja povsem nepotrebne stroške in izrazila obžalovanje glede nezaupanja, ki vlada v stranki. Po tem sklepu so bili delegati neenotni tudi glede glasovanja o dnevnem redu.

Predsednik bo izvoljen, če bo zanj glasovalo več kot 50 odstotkov delegatov
Pred kratkim so izglasovali so predlog, da bodo volili po večinskem sistemu. Predsednik stranke bo izvoljen, če zanj glasuje več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov. V primeru, da nihče v prvem krogu ne dobi več kot 50 odstotkov podpore, se kandidata z največ glasovi pomerita v drugem krogu. Če imajo kandidati v prvem krogu enako število glasov, o uvrstitvi v drugi krog odloča žreb. Na kongresu je namreč prisotnih 97 odstotkov vseh delegatov, to je  231 delegatov z volilno pravico. Da bi dobili novega predsednika stranke že v prvem krogu, bi moral eden od treh kandidatov dobiti 115,5 glasov.

Žvižgi Erjavcu, Pivčeva stopila pred delegate s predstavitvenim govorom
Erjavec se je že v poročilu o delu stranke obregnil ob delo nasprotnikov in protikandidatke, kar je iz dvorane sprožilo medklice, da to ni korektno. Žvižge si je prislužil s kritiko Pivčeve, ki da ni sodelovala pri delu stranke. V luči očitkov glede slabšega rezultata DeSUS na zadnjih parlamentarnih volitvah pa ni pozabil niti na koalicijske SMC in SAB: “Kaj SMC pomaga 10 poslancev, če jih ankete ne zaznavajo. Kaj pomaga Alenki Bratušek pet poslancev, če je na lokalnih volitvah dobila šest mandatov, stranka DeSUS pa 147 in dva župana.” Pred delegate stopila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je dejala, da si ne želi, da ji očitajo, da želi svojo kariero graditi s pomočjo stranke Desus.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Ormož postavlja novo ekonomsko poslovno cono Glinokop

Občina Ormož vzpostavlja novo Ekonomsko poslovno cono Glinokop, kar...

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...