[KONSTRUKT PATRIA] Ustavno sodišče zaključilo zadevo in Janeza Janšo razglasilo za nedolžnega

Datum:

“Po več kot 15 letih sage o Aferi Patria je slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti,” je danes na Twitterju zapisal nekdanji premier Janez Janša, ki je dodal, da je ustavno sodišče po dolgem oklevanju zavrglo njihovo pritožbo zoper zastaranje in sporočilo, da ima njihova odločitev enake pravne posledice kot oprostilna sodba.

Mednarodno odmevni konstrukt Patria, ki je slovenskim sodiščem omogočil, da vodjo opozicije tik pred volitvami stlačijo v zapor, je danes doživel svoj uradni zaključek. Ustavno sodišče Republike Slovenije je namreč razglasilo, da ima pravnomočni sklep o zaustavitvi zaradi zastaranja iz vidika ugotavljanja nedolžnosti isti učinek kot oprostilna sodba.

Po razglasitvi se je na družbenem omrežju Twitter oglasil tudi Janez Janša, ki je zapisal, da je “po več kot 15 letih sage o Patrii slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti.”

 

V odločitvi ustavnega sodišča je še zapisano, da “tako glede vsebine in posledic domnevne nedolžnosti na ustavni ravni ni razlik med oprostilno sodbo in sklepom o ustavitvi postopka”. Zapisali so še, da je bil postopek pred sodiščem ustavljen in se je končal brez obsodbe, zato “pritožnik velja za nedolžnega in nima pravnega interesa za odločitev o ustavni pritožbi”. Zaradi tega, ker pritožnik ni izkazal pravnega interesa za ustavno pritožbo, jo je senat ustavnega sodišča zavrgel.

 

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...