Kontroverzni filipinski predsednik Duterte napovedal umik iz politike

Datum:

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je sporočil, da na naslednjih predsedniških volitvah leta 2022 ne bo kandidiral za podpredsednika, temveč se bo povsem umaknil iz politike.

                   

76-letni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je najavil, da se po izteku svojega prvega predsedniškega mandata umika iz politike. Njegova vladajoča stranka PDP-Laban ga je sicer nominirala za položaj podpredsednika, a Duterte ne more kandidirati zaradi starosti. Markantni filipinski predsednik je zato sporočil, da je napočil čas, da se iz politike umakne in prepusti vajeti države mlajšim.

“Danes najavljam svojo politično upokojitev,” je v soboto, 2. oktobra 2021, v spremstvu senatorja Christopherja Goja sporočil Duterte. Namesto Duterteja je tako stranka za podpredsedniško nominacijo registrirala Goja.

Ga bo nasledila hčerka?
Med Filipinci vlada prepričanje, da nisem primeren, bi pa tudi kršil ustavo, če bi zaobšel zakon,” je pojasnil Duterte. Po poročanju RT naj bi Dutertejev umik iz aktivne politike odprl pot predsedniški kandidaturi njegove hčere Sare Duterte-Carpio. Ta je pred časom povedala, da sama ne bo kandidirala za predsednico, saj sta se z očetom strinjala, da bo na volitvah 9. maja 2022 kandidiral samo eden od njiju. 43-letna Duterte-Carpiova je sicer nasledila svojega očeta tudi kot županja mesta Davao.

Filipinski senator Christopher ‘Bong’ Go v družbi predsednika Rodriga Duterteja vložil kandidaturo za podpredsednika. (Foto: EPA)

Predsedniško kandidaturo je sicer prvi vložil boksar Manny Pacquiao, sledila pa sta župan Manile Francisco Moreno in nekdanji šef policije Panfilo Lacson.

Tako v času svojega županovanja Davau kot tudi na predsedniškem položaju pa je Duterte bil in ostal neusmiljen borec proti trgovini z drogo. Milosti ni poznal ne do preprodajalcev ne do uživalcev. Zaradi svoje odločnosti in brezkompromisnosti je bil pogosto tarča kritik raznih nevladnih organizacij in obsodb zahodnih politikov.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki