V koroški deželni zbor izvoljen koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik

Datum:

Na avstrijskem Koroškem se očitno ohlajajo nad levimi političnimi strankami. Koroški socialdemokrati (SPÖ) so sicer na včerajšnjih deželnih volitvah na Koroškem ostali najmočnejša stranka, a so zabeležili velike izgube. Desne stranke medtem beležijo porast podpore, v deželni parlament je bil izvoljen tudi koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik.

Glede na zadnje projekcije so SPÖ prejeli okoli 39 odstotkov glasov in tako ostali pod 40-odstotnim pragom. Še večji udarec za možnost leve rdeče-zelene koalicije je pomenil poraz Zeleni – ti se niso uspeli uvrstiti v koroški deželni zbor.

Na drugo mesto so se uvrstili svobodnjaki, na tretje ljudska stranka, na četrto mesto Ekipa Koroška lista Köfer, na kateri je kandidiral tudi Slovenec Franc Jožef Smrtnik.

Največ so v primerjavi z volitvami leta 2018 glede na zadnje projekcije pridobili Ekipa Koroška (Team Kärnten), ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Slednji so s 24,7 odstotka glasov zasedli drugo mesto. Tretja je bila ljudska stranka s 17,2 odstotka, pred Ekipo Koroška z okoli desetimi odstotki podpore (2018: 5,7 %).

Čeprav sta pridobivali tudi etablirani desni stranki ÖVP in FPÖ, pa je rezultat najbolj izboljšala stranka Ekipa Koroška – v primerjavi z volitvami iz leta 2018 je rezultat skoraj podvojila (takrat so dobili 5,7 %). Koalicijo lahko sestavi SPÖ s katero koli od desnih strank, lahko pa desne stranke koalicijo naredijo tudi med sabo (koalicijska kombinatorika bi jim prinesla 22 sedežev v 36 sedežnem zboru).

Franc Jožef Smrtnik je bivši župan Železne kaple, trenutno pa opravlja funkcijo podžupana. Ekipa Koroška, podobno kot ljudska stranka, cilja na podeželje, konservativne vrednote, desno centristično politiko in regionalizem. Program stranke obljublja ukrepe, ki bi ljudi vzpodbudili, da ostanejo na podeželju, saj trend preseljevanja v urbana središča grozi, da bo podeželje počasi povsem izginilo, kar bi bilo slabo tudi za ruralno slovensko prebivalstvo. Smrtnik se je sicer zavezal, da bo v deželni zbornici uporabljal tudi slovenščino. “Zaobljubo bom dal v obeh jezikih in v svojih govorih se bom posluževal slovenščine. To prakticiram v kmetijski zbornici in bom tudi v deželnem zboru. Nikoli nisem prikrival, kaj sem.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...