Voditeljice z vsega sveta mednarodno skupnost pozivajo k podpori ženskega gibanja v Iranu

Datum:

Voditeljice z vsega sveta mednarodno skupnost pozivajo, naj si ta bolj prizadeva za pomoč ženskemu gibanju v Iranu. “So navdih za svet. Mednarodna skupnost mora vstati. To je naš boj. Moramo jim stati ob strani”, je ob nagovoru na konferenci ob mednarodnem dnevu žena v Bruslju izpostavila nekdanja nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer. 

                   

Annegret Kramp-Karrenbauer pravi, da je impresionirana nad podobami žensk in deklet, ki prihajajo na ulice, ko se borijo proti režimu. “Sprašujem se, ali bi imela moč, da grem na ulice, pustim svoje otroke ven in se borim proti režimu,” je izpostavila in dodala, da zanjo moč, zlasti pri ženskah v Iranu, predstavlja znak humanizma in odločnosti, ki daleč presega meje Irana. “So navdih za svet. Mednarodna skupnost mora vstati. To je naš boj. Moramo jim stati ob strani,” je prepričana.

Nekdanja posebna poročevalka ZN o nasilju nad ženskami Yakin Erturk je spomnila, da je bila iz prve roke priča temu, kako so zakoni islamske republike umerjeni v spolno podrejenost in mizoginijo. “Enakopravnost spolov je globalna skrb in boj žensk v Iranu je pomemben ter je vzrok za boj žensk po vsem svetu.” Candice Bergen Harris, nekdanja voditeljica kanadske konservativne stranke, je opozorila da imajo države, ki želijo miriti in popuščati režimu, tudi “krvave roke”. Belgijska poslanka Kathleen Depoorter je dejala, da je razlog, zakaj se je odločila, da se pridruži in izrazi svojo podporo vsem pogumnim ženskam v Iranu, ki so se lotile vstaje, ta, da resnično verjame v pravičnost njihovega boja, ki je tudi boj vseh žensk.

Protesti potekajo že skoraj pol leta
Iran že skoraj šest mesecev pretresajo protesti, ki jih je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, ki je umrla zaradi posledic nasilja, ki ga je bila deležna v priporu razvpite moralne policije. Njena smrt je sprožila nakopičeno razočaranje nad življenjskim standardom in diskriminacijo žensk in manjšin.

Masha Amini (Foto: Twitter)

Maryam Rajavi, predsednica Nacionalnega sveta za odpor v Iranu, je dejala, da so “pogumne in vzdržljive ženske”, ki protestirajo proti brutalnosti režima, postale “nenehna nočna mora” za vrhovnega voditelja države Alija Hameneja. “Pred stoletjem so se ženske borile za volilno pravico. Danes se borijo za spremembo sveta od barbarstva do svobode, pravičnosti, enakosti”, je dodala. “V Iranu poteka revolucija izjemnih razsežnosti, ki postavlja enotno fronto proti zatiralskemu in mizoginemu režimu,” je izpostavila Rajavijeva in Združene narode pozvala, naj preiščejo zadevo in se odločno odzovejo na nasilje režima.

Samo prejšnji teden je bilo več kot 100 šolark iz 30 šol v 10 od 31 iranskih provinc sprejetih v bolnišnice, potem ko so poročali o težavah z dihanjem. Na to dejstvo po poročanju Arab News ni pozabila Linda Chavez, nekdanja vodja za stike z javnostjo v Beli hiši. “Niso samo ženske tiste, ki protestirajo in so tarče tega režima, ampak tudi šolarke,” je dejala Chavezova. “Dekleta, ki hodijo v šolo, so dobesedno zastrupljena po vsem Iranu.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...