Kras ponovno v plamenih – Veliki Ovčnjak še vedno gori, zagorelo je tudi na italijanski strani

Datum:Kras je ponovno v plamenih. Malo po prvi uri zjutraj je zagorelo nad vasjo Šibelji, na pobočju Velikega Ovčnjaka v občini Komen. Gre za povsem nov požar, ki ga podpihuje in širi severni veter proti Trstelju. Naselja zaenkrat še niso ogrožena, sporoča župan Občine Komen Erik Modic. Zagorelo je tudi na italijanski strani, zelo blizu meje med državama. 

                   

Gasilci sporočajo, da je požar, tudi po zaslugi jutranejega dežja, zaenkrat pod nadzorom, problematičen je le na severnem delu požarišča, na ostalih treh straneh so ga nekako uspeli omejiti, sporočajo iz Civilne zaščite. Na tem področju doslej sicer še ni zagorelo.

Vodenje gašenje požara je prevzelo PGD Komen. Po besedah vodje intervencije Blaž Rogelje se s požarom ta trenutek spopada 180 gasilcev z 60 vozili, ki prihajajo kraške gasilske zveze in drugih gasilskih zvez iz širše okolice, kot so GZ Ilirska Bistrica, GZ Postojna, GZ Vipava, GZ Ajdovščina in gorišče gasilske zveze. Gasilcem pomagata tudi dva helikopterja Slovenske vojske. Predhodno je v intervenciji sodeloval tudi policijski helikopter s termo kamero.

Pogled na požarišče iz doline. Foto Andrej Biaggio – poveljnik CZ Mestne občine Nova Gorica

Požar na italijanski strani
V civilni zaščiti sporočajo, da je malo po drugi uri zagorelo še na italijanski strani meje v bližini Opatjega sela. Gašenje že poteka, tudi s pomočjo slovenskih gasilcev in helikoperja Slovenske vojske, ki skrbijo, da se ogenj ne bi razširil na našo stran meje.

Intervencijski štab – prvi z leve vodja intervencije Blaž Turk. Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za Severno Primorsko

 

 

Premalo dežja
Le štiri ure kasneje, okoli 5. ure zjutraj pa je ponovno zagorelo v okolici Mirna. Na območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in nadziralo veliko požarišče. Vodja intervencije je bil Uroš Kemper. 

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Med vikendom prijetih več kot 360 ilegalcev

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med petkom in...

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...