Ukrajinci praznujejo: Rusi sami sebi sestrelili helikopter

Datum:

Ruska vojska je sestrelila svoj lastni jurišni helikopter tipa Ka-52, ki je ponesreči napadel ruske pozicije v okupirani Hersonski oblasti na jugu Ukrajine. 

Ruska stran je sicer nameravala napasti ukrajinske pozicije, je pa ob tem prizadejala škodo svojim lastnim enotam. Prav zato je bil ruski vojaški helikopter sestreljen, ko se je vračal. Napadla ga je ruska protiletalska obramba. Ukrajinska stran je rusko potezo cinično označila kot “še eno gesto dobre volje” s strani okupatorja, poroča Polska Agencja Prasowa.

Besede se nanašajo na predhodne trditve ruske strani, da je umaknila svojo vojsko iz strateško pomembnega Kačjega otoka v Črnem morju. Ukrajinske sile pa so izvedle štiri napade na ruske oborožene sile na območju Hersonske oblasti in prevzele nadzor na vasmi Andrijivka in Lozove. Poljski obmejni organi pa so sporočili, da je od pričetka invazije poljsko mejo iz smeri Ukrajine v njihovo državo prečkalo preko pet milijonov oseb.

Zadnji dan je iz Ukrajine na Poljsko prišlo preko 21 tisoč oseb. 26. julija pa je iz Poljske v Ukrajino vstopilo 22,5 tisoč oseb. V javnosti se je pojavil tudi videoposnetek, ki prikazuje opustošenje v porušenem Miriupolu. Znano je tudi, da okupator za september načrtuje izpeljavo referendumov, na podlagi katerih bi upravičil priključitev okupiranih ozemelj k Rusiji.

Okupatorju (še) ne bo uspelo zasesti celotne Doneške oblasti
Vendar pa do tega časa ruskim oboroženim silam verjetno ne bo uspelo zasesti večjih območij v Doneški oblasti. Znano je tudi, da so ruske sile izvedle neuspešen napad vzhodno od mesta Siversk v Doneški oblasti, na jugovzhodu Ukrajine. Prav tako jugovzhodno od mesta Bakmut potekajo vojaški spopadi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...