Iran od Rusije kupil bojna letala

Datum:

Iran je z Rusijo sklenil pogodbo o nakupu ruskih bojnih letal suhoj Su-35, so danes poročali iranski državni mediji. Državi sta dogovor dosegli, čeprav so ZDA opozorile Teheran pred vojaškim sodelovanjem z Moskvo.

“Po odpravi embarga Združenih narodov na nakup konvencionalnega orožja oktobra 2020 je Iran dokončno sklenil pogodbo o nakupu bojnih letal suhoj Su-35,” je poročala iranska tiskovna agencija Irna, ki se je sklicevala na iransko predstavništvo pri ZN.

Agencija ni navedla podrobnosti posla, vendar je znano, da se Iran in Rusija že več let pogovarjata o dobavi ruskih bojnih letal Teheranu. “Letala Su-35 so bila za Iran tehnično sprejemljiva in Rusija je sporočila, da jih je pripravljena prodati islamski republiki,” je dodala Irna. Iranski obrambni minister Mohamad-Reza Aštiani je sicer še v ponedeljek dejal, da si Teheran “še vedno prizadeva za nakup” omenjenih ruskih letal, da pa “še ni prejel opreme”.

ZDA grozijo s strogimi sankcijami vsem državam, ki poslujejo z iranskimi silami, zlasti z iransko revolucionarno gardo, ki je na ameriškem seznamu terorističnih organizacij. Washington je zaskrbljen tudi zaradi krepitve vojaškega sodelovanja Irana in Rusije, pri čemer obtožuje Teheran, da je Moskvi dobavil brezpilotna letala, ki jih je uporabila v vojni v Ukrajini. Iran to zanika.

Su-35 (foto: epa)

Strokovnjaki ocenjujejo, da imajo iranske letalske sile približno 300 ruskih, kitajskih, ameriških in francoskih lovcev ter nekaj svojih, ki so različice ameriškega lovca F-5. Po navedbah Teherana naj bi imel Iran tudi ruski protiraketni sistem S-300.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...