Putina začel skrbeti vpliv zaveznika Prigožina – prekinil mu je ključne telefonske komunikacije

Ruski predsednik Putin in njegov dolgoletni zaveznik Jevgenij Prigožin (Foto: posnetek zaslona YouTube CBC News)

Jevgeniju Prigožinu, vodji plačancev skupine Wagner, ki se v Ukrajini bori na strani Rusije, je bila prekinjena komunikacija z ruskimi uradniki. Kot kaže je ruskega predsednika Vladimirja Putina pričel skrbeti njegov vpliv.

Strokovnjaki trdijo, da odločitev Vladimirja Putina, da šefu skupine Wagner Jevgeniju Prigožinu prekine telefonsko povezavo, kaže, da je predsednik postal živčen zaradi njegovih očitnih prizadevanj, da se dokoplje do oblasti.

Čeprav plačanci ruske najemniške vojske Wagner za Rusijo predstavljajo ključno bojno silo, njihov vodja Prigožin ne špara s kritikami na račun uradnikov, ki so zadolženi za rusko obrambno področje. Zdi se, da je vse to preraslo v rivalstvo med Putinom in Prigožinom, pri čemer prvega skrbi, da se želi drugi potegovati za njegov položaj.

Foto: BBC

“Prigožin je zadnjo letu pri svojem delu postal bolj javen in s tem prevzel to populistično vlogo,” je za britanski Express povedala strokovnjakinja za Rusijo Olga Lautman. Dodala je, da se zdi, da šef plačancev načrtuje polastitev oblasti.

V zadnjem prepiru je Prigožin obtožil rusko centralno poveljstvo “izdaje”, ker ni bilo dobavljeno strelivo, ki ga skupina Wagner potrebuje za poraz Ukrajincev v Bahmutu, kjer že več mesecev potekajo krvavi spopadi. Obe strani sta v bojih utrpeli velike izgube, Prigožin pa naj bi se bal, da želi Putin v boju žrtvovati elitne sile. Rusija se namreč dobro zaveda, da omenjeno mesto predstavlja pomembno središče za obrambo Ukrajincev v Donbasu.

Prigožin trdi, da mu želijo onemogočiti pozive, da se dostavi več orožja
V četrtek, 9. marca, je Prigožin po poročanju Daily Star potarnal, da se oskrba s strelivom ni izboljšala. Po njegovih besedah pa je prišlo do nekaterih sprememb. Če je do sedaj imel omogočen kontakt z vsemi pomembnimi državnimi uradi, ki so sprejemali odločitve, je sedaj vse drugače. “Da ne bom več zahteval streliva, so mi onemogočili komunikacijo.” Sam ni želel konkretno navesti, s kom vse so mu onemogočili komunikacijo, češ da jih ne bi diskreditiral. “Tako da zdaj lahko pozivam samo prek medijev,” je pojasnil Prigožin, ki je zaradi odločitve Putina ostal brez dostopa do ključnih obrambnih in varnostnih uradnikov.

Foto: posnetek zaslona YouTube CBC News

Čeprav Putin in Prigožin veljata za zaveznika, je najverjetneje lahko le Putin tisti, ki mu je onemogočil komunikacijo. Večina opazovalcev meni, da je za nedavni uspeh Rusije okoli Bahmuta v veliki meri zaslužna Wagnerjeva skupina. Wagnerjevi plačanci so se borili za Putina v spopadih po vsem svetu, v zadnjem času pa so okrepili svoje vrste. Znano je namreč, da Prigožin potuje po ruskih zaporih in v svoje vrste novači morilce in posiljevalce. Čeprav je mnogim, ki zakorakajo v vrste plačancev, obljubljena pomilostitev po določen obdobju, se mnogokrat dogaja, da morajo slednji svoje vojskovanje v Ukrajini podaljšati.

Vodja skupine Wagner že leta velja za zaveznika ruskega predsednika. Prijel se ga je vzdevek “Putinov kuhar”, potem ko je s svojimi kulinaričnimi veščinami navdušil Putina in si pridobil pomembne stike z državnim gostinstvom. Kot kaže, pa je ta sedaj postal prevelik zalogaj za Putina, še posebej v času, ko se bo moral 70-letni ruski predsednik odločiti, ali se bo čez eno leto potegoval za nov predsedniški mandat.

Foto: CBC News

Sara Kovač