Krepko več kot pol milijona evrov vašega denarja letos za avtobusne prevoze ujetih ilegalnih migrantov v azile

Datum:

Poslanec SDS Andrej Kosi je v poslanskem vprašanju od ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja zahteval razkritje stroškov v zvezi s prevozi ilegalnih migrantov. V odgovoru pa je Poklukar zapisal, da je država letos doslej za avtobusne prevoze tujcev, ki jih zalotijo pri ilegalnem prečkanju meje in izrazijo namero za mednarodno zaščito, do azilnega doma oziroma njegove izpostave porabila 662.624 evrov.

                   

Generalna policijska uprava in policijske uprave iz Kopra, Novega mesta, Ljubljane, Maribora in Nove Gorice so pogodbe za letos sklenile z družbo Nomago, mariborska policijska uprava pa še eno z družbo Arriva, je pojasnil Boštjan Poklukar.

Generalna policijska uprava je aprila lani pogodbo s prevoznikom sklenila za dve leti v višini nekaj manj kot 22.600 evrov z možnostjo povečanja za 30 odstotkov ter podaljšanja za nadaljnji dve leti.

Januarja so mariborska, koprska in novomeška policijska uprava skupaj sklenile polletno pogodbo v višini pol milijona evrov, aprila pa so posamične pogodbe s prevozniki sklenile še policijske uprave same.

Kot je razvidno iz ministrovega pisnega odgovora, ima najvišje stroške s prevozi prosilcev za azil koprska policijska uprava, ki je z Nomagom sprva sklenila dveletno pogodbo v višini dobrih 95.000 evrov, a jo nato z aneksom že dvakrat povišala in podaljšala, tako da je zdaj štiriletna pogodba vredna skoraj 250.000 evrov.

Iz dobrih 36.000 evrov so morali pogodbo prav tako že dvakrat zvišati na PU Novo mesto, kjer je ta zdaj vredna 94.000 evrov. S 35.500 na 57.000 evrov je že zrasla pogodba PU Maribor, z 20.000 na 32.000 evrov pa pogodba PU Ljubljana.

Prvotno podpisane pogodbene vrednosti se tako držijo le še na PU Nova Gorica, kjer je ta vredna dobrih 14.000 evrov, dveletno pogodbo v višini nekaj manj kot 26.000 evrov pa ima sklenjena tudi PU Celje, a letos še niso izvedli nobenih izplačil.

Ob tem so na notranjem ministrstvu še pojasnili, da avtobusne prevoze uporabljajo za večje število prijetih oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. Tako namreč lahko varneje in učinkoviteje izvedejo policijske postopke na policijskih postajah.

Ker večina migrantov izrazi namero za mednarodno zaščito, jih po zaključenem postopku z avtobusi odpeljejo v ljubljanski azilni dom. V primerih, ko tujce na podlagi meddržavnega sporazuma vračajo v sosednjo državo, je določena druga lokacija in vrsta prevoza, enako pa ravnajo tudi v primerih, ko tujce zaradi odstranitve vrnejo v sosednjo ali izvorno državo prek Centra za tujce v Postojni, je še pojasnil minister.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...