Kriminalisti na terenu preiskujejo Sazas in Matjaža Zupana

Datum:

Kriminalisti in policisti na območju ljubljanske, kranjske in celjske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave stanovanjskih prostorov in poslovnih prostorov gospodarskih družb na šestih lokacijah. Preiskave so izvedli tudi na sedežu združenja Sazas.

                   

Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj, kot so zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, izneverjanje in pranje denarja. Kriminalisti sumijo, da so osumljenci zlorabili svoj položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Pridržan ni nihče..

V Sazasu po današnjih hišnih preiskavah, v katerih so kriminalisti iskali dokaze za utemeljitev suma zlorabe položaja, zavračajo namigovanja glede “zlorabe položaja odgovornih”. Po njihovih besedah na sedežu združenja “ni bilo ugotovljenih nepravilnosti”.

Po pisanju časnika Finance preiskave potekajo na sedežu Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) in na domu dolgoletnega predsednika združenja Matjaža Zupana. Ne Zupan ne Sazas danes nista bila dosegljiva za komentarje.

Kam gredo velike vsote denarja?
Glede delovanja združenja Sazas v javnosti že dlje časa krožijo očitki o sumih nepravilnosti. Glasbeniki tako Zupana kot Sazas obtožujejo nepravilne porabe denarja, precej naj bi se ga prelilo v dnevnice, potne stroške in nakupe nepremičnin. Tudi zaradi tega vlada že dlje časa pripravlja spremembe zakonodaje, ki bo omejila vlogo Sazasa pri nadzoru nad spoštovanjem avtorskih pravic v glasbi.

Pri operativnih aktivnostih poleg ljubljanskih sodelujejo tudi kriminalisti in policisti s PU Kranj in PU Celje. Ljubljanski kriminalisti so predkazenski postopek pričeli na podlagi prijave drugega državnega organa v letu 2014, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS, so sporočili s PU Ljubljana.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...