Krivosodje zopet nad Milka Noviča

Datum:

Primer Milka Noviča je razkril vse pomanjkljivosti slovenskega pravosodnega sistema. Primer je budno spremljala celotna Slovenija in se je po trnovi poti le končal z oprostilno sodbo. Vrhovno sodišče pa je zavrnilo predlog, da bi o pritožbi na sodbo, s katero je bil Milko Novič oproščen umora Janka Jamnika, razsojalo katero drugo in ne ljubljansko okrožno sodišče. Sodniki so ocenili, da napačna odločitev konkretnega senata še ne pomeni okrnitve videza nepristranskosti celotnega sodišča. Obramba je predlagala prenos na drugo krajevno sodišče predvsem z vidika nepristranskosti, saj je bil vsak sodnik iz ljubljanskega okrožnega sodišča posredno ali neposredno povezan s sodnim procesom tega desetletja. 

Milko Novič je sinonim za krivice, ki se lahko zgodijo slehernemu slovenskemu državljanu v slovenskem pravosodnem sistemu. Umor direktorja Janka Jamnika je razburjal slovensko javnost, ki je budno spremljala sodni proces. Milka Noviča so po krivem obsodili, vendar je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in celotni proces sojenja vrnilo nazaj na ljubljansko okrožno sodišče. Letos septembra pa je Novič ob besedah sodnika Zvjezdana Radonjića končno dočakal svobodo. Vendar še ne more mirno zadihati, saj se je tožilstvo pritožilo na sodbo. Tako se bo celotna zadeva ponovno odvila na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer bodo višji sodniki sodbo potrdili, spremenili ali pa razveljavili in spet odredili novo sojenje.

Po poročanju STA je obramba predlagala prenos na drugo krajevno sodišče predvsem z vidika nepristranskosti, saj je bil vsak sodnik iz ljubljanskega okrožnega sodišča posredno ali neposredno povezan s sodnim procesom tega desetletja. “Ne nazadnje pa tudi zato, ker so bili praktično vsi sodniki tega sodišča vsak po svoje že vpleteni v ta primer; odločali so na primer o priporu ali drugih procesnih sklepih. Če bo kdo od članov senata sporen, bomo seveda zahtevali izločitev. Resda Novič ni več v priporu, vendar zastaralni rok teče in vseeno mislim, da bi primer morali obravnavati prednostno,” je izjavil Novičev odvetnik Žiga Podobnik. Celotna sodna kalvarija, ki jo doživlja Novič, pa bo dokončno zastarala oktobra prihodnje leto.

Ali bo predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani, Marjan Pogačnik s svojimi nastavljenimi sodniki sabotiral oprostilno sodbo sodnika Zvjezdana Radonjića. (foto STA/Twiter)
Ali bo predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik s svojimi nastavljenimi sodniki sabotiral oprostilno sodbo sodnika Zvjezdana Radonjića? (Foto: STA/Twitter)

Ali je to zadnja priložnost globoke države, da obsodi Noviča in mu ponovno uniči življenje?
Vse to nakazuje, da kolesje globoko države enostavno noče izpustiti Noviča in ga po nekakšnih sumljivih pravnih praksah znova namerava obsoditi za dejanje, ki ga ni storil. Globoka država se je globoko uštela, ko so primer zaupali pogumnemu in neodvisnemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću, ki se ni pustil zmesti pritiskom sil, ki so na vsak način hotele obsoditi Noviča. “Ko sem dobil zadevo v sojenje, je pet ali šest sodnikov reklo, dobro, da si ti to dobil, ker to ti edini lahko dokončaš. S tem niso mislili, da sem tako sposoben, ampak da sem tako samosvoj. Zadevo sem naštudiral. Pred sojenjem sem šel k vrhunskemu pravnemu strokovnjaku in mu od besede do besede napovedal, kaj se bo dogajalo na tem sojenju. In vse se je zgodilo,” je Radonjić povedal ob izreku oprostilne sodbe letos.

Ob tem je še omenil, da je nenehno k njemu hodila ena izmed sodnic in zahtevala, da mora Noviča obsoditi. Zdaj se zadeva spet vrača na začetek. Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik pa ima priložnost, da se enkrat za vselej izkaže ter dopusti pravično sojenje in odločanje. Glede na ravnanja Pogačnika pa v to lahko resno dvomimo, saj se je že večkrat izkazal za branika globoke države.

Samo Samec

Sorodno

Zadnji prispevki