fbpx

Profesor ustavnega prava Jurij Toplak zoper ustavnega sodnika Mateja Accetta napovedal kazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja!

Matej Accetto (Foto: STA)

“Kot pisec več ustavnih pritožb in nosilec postopkov pred ustavnim sodiščem sem oškodovan, oškodovani so tudi mnogi drugi,” je v pismu ustavnim sodnikom zapisal ustavni pravnik Jurij Toplak.

Slovenijo je šokiralo razkritje, da je ustavni sodnik in podpredsednik ustavnega sodišča Matej Accetto lagal kolegom, strankam v postopku in javnosti. V nekaterih “političnih” zadevah, o katerih je odločalo ustavno sodišče in so bile tesno povezane s stranko SMC (referendum o drugem tiru ali novela zakona o tujcih), je bila namreč podana zahteva za njegovo izločitev, a se je ustavno sodišče zadovoljilo z njegovim pojasnilom, da ni sodeloval pri pisanju programa SMC in da ima z Mirom Cerarjem skupno zgolj to, da se kot profesorja poznata iz istih strokovnih krogov.

A izkazalo se je, da se je lagal. Požareport je objavil elektronska pisma, ki dokazujejo, da je aktivno sodeloval pri pisanju programa za stranko SMC, da je podajal obširne vsebinske predloge in mnenja ter da je deloval iz ozadja kot “tihi podpornik” stranke Mira Cerarja.

Toplak zahteva seznam vseh zadev, kjer je bil Accetto poročevalec
Oglasil se je tudi ustavni pravnik Jurij Toplak, češ da utegne zoper Accetta sprožiti kazenski postopek. Toplakovo pismo ustavnim sodnikom objavljamo v celoti:

Dr. Jurij Toplak (Foto: STA)

“Spoštovano Ustavno sodišče RS,

kot pisec več ustavnih pritožb in nosilec postopkov pred ustavnim sodiščem sem oškodovan, oškodovani so tudi mnogi drugi. Sodišče sodnika ni izločilo in ni se izločil sam, čeprav je močno povezan (sam si je rekel ‘tihi podpornik’) s subjektom, ki je bil stranka postopka ali predlagatelj kandidatur, referendumov in zakonov, ki so bili izpodbijani v postopkih pred ustavnim sodiščem. Preden sprožim kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja po 288. členu KZ in k njemu povabim vse ostale, ki se čutijo oškodovane, prosim ustavno sodišče za seznam vseh opravilnih številk v zadevah, kjer je bil poročevalec Matej Accetto, in kopije prvih strani neobjavljenih sklepov, kjer je bil Accetto med sodniki. Po ZDIJZ so to javne informacije.

Prosim, da mi pošljete naprošene informacije na elektronski naslov, s katerega pišem.”

288. člen Kazenskega zakonika RS pravi:

(1) Sodnik, ki pri vodenju sodnega postopka ali izrekanju sodne odločbe zavestno krši zakon ali izkrivlja pravo, da bi stranki v postopku škodoval ali ji neupravičeno dal prednost, se kaznuje z zaporom do treh let.

(2) Enako se kaznuje sodnik, ki z namenom iz prejšnjega odstavka tega člena opre sodno odločbo na dejstva, za katera ve, da ne obstojijo ali se krivo podtikajo z lažnimi ali nedovoljenimi dokazi.

Peter Truden