Kriza ministrstva za kulturo: Kdo potrebuje pismenega ministra za kulturo, ko pa so “stare sile” tiste, ki vlečejo niti iz ozadja?

Datum:

Slovensko ministrstvo za kulturo se je v zadnjem času znašlo na udaru z vseh strani. Svobodni umetniki ga ne marajo, ker jim skuša dati svobodo, medtem ko davkoplačevalcem preseda s financiranjem nepotrebnega in za kulturo samo žaljivega. Uporabniki družbenega omrežja Twitter so se zdaj obregnili tudi ob ministrovo polpismenost.

Lahko se samo čudimo in sprašujemo, kako je lahko trenutni minister za kulturo Tone Peršak prilezel do svojega ministrskega stolčka, ko pa je njegova slovnica v takem razsulu, da bi se mu še šolarčki lahko posmehovali.

To še toliko bolj preseneča, ko se spomnimo, da je bil Peršak v preteklosti celo predsednik Društva slovenskih pisateljev, med letoma 2005 in 2009 pa je vodil slovenski center PEN. Upravičeno bi lahko pričakovali, da bi nekdo s tovrstnimi izkušnjami in več objavljenimi proznimi deli poznal slovnico.

Resorski grdi raček
A sodeč po tvitu, ki so ga objavili na družbenem omrežju, to le ni tako. Konec koncev nas to niti ne more toliko presenečati, saj je njegova predhodnica v času še napol delujoče Cerarjeve vlade Julijana Bizjak Mlakar takrat protestno odstopila z ministrskega položaja. V svoji odstopni izjavi je Bizjak Mlakarjeva leta 2016 povedala, da se ne vidi v vladi, ki avtorje meče pod gospodarstvo in rudnike pod kulturni resor.

“Če bi vam bilo mar za ljudi ali za kulturo, ne bi bili rudniki na kulturi, avtorji pa na gospodarstvu,” je povedala Bizjak Mlakarjeva in nadaljevala: “V vladi, ki deluje v interesu lobijev, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim.”

Bivša ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar (Foto: STA)

Dolge lovke
Vse drugo je zgodovina. Ministrico, ki se je uprla lobijem, je zamenjal človek, ki mu dela težave slovnica. A kaj boljšega ni bilo pričakovati, navsezadnje je še premier v odstopu Miro Cerar v svoji odstopni izjavi spomnil, da “stare sile ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije, zanima jih le osebna korist”.

Kdo potrebuje pismenega ministra za kulturo, ko pa so “stare sile” tiste, ki vlečejo niti iz ozadja?

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...